Desedai Parkerdő – Desedai-tó, lombkoronasétány, arborétum és tanösvény

Deseda lombkoronasétány

A kaposvári Deseda-tó és a körülötte húzódó Desedai Parkerdő Somogy vármegye egyik legkedveltebb kirándulóhelye, ahol temérdek szórakozás akad aprónak és felnőttnek egyaránt. A tó déli részét főként a sportolást és a strandolást kedvelők látogatják, míg az északi erdősebb fertáj a gyalogtúrázók és kirándulók kedvence. Nemrégiben adták át a parkerdő legújabb attrakcióját, a hat méter magasan futó lombkoronasétányt.

A Desedai Parkerdő látnivalói

Desedai Arborétum – Somogy fáskertje

A Kaposvártól északra található tavat a Deseda-patak felduzzasztásával alakították ki 1974-ben, árvíztározási feladatok ellátására. A 8 kilométer hosszú vízfelület körüli fás területet a Deseda-tó kialakításakor hozták létre, 1977-78 között.

A 30 hektáros arborétum sokszínű domborzati és termőhelyi adottságokkal rendelkezik, hiszen egyaránt találhatók itt száraz dombhátak, vízpartok, nedves és mocsaras foltok is. Az itteni botanikai gyűjteményt napjainkban 73 lombos és 38 tűlevelű fafajta alkotja.

A terület szépségeit két ösvényen is bejárhatjuk. Az egyik közvetlenül a vízpart mellett halad 1,4 km hosszan, a másik pedig egy 1,7 kilométer hosszú körsétaút, amely a facsoportok között kanyarog.

Az arborétum megközelíthető Magyaregres felől is egy földúton, de itt sem kiépített bejárat, sem parkoló nem található. Látványosabb a parkerdő felől érkezni a félszigetre, ugyanis egy hosszú hídon gyalogolhatunk át oda.

Pillangó tanösvény

Az arborétum melletti Gombás-erdőben a SEFAG Zrt. 2015-ben adta át a nagyérdeműnek a „pillangó” névre keresztelt tanösvényt, amely a kisgyerekes családok és az óvodai-iskolai csoportok számára készült, hogy az itteni élővilágot együtt fedezhessék fel.

Desedai Parkerdő

A sétaút érdekessége, hogy a parkerdő területét lepke formában kanyarogva mutatja be, és közben rávilágít, hogy az erdő milyen összetett élőhely is. Az itteni ökoszisztéma megismerését még ismertetőanyagok (vezetőfüzet és táblák) is elősegítik.

Az egy pontból induló négy ösvényen a látogatót egy-egy erdei állat, a Sün, a Mókus, a Róka és a Rigó piktogramos táblái kísérik el, amelyek más-más korosztályra lettek szabva.

Az ösvényeken 5-5 információs tábla áll a kirándulók részére, amelyek az erdők és a vizes élőhelyek élővilágával foglalkoznak.

Desedai lombkoronasétány

A desedai kirándulópark legújabb látványossága a szintén az erdészet által készített lombkoronasétány.

A különleges építményből a tó északi része látható egy újabb különleges perspektívából, de innen a legszebb a rálátás az arborétumhoz vezető Szúnyog hídra is. A gyerekek pedig a kilátóba beépített csúszdát is élvezhetik.

Még több lombkoronasétány Magyarországon >>

Érdemes a tavat a Kaposfüred és Somogyaszaló között lévő bejárat (Deseda buszmegálló) felől megközelíteni. Itt először a lombkoronasétány akad az utunkba, majd a hídhoz érve eldönthetjük, hogy a parkerdőt és a tanösvényt, vagy az arborétumot barangoljuk be először.

Ha az északi rész minden látnivalóját és információs tábláját szeretnénk begyűjteni, akkor egy 7-8 kilométeres túrával számolhatunk.

Foglalj szállást a Desedai Parkerdő környéken!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.