Megtaláltuk a Balaton egyik legszebb panorámáját: Őrtorony-kilátó, Tihany

7 balatoni kilátó az északi parton, ha mesés panorámát keresel

Csodás panorámát találni a Balatonnál egyáltalán nem nehéz feladat, hiszen a tó több pontján is kilátók épültek azért, hogy kedvünkre gyönyörködhessünk a látványban. Míg a déli parton a fonyódi Szaplonczay sétány az egyik kedvencünk, most az északi parton, Tihanyban is rábukkantunk egy hasonló csodahelyre. Az Őrtorony-kilátót kellemes túrával érhetjük el több irányból is, a hegytetőn pedig egészen különleges panoráma fogadja a vándorokat. Mutatjuk a részleteket!

Őrtorony-kilátó, Tihany

Viszonylag rövid, nem megerőltető, ám annál izgalmasabb túra vezet fel a Tihanyi-félsziget egyik csúcsára, az Apáti-hegyre, ahol több ponton is pazar panorámában lehet részünk.

Túránk a 13. században épült Apáti templomtól indul az Apáti-hegy felé. Az első szakasz erdei ösvényen halad, majd egy tisztásra érünk, ahol kapunk egy kis ízelítőt a balatoni panorámából keleti és nyugati irányba is. Ezután egy fenyőerdőben sétálunk tovább, majd újabb tisztásra érünk, ahol táblák jelzik a további látnivalók (pl. Csúcs-hegy) irányát. Ide visszatérünk később, de haladjunk tovább eredeti úti célunk, a kilátó felé.

Miközben a kissé meredek, sziklás lejtőn közelítjük meg a kilátót, érdemes meg-megállni és hátrafelé tekinteni: bámulatos a panoráma! De igazán szép kilátás a 216 méter magas csúcson fogad minket. A 16,5 méter magas, fából készült Őrtorony-kilátóból ugyanis 360 fokos körpanoráma nyílik a környékre. Jól látszik a Tihany-félsziget nagy része, a környékbeli települések (Aszófő, Balatonfüred, Csopak stb.), a Külső- és Belső-tó, elláthatunk a Tihanyi Apátságig, a Bakonyig, sőt még a déli parton található Kőröshegyi völgyhíd is megmutatja magát.

Megközelítés

  • A 71-es főút mellett álló Apáti templomnál két parkoló is rendelkezésre áll. Innen indulhatunk az Apáti-hegy felé az S jelzést, a T (Lóczy-tanösvény) jelzést vagy a kilátó szimbólumot követve. A túra hossza kb. 3,3 km (csak oda).
  • Indulhatunk a Belső-tó melletti parkolóból is, innen kb. 3,5 km múlva érjük el a kilátót.
Őrtorony-kilátó, Tihany
Apáti templom

Miért Őrtorony?

A 2017-ben megnyílt, három szintes kilátó a régi római hadiút mentén épült, kialakításában és szerkezetében is emlékeztet a régi őrtornyokra.

Őrtorony-kilátó, Tihany

Kis kitérő, mesés panoráma: Csúcs-hegy

A kilátóból visszafelé indulva, a parkoló felé táblák jelzik a Csúcs-hegy irányát. Érdemes tenni egy rövid kitérőt, mielőtt hazaindulnánk, ugyanis a Tihanyi-félsziget ezen részén újabb csodára lehet bukkanni. A 700 méteres útvonal kissé meredek és sziklákkal, kövekkel tarkított. Ám megéri a fáradtságot, hiszen a 235 méter magas, vulkáni eredetű Csúcs-hegy tetején újabb mesés panorámában lehet részünk. Belátni innen a Sajkodi-öböl településeit, a Balaton nyugati medencéjét és Tihanyt is.

Kinek ajánljuk a túrát?

  • akik szívesen gyönyörködnek a Balaton látványában, bármely évszakban
  • akik kedvelik a kilátókat és nem riadnak meg egy kis emelkedőtől
  • gyerekeknek, idősebbeknek is megfelelő kondíció esetén
  • akik a zsúfolt attrakciók helyett szívesen választanak különleges csodahelyeket

CSODAHELYEK-TIPP: A fenti képek januárban készültek, ám érdemes nyáron is visszatérni, amikor a kilátó alatt megcsodálhatjuk a tihanyi őslevendulást is.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.