Nógrádi vár – Meseszép panoráma és kalandozás Nógrád várának romjainál

Ha nem a saját szemünkkel látjuk, talán el sem hisszük, milyen káprázatos a panoráma a nógrádi vár romjainál. A bájos kis település, illetve a közeli legelők, rétek, és hegyek látványa olyan kilátással ajándékoz meg, hogy garantáltan felteszed magadnak a kérdést: „Miért nem jártam itt már sokkal korábban?”. 

A nógrádi vár rövid története 

A nógrádi vár pontos keletkezéséről nem maradt fent adat, az azonban biztos, hogy 1108 előtt épült a Börzsöny szívében. A népvándorlás korában egy földvár állt a területen, később épült a helyére Nógrád vára, amely hazánk legrégebbi szabálytalan alaprajzú vára. 

A kővár évszázadokon keresztül királyi kézben volt, majd Árpád-házi IV. László a váci püspökségnek adományozta. Hunyadi Mátyás királyunk idején a romossá vált várat helyreállították, és hozzácsatoltak egy palotatornyot is. A vár a mohácsi vész után, majd 1663-ban is török kézre került. 

Az öregtorony ikonikus része a nógrádi vár romjainak, már messziről jól látható az egykor kényelmi berendezésekkel ellátott, mára romos állapotú torony. Az ok, ami miatt már csak a maradványaival találkozhatunk, hogy 1685-ben egy villám csapott a toronyba, ahol azonnal felrobbant az itt tárolt lőpor. A belsővár megsemmisült, és ezután a vár többé már nem nyerte vissza eredeti állapotát. 

További látnivaló! A nógrádi vár falánál, a sarokbástya alatt található a Millenniumi emlékmű, a hét vezér kopjafáival. 

Nógrádi vár – Meseszép panoráma és kalandozás Nógrád várának romjainál
Nógrádi vár

Hasznos információk – Mire figyelj, ha erre jársz?

Úgy döntöttél, hogy te is felkeresed Nógrád várát? A következő tudnivalókat böngészd végig, mielőtt útnak indulsz! 

  • A nógrádi vár minden évszakban várja az érdeklődőket. 
  • Belépőjegyet nem kell fizetni, a vár mindenki számára ingyenesen látogatható
  • A vár környékén kevés a szemetes, így a szemetet feltehetően magaddal kell majd vinni az első kukáig.
  • A vár területén nincsenek padok és asztalok, így piknikezésre a fűben van lehetőség.
  • A várnál nincs büfé, illetve higiénikus mosdó sem, ezt fontos észben tartani, mielőtt útnak indulsz.
  • A romok gyerekekkel is látogathatók, ám babakocsi helyett célszerű hordozókendővel készülni. 
  • Bár nem találtunk arra vonatkozó információt, hogy a vár területe kutyabarát hely-e, de jó hír a kutyásoknak, hogy tiltó táblával nem találkoztunk
  • A kiránduláshoz érdemes túrabakancsot húzni, a terep esős idő után igen csúszós lehet. 

Nógrádi vár – Meseszép panoráma és kalandozás Nógrád várának romjainál
Nógrádi vár

A nógrádi vár megközelítése

  • Autóval/motorral: Nógrád Budapesttől 1 órára, míg Váctól 27 percre található, autóval a vár alatti parkolónál lehet megállni. Innen néhány perces sétával érsz a várromhoz.  
  • Busszal: Átszállás nélkül leghamarabb Vácról érhetsz Nógrádra. Az út nem több 30 percnél, a távolság 20 km. A Nógrád, eszpresszó nevű megállónál kell leszállni, innen gyalog 9 perces útra van a vár (600 m). 
  • Vonattal: A vonatok Budapest, Nyugati pályaudvarról indulnak óránként Nógrádra, a menetidő 1 óra 9 perc, az út pedig 58 km. A vasútállomástól gyalog 15 perc alatt a várhoz lehet érni. 
  • Gyalogosan: A településen áthalad az Országos Kéktúra útvonala. 

Fotók

A legszebb kirándulóhelyek és látnivalók Nógrád környékén

Hozzánk hasonlóan egész napos kikapcsolódást tervezel? Nógrádon további látnivaló még a Vadaspark, ahol gímszarvasok, dámvadak, muflonok és vaddisznók is élnek, emellett a Diósjenői horgásztó és a Bánki-tó is igazi bakancslistás csodahely. 

Feltétlenül látnod kell őket, a horgásztónál remek kis büfé működik, míg a Bánki-tó alkalmas arra, hogy romantikázz egy kicsit az egyik stégen ülve, miközben lopva meglesed a környéken sétáló kisgyermekes családok, nyugdíjasok és kutyás fiatalok nevetését. 

A közelben található még a Gyadai tanösvény, a Nőtincsi-tó, a Prónay-kilátó Romhány felett, és a Várhegy-kilátó is.

Miért remek úti cél a nógrádi vár? 

Ha boldogan gyönyörködsz a kilátásban, szereted a friss levegőt, és a múltidéző történelmi sétákat, Nógrád ideális úti cél számodra.

Miközben a parkolónál elhelyezett padoknál pihengetsz egy kicsit, garantáltan azokat a bámulatos fotókat nézegeted majd, amiket az imént az öregtorony mellől készítettél. 

Minket azonnal levett a lábunkról a csodahely, és a mosoly végig az arcunkon is maradt séta közben. Biztosak vagyunk abban, hogy te is megszereted majd. 

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Zöld Gábor

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Nógrádi vár – Meseszép panoráma és kalandozás Nógrád várának romjainál” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Valóban csodás a panoráma …! Éppen ezért megérdemelne ez a történelmi vár egy kis törődést és biztonsági rekonstrukciót..!!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.