12 meseösvény Magyarországon, ahol a gyerekeket igazi mesevilág várja

meseösvény

A gyerekek lelkes nyomozókká, igazi kis felfedezőkké válnak, mindeközben jól szórakoznak a szabadban. A természetjárást így lehet a legkönnyebben megszerettetni velük. Az alábbi 12 meseösvény ráadásul nemcsak a gyerekek, de a gyermeklelkű, játszani szerető felnőttek nagy kedvencei is lesznek.

Mit jelent a meseösvény?

Nem túra és nem is tanösvény, hanem meseösvény, azaz interaktív, játékos formában fedezhető fel egy-egy terület állat-, és növényvilága. A szabadtéri élmény közben egy-egy mesehős is velünk kirándul, vagy mi magunk leszünk a történet főszereplői. A gyerekek mozognak a friss levegőn, miközben a képzeletük és a fantáziájuk is szárnyal.

Egy meseösvény felkeresése a legjobb példája annak, hogyan kössük össze a kellemest a hasznossal. Felejthetetlen és élményekkel teli lesz a kirándulás a család minden tagjának.

Fotó: Deák-Ember Ágnes (Banya Tanya)

Meseösvények Magyarországon

Banya Tanya, Mátraszentimre

A faluszéli Banya Tanya egy kreatív, vidám játékudvar, ahol 2 boszorkány (anya és lánya) és a nagyon barátságos kutyájuk várja a látogatókat. A gyerekek megmutathatják, belőlük milyen boszorkány válna, és az ügyességi feladatokon túl kézműves programokra is van lehetőség.

Lehet varázsseprűt készíteni, mézeskalácsot díszíteni, csigaházat festeni, próbálkozni a varázsfüvek, bájitalok, kencék előállításával.

Májustól-augusztus végéig zajlik a boszorkánytoborzás, az udvaron élő nyuszikkal is találkozhatunk, és a mini mezítlábas park is tesztelhető.

Hasznos tudnivalók

A meseösvény Mátraszentimrén bármikor látogatható. A Banya Tanya bejárata előtt varázsládából választható egy mese, a meseösvény pedig innen pár lépésnyire kezdődik. A Csodatévő virág, illetve a nyúlról és a sündisznóról szóló mese idén húsvétkor a Keresd a nyulat! című mesével bővül.

A rövid erdei túrák közben találkozunk a sárkányok birodalmával, a mosolygós napraforgóval, és eljutunk Tündérországba. Az új mesében pedig a fekete nyuszi eltűnt, mert szerelmes lett, de hagyott egy levelet…

  • A meseösvény kb. 1 km, 30-60 perc alatt bejárható
  • Indulási helyszín: Mátraszentimre, a Maléter Pál utcában található Banya Tanya
  • A programokat óvodáskortól ajánlják.

Meseösvények Budapesten

A Bábozd Zöldre Egyesület a kisgyerekek számára élményközpontú, környezeti nevelési programokat szervez, melynek részei a meseösvények is, Budapest több pontján. A két főhős, Mimó és Csipek a gyerekekhez hasonlóan mindenre kíváncsiak, mindig új kalandokba keverednek. Megismerkedhetünk a barátaikkal és környezetbarát tanácsaikat is hasznosíthatjuk a következő útvonalakon:

  • A Ferenc-hegyi Érzékek ösvénye: Játékos ismerkedés az erdővel és a természeti értékekkel a szaglásunk, tapintásunk, látásunk és hallásunk segítségével.
  • A Ferenc-hegyi Tükörben az élővilág meseösvény:  a Ferenc-hegyi barlanggal és annak élővilágával ismerkedhetnek meg játékos formában a gyerekek.
  • Határtalan sokszínűség – a Kiscelli meseösvény: A múzeumot körülölelő parkot, a Kiscelli Parkerdőt lehet bebarangolni Mimóval és barátaival. A kalandos meseösvény érdekes feladványokkal mutatja be az állat- és növényvilág sokszínűségét, valamint felhívja a gyerekek figyelmét a természet- és környezetvédelem fontosságára.

  • Kis-Sváb-hegyi meseösvény: a Kis-Sváb-hegy növény-, és állatvilágának felfedezése interaktív módon, az érzékszerveink aktív és tudatos használatával. Mimó és Csipek mellett Kormos holló is ismerteti a természetjárás fontos szabályait.
  • Az Almássy téri Körkörös utakon meseösvény: Az izgalmas feladványokkal teli útvonal témája a klímavédelem. Mimó és Csipek, valamint Mityó macska Ficak kutyus megmutatják, hogyan képzelnek el egy fenntartható várost.
  • Kalandok a kertben – élményösvény a Záporkertben:  az Óbudai Kulturális Központ parkjában működő városi kertben sok mindent megtudhatnak a gyerekek a víz és a talaj szerepéről, a talajban élő állatokról és bogarakról, illetve a palántázás fortélyairól.
  • Mimó és Csipek Sas-hegyi kalandjai Cincér Kázmérral: A meseösvény állomásain interaktív játékok, mint például a növény-pár-kereső vagy az állati fo(r)gócska segítségével szórakozva ismerkedhetünk meg a Sas-hegyen élő őshonos állatokkal, valamint a színpompás növényvilággal. A hegy csúcsán lévő páratlan panorámát nyújtó kilátó felkeresése kihagyhatatlan.

Érdemes tudni: A Sas-hegyen lévő meseösvény zárt természetvédelmi területen található, csak a Sas-hegyi Látogatóközpont nyitvatartási idejében lehetőséges, belépőjegy megváltása mellett.

Hasznos tudnivalók

  • A Mimó és Csipek meseösvények pár száz méter hosszúak, 15-30 perces sétával kényelmesen végigjárhatóak. A Kiscelli Parkerdőben lévő meseösvény kicsit hosszabb, kb. 700 méter, 35-45 perces sétával bejárható.
  • Az útvonalak önállóan is látogathatóak, de az Egyesület bábos meseösvény-vezetéseket is tart kis csoportoknak.
  • Kivétel: a Záporkertben lévő meseösvény a Közösségi kert területén található, ezért csak bábos meseösvény-vezetés keretében látogatható.
  • Ajánlott korosztály: Az Érzékek ösvényt és a Kis-Sváb-hegyi élményösvényt már a legkisebbek, a bölcsődések is élvezni fogják, az Almássy téri meseösvényt kisiskoláskortól, a többi útvonalat pedig óvodáskortól ajánlják.

Tipp: A mesékben feltett kérdésekre a gyerekek a helyszínen találják meg a választ, vigyünk magunkkal papírt, zsírkrétát, valamint a letölthető térképet, hogy aktívan részt vehessenek a kalandban!

Családi meseút, Noszvaj

Lelassulni, játszani, nevetni, beszélgetni, felfedezni – ez a célja a Családi Meseútnak.  A gyönyörű, kézzel festett házikókban egy-egy népmesét és a meséhez kapcsolódó játékos feladatot, próbát találnak a gyerekek és a szüleik.

A meseút házikóit a településen elszórva találjuk, így kedvünk szerint alakíthatjuk az útvonalat, miközben rácsodálkozunk Noszvaj apró csodáira. A különleges meseállomások bejárása után a gyerekek Sárkányvadász oklevelet kapnak.

Hasznos tudnivalók

  • A Családi Meseút 1-2 órás séta, vagy egész napos barangolás is lehet, az állomások egy 7 kilométeres sétaúton helyezkednek el, egymástól különböző távolságokra. Autóval is le lehet rövidíteni az útvonalat, például a legtávolabbi, az Oxigén Hotel parkjában található meseházikóhoz.
  • A Meseút kezdő és záró pontja a Harmónia cukrászda és a Rozika cukrászda Noszvajon.
  • Óvodáskortól ajánljuk.
Fotó: Deák-Ember Ágnes
  • A Meseút csak készpénzzel fizethető, ára: 2000 Ft/család, valamint 3000 Ft kauciót kérnek a kulcsért (visszakapjátok, ha visszavittétek a kulcsot!)
  • Az egyik állomáson könyv csere-bere található, vigyünk magunkkal egy mesekönyvet, amit kicserélhetünk a házikóban található másik könyvvel.

Noszvajon felnőttek számára is készültek útvonalak, a Szerelmesek Meseútja szerelmes történetekkel, valamint a Vadon Kulcsa erdei út program várja a feltöltődni, játszani, a természetben kikapcsolódni vágyó felnőtteket.

Aggteleki játékösvény

Egy játékösvény, ahol igazi kaland vár a gyerekekre, akik a vidám, játékos ügyességi feladatok során ismeretet gyűjtenek a környék élővilágáról, természeti értékeiről. A 6 állomásos játékösvény húsvéttól október végéig látogatható.

Hasznos tudnivalók

  • A barlangbejárat közelében lévő Tourinform Irodában beszerezhető a menetlevél, a kincskereső térkép, a matricagyűjtő és a matricák, illetve egy fatojás, aminek szerepe lesz a játék során. A helyes megfejtést bemutató gyerekek ajándékot is kapnak.
  • A meseösvény hossza kb.1 km, maximum 1 óra alatt végigjárható.
  • Indulási helyszín: A Baradla-barlang bejárata
  • Óvodáskortól ajánljuk.

Zalakarosi Égerösvény meseösvény

Az égerligetben található meseösvény 5 állomása a Kis-Balaton élővilágát és a környék természeti értékeit mutatja be. A pallósoron interaktív elemek, tapintható, forgatható játékok várják a kisgyermekeket, családokat. A rövid útvonalon Tőzike tündér kíséri végig a látogatókat.

Hasznos tudnivalók

  • A meseösvény hossza 250 méter, 30 perc alatt bejárható
  • Helyszín: a tó mellett, az égererdőben
  • Bölcsődés kortól ajánljuk.

Zalakaroson, a Parkerdő területén található Csiga-túra tanösvény is látogatható. Megismerkedhetünk a környék gombáival és az erdei állatokkal, illetve az itt élő madarak csiripelését is meghallgathatjuk hangostáblák segítségével.

Különlegesek a relaxációs hullámpadok és a kockaforgatós játékokat sem érdemes kihagyni. A zalakarosi kilátótól javasoljuk az indulást, itt van parkolási lehetőség is. Az 1,2 km-es táv nagyjából 1 óra alatt végigjárható.

Boszorkány meseösvény

Mesés feladványokon keresztül, ügyességi és logikai feladatok során ismerhetik meg a gyerekek a Soproni Parkerdő Kecske-patak legendáját.

Egy mesebeli faházikó várja a gyerekeket, ahol térképet és pecsétgyűjtő füzetet szerezhetnek. Innen indul a 8 állomásos elvarázsolt meseösvény, ahol boszorkányok és tündérek kísérnek minket végig.

A Soproni Parkerdő további élményeket is tartogat: a mezítlábas ösvény, a Kőhalmy Vadászati Múzeum, a Károly-kilátó és a kalandpark is tökéletes program a gyerekek számára. A kilátó és a kalandpark csak jeggyel látogatható.

  • A meseösvény hossza 900 méter, 1 óra alatt végigjárható.
  • Helyszín: A meseösvény a Lővér Kalandpark mellől indul és a kilátó szomszédságában lévő Vadászati Múzeumnál végződik.
  • Óvodáskortól ajánljuk.

További gyerekbarát programok

Gyerekbarát szállást keresel?

Nézz körül itt >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Deák-Ember Ágnes, Csodahelyek.hu, instagram

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.