30+ ingyenes program, amit díjmentesen látogathatsz

ingyenes program

Az ország számos pontján várnak olyan kilátók, kastélykertek, meseösvények és más látnivalók, amelyeket belépőjegy nélkül kereshetsz fel. A következő 30+ ingyenes program és csodahely különleges élményekkel csalogat, ráadásul díjmentesen látogathatod őket.

30+ ingyenes program és látnivaló

Szurdokvölgyek

Hazánk legszebb szurdokvölgyei patakokkal, óriási sziklákkal és kalandos útvonalakkal várják a kirándulás szerelmeseit. Egy szurdoktúra remek ingyenes program, nincs is másra szükséged hozzá, mint egy jó túrabakancsra és egy hátizsákra, telis-tele elemózsiával.

Érdekesség: A szomszédos országokban vannak olyan szurdokok, amelyekhez belépőjegyet kell váltani. Ilyen pl. Szlovéniában a Vintgar-szurdok, vagy a Mostnica-szurdok.

Kilátók

Bár bőséggel akad olyan kilátó Magyarországon, amelyet belépőjeggyel lehet látogatni, találunk ellenpéldát is. Választhatsz olyan úti célt, amit gyerekekkel is könnyen megközelíthetsz egy rövid kirándulással, de a hosszabb túrák során is utadba akadnak díjtalanul látogatható kilátók.

Íme néhány ingyenes program:

Lombkoronasétányok

Ha nem félsz a magasságtól, vedd célba hazánk egyik lombkoronasétányát, ahonnan a lombkoronaszintről csodálhatod meg a természet szépségeit. Vannak ingyenesen látogatható lombkoronasétányok is, ilyen a Desedai Arborétum sétánya, és a pannonhalmi lombkoronasétány.

Tanösvények

Bebarangolnád a legszebb tanösvényeket, amelyek nemcsak természeti kincsekkel és információs táblákkal várnak, hanem mesés panorámával is? Számos tanösvény látogatható ingyenesen, bátran szemezgess a tippjeink közül:

Panoráma

Ha már a mesés panorámát emlegettük, számtalan olyan helyen gyönyörködhetsz a kilátásban, amely díjtalanul látogatható, így az ingyenes program tulajdonképpen csak az utazás költségei miatt nem lesz teljesen ingyenes.

Nekünk a Dunakanyar az egyik kedvenc térségünk, a dunai panorámás ösvények, sétányok és magaslatok garantáltan levesznek majd téged is a lábadról.

Panorámás csodahelyek a Dunakanyarban >>

30+ látnivaló Visegrád városában
Visegrádi panoráma (Fotó: Kristóf Eszter)

Arborétumok

Azt hihetnénk, hogy hazánk arborétumai csak belépőjeggyel látogathatók, de vannak kivételek is. A Desedai Arborétum és a Kecskeméti Arborétum ingyenesen látogatható, emellett más arborétumok is tartanak olykor nyílt napokat. Érdemes nyitott szemmel fürkészni a weboldalaikat.

Kastélykertek

A legszebb hazai kastélykertekben sétálva megelevendedik előtted a múlt, igazi időutazáson vehetsz részt.

A Gödöllői Királyi Kastély és a bajnai Sándor-Metternich kastély kertje is ingyenesen látogatható, utóbbiban olyan szobrok várnak, amelyek emlékeztetnek a legendás Ördöglovas hírhedt történeteire.

Templom- és kolostorromok

A hazai templom- és kolostorromok maradványai az elmúlt idők jeles építészeti különlegességeire, illetve a középkori építészet sajátosságaira hívják fel a figyelmet.

Vác főterén, a Margitszigeten, a Pilisben, vagy akár a Balaton-felvidék környékén is érdemes körüljárni őket, többségük ingyenesen látogatható.

Múzeumok

Több hazai múzeum biztosít ingyenes belépési lehetőséget előre meghatározott napokon, így a látogatást igazíthatod ezekre az időpontokra.

  • A Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításait minden hónap harmadik szombatján a 26 év alattiak illetve 18 év alatti gyermekek, két közeli hozzátartozóval (magyar és EGT állampolgárok részére) ingyenesen látogathatják.
  • Minden hónap első vasárnapján ingyenesen látogathatják meg a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításait, akik 18 év alatti gyerekeket kísérnek (max. 2 fő közeli hozzátartozó), illetve a 26 év alattiaknak és a 70. életévét betöltött személyeknek tudnak még ingyenes látogatást biztosítani.
  • Hasonló feltételekkel minden hónap első vasárnapján díjtalan a belépés a Terror Házába is.

FIGYELEM! A lista nem teljes, érdemes a kiszemelt múzeum weboldalán tájékozódni az ingyenes lehetőségekről.

Meseösvények

Ismered hazánk legizgalmasabb meseösvényeit? Akad belőlük bőven, ráadásul szerte az országban rejtőznek, így nem kell lemondanod az élményről, biztosan találsz a közelben egyet, amit szívesen felfedeznél a csemetékkel.

Várak és várromok

Mindig örömmel sétálsz a hazai várak, várromok közelében? A várlatogatás hangulatos ingyenes program lehet, ha tudod, melyik várak, várromok látogathatók díjtalanul. Mutatjuk a tippjeinket:

Drégely vára és Szondi két apródja
Drégelyvár (Fotó: Novák Titanilla)

Kakukktojás: Az Egri vár másolata valójában egy kicsit kakukktojás, hiszen ezt a várat az „Egri csillagok” című film forgatásához építették. Ezzel együtt érdekes látnivaló, ráadásul a felkeresése ingyenes program.

Játszóterek

Nem vágysz nagyobb túrára, de szívesen töltenél időt a szabadban a csemetékkel? Menjetek el egy különleges játszótérre, ahol izgalmas játékok és mesefigurák várnak.

Budapest pesti oldalán az Olimpia park, Budán a Pom Pom játszótér, Nyíregyházán a mesefigurás játszótér, Visegrádon pedig a Telgárthy rét fajátékai a kedvenceink.

Vadbemutató kertek

Bár nem nagy számban, de akadnak olyan vadbemutató kertek, ahol ingyenesen nézheted meg, mit csinálnak éppen az ott élő őzek, szarvasok, vaddisznók, esetleg madarak.

Ilyen a Margitszigeti Kisállatkert, ahova beláthatsz a kerítésen át is, illetve a Mogyoró-hegyi Vadbemutató kert és a pósteleki állatsimogató és mini vadaspark is remek célpont.

Margitszigeti Kisállatkert (fotó: Kristóf Eszter)

Piknikezés

Piknikezni bárhol lehet, ha pedig a falatozást összekötöd egy kis kirándulással, garantáltan vidám élményben lesz részed. Az összekészített zsömléket elfogyaszthatod egy-egy kilátónál, vagy tanösvény mentén, akár a Bükkben, a Zemplénben, vagy éppen a Bakonyban jársz.

Nekünk az egyik kedvenc piknikezős úti célunk a Miklós-deák-völgyi tavak környéke a Visegrádi-hegységben, itt padok, asztalok és tűzrakóhelyek várják a kirándulókat.

Inspirálódj nálunk!


Kiemelt kép: Szendehely-Katalinpuszta (fotó: Kristóf Eszter)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.