Tárt karokkal vár Vác! – 25+ élmény és látnivaló Vác városában

Tárt karokkal vár Vác! – 25+ élmény és látnivaló Vác városában

Mindaddig, amíg nem a saját szemeddel látod, hogy mennyire színes város Vác, talán el sem tudod képzelni, mennyi kulturális programmal, történelmi és természeti kinccsel, illetve vízi élménnyel leszel gazdagabb, ha ide látogatsz. A következő 25+ élmény és látnivaló Vác városában garantáltan levesz a lábadról. Mutatjuk a legszebb csodahelyeket! 

Vác belvárosa

Március 15. tér

Fontos tudnod, hogy Vácon minden a főtéren kezdődik, és itt is ér véget. Legyen szó történelmi kalandozásról vagy fesztiválozásról, a barokk tér központi szerepet játszik a város életében. A Március 15. tér különlegessége, hogy egyedi, háromszög alakja van, közepén a Szent Mihály templom romjai között sétálgathatsz. 

A tértől néhány perces sétára található Vác minden fontos turisztikai állomása, ezért minden korosztály számára egyfajta bázisként, indulópontként szolgál, legyen szó gyalogos, kerékpáros, vagy kisvonatos városnézésről. 

Széchenyi István utca – Eszterházy Károly utca

A Széchenyi és az Eszterházy utca Vác két legnépesebb utcája, melyek sétálóutcaként is funkcionálnak. A vízparti sétányoktól és a váci révtől az Eszterházy utcán keresztül könnyen megközelíthető a főtér, innen pedig a Széchenyi utca halad tovább, mely számos étteremnek, pizzériának és fagyizónak ad otthont. 

Ha egy váci kirándulást tervezgetsz, ezen a két utcán mindenképpen sétálj végig akár fordított sorrendben is, így a vasútállomástól egészen a vízpartig gyalogosan eljutsz alig 10-15 perc alatt. 

Szent Hedvig szobra

Ha a főtér környékén sétálgatsz, a Fehérek temploma oldalhomlokzatán megpillanthatod Szent Hedvig szobrát. Miért érdemes felkeresned a szobrot? Hedvig lengyel királynő Nagy Lajos királyunk lánya volt, és ő a Dunakanyar védőszentje.

Templomok, múzeumok, történelmi emlékek

Fehérek temploma

A Fehérek temploma a fehér öltözetet viselő domonkos rendi szerzetesek után kapta a nevét, és Vác főterén található. 1699-ben kezdték építeni a szerzetesek templomát és rendházát, de a barokk, illetve rokokó stílusú templomot csak 1775-ben szentelték fel, Szűz Mária tiszteletére. A templom tornya a szentély mellett emelkedik. 

Tragor Ignác Múzeum – Memento Mori

A Memento Mori kiállítás a Fehérek templomában talált 264 természetes úton mumifikálódott emberi maradvány és a 40 személy maradványait őrző osszárium láda megtalálásának állít emléket. A templomhoz két kripta tartozott, melyekbe 1731 és 1808 között temetkeztek. A kiállított koporsókat, kegytárgyakat, és a leletegyüttes egyes részeit bemutató tárlat különlegesen izgalmas lehet azok számára, akik kíváncsiak az egykor Vácon élő polgárok életére és emlékeire. 

Kőszentes híd

A váci Kőszentes híd, azaz a Gombás-patak hídja az egyetlen megmaradt barokk híd hazánkban. A híd az 1849-es, Vác körüli bekerítő hadművelethez kapcsolódik, Damjanich serege ezen a hídon át tört be 1849. április 10-én Vácra. Hat szobor található rajta (Péter és Pál apostol, Szent Kamilla, Szent Borbála, Szent Venánc, és Tádé, a reménytelenség védelmezője).

Nagyboldogasszony-székesegyház

A váci Nagyboldogasszony-székesegyház a Konstantin téren áll, 1772. augusztus 15-én került sor a felszentelésére. A 72 méter hosszú, 34 méter széles székesegyház kupolája 55 méter magas, tornyai 38 méter magasak. Öt harangja van, a dóm alatt húzódó altemplom eredeti bejáratát 1925-ben befalazták. 

A székesegyház – felújítás miatt – várhatóan valamikor a 2024-es év folyamán nyitja meg kapuit a látogatók előtt, pontosabb információt nem kaptunk.

Váci székesegyház

Váci vár

A váci vár egykor erős bázisként szolgált a dunai közlekedés ellenőrzésére, olasz mérnökök tervezték korszerű ágyúállásait. 1684-ben Abdurrahman budai pasa rendelte el a megsemmisítését, mert nem szerette volna, hogy a felvonuló császári seregek a későbbiekben hasznosítsák. A török uralom után a Duna-parton elhelyezkedő várat már nem építették újjá, így egy váci kirándulás alkalmával – a Hegyes torony kivételével – már csak a vár maradványaival találkozhatsz.

Hegyes-torony

A Hegyes-torony egy lakóház részeként maradt fent, egykor a városi védőművek fontos része volt. Ma a Liszt Ferenc sétányon sétálva tudod megtekinteni. 

Tárt karokkal vár Vác! – 25+ élmény és látnivaló Vác városában
Hegyes-torony

Váci diadalív

A váci diadalív különlegessége, hogy ez a kőkapu Magyarország egyetlen diadalíve. 1764-ben építették Mária Terézia tiszteletére, a királynő fogadására Migazzi Antal püspök rendelte az építést. A történet szerint a kapu 2 hét alatt készült el, és mivel Mária Terézia félt, hogy rádől az építmény, nem mert áthajtatni alatta. A copf stílusban épített kapu ma is várja azokat az érdeklődőket, akik szívesen megtekintenék a diadalívet, amely alatt a királynő a látogatása végén már nyugodt szívvel haladt át.

Püspöki Palota

A váci Püspöki Palota sétatávolságban található a főtértől, barokk stílusú épült 1768 és 1775 között, váci iparosok munkájával. Az építtető gróf Migazzi Kristóf püspök volt, az épület legdíszesebb része a hármasablakos aula és a főbejárat. A szervezett pincebejárások alkalmával többet is megtudhatsz az épület történetéről, a parkban pedig védett növényeket tekinthetsz meg. 

Hétkápolna

A török hódoltság idején pusztult el a Boldogságos Szűznek építtetett templom és a Szent Péter apostol tiszteletére épült kápolna. A kápolna helyét a Szemvíz-forrás őrzi, a forrás vizére sokáig orvosságként tekintettek. Később Migazzi Kristóf püspök templomot emelt a forráshoz, a Mária hét örömét és hét fájdalmát megörökítő képoszlopokat pedig Wirth Ferenc váci kanonok állíttatta fel. 

Tragor Ignác Múzeum – Ars Memorandi kiállítóhely

A várostörténeti kiállítás nagyon népszerű a városba látogató turisták körében, az állandó tárlat a török kiűzésétől a 19. század elejéig mutatja be Vác történetét. Ha ide látogatsz, megnézheted a 18. századi váci fazekasműhelyből maradt emlékeket, a restaurált műtárgyakat, illetve kriptaleleteket is. 

Tárt karokkal vár Vác! – 25+ élmény és látnivaló Vác városában

Tragor Ignác Múzeum – Szent Mihály Altemplom kiállítóhely

A Szent Mihály templom altemplomában található régészeti kiállítóhely a templom történetét mutatja be a régészeti ásatások során feltárt értékes leleteken keresztül. A középkori templom romjai és a temetőkert népszerű helyszín a kirándulók körében, annál is inkább, mert a romkertben sétálva megelevenedik előttük a város múltja. 

Pannónia ház kiállítóhely – Vertel Tündérkert

Ha nem jártál még tündérkertben, akkor mindenképpen keresd fel a váci Vertel Tündérkertet, amely Vertel Andrea keramikus művész szobrait mutatja be. A partra vetett sellők, az unatkozó horgász és a sárkánygyíkok garantáltan mosolyt csalnak az arcodra, de a Tündérkert fölé magasodó Életfát ábrázoló fali kerámiát is érdemes megcsodálnod. 

Sajdik Ferenc Gyűjtemény

A váci kiállítást receptre kellene felírni mindenkinek, aki kedveli Pom Pom, Gombóc Artúr, és a nagy Ho-ho-horgász karakterét. Sajdik Ferenc magyar grafikus és karikaturista, életmű kiállításán életre kel Vác történelme, a művész szemével ismerheted meg Vácot, a mesevárost. Gyerekekkel bakancslistás program a gyűjtemény megtekintése, semmiképpen ne hagyd ki! A kiállítás 2021. július végétől a Pannónia Házban látogatható.

Kirándulás, túra, tanösvények

Násznép-barlang

A Váctól 6-8 km távolságra található Naszály-hegy népszerű kirándulóhely, a hegy látványa hozzátartozik a Duna bal partjának panorámájához. A Naszály-hegy barlangjai közül a Násznép-barlang a legnépszerűbb, a barlang történetéhez több legenda is kapcsolódik. A régészek a feltárások során a barlangban edényekre, edénytöredékekre bukkantak, melyek arra engednek következtetni, hogy a terület egykor egy nagy lakoma helyszíne volt. 

Kerékpáros kirándulás Vácon

Ha két keréken szeretnéd felfedezni Vácot, célszerű az EV6-os kerékpárúton érkezni a városba akár Szob, akár Dunakeszi felől. Vác vízparti sétányai, és a belváros tökéletes választás a kerékpározáshoz, útközben bárhol megállhatsz nézelődni egy kicsit, ha pedig megpihennél, piknikezhetsz is a Duna-parton, vagy a város népszerű látnivalói szomszédságában. 

Vízparti sétányok, vízi élmények

Séta a vízparti sétányokon

Vác rendkívül hangulatos vízparti sétányai, azaz a Liszt Ferenc sétány, az Ady Endre sétány és a Szent Erzsébet sétány garantáltan feltöltenek élményekkel. Megnézheted a Zenepavilont, a Korsós lány szobrát, és a város hajóállomását is, de a vízparti panoráma is lenyűgöző. A váci dunai naplemente látványa a meleg nyári estéken remek családi, vagy randi program lehet. 

Ligeti-tó

A váci Ligeti-tó népszerű pihenő- és horgászhely, a tavon régen korcsolyázni is lehetett. A tavat a Hétkápolna dombjának oldalában fakadó források táplálják, területén átvonuló madarakkal, és számos növényfajjal találkozhatsz. Akár gyerekekkel, akár baráti társasággal jársz Vácon, a tó körül mindenképpen érdemes egy kicsit sétálni, egy jó könyvvel pedig órákig üldögélhetsz a tóparton. 

Hajókirándulás a Dunán

Tavasztól őszig hangulatos hajós élményekben lehet részed, ha a Mahart hajójáratai közül választasz programot a váci kikapcsolódáshoz.

Tipp! Érdemes a jegyeket online megvásárolni, így 5% kedvezményhez juthatsz, ráadásul biztos lehetsz benne, hogy a hajón jut számodra hely. Ez a nyári időszakban különösen fontos, hiszen a szárnyashajókon (ahogyan a kirándulóhajókon is) az ülőhelyek száma véges. 

Kajak, kenu, és sárkányhajózás a Dunán

A hajózáshoz hasonlóan az evezés is hozzátartozik a dunai vízi élethez, ezért ha a városban jársz, feltétlenül szánj időt arra, hogy a vízen ringatózva megismered Vác legizgalmasabb arcát is. Ha barátokkal jársz Vácon, válaszd a sárkányhajózást, ha pedig kettesben eveznétek, jó választás lesz egy kétszemélyes kenu. 

Az evezéssel kapcsolatos tudnivalókról, a hajózási útvonalról, és a víz sodrásáról mindenképpen kérj infót a kölcsönző munkatársaitól!

Váci strand

A váci strand Vác központjában található, medencéi igazán hűsítő kikapcsolódást ígérnek a forró nyári napokon. A strandon beltéri és kültéri medence is van, az „L-alakú strandmedence” egyértelműen a legnagyobb kedvenc. Ha a strandolás közben megéhezel, böngészd végig a büfék kínálatát, ha pedig sportos programra vágysz, teszteld a medencék melletti kosárpályát. A csemetéket gyermekcsúszda és játszótér várja, a napozóágyak használata pedig ingyenes. 

Programok, kulináris kalandok

Fesztiválok és koncertek

A váci rendezvények között a legnépszerűbb a Váci Világi Vigalom, amely minden évben hangversennyel, koncertekkel, népi játszótérrel, kézműves vásárral és vásári finomságokkal várja a látogatókat. A rendezvényen kívül a város minden évszakban kínál programokat a látogatóknak, köztük gasztroprogramok, kulturális események, sportprogramok, motoros felvonulás és adventi programsorozat teszi színesebbé a palettát. 

Fagyizók, éttermek, pizzériák

Vác belvárosában számos étterem, cukrászda, fagyizó és pizzéria található, érdemes szépen sorban felfedezni őket. A divatos street food fogások és a hagyományos magyar konyha ízei mellett remek hamburgert és lángost is találsz majd a városban. 

Tipp! A város legnépszerűbb cukrászdája kétségkívül a váci Mihályi Patisserie, amely elnyerte a Dining Guide – Az Év Cukrászdája Díjat is. Ha a városban kirándulsz, kóstolj meg náluk egy-egy finom süteményt, garantáltan nem fogsz csalódni! 

Szállást keresel Vácon?

Itt érdemes körülnézni »»


Megtetszett a váci kirándulás gondolata? Vác látnivalói és programjai biztosan lenyűgöznek majd, ráadásul annyi csodahely vár a városban, hogy érdemes többnapos kikapcsolódást tervezni, hogy ne maradj le az élményekről! Vác tárt karokkal vár, ne feledd! 

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.