Lenyűgöző középkori templom- és kolostorromok a Balaton-felvidéken

Az országban az egyik legszebb történelmi és egyházi emlékeket felsorakoztató térség a Balaton-felvidék, ahol templom- és kolostorromok sokasága fekszik. Egy kedves olvasónk igazán találóan úgy fogalmazott, hogy a Balaton-felvidék „egy templomrom-paradicsom”. Tarts velünk egy izgalmas túrára, és járjuk együtt végig a környék egykor neves épületeinek romjait! 

Lenyűgöző középkori templom- és kolostorromok a Balaton-felvidéken

Fülöpi templomrom, Révfülöp

A Fülöpi templomrom Révfülöpön található, napjainkra néhány román stílusú boltív, és egy támfal látható már csak belőle. A templom római kori romokra épült a XIII. században, vörös homokkőből, az emléktábla szerint 1211-ben, Fülöp faluban. 

A törökök 1548-ban felégették a falut és a templomot, ezután a templom köveinek nagy részét a helyiek széthordták, ám a templom így is lenyűgöző látványt nyújt, mindenképpen érdemes felkeresni. A romok mellett a parkolás ingyenes, körülötte lakóházak vannak és mellette fut a vasúti sín is.

Ecséri (vagy Ecsérpusztai) templomrom

Révfülöp másik nevezetessége a 12-13. századi román stílusban épült templom maradványa. Érdekessége, hogy a korábbi római kori épület maradványai is megtalálhatók az alapokban. Később a templomot gótikus stílusban átalakították, ám a törökök nem kegyelmeztek: Ecsér faluval együtt felégették, a köveket a környékbeliek elhordták.

Megközelítés: Révfülöp és Kővágóörs között, a Szálas utca felől lehet elérni, akár kocsival is.

Szent András templomrom, Taliándörögd

Ismerős számodra Taliándörögd község neve? A település Veszprémtől mindössze 30 perces autóútra fekszik, itt találhatóak a 14. század elején épített Szent András templom romjai. A kora-gótikus stílusban épített templom ma olyan látványt nyújt, mintha egy különleges történelmi film forgatási helyszíne lenne. 

Az épületnek csak kis része maradt fent, a templom 1578-ban török pusztítás áldozata lett, ezután 1840-ben felrobbantották, és később sem került sor az újjáépítésre. 

Árpád-kori templomromok, Dörgicse 

A Dörgicsei-medencében fekvő Dörgicse a Halomhegy lábánál található. Ha a település környékén kirándulsz, és szereted a történelmi emlékeket, feltétlenül keresd fel a három Árpád-kori templomromot, az alsódörgicsei, a felsődörgicsei, és a kisdörgicsei romokat. 

Az alsódörgicsei (Boldogasszony) templomrom a Balatontól négy kilométerre fekszik, a Gerenye-hegy oldalában. A XIII. században épült erődtemplom 22 méter magas oromfalának két ikerablaka eredeti állapotban látható. Érdemes a romkertben is sétálni egyet, lenyűgöző kilátás nyílik innen a környékre, ráadásul a romok mellett piknikezni is lehet. 

Lenyűgöző középkori templom- és kolostorromok a Balaton-felvidéken
Boldogasszony templomrom

A felsődörgicsei (Szt. Péter-) templomrom egy XI. századi és egy XIII. századi templom egymás mellé építésével jött létre. A Balatonhoz közel fekvő egykori templom kegyúri templom volt, méretei és pompás díszítései is ezt támasztják alá. A romtemplom tornyának tövében nyáron szabadtéri előadásokat, rendezvényeket is tartanak. 

Lenyűgöző középkori templom- és kolostorromok a Balaton-felvidéken
Szent Péter templomrom

A kisdörgicsei (Kisfalud-dörgicsei) templom a XIII. században épült a Bere-patak rétjén. Az apró épületet Szent Miklós tiszteletére emelték.

Szent Mihály-kolostor romjai, Nagyvázsony

Ha Nagyvázsonyban tervezel kirándulást, feltétlenül tekintsd meg a késő gótikus stílusban épült Szent Mihály-kolostor romjait. A kolostor alapítólevele 1483-ból való, az épület 1485-86-ban készült el, de még 1499-ben is építettek hozzá. 

A Szent Mihály-kolostorban kódexeket készítettek, de sajnálatos módon az évszázadok viszontagságait csak négy vészelte át. Az építmény impozáns látványt nyújt, minden korosztály számára emlékezetes program a felkeresése. 

Pálos kolostor romjai, Salföld

A kőkúti pálos kolostor romjai a Balaton-felvidéken, Ábrahám-hegyen fekszenek. A kolostort egy meglévő román kápolna átalakításával hozták létre, a 21,6 méter hosszú templomot 1475 körül átépítették, a ma is látható, hosszú szentély ekkor készült hozzá. 

Nyolcszög alakú, hálóboltozatos mennyezetű szentélye a nagyvázsonyi temploméhoz hasonló. A kolostor romjait körülbelül egy óra alatt körbe lehet sétálni, a parkolás pedig ingyenes. 

Avasi templomrom, Szigliget

A szigligeti Avasi templomot a pannonhalmi bencés apátság építtette egy Árpád-kori plébánia maradványára. A torony épülete eredeti formájában tekinthető meg, ám a templom mellé épült XV. századi kápolnának és csontháznak már csak a romjai maradtak meg. 

A templom az 1550-es években a törökök támadása miatt elhagyatott lett, csak 1958-ban kezdték meg a helyreállítását. 

Papsokai templomrom, Balatonfüred

A Papsoka néven ismert kis faluban egykor a tihanyi bencés apátság szolgálói laktak, a falu templomát a XII. században Szent Mihály tiszteletére szenteltek fel. Az épület egy római villa helyére épült, a sokszoros átépítésnek köszönhetően megfigyelhetőek rajta román kori, kora- és a késő gótikát jellemző jegyek is. Egyes feltételezések szerint a templom a török hódítás idején pusztult el, így mára már csak a romjai látogathatóak Balatonfüreden, egy régi temető területén. 

A templomrom mellől mesés kilátás nyílik Füredre, a Tihanyi-félszigetre, és a Balaton kéklő vizére. 

Kerekikáli templomrom, Mindszentkálla

Ha nem jártál még az egykor Kerekikál néven ismert község templomának romjainál, itt az idő, hogy felkeresd a román stílusban épült középkori építmény maradványait. Az épület a 13. században épült, majd a törökök áldozatául esett a településsel együtt az 1500-as évek közepén. Bár a helyiek visszaköltöztek felperzselt házaikba, a terület 1595 után lakatlanná vált. 

Sokkal később, a II. világháború után már csak a romok várták azokat, akik érdeklődtek a középkori emlékek iránt. 

Apáti Templomrom, Tihany

A XII-XIII. században épült apáti templomrom a Tihanyi-félszigeten található, az egykor itt fekvő Apát település területén. A templom, akárcsak a falu, teljesen elpusztult a török uralom idején, a templomot 1942-ben kezdték renoválni, végül 1999-ben teljesen felújították. 

A gyalogosan is elérhető templomromnál napjainkban koncerteket és misét is tartanak, így ha Tihany közelében kirándulsz, több okod is van rá, hogy felkeresd a romokat. 

Töttöskáli templomrom, Szentbékkálla

A középkorban Töttöskál települést királyi udvarnokok lakták, itt épült fel a XII-XIII. században a román stílusú templom, melynek mára már csak a romjai fogadnak minket. A falu a templommal együtt elpusztult a török hódoltság idején, és bár a későbbiekben újjáépítették, az 1800-as évek második felében ismét romokban hevert. 

A terméskőből épült épület, és az egykori falu maradványai Szentbékkálla községtől keletre találhatók. 

Szent Balázs templomrom, Szentantalfa

A Szent Balázs templom a XII-XIII. században épült egy fából készült templom helyére. Egy kriptát és egy sekrestyekápolnát is építettek a korai román, majd később gótikus stílusjegyeket viselő templomhoz. Ahogyan sok más középkori templomot, úgy a Szent Balázs templomot is a török pusztította el, ezután nem épült újjá, csak a romjai emlékeztettek az egykor itt álló építményre. 

Részleges helyreállítására 2001–2002-ben került sor, a romok mellől csodaszép kilátás nyílik a Badacsonyra, és a Balaton vizére. 

Tálodi Szent Erzsébet kolostor, Pula

A középkori pálos templom romjai Nagyvázsony és Pula között helyezkednek el az erdő mélyén. A templom a 13. században épült, később került a pálosok birtokába, akkor már kolostor is épült mellé. A kolostort 1552-ig lakták, ekkor a falait felrobbantották, hogy ne kerüljön a törökök kezére. 

Sosem építették újjá, romjai körül sokan kerestek egykor kincseket. Ha kincsekben reménykedsz, el kell keserítenünk, valószínűleg nem fogsz találni, de az erdei romok igazán különleges látványt nyújtanak. 

Kövesdi templomrom, Aszófő

Az 1260-1270 körül épült román stílusú templom eredetileg a tihanyi apátsághoz tartozott.

Valószínű, hogy az épületnek római elődje is lehetett, mert római oltárkövet, valamint cserépmaradványokat találtak a templom szentélye előtti térben. Az egyhajós templomban a szentély és a sekrestye alapfala máig jól látható.
1552-ben sajnos a török elpusztította, azóta romos állapotban áll Aszófő határában.

Premontrei romok, Gyulafirátót

A premontrei romok területe, amely annak idején vörösbarátok klastromaként volt ismert, Gyulafirátóton található, parasztházak mögött elrejtve. A kolostort a 13. században román és kora gótikus stílusban alapította Rátold Mátyás, Esztergom érseke. A templomot és monostort a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelték, a török idők után a környék elnéptelenedett. 

A falak rekonstrukciójára 1964-65-ben került sor. A monostor épületének külső kőfalai még állnak, a romok látványa visszarepít bennünket a múltba. 

Szállást keresel a Balaton-felvidéken?

Itt érdemes körülnézni »»

Kolostorromok és templomok térképen

Igazán izgalmas többnapos kirándulásban lesz részed, ha úgy döntesz, hogy végigjárod a térség emlékeit. A Balaton-felvidéken rejtőző templom- és kolostorromok igazi történelmi csodahelyek, amelyek akarva-akaratlanul is mesélnek látogatóiknak a múltjukról.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: ©Csodahelyek.hu

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.