Top 10 látnivaló Pannonhalmán

Lombkoronasétányok és -tanösvények Magyarországon - kirándulás méterekkel a föld felett

Aki 20 évvel ezelőtt járt utoljára Pannonhalmán, talán most fel sem ismerné a főapátság környékét. Az ezeréves apátság persze a helyén áll és büszkén magasodik Pannonhalmán, a Szent Márton-hegy tetején, de körülötte rengeteg új és még újabb látnivaló várja a látogatókat. Lássuk, mit érdemes megnézni, ha erre járunk.

Top 10 látnivaló Pannonhalmán

Nemcsak Győr-Moson-Sopron megye, hanem az ország egyik legnépszerűbb látnivalója is a Pannonhalmi Főapátság, amely 1996 óta az UNESCO Világörökség része. Míg a főapátság épülete kulturális és történelmi emlékeket rejt, a gyógynövénykertben és arborétumban a természet szépségeit csodálhatjuk meg. Tegyünk most együtt egy sétát a legszebb helyeken, íme néhány szuper látnivaló Pannonhalmán!

Pannonhalmi Főapátság: bazilika, kerengő és könyvtár

Több mint ezer évvel ezelőtt, 996-ban Géza fejedelem Csehországból érkező szerzeteseket telepített le Pannónia Szent Hegyén. A Tours-i Szent Márton tiszteletére emelt monostor falai között később rendszeresen megfordult Szent István, az első magyar király is.

top 10 látnivaló Pannonhalmán

A monostorban ma is élnek és dolgoznak szerzetesek, ám az épületkomplexum egy része a látogatók számára is nyitva áll. Látogatható a Bazilika és altemplom, a  Porta Speciosa és a kerengő, illetve a könyvtár, ezeket az egyénileg érkező vendégek önállóan, audio guide készülék segítségével tekinthetik meg, míg a csoportoknak tárlatvezetés biztosított. Jegyek megválthatók a Viator étterem melletti látogatóközpontban vagy az apátság épületében.

top 10 látnivaló Pannonhalmán

1.A Pannonhalmi Szent Márton Bazilika ma látható tömegének nagy része a XIII. század elején épült kora gótikus stílusban. Felszentelése valószínűleg 1224-ben történt. Az ötven méter hosszú, háromhajós bazilika ma is a monostor szíve, a bencés szerzetesek közös imádságának helyszíne.

2. A templom egyik főbejárata a középkorban a Porta Speciosa (ékes kapu) volt. Ez a kapu az ún. kerengőfolyosóból vezet a templomba. A mai kerengő Mátyás uralkodása idején készült, a munkákat feltehetőleg a visegrádi királyi építészek végezték.

3. A XIX. században épült könyvtár gyűjteményében kb. 400.000 kötetet őriznek, többek között megtekinthető a Tihanyi Apátság alapítólevelének másolata is.

top 10 látnivaló Pannonhalmán

4. Millenniumi Emlékmű és Boldogasszony-kápolna

A pannonhalmi apátság főkapujától jobbra elindulva, alig 200 méternyi sétára található a Millenniumi Emlékmű, amelyet a magyar honfoglalás ezredik évfordulóján, 1896-ban építettek. Az emlékmű jelenleg nem látogatható, de kívülről mindenképp érdemes megnézni.

top 10 látnivaló Pannonhalmán
Millennium emlékmű

Tovább haladva hamarosan feltűnik a Boldogasszony-kápolna fehér épülete, amelyet eredetileg az apátság közelében élő nem magyar anyanyelvű lakosság plébániatemplomaként használtak. Belsejében három barokk oltár és egy 18. századi kis orgona látható, a templom alatti kripta a szerzetesek temetkezőhelyeként szolgál. 

5. Boldog Mór-kilátó

A kápolnától a sárga sáv turistajelzés vezet a Boldog Mórról elnevezett kilátóhoz. A 257 méter magas, 6 emeletes fa kilátóból csodálatos panoráma nyílik a Sokorói-dombságra, a Pannonhalmi-medencére, sőt ellátni a Bakony északi vonulatáig is. Kihagyhatatlan látnivaló, ha Pannonhalmán kirándultok!

6. Lombkorona tanösvény

2018. márciusban adták át Pannonhalma legújabb turisztikai attrakcióját, a lombkoronasétányt, amely a Boldog Mór-kilátó közvetlen közelében található. A 80 méter hosszú, 14 méter magas faszerkezet egy keresztény szimbólumot, a halat szimbolizálja. A hal farka a feljáró, amely a jelenlegi tanösvényről indul és a lejáró erre a tanösvényre vezeti vissza a látogatót. 

Miközben végigsétálunk a lombkoronaösvényen, nem csak a Pannonhalmi-dombság és a környező települések látványában gyönyörködhetünk, hanem az információs táblák segítségével megtudhatjuk, miért érdekes a ravazdi Béla-kút, mitől egyedülálló a közeli Szent Villebald-templom vagy milyen látnivalót kínál Tényő. Érdemes felkeresni ezeket a nevezetességeket is!

Felmerülhet a kérdés: miért volt szükség a lombkoronaösvényre, amikor néhány méterrel odébb áll egy kilátó? 

A válasz egyszerű és érthető: sok olyan látogató érkezik Pannonhalmára, aki kora vagy egészségi állapota miatt nem tud fellépcsőzni a 6 emeletes faszerkezetre. A 2018-ban átadott új sétány azonban kerekesszékkel is bejárható.

7. Gyógynövénykert és arborétum

A szerzetesek évszázadok óta gyűjtik és termesztik a gyógyításhoz szükséges növényeket, amelyeknek egy része az apátság melletti kertben is fellelhető. A gyógynövénykert mellett kapott helyet a lepárlóüzem és a teaház/ajándékbolt is, utóbbiban nem csak vásárolni, hanem kóstolni is lehet levendulás finomságokat. Aki nagyobb sétára is vállalkozik, ne hagyja ki az arborétumot, amely több száz fa- és cserjefaj otthona. A kert legnépszerűbb része pedig a levendulaültetvény, ahol június-júliusban virágzik és illatozik a lila gyógynövény. Az elmúlt években csak fotózni lehetett, de 2019-től szüretelésre is van lehetőség.

TIPP: 2021-ben Pannonhalmán nyitotta meg kapuit Magyarország első illatmúzeuma, ahol interaktív módon ismerkedhetünk meg a Gyógynövénykertben termesztett öt fő növény (francia levendula, orvosi zsálya, citromfű, kakukkfű, borsmenta) botanikai és termesztési tulajdonságaival, felhasználhatóságával.

Részletek »»

8. Viator Étterem

Ha Pannonhalma felől érkeztek, a Váralja úton a Viator étterem kockaépülete az első, amely megmutatja magát. Az épületben étterem és kávézó is működik, emellett szuper rendezvények helyszíne is. Az étterem alatt kialakított parkoló ingyenes, itt érdemes letenni a kocsit és innen gyalog lehet tovább haladni a bazilika felé. Néhány méterre a Viatortól áll a Fogadóépület, ahol lehetőség van a jegyek megváltására, innen egy lombkoronaösvény vezet fel a Főapátság épületéhez, a másik irányban pedig az arborétum és a gyógynövénykert érhető el.  

top 10 látnivaló Pannonhalmán
Kilátás a Viator étteremből

9. Pausa Apátsági Kávéház

A Pausa Kávézó nem a hegyen található, hanem a város központjában (Mátyás Király u. 1-3.). Isteni sütemények kaphatók itt, ezeket érdemes levendulaszörppel leöblíteni, jó időben pedig élvezni a terasz nyújtotta látványt.

top 10 látnivaló Pannonhalmán
Pausa Apátsági Kávézó terasza

10. Pannonhalmi Apátsági Pincészet

A szerzetesek élete mindig szorosan összekapcsolódott a szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Ezt a hagyományt viszi tovább a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, ahol egy borkóstolással egybekötött (vagy anélkül is kérhető) pincelátogatást mindenképp érdemes végigjárni. A pincészetben vásárlásra is van lehetőség.

+1 Pannonhalmi Nyár

Jazzterasz és VIATOR jazzvacsora, komolyzenei koncertek, gyógynövénynapok, kiállítások, Levendulanapok, Levendula Sweet, Pannonhalmi Művészeti Fesztivál…Csak néhány az apátság nyári programkínálatából.

Szállást keresel a közelben?

Nézz körül itt >>

Hasznos infók

A főapátság és a pincészet nyitva tartásáról, jegyárakról és aktuális programokról itt lehet informálódni: www.pannonhalmifoapatsag.hu


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.