Kós Károly-kilátó – Zsebeld be Zebegény legszebb dunai panorámáját!

Nincs nap, hogy ne vágynál vissza Zebegénybe, ha egyszer felfedezted a Kós Károly-kilátó környékét. A dunai panoráma, a friss erdei levegő, a látnivalók és a helyi éttermek olyan élményekkel ajándékoznak meg, amelyek könnyen meggyőznének akár arról is, hogy Zebegénybe költözz. Mutatjuk, milyen kalandok várnak a kilátó közelében! 

Kós Károly-kilátó – Horgonyozz le Zebegényben!   

Remek választásnak bizonyult, hogy a népszerű Dunakanyari körjárattal érkeztünk a településre, így a kirándulás mellett a hajózás élményét is bezsebeltük. Nem bántuk meg, a dunai levegő és a hajókirándulás számunkra már örökre egybeforr Zebegény nevével. 

Fontos tudni, hogy a község központjából mindössze 15 perces, kényelmes sétával elérhető a Kós Károly-kilátó, de szinte biztos, hogy ez az idő hosszabbra nyúlik majd a csodás panorámának és azoknak az érdekes látnivalóknak köszönhetően, amelyek séta közben fogadnak. Mi legalább ötször megálltunk a kilátás miatt, egy-egy helyen le is horgonyoztunk. Tarts velünk, mutatjuk, merre indulj a kilátóhoz! 

Útvonal, látnivalók, panoráma

A kilátóhoz a Zebegényi Havas Boldogasszony-templom mellől indultunk felfelé a Kossuth úton, majd néhány lépés után átkeltünk a bájos Malom-völgyi patakon. A patak mellett halad a Szőnyi István út, innen kanyarodik fel a kilátóhoz vezető kis ösvény, amely néhol lépcsőkkel, nagyobb részben kényelmesen emelkedő, kanyargós úttal vár. 

Rögtön az út elején elhaladtunk egy Sziklakápolna mellett, amelyet a zebegényi lakosok 1910-ig templomnak használtak. Egy történet szerint egy remete is élt itt, ennek a remetének a jelképes sírja a szentély mellett található. 

Az úton felfelé haladva először a falu és a templom látványa fogadott bennünket, míg néhány perces séta után már a dunai panorámában is gyönyörködhettünk. Az Országzászló és Trianon emlékműhöz érve természetesen megálltunk, körbejártuk az emlékművet, amelyről érdemes tudni, hogy a terméskő oszlopokra a gömbök a kettős keresztekkel kerültek fel. Az emlékműnél szinte kötelező egy kicsit leülni, mert itt kaphatsz igazán választ arra, hogy miért olyan könnyű beleszeretni a zebegényi panorámába. 

A Kós Károly-kilátó innen már csak 5-6 perces sétára fekszik, utunk során még megnéztük a Szent József kápolnát, és a kápolnához vezető stációkat is. 

Érdekességek a Kós Károly-kilátó építéséről 

Az emelvényről mesés kilátás nyílik Zebegényre, a Duna túloldalán fekvő Pilismaróti-öbölre, illetve a Pilis – Visegrádi-hegység vonulataira. Akinek jó a szeme, szemügyre veheti a közeli Szlovákia természeti kincseit is.

Zebegény kilátója eredetileg a Kopasz-hegyen állt, bár akkoriban nem egy kilátó építése volt a cél. A zebegényi Dalkör az 1930-as években egy Országzászlót és hősi emlékművet szeretett volna állíttatni, ám az emlékmű építését félbeszakította a második világháború. Azért, hogy ne rombolják le, átminősítették kilátóvá, így maradt meg az építmény a már említett Kopasz-hegy tetején. Az emlékmű végül 2015-ben készült el, Maróti Géza építész, szobrász eredeti tervei alapján. 

2014-ben merült fel a gondolat, hogy a Kopasz-hegyen álló Országzászlótól alig néhány perces sétára, a Kálvária-dombon egy új kilátó épüljön, melynek terveit Csóka Árpád készítette el. A Kós Károly-kilátó formája igen rendhagyó. A fából készült építmény alsó része székelykaput formáz, szemből egy római őrtoronyra emlékeztet, míg oldalról egy templomra hasonlít. 

Hasznos információk és tudnivalók

  • A Kós Károly-kilátó minden évszakban ingyenesen látogatható. 
  • Több helyen találsz majd útközben padokat, ahol egy kicsit megpihenhetsz, és piknikezésre is van lehetőség.  
  • A kilátó közelében nincs büfé és mosdó, ezek a szolgáltatások a templom körül érhetőek el.
  • A kilátó környéke gyermekbarát kirándulóhely, babakocsival a lépcsőkön nem lehet közlekedni, a hordozókendő praktikusabb választás. 
  • Mivel a kilátó könnyű túrával elérhető, az idősebb korosztály számára is jó szívvel ajánljuk az útvonalat. 
  • Utunk során több kutyával is találkoztunk, a kilátó környéke remek választás kutyás kiránduláshoz
  • A panoráma végig lenyűgöző, ha szeretsz fotózni, mindenképpen készülj fényképezőgéppel!  

Mi vár rád még Zebegény környékén? 

A zebegényi kirándulás során a Havas Boldogasszony-templomot mindenképpen érdemes közelebbről megnézni, ahogyan a Szőnyi István Emlékmúzeumot és a Hajózástörténeti gyűjteményt is. 

Utóbbi bennünket egyértelműen lenyűgözött, a rendhagyó idegenvezetésnek köszönhetően számos hajós relikviát, hajómodellt, műszert, térképet és navigációs eszközt ismerhettünk meg közelebbről. A titkos kedvencünk a varázslóbot volt, ha ide látogatsz, megtudod, miért. 

A település éttermei, büféi és cukrászdája szintén belopta magát a szívünkbe, a kézműves hamburger, és a fagyi kedvéért is biztosan visszatérünk még Zebegénybe. Ha ránk hallgatsz, te is így teszel! 

És a mesés Duna-part…

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes körülnézni >>

Irány Zebegény! 

A község közelében a Sárkánydomb, a Julianus-kilátó és a Szent Mihály-hegyen található Remete-barlang szintén remek kirándulóhely, így egy Zebegény-körútból akár többnapos kiruccanást is érdemes szervezni. A Duna-part mindenesetre bakancslistás hely, a víz közelsége és illata hozzátartozik a zebegényi életérzéshez.

Tervezz bátran, fedezd fel a környék csodahelyeit, és hagyd, hogy a Dunakanyar a legszebb arcát mutassa neked! 


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.