15 hazai szurdokvölgy, ahol vadregényes világba csöppensz

Kalandos útvonalakat, meredek sziklafalakat, szűk folyosókat és elbűvölő látnivalókat tartogatnak hazánk vadregényes szurdokai. A következő 15 hazai szurdokvölgy gondoskodik arról, hogy a nehéz terepnek és a látványos természeti kincseknek köszönhetően felejthetetlen kirándulásban legyen részed.

15 vadregényes hazai szurdokvölgy

Holdvilág-árok

A Holdvilág-árok az egyik legkalandosabb kirándulóhely a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, a Pilis szívében. Népszerűsége annak köszönhető, hogy a Nagy-Csikóvár déli lejtőjén fahidakon és falépcsőkön vezet az útvonala, a meredek részek esős időszakot követően csúszós, olykor veszélyes szakaszokat tartogatnak.

Az árok szépsége ezzel együtt is lenyűgöző, a bakancsos-hátizsákos túra kihagyhatatlan program Pomáz környékén.

Holdvilág-árok, hazai szurdokvölgy
Fotó: Hajdu Krisztina- Kullango photo gallery

Rám-szakadék

A Rám-szakadék nemcsak a Dunakanyar, hanem hazánk egyik legismertebb kirándulóhelyei között is szerepel, lenyűgöző természeti szépsége miatt évente több tízezer látogatót vonz. A hazai szurdokvölgy összeszűkülő sziklafalai, létrái, és meredek sziklái próbára teszik az állóképességünket. Kicsi gyerekekkel és kutyával tilos célba venni.

Érdekesség: A Rám-szakadék mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, a túra 112 méteres szintkülönbséggel jár.

Dera-szurdok

A meredek szurdokvölgyet a Dera-patak alakította ki a Pilisben, és bár napjainkban a patak a szurdok nagy részében alig-alig mutatja meg magát, a kirándulóhely megkapó szépsége vitathatatlan.

A szurdokot vízesések, kis bukók és kimosott sziklák teszik különlegessé, az útvonalon néhol közepesen nehéz terep fogad, de ezzel a 4-5 éves gyerekek már szülői segítséggel megbirkóznak.

Vasas-szakadék

Szentendre határában keresel továbbra is hangulatos kirándulóhelyet? A Vasas-szakadék rendhagyó hazai szurdokvölgy, a Visegrádi-hegységben található Cseresznye-hegy északi oldalában húzódik, mintegy 250 méter hosszan.

Ha a szakadékban jársz, tapasztalod majd, hogy úgy keletkezett, mintha a hegy kettényílt volna. Tedd próbára magad, járd végig a szakadék lenyűgöző útvonalát!

Farkas-árok

A Kelet-Mecsekben húzódó Farkas-árok a Mecsek egyetlen Tolna megyéhez tartozó szurdoka, a romantikus hangulatú szurdokvölgy forrásokkal, lépcsőkkel és zúgókkal várja a kirándulókat.

A Váraljától a Cigány-hegyig tartó szurdok bővelkedik természeti képződményekben, a rövidke, de annál látványosabb útvonalon a Vadvirág-forráson kívül a Kalán Miska-kútja és a Jágerok-kútja is felkereshető.

Farkas-árok
Fotó: Tasi Zsolt

Gaja-szurdok

A Gaja-szurdok egy festői kis szurdokvölgy a Bakony keleti részén. A Bodajk és Fehérvárcsurgó közötti szurdok környékén több közepesen nehéz túraútvonal vezet, ennek ellenére a szurdokban könnyű terepen haladhatunk, akár kisebb gyerekekkel is.

A bátrabban felkapaszkodhatnak a völgyet közrefogó sziklákra is, ami garantáltan nagy élmény lesz.

Fotó: Ster Andrea

Szekrényes-kő

A Bakony egyik legszebb völgye a Szekrényes-kő-árok, amely már az első találkozás alkalmával belopja magát a szívünkbe.

A hazai szurdokvölgy nehezen járható, és csapadékos időben víz is előfordulhat benne, ám a víz által kifaragott lépcsők, a függőleges sziklafalak és az érintetlen, burjánzó természet látványa miatt kihagyhatatlan kirándulóhely.

Fotó: Tasi Zsolt

Kerteskői-szurdok

A Kerteskői-szurdok Bakonybél és Pénzesgyőr között fekszik, mindkét településről megközelíthető erdei túraútvonalakon.

A népies nevén Gugyorként ismert szurdokot a Gerence-patak vájta a Bakony mészkőszikláiba, a 300 méter hosszú, helyenként 40 méter magas sziklafalakkal szegélyezett szurdok ismeretlen, titokzatos világba kalauzol el.

Kerteskői-szurdok (Gugyor) - túra a Bakonyban
Fotó: Ilek Mária

Ördög-árok

A Cuha-patak völgye a kisgyerekes családok kedvence, az Ördög-árok minden évszakban izgalmas túrát ígér. A szurdokvölgyben haladva úgy érezhetjük, mintha egy elvarázsolt erdőben járnák a hatalmas sziklák, kisebb barlangok és mohás kövek között. A túra csúcspontja az Ördög-gát (vagy Gizella-átjáró), amely Magyarország egyik legszebb természeti képződménye.

A szűk szoros alján egy hatalmas, mohával borított, méretes szikladarab fekszik, a szikla alatt pedig egy bájos tavacska képződött.

Fotó: Csodahelyek.hu

Csörgő-szurdok

A Csörgő-szurdok, vagyis a Csörgő-patak völgye a Mátra nyugati részében található, a hazai szurdokvölgy több tíz méteres andezitfalaknak között fekszik.

Ha erre kirándulsz, érdemes hegyezni a füled, mert a Csörgő-patak onnan kapta ízesen csengő nevét, hogy a patakmederben fekvő kövek csörgő hangot adnak ki, amikor sodródás közben egymáshoz érnek.  

Mátra gyerekekkel
Fotó: Deák-Ember Ágnes

Csondró-völgy

A Tardona környékén található Csondró-völgy a Bükk egyik kevésbé ismert, de annál látványosabb szurdokvölgye, amely a Mályinka és Szentlélek között húzódik. Itt a kőzetbe mélyen bevágódó Csondró-patak varázslatos lépcsőkön kanyarogva folyik lefelé, és közben parányi vízeséseket hoz létre.

A fakidőlések miatt az útvonal próbára tesz bennünket, de nem nevezhető veszélyesnek. Nagyobb gyerekekkel is útnak indulhatunk.

Fotó: Tasi Zsolt

Páris-patak szurdokvölgye

A Palóc Grand Canyonként emlegetett Páris patak szurdokvölgye a magyar-szlovák határnál, Nógrádszakál községtől északra található. A 15-20 méter mély szurdokvölgyben esős időben gyönyörű vízesések képződnek.

A völgy olyan, mint egy kiállítás, amely az egykor itt kanyargó folyó megkövesült hordalékrétegeit, sziklaszerű képződményeit mutatja be. Érdekesség, hogy a kőrétegeket néhol fagyökerek szövik át.

Tipp! A közelben izgalmas látnivaló az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont is.

Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont
Fotó: Lichtblau László

Szakadás-árok

A Szakadás-árok kalandos útvonala a meredek sziklafalakkal azonnal felhívja magára a kirándulók figyelmét. A kanyonban – akár a 20 méteres magasságot is elérő – sziklafalak, mély patakmeder és szűkülő útvonalak várnak, ezért egy jó tapadást biztosító túracipő ehhez a szurdoktúrához mindenképpen alapkövetelmény.

A szurdok kevésbé ismert úti cél, a változatos terepen igen kevés kirándulóval találkozhatunk.

Fotó: Kapitányné Barabás Hajnalka

Lösz-szurdik

A Tolna megyei Szekszárd dombjait löszbe bevájódott szurdikok hálózzák be, a Lösz-szurdik tanösvények az emberi tevékenység és a lefolyó csapadék által kialakított meredek falú szakadékok között vezetnek.

A Csontos-szurdik egyedi érdekessége, hogy falában ma is állati és emberi csontok fedezhetők fel. Azt feltételezik, hogy egy tömegsírt rejt a szurdok fala.

Kőszikla-szurdok

A Kőszikla-szurdok Zalakaros közelében, Nagybakónak külterületén található, a szurdokvölgy homokkő sziklafalak között vezet.

Ritka, ám annál izgalmasabb jelenség, hogy a sziklafalakra eső csapadéknak köszönhetően a szurdokban „könnyező falakkal” találkozhatunk. A Kőszikla-szurdokban rejtőző forrásoknál friss vízhez juthatunk még szárazabb időszakokban is.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Borítókép: Hajdu Krisztina- Kullango photo gallery

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“15 hazai szurdokvölgy, ahol vadregényes világba csöppensz” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Imádom az ehhez hasonló figyelemfelkeltő oldalakat. Ha már az életben nem juthatok el oda, legalább megismerem hazán sokszinűségét! Köszönöm!!!❤️

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.