Drégely vára és Szondi két apródja

Ki ne ismerné Drégely várának és Szondi két apródjának híres történetét? Ki ne akarná ezt az örökséget, egy nagy csata helyszínét a saját szemével is látni? A Börzsöny 444 méter magasan álló történelmi emlékhelye bár nehezen megközelíthető, a páratlan kilátás minden fáradalmunkért kárpótol majd, ez garantált.

Drégely várának rövid története

A középkori vár építésének pontos ideje nem ismert, az első említések  1285-ből származnak, ekkor Hont fiát, Demeter nemes urat nevezve az építmény tulajdonosának. Csák Máté megszállása után I. Károly vette át az uralmat és az építmény, mint királyi vár működött tovább. 1438-ban Pálóczy György esztergomi érsek tulajdona lett, majd a későbbi érsekek megerősítették és vadászkastélynak használták az épületet.

Felhőbe hanyatlott a drégeli rom,
Rá visszasüt a nap, ádáz tusa napja;
Szemközt vele nyájas, szép zöld hegy-orom,
Tetején lobogós hadi kopja.

Arany János – Szondi két apródja (részlet)

Az 1541-es budai török megszállás után Drégely várának katonai jelentősége  is megnőtt, őrséget állítottak fel. 1544-ben lett Szondy György a vár kapitánya, aki az 1552-es török támadáskor hősiesen védte a várat összes katonájával hősi halált halt a harcban. Két apródja maradt csupán életben, Szondi két apródja: Libárdy és Sebestyén, akiket már korábban Ali pasához küldött. A törökök a várat csak a 17. század végén hagyták el végleg.

A török idők után, a XVIII. századtól a vár állapota csak tovább romlott, napjainkban a Nemzeti Várprogram részeként tervezik a várrom maradványok helyreállítási munkáit és felújítását.

Drégely vára és Szondi két apródja
Drégely vára

Programok a Szondi kiállítótér és turisztikai központ szervezésében

Drégelypalánkon a Szondi kiállítótér számos történelmi, természeti és kézműves programlehetőséggel várja családokat. A kisebbek, de akár a felnőttek és a nyugdíjasok is kedvükre választhatnak a színes interaktív, játékos feladatok és foglalkozások közül. Íjászat, apródképzés, kincskeresés vagy például tüzérségi fegyverbemutató keretén belül rengeteg élménnyel gazdagodhatunk. Továbbá szuper túrákon és tanösvény-látogatásokon, sétakocsikázáson vagy a népi mesterségek kézműves foglalkozásain vehetünk részt együtt. Családok számára kihagyhatatlan! Bővebb információ itt: Drégely Vára

Hasznos információk

  • A várrom 0-24 nyitva tart és a belépés egész évben  ingyenes.
  • Telefonszám: +36 30 300 392 vagy +36 35 567 070
  • A várrom kutyával is látogatható.

További látnivalók a közelben

  • Szondi hársfasor
  • Tsitári forrás – Mária kegyhely
  • Honti szakadék

Megközelítés

Drégely vára –elhelyezkedéséből adódóan- csupán egy meglehetősen nehéznek mondható gyalogtúrával közelíthető meg. Indulásunk előtt ezt mindenképpen érdemes számításba vennünk és mérlegelnünk: rendelkezünk-e kellő fizikai erőnléttel?

Autóval

Budapestről az M2 majd a 2.-es út vonalán induljunk Drégelyparlánk irányába. Kövessük a „Drégelyvár felé” táblát a Drégelyvár Szabadidőpark parkolójáig, ahol autónkat hagyhatjuk. Innen egy 45-60 perces túra vár ránk a várig.

Tömegközlekedéssel

Budapesten, az Újpest, Városkaputól autóbusszal juthatunk Rétságig, ahonnan szintén autóbusszal a Drégelypalánk, Posta megállóig tudunk utazni. Innen könnyen megközelíthetjük túránk kiindulópontját, a Drégelyvár Szabadidőpark parkolóját.

Fotók

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Novák Titanilla- Tita Photo

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.