Top 10 lebilincselő kirándulóhely a Zemplénben

Ha készítenénk egy 100 pontból álló bakancslistát a Zemplén látnivalóiról, akkor sem tudnánk minden olyan természeti kincset, kirándulóhelyet, túraútvonalat, múzeumot és programot felsorolni, amellyel a környék megajándékoz bennünket. A következő 10 lebilincselő kirándulóhely a Zemplénben olyan mesés élményeket tartogat, amelyeket semmiképpen nem szabad kihagyni egy kirándulás során. Kíváncsian várjuk, nektek mi kerülne be a zempléni top 10 közé!

Top 10 lebilincselő kirándulóhely a Zemplénben

Az alábbi csodahelyeket szeretni fogjátok, ha gyermekbarát kirándulóhelyet kerestek, vagy ha értékes programot szerveznétek a családdal és a barátokkal. A következő úti célok garantáltan meggyőznek arról, hogy a Zemplén nem csak egyetlen kirándulás erejéig remek célpont, hanem máskor is érdemes visszatérni hazánk dicső várai, kilátói, és természeti kincsei közé.

Boldogkő vára

Bizonyára ismerős számotokra Boldogkő várának képe, a vár az elmúlt években az Instagram egyik legnépszerűbb szereplőjévé vált mesebeli megjelenése miatt. A legenda szerint az építményben egykor tündérek éltek, akik egy öreg aszalómester gyönyörűséges lányai voltak.

Az épület alsó és felső várból áll, a falak alatt jól járható gyalogút vezet körbe. A vár leglátványosabb része az ún. Oroszlánszikla, amely egy 20 m magas sziklagerinc végén áll. Ez a kirándulóhely a Zemplénben igazi csodahely, nem véletlenül keresik fel évente több ezren.

Pálházi Erdei Kisvasút

Több erdei vasúttal utaztatok már, de a Pálházi Erdei Kisvasút eddig még kimaradt a sorból? Mindenképpen vegyétek fel a listára, ugyanis a kisvonat a Kemence patak völgyében, a Zempléni Tájvédelmi Körzet legszebb részein szállítja utasait. Gyerekekkel remek program, biztosan élvezni fogják a zötykölődést az ország legrégebbi erdei kisvasútján.

Az útvonal egyik legérdekesebb része az egyre beszűkölő völgy, a vonat Kőkapu megállóhelynél sziklába vájt alagúton halad át, egy vadászkastély alatt.

Kőkapu Vadászkastély és a Páfrány tanösvény

Ahogyan már írtuk, a Pálházi Kisvasút egyik állomása érinti a Kőkapu vadászkastélyt, amelyet gróf Károlyi László építette svájci vadászkastélyok mintájára. A kastély a nevét a patak és az út szélén magasodó sziklatömbökről kapta. A kisvonat Kőkapu állomásán érdemes leszállni és egy túrát tenni a kastély körül, ráadásul a vasútvonal mellett több piknikezőhely is található.

A végállomáson, Rostallón található a Páfrány tanösvény (2,2km), amely szép kilátással vár, Kőkapu – Rostalló között babakocsival 1 km-es séta tehető aszfaltúton. Kőkapun étterem, fagyizó, és játszótér is van, ráadásul csónakázni is lehet.

Füzérradványi kastély

Füzérradvány kastélya a Pajna-domb és a Korom-hegy lábánál áll, a háromezer négyzetméteres kastély interaktív kiállítással teszi érdekesebbé az épület alaposabb felfedezését. A makettek, érintőképernyők, VR élmények és sztereoszkópok segítenek abban, hogy megismerjük a Károlyi család életét és a kastély történetét.

A kastély romantikus kirándulóhely a Zemplénben, ahol eltölthetünk kettesben egy napot a tízezer négyzetméteres kastélyparkban a hangulatos sétányok, hidak, és tulipánfák között.

Magyar Kálvária

Sátoraljaújhelyen található a Magyar Kálvária, amely hazánk legjelentősebb nemzeti zarándokhelye. A trianoni diktátum által kettészelt Sátoraljaújhelyen, a Szár-hegyen épült sétányon az elcsatolt városokra összesen 14 stáció emlékezik.

A Magyar Kálvária végpontján, a hegy tetején áll a Szent István kápolna, ahonnan álomszép panoráma várja azokat, akik felkeresik a történelmi emlékhelyet.

Füzér vára

Füzér vára hazánk egyik legrégebbi vára, amely a füzéri várhegy tetejéről tekint le a tájra. Az építmény népszerű kirándulóhely a Zemplénben az Országos Kéktúra útvonalán, a túrázás mellett a várban körbejárhatjuk a korhűen berendezett szobákat, de érdemes felkeresni a Tájház Portákat és a Látogatóközpontot is.

Füzér vára jelentős felújításon esett át 2014 és 2016 között, melynek keretében felépült az úgynevezett Alsó Vár, megújult a Felső Vár Várkápolnája, Palotaszárnya és Alsó bástyája.

János vára-kilátó

A János vára-kilátó olyan kirándulóhely a Zemplénben, amely talán kevésbé ismert, ám annál szebb élményekkel ajándékoz meg. A 20 méter magas építmény a Jánosvára-hegyen, 283 méter magasan áll, az ide vezető úton egy 470 méter hosszú, 1050 db-ból álló lépcsősoron kell felkapaszkodunk, hogy végül a 360 fokos körpanorámában gyönyörködjünk.

A távolság alatt 72 m szintkülönbséget is le kell küzdeni, így a fárasztó lépcsőzés után jóleső érzés lesz megpihenni a kilátó környékén elhelyezett padoknál. Gyerekekkel is bátran útnak indulhatunk, de a babakocsit ez esetben hagyjuk otthon.

Regéc vára

A Zempléni-hegység közepén található a regéci vár, amelynek kőfalairól gyönyörű körpanoráma tárul elénk. II. Rákóczi Ferenc gyermekkorának jelentős részét itt töltötte, az épületben ennek köszönhetően egy állandó kiállítás működik, melynek keretében II. Rákóczi Ferenc gyerekkorán keresztül láthatunk bele a kor gyermeknevelési szokásaiba.

Érdemes megtekinteni a várban a régészeti leleteket, ráadásul egy kilátótorony is vár bennünket. A környező hegyek látványa és a vár dicső múltja teszi igazi csodahellyé Regéc várát.

Sárospatak, Rákóczi-vár

Magyarország egyik leghíresebb Rákóczi-vára a sárospataki vár, amely hazánk legjelentősebb késő reneszánsz műemléke. A várat évente több mint százezren keresik fel, a Rákóczi kiállítás 2003-ban elnyerte az Év Múzeuma díjat. Ez a kiállítás a család életét mutatja be, különös hangsúlyt fektetve II. Rákóczi Ferenc fejedelem életére és a szabadságharc eseményeire. 

A második tárlat a Vörös-toronyban található (ez a torony készült el először a várban), és a várbeli katonák mindennapjaiba kalauzol el bennünket. A külső udvaron kapott helyett az I. Rákóczi György erdélyi fejedelem ágyúöntő műhelye, ahol az egykori ágyúöntő tevékenységet van lehetőségünk megismerni.

Megyer-hegyi tengerszem és kilátó

Egy top 10-es listáról természetesen nem maradhat le a Megyer-hegyi tengerszem, amely hazánk egyik legkülönlegesebb természeti csodája. A tengerszem felé vezető tanösvényt érdemes végigjárni az impozáns sziklafalak látványa miatt, a kihelyezett információs tábláknak köszönhet még jobban megismerhetjük a terület élővilágát és történetét.

Aki szeret fotózni, annak mindenképpen érdemes magával hozni egy profi fényképezőgépet, bár a tengerszemnél egy egyszerűbb telefonnal is szinte lehetetlen rossz képeket készíteni.

A bátor vállalkozókat már Via Ferrata pálya is várja, a 16 méter magas kilátótoronyból pedig mesés panoráma tárul a szemünk elé.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni »»


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Márk Éva, Csermely Marianna

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Top 10 lebilincselő kirándulóhely a Zemplénben” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Köszönöm az élményt. A kisvasutat nem próbáltam a többi csodahelyet igen. Így bemutatva is csodehelyek de élőben egyszerüen varázslatos helyek.Ajánlom mindenkinek egyszer menjen el ezekre a helyekre

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.