15+ csodahely, ahonnan lenyűgöző látvány a Dunakanyar panorámája

Viktorin-sétány, Dunakanyar panorámája

Heteken keresztül írhatnánk a listát arról, hogy honnan a legszebb a Dunakanyar panorámája, hiszen a térség számos pontjáról nyílik mesés kilátás a Dunára, a folyó mellett fekvő településekre és a környező hegyekre. Az alábbi kilátók, kilátópontok és kirándulóhelyek egészen bizonyosan különleges panorámával ajándékoznak meg.

15+ hely, ahonnan káprázatos a Dunakanyar panorámája

Több ezer hangulatos fotóval találkozunk a Csodahelyek Magyarországon Facebook csoportban, illetve túrák során mi magunk is százával készítünk olyan képeket, amelyeken magával ragadóan szép a Dunakanyar panorámája.

Szerinted honnan a legszebb a kilátás a térségre? Hol készítetted a legszebb képet a Dunakanyarról? Oszd meg velünk az élményt, kommentben várjuk a fotókat!

Vaskapu-hegy, Esztergom

A Vaskapu-hegy népszerű kirándulóhely Esztergom óvárosától keletre, a Visegrádi-hegység 404 méter magas hegycsúcsáról bámulatos kilátás nyílik a Dunára és a környező hegyekre. A kilátópont gyalogosan és autóval is könnyen megközelíthető.

Még több program Esztergomban >>

Vaskapu-hegy, Esztergom (fotó: Kristóf Eszter)

Hideglelős-kereszt, Hosszú-hegy

Esztergom és Pilismarót között, a Hosszú-hegy tetején található a Hideglelős-kereszt, amelyet Lázár kereszt, Járványkereszt és Hálakereszt néven is emlegetnek.

A Hideglelős-kereszthez izgalmas legendák kapcsolódnak, a keresztet Nagy Mihály esztergomi gazda emeltette hálából, mert a családját elkerülte a pestisjárvány.

A Miklós-deák-völgyi tavak környéke is igazi csodahely, érdemes felkeresni Pilismaróton.

Prédikálószék, Visegrádi-hegység

A 639 méter magasan fekvő Prédikálószék a Pilis – Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontja, a hegytetőről és a Prédikálószék-kilátóból meseszép kilátás nyílik a Dunakanyarra.

Ha a Vadálló-kövek felől közelíted meg a hegycsúcsot, igazi sziklás kalandban lesz részed a Dunakanyar ölelésében.

csodahelyek Magyarország
A Prédikálószék panorámája (fotó: Csodahelyek Magyarországon)

Borjúfő kilátóhely, Visegrádi-hegység

A Borjúfő egy éles sziklabérc, amely a Visegrádi-hegység oldalában várja a kirándulókat, akik garantáltan nem csalódnak majd a panorámában. Az egyik kőtömbön Wass Albert neve olvasható, illetve az alábbi idézet:

„Maradnak az igazak és a jók, a tiszták és a békességesek.”

Dunakanyar panorámája, Borjúfő
Borjúfő panorámája (fotó: Kristóf Eszter)

Spartacus-ösvény, Visegrádi-hegység

Izgalmas túrával, nagy mélységekkel és keskeny ösvényekkel hívogat a Spartacus-ösvény, ahonnan elbűvölő kilátás nyílik a Duna völgyére, a Szent Mihály-hegyre és a környező hegyvonulatokra.

Érdemes felkapaszkodni a sziklák tetejére, hogy innen nézzük piknikezés közben a panorámát.

Spartacus-ösvény (fotó: Kristóf Eszter)

Visegrádi vár, Visegrád

A visegrádi Fellegvár népszerű kirándulóhely a Dunakanyarban, történelmi múltja, kiállításai és panorámája miatt évente több tízezren keresik fel. A vár alatt folydogáló Duna látványa igazán megkapó, a vár legmagasabb pontjairól 360 fokos panoráma tárul elénk.

Dunakanyar panorámája, Visegrádi vár
A fellegvár panorámája (fotó: Kristóf Eszter)

Salamon-torony, Visegrád

A Salamon-torony Visegrád emblematikus építménye, a legenda szerint itt raboskodott Salamon király. A legenda azonban teljes mértékben tévútra visz bennünket, hiszen a király a XI. században raboskodott Visegrádon, a torony azonban csak a XIII. század második felében épült.

A 34 méter magas, 5 emeletes, hatszög alaprajzú torony az évszázadok során 11 ostromot élt át, tetejéről egészen különleges látvány a Dunakanyar panorámája.

Zsitvay-kilátó, Nagyvillám

Bár sokan a visegrádi bobpálya miatt látogatnak a Nagyvillámra, csak kevesen tudják, hogy a bobpályától alig 5 perces sétára található a Zsitvay-kilátó, ahonnan a Szentendrei-szigetre, a Fellegvárra, a Duna bal partjára és a környező hegyekre nyílik kilátás.

A Nagyvillám tetején álló Zsitvay-kilátótól 3 perces sétára fekszik az a kilátópont, ahonnan a Kisvillám is felbukkan előttünk.

Kisvillám látványa a Nagyvillám tetejéről (fotó: Kristóf Eszter)
Dunakanyar panorámája, Zsitvay-kilátó
A Zsitvay-kilátó panorámája (fotó: Kristóf Eszter)

Viktorin-sétány, Visegrád

A Viktorin-sétány a visegrádi Fellegvár alatt húzódik, majdnem párhuzamosan halad a Kálváriával, majd a kék sáv jelzéshez kapcsolódik.

A sétány különlegessége, hogy Visegrád rejtett arcát mutatja meg nekünk, vadregényes környezetben sétálhatunk alig néhány percre az élő középkor városának főutcájától.

Viktorin-sétány, háttérben a Hegyes-tető (fotó: Kristóf Eszter)
Dunakanyar panorámája, Visegrád
Visegrád panorámája (fotó: Kristóf Eszter)

Bölcső-hegyi kilátó, Szentendre

Az 587 méter magas Bölcső-hegyen található a Bölcső-hegyi kilátó, amely a Lajos-forrástól indulva két körtúrával is megközelíthető.

Délre tekintve a Nagy Csikóvár hegycsúcs, nyugatra a Lom-hegy, északkelet felé a Cser-hegy, északnyugatra a pilisszentlászlói hegyoldal, keletre pedig Szentendre látható a kilátóból. 

Bölcső-hegyi kilátó
Kilátás a Bölcső-hegyi kilátóból (fotó: Kristóf Eszter)

Dobogókő, Visegrádi-hegység

A Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb hegye, amely bámulatos panorámája és túraútvonalai miatt minden korosztály számára népszerű kirándulóhely.

Innen indul a Thirring-körút is, amely a meseszép kilátás mellett kalandos sziklatúrával teszi különlegesebbé a kirándulást.

Dobogókő panorámája (fotó: Kristóf Eszter)

Kós Károly-kilátó, Zebegény

Zebegény a Dunakanyar egyik legizgalmasabb gyöngyszeme, a település számos pontjáról gyönyörködhetünk a térség panorámájában.

A Sárkánydomb az egyik legkedveltebb kirándulóhely, emellett a Kós Károly-kilátó is igen népszerű úti cél, hiszen a kilátó csodaszép dunai kilátással ajándékoz meg.

Dunakanyar panorámája, Zebegény
Kós Károly-kilátó (fotó: Kristóf Eszter)

Remete-barlang, Szent Mihály-hegy

A Remete-barlang a Szent Mihály-hegyen található Zebegény és Nagymaros között, szemben Dömössel. A barlang megközelítése igen nehéz terep leküzdésével jár, de a kilátás kárpótol bennünket a fáradalmakért.

A barlanghoz több legenda is kapcsolódik, az egykor itt élő remete alakjához még napjainkban is kötődnek a kirándulók.

Julianus-kilátó, Hegyes-tető

A Julianus-kilátó a Hegyes-tető csúcsán áll, a középkori tornyot idéző építményből 360 fokos panoráma tárul a szemünk elé. A torony megközelíthető Nagymaros és Zebegény felől is, emellett a Törökmező tanösvény is itt végződik.

Julianus-kilátó
Kilátás a Julianus-toronyból (fotó: Kristóf Eszter)

Kálvária, Nagymaros

Úton a Julianus-kilátó felé, a Nap utcánál érdemes egy picit elkanyarodni, innen indulnak a Kálvária lépcsői, melyek egy kápolnához vezetnek. A kápolna mellett állva bámulatos dunai és visegrádi panoráma tárul a szemünk elé.

Tudtad? A Kálvária lépcsőit nagymarosi családok építtették az 1920-as években, néhány család neve még ma is olvasható a lépcsőkön.

Még több kirándulóhely a Börzsönyben >>

Kilátás a nagymarosi Kálváriáról (fotó: Csodahelyek.hu)
Fotó: Csodahelyek.hu

Naszály-hegy, Vác

A Naszály-hegy a Cserhát legnyugatibb vonulata, a Váctól 6-8 km távolságra fekvő hegy számos barlangot rejt magában. A leghíresebb közülük a Násznép-barlang, az elnevezéséhez két legenda is kapcsolódik.

A hegyen szervezett túrák is indulnak, de akár autóval is felkereshetjük, a panoráma egészen elképesztő.

Pomáz, Kő-hegy, Petőfi pihenő

A Petőfi-pihenő a Kő-hegy oldalában található a sárga jelzés mentén, Pomáz és Szentendre között. A nevét arról kapta, hogy Petőfi innen gyönyörködött a környező hegyek látványában 1845-ben, amikor Esztergomba kirándult barátaival.

Érdekesség: Itt található a híres Gomba-szikla is, amelyet Napóleon kalapjaként emlegetnek.

Lenyűgöz a Dunakanyar panorámája? Foglalj szállást a térségben!

Itt tudsz nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Borítókép: Viktorin-sétány, Visegrád (fotó: Kristóf Eszter)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.