10+ vadregényes túra a Bükkben – Kilátók, tanösvények, szurdokvölgyek

Túra a Bükkben

Aki a Bükkben szeretne túrázni, válogathat a rövidebb és hosszabb útvonalak, a szurdoktúrák, tanösvények és a panorámás kilátópontok között. Az Országos Kéktúra útvonala érinti a Bükk legszebb részeit is. Most mutatjuk, melyik az a 10+ túra a Bükkben, amelyek között -reméljük- mind a családok, mind a gyakorlott túrázók megtalálják a kedvencüket.

10+ vadregényes túra a Bükkben

Csondró-völgy

A Csondró-völgy a Bükk egyik kevésbé ismert, de annál látványosabb szurdokvölgye, amely a Mályinka és Szentlélek közötti „Kohászúton” húzódik. A kőzetbe mélyen bevágódó Csondró-patak hangulatos lépcsőkön kanyarogva folyik lefelé, és közben parányi vízeséseket hoz létre.

A turistaút igen közel halad a patakhoz, és bár a fakidőlések miatt a völgy egy kicsit nehezen járható, ez csak fokozza a kirándulóhely különlegességét. Kihagythatatlan túra a Bükkben.

Tudtad? A Bükk lábánál fekvő Tardona arról híres, hogy itt található az ország egyik legjelentősebb Jókai emlékhelye, a Jókai Mór Emlékszoba.

Elolvasom a kirándulásról a beszámolót >>

Bátor tanösvény

A 8,6 km hosszan kanyargó Bátor tanösvény a terület természeti, földtani és kultúrtörténeti látnivalóit mutatja be. Festői sziklák és szűk völgyek között, erdőkben és egykori ligetes legelőerdők vidékén kanyarog, a rövid táv miatt akár kitartóbb gyerekekkel is útnak indulhatunk.

A túraútvonal néhány óra alatt végigjárható, a körtúra ráadásul könnyű terepen visz.  

Megnézem a tanösvényt >>

Vár-hegyi tanösvény

A 669 méter magas Várhegy és a tövében található forrás a Bükk-hegység egyik legkedveltebb kirándulóhelye. A Vár-hegyi tanösvény – ahogyan a neve is mutatja – a Vár-hegy gerincére visz fel, az útvonal érinti a dolomitbányát, a radiolarit-sziklákat, majd egy késő-bronzkori földvárhoz vezet.

Érdemes felkeresni a Bükk egyik legszebb kirándulóhelyét, a Várkutat és környékét.

Kő-közi tanösvény

A Kő-közi tanösvény a Bükki Nemzeti Park „Nyugati kapu” névre hallgató oktató- és látogatóközpontja környékéről, a Felsőtárkányi tavat tápláló Szikla-forrástól indul, és a települést Miskolccal összekötő műút által kettészelt sziklaszorosban halad át.

A tanösvény 5 bemutató állomása megismertet a mészkő titkaival, ráadául érintünk egy kilátópontot is, mielőtt az útvonal visszakanyarodik a kiindulópontra.

Barát-réti tanösvény

A Barát-réti tanösvény a Kő-köz keleti végétől indul, a tanösvény tábláinak köszönhetően többet tudhatunk meg a jurakori agyagpaláról és radiolarit kőzetekről. Az Oldal-völgy elérést követően a kartauzi kolostorrom helyéhez érünk, a kolostort 1526 után a törökök elpusztították, és a földdel tették egyenlővé.

A Bujdosó-kő meghódítása után érdemes az Oldalvölgyi-halastóra egy pár percet szánni, a Felsőtárkányhoz tartozó völgy erdővel szegélyezett, festői szépségű, halakkal teli tavacskái láthatóak itt.

Vörös-kő-völgyi tanösvény

A Vörös-kő-völgyi tanösvényhez a Felsőtárkányból induló kék sávon juthatunk el, de – amikor közlekedik – felpattanhatunk a Felsőtárkányból induló kisvasútra is. A kisvasút a Bükk-hegység keleti kapujából indul, a Felsőtárkányi-tó mellől.

Az erdei vonat végállomása a Stimecz-ház, ahonnan eljuthatunk a Bükk 900-as csúcsaihoz, ráadásul a megálló közelében barlang, forrás és a Vörös-kő-völgyi tanösvény is megtalálható. Az 1,5 km hosszú tanösvény 15 táblája a Vörös-kő-völggyel ismertet meg minket. Izgalmas túra a Bükkben, kár lenne kihagyni.

Aktuális információ: A Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút teljes szakaszán 2022-ben a menetrend szerinti forgalom szünetel felújítási munkálatok miatt.

Bükkszentkereszti-kilátó

A Kis-dél-kilátó, vagy másik nevén Bükkszentkereszti-kilátó fedett tornyából csodás panoráma nyílik a Bükkre, Bükkszentkeresztre, a Lusta-völgyre, és Szlovákia hegységeire is rálátni. Könnyű túra a Bükkben, minden korosztály számára ajánljuk.

A toronytól a P jelzést követve a lillafüredi libegőhöz érünk nagyjából 45 perc alatt, újabb 10 perc séta után a Fehérkőlápai turistaházhoz is eljutunk.

Top 10 látnivaló Lillafüreden >>

Az Upponyi-sziklaszoros és a Lázbérci-víztározó

Az Óbükk sziklabércei, és mészkőszirtjei közötti völgyben terül el a vadregényes látványt nyújtó Lázbérci-víztározó, amely az elmúlt években igen népszerű úti cél a kirándulók körében a szép kilátás, a kanyargó csermelyek, és a sűrű erdőkkel borított hegyoldalak miatt. Olyan túra a Bükkben, amely garantáltan nem okoz csalódást.

A 400-500 méter hosszúságú Upponyi-sziklaszoros hazánk egyik legnagyobb méretű szurdoka, enyhén karsztosodott mészkövében számos kisebb barlangot tartanak nyilván.

A Lázbérci-víztározó partján több tanösvény halad, ilyen például a Szalamandra tanösvény. Ennek egy része a tó mentén lett kialakítva, míg a másik része az erdőben vezet.

Érdemes tudni, hogy a tanösvény a régi országúton kezdődik, hossza 6 km, jele a sárga/fekete. A terep igen változatos, a szintemelkedés mindössze 200 méter.

Kalica-tető és a Három-kő-bérc

Ha megtekintettük a Lázbérci-víztározót, és tovább folytatjuk a túrát az Upponyi-hegységben, mintegy 200 méteres emelkedőt követően elérjük a Kalica-tető nyergét, ahol összeér az utunk az Országos Kékkel, majd innen tovább gyalogolva a panorámát adó csúcshoz jutunk.

A tetőről fantasztikus kilátás nyílik az Upponyi-szorosra és a Lázbérci-víztározóra. A sziklát megkoronázza az itt álló Herkó páter-kereszt, amely a hagyomány szerint a reformáció és a katolicizmus határát jelölte egykoron.

Érdemes a kéken még egy kis kitérőt tenni észak felé a Három-kő-bérchez.

Túra az Upponyi-hegységben >>

Kalica-tető, túra a Bükkben
Kalica-tető (fotó: Tasi Zsolt)

Három-kő

A 904 méter magasan található Három-kő a legendás „bükki kövek” része, a vonulathoz tartozik még – többek közt – a Tar-kő, a Pes-kő és az Őr-kő is. A Három-kő széles panorámával ajándékoz meg, rálátunk a Bükk déli részeire, a Tar-kő szikláira, a Hór-völgy kapujára, a Nagy-Egedre, és a Kékesre is.

A Szalajka-völgyből az Olasz-kapu – Fekete-sár – Zsidó-rét – Keskeny-rét – Három-kő útvonalon könnyű túrával 1-1,5 óra alatt eljuthatunk a Három-kőhöz.

Három-kő, túra a Bükkben
Három-kő (fotó: Tasi Zsolt)

A Tar-kő és a Cserepes-kő

A Tar-kő 949 méteres magasságával a Bükk-vidék nyolcadik legmagasabb hegye, ahonnan mesés kilátás nyílik a Bükk belső vidékére.

A Tar-kői-kőfülke a Tar-kő csúcsa alatt található, a 18 méter széles, 10 méter hosszú és 2 méter magas kőfülke a sziklafal aljában nyílik, 812 méter tengerszint feletti bejárattal. Különlegessége, hogy a belsejében 15.000 darabos őslénytani anyagot találtak a kutatók.

Megnézem az útvonalat >>

A Tar-kőtől 3,5 kilométer még a Cserepes-kő, a Bükk közepén található Cserepes-kői-sziklaodú mészkőbarlangja 823 méter magasan található. A 6 méter hosszú, 7 méter széles és 2,5 méter magas barlangban barlangi medve csontmaradványai, cserépedények töredékei és egy szerszám is előkerült a feltárás során.

Látó-kövek

A Látó-kövek csoportja a Bükk híres köveinek (Három-kő, Tar-kő, Cserepes-kő) északi rokona, az érdekes formájú sziklaképződmény tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a hegység északi lankáin található falvakra.

Ha az Ómassa (K) – Szentlélek – Látó-kövek útvonalon haladunk, a táv csupán 3 km, a szintemelkedés pedig 260 méter.

Egész napos túra a Bükkben – Foglalj szállást is!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Tar-kő – Vargáné Deli Hajnalka, További képek: Tasi Zsolt

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.