Láttad már? – Ilyen lett Szentendre új Jenga-tornya, a Bölcső-hegyi kilátó

Bölcső-hegyi kilátó

Szentendre új kilátója, a Lajos-forrás közelében található Bölcső-hegyi kilátó mind megjelenésében, mind elhelyezkedésében remek tulajdonságokkal bír. A Jenga-játék tornyához megszólalásig hasonlító kilátó méretével kevésbé, panorámájával annál inkább elvarázsol. Kalandos túrában volt részünk az építményhez, mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

A Bölcső-hegyi kilátó

Miért éppen Szentendre?

Szentendre az egyik legbájosabb település a Dunakanyarban, amely természeti, történelmi, és kulturális értékekben, illetve kincsekben egyaránt bővelkedik. A város számos fesztivállal és színvonalas rendezvénnyel csalogatja a helyieket és a turistákat a főtérre, a környező utcákba, és a Duna korzóra, a Lajos-forrás környéke pedig hangulatos kirándulóhelyeket kínál.

Ha tehát az a kérdés, hogy miért éppen Szentendrét érdemes célba venni egy családi vagy baráti kiruccanás során, a válasz egyértelmű. A Bölcső-hegyi kilátó felkeresése pedig tovább bővíti a város amúgy is sokszínű programkínálatát.

Hogyan épült a Bölcső-hegyi kilátó?

A Bölcső-hegyen korábban is állt már egy kilátó, ennek helyére épült a 2,4 x 2,4 méter alapterületű, áttört hasáb formájú szerkezet, amely 10 x 10 cm-es borovi fenyőgerendákból készült. Az építmény felső korlátja 7 méterre található a vasbeton alaptól.

Érdekesség: Az építkezés során kézzel vitték fel a Bölcső-hegy csúcsára vezető szűk, alig egy ember szélességű ösvényen az előregyártott elemeket.

A kilátóról nem véletlenül jut eszünkbe azonnal a jól ismert Jenga-torony. Az építmény mérete a megszokottnál vagy a vártnál jóval kisebb, így azt a hatást kelti, mintha a Pilisi Parkerdő munkatársai a toronyépítést hasonlóan oldották volna meg a kockajátékhoz. Ettől a kilátó még szerethetőbbé válik. Összességében mind a túra, mint pedig a kilátás meggyőz minket arról, hogy ide máskor is érdemes lesz még visszatérni.

Hasznos tudnivalók, a kilátó megközelítése

  • a kilátó az 587 méter magas Bölcső-hegyen található, terveit Koller József Ybl-díjas építész készítette
  • a kilátó a Lajos-forrás felől két körtúrával is megközelíthető, a jól ismert zöld háromszög mellett északról a frissen elkészült sárga háromszög jelzést is követhetjük
  • az út a zöld háromszög jelzést követve kb. 20 perc, a sárga háromszög jelzésen haladva valamivel hosszabb
  • ingyenesen látogatható
  • egész évben látogatható, de a kijelölt ösvényről letérni nem szabad
  • minden korosztály számára ajánlott
  • kutyabarát hely
  • a kerékpárokat, motorokat és autókat a Lajos-forrás parkolójában kell hagyni (a parkolás itt ingyenes)
  • az útvonalakhoz a babakocsi helyett a hordozókendő használata javasolt
  • az építményt kizárólag száraz időben ajánljuk felkeresni, jó tapadást biztosító túracipőben
  • a Lajos-forrás vizével megtölthetjük a kulacsunkat, de hideg időben érdemes otthonról forró teát is magunkkal hozni

Milyen panorámával ajándékoz meg a kilátó?

Bár a kilátószint egyszerre csupán 5 embert képes fogadni, mégis érdemes megmászni a lépcsőket, mert páratlan kilátás és körpanoráma fogad odafent. Délre tekintve a Nagy Csikóvár hegycsúcs, nyugatra a Lom-hegy, északkelet felé a Cser-hegy, északnyugatra a pilisszentlászlói hegyoldal, keletre pedig Szentendre látható. 

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz körülnézni »»

Látnivalók a Bölcső-hegyi kilátó környékén

A kilátóhoz a Lajos-forrástól vezet az útvonal, így a forrásnál mindenképpen meg fogunk állni. A közelben található a Dömörkapu-vízesés, illetve az Annavölgyi-vízesés is, esős időszakot követően mindkettő igen bővizű, így a látványuk nagyon megkapó. A közeben piknikezésre és sütögetésre is van lehetőség, így a melegebb napokon akár egész napos programot is tervezhetünk itt.

A forrás mellől számos kirándulóhelyet célba vehetünk, a Csepel-forrás, a Vasas-szakadék, és a Kő-hegy nagy népszerűségnek örvend a Pilisben és Visegrádi-hegységben.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.