Dunakanyar-tipp: A Miklós-deák-völgyi tavak környéke igazi csodahely!

Kíváncsi vagy a Dunakanyar rejtett kirándulóhelyeire? Szívesen megismernéd Pilismarót legszebb kincseit? A Miklós-deák-völgyi tavak vadregényes környezetben fekszenek, gyermekbarát, kutyabarát programhoz, egynapos kiránduláshoz ideális választás a környék. Ha csodahelyet keresel a térségben, a tavaknál a helyed! 

Mit érdemes tudni a Miklós-deák-völgyi tavak keletkezéséről?

A pilismaróti Miklós-deák-völgyi tavak mesterséges eredetűek, a Pilisi Parkerdő Zrt. 2014-ben adta át őket, ekkor került sor a tavak rekonstrukciójára. A munkálatok célja a vízfelület létesítése, a tározó szerep és a vízfolyás átjárhatóságának biztosítása volt. A tavak a kétéltűek és a madarak számára is nagyon fontosak, a megkerülő csatorna kialakítása pedig igazi kuriózum Magyarországon, ez átjárást biztosít a tórendszer feletti és a tórendszer alatti mederszakasz között a vízi állatfajok számára. 

Őzek, szarvasok és vaddisznók is gyakran járnak inni a vízhez, bár mi nem találkoztunk egyikükkel sem. A friss levegő, az erdei környezet és a fülsüketítő csend egyszerűen levett minket a lábunkról. Mutatjuk, mire készülj, ha a tavakhoz látogatsz! 

A Miklós-deák-völgyi tavak környéke igazi csodahely!
Miklós-deák-völgyi tavak a Pilisben

9 hasznos infó, ha úgy döntesz, hogy a pilismaróti tavakhoz látogatsz

  • A tavakhoz vezető út a pilismaróti templomtól indul, és kb. 2,6 km, így a táv nem megerőltető, a túra nehézségi foka könnyű, a szintemelkedés elhanyagolható. 
  • Útközben megtekintheted a Magyar Királyi Közalapítványi Erdőhivatal emlékművét, és a Három Erdész fáját is. 
  • A hely megközelítése az idősebb korosztály és a kisebb gyermekek számára sem tartogat nehézségeket.
  • A tavakhoz vezető út elég jó minőségű ahhoz, hogy kerékpárral, babakocsival, rollerrel is könnyen lehet rajta haladni, így mindegyiket nyugodt szívvel ajánljuk. 
  • A hely kutyabarát, utunk során több kutyás kirándulóval is találkoztunk, sőt, mi is egy pici négylábúval teszteltük a távot. Jelentjük: bírta, méghozzá hősiesen! 
  • A tavak közelében padok, asztalok, és tűzrakóhely vár, ezért a Miklós-deák-völgyi tavak környéke családi piknikezéshez, baráti kikapcsolódáshoz, és csoportos túrához is remek úti cél. Szalonnasütéshez garantáltan nem találsz jobb helyet a környéken! 
  • A kirándulás során a kihelyezett információs tábláknak köszönhetően sokat tanulhatsz az erdők és a tavak élővilágáról.
  • Bár a tavak környéke hangulatos kirándulóhely, sajnos a közelben kulturált mosdó nincs, csak egy fából épített régi vécé, ám ez elég pókos ahhoz, hogy távol tartsa a kirándulókat magától. 
  • A közelben rengeteg kullancs leselkedik rád és a kutyádra, így otthon különösen gondosan ellenőrizd majd, hogy nem utaztak-e haza veled. 

Hangulatos kísérőprogramok az egynapos kiránduláshoz

Egy pilismaróti kirándulás során semmiképpen ne hagyd ki a Pilismaróti-öböl, és a közelben fekvő Búbánatvölgy tavainak felkeresését, remek vízparti program mindkettő. A pilismaróti Duna-parton, és a búbánatvölgyi Dédai-tónál is szuper hamburger vár a helyi büfékben, ráadásul egy jó kávét is leguríthatsz, mielőtt ismét útnak indulsz. 

TIPP! A nap végén Esztergomból Budapestre akár hajóval is hazautazhatsz. Imádni fogod a menetszelet, ezt garantáljuk! »» 

Egy kis városnézés is belefér a programba? Keresd fel Esztergom legizgalmasabb látnivalóit, ilyen például a híres Babits Mihály Emlékház, a Bazilika, vagy akár a Szent Tamás-hegy. 

Hogyan juthatsz el a tavakhoz?

A pilismaróti kirándulóhely egyaránt kedvez azoknak, akik busszal, autóval, vagy biciklivel érkeznek a községbe, mert a tavak a főúttól még gyalogosan is csak maximum egy órás útra fekszenek. Ebben az egy órában benne van a nézelődés, és a rövid eltévedés is. Ha utóbbit elkerülnéd, figyelj rá, hogy a Pilismaróti Erdészetnél jobbra kanyarodj! 

Autóval: Pilismarót a 11-es úton keresztül közelíthető meg, a főútról a katolikus templomnál kell lekanyarodni, innen a tavakhoz a piros sáv jelzést követve lehet elérni. Az út egyharmadánál egy sorompó fogad, itt található egy nem fizetős parkoló is. Kerékpárral ugyanezt az útvonalat érdemes követni, de a sorompót kikerülheted könnyedén, így egészen a tavakig eltekerhetsz. 

Busszal: Pilismarót községet menetrend szerinti autóbuszjárattal lehet megközelíteni, a menetrendet ide kattintva tudod megnézni. 

Gyalogosan: A tavakat a piros sáv jelzésen keresztül közelítheted meg gyalogosan. 

A Miklós-deák-völgyi tavak környéke igazi csodahely!
Úton a tavakhoz

Egyáltalán nem esünk túlzásba, ha azt állítjuk, hogy a Miklós-deák-völgyi tavak környékének felkeresése minden korosztály számára ajánlott. Szendvicset, ivóvizet, és plédet mindenképpen hozz magaddal, ezenkívül már csak napsütésre és jókedvre lesz szükséged. Minden más élményt a pilismaróti kirándulóhely biztosít számodra! 


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Zöld Gábor

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.