Kiscelli-Doberdó tanösvény – Hangulatos kastélypark Óbuda rejtekében

Kiscelli-Doberdó tanösvény

Az 1200 méter hosszú Kiscelli-Doberdó tanösvény felfedezése során nemcsak kulturális, természeti és szakrális kincsekkel ismerkedhetünk meg, hanem felismerhetjük azt az örömteli tényt is, hogy Óbuda forró betonjárdáitól és a főváros zajától alig pár perces sétára hangulatos erdei környezetben pihenhetünk.

A Kiscelli-Doberdó tanösvény és az őspark látnivalói

A Margit Kórház és az Óbudai Egyetem mögött fekvő őspark szakrális emlékeket és hangulatos sétautakat rejt, a tanösvény bejárása során megismerhetjük a Kiscelli-kastély és a park történetét is.

Kiscelli-kastély és kastélykert

A Kiscelli-fennsíkon található kápolnában helyezték el 1733-ban a mariazelli kegyszobor hitelesített másolatát, innen kapta a nevét a terület. A kápolna köré kolostort és templomot építtettek azzal a céllal, hogy az óbudai székhelyű Zichy család temetkezési helye legyen.

Később az épületet katonai célokra használták, majd Schmidt Miksa műgyűjtő vette meg, ő alakította át az épületet kastéllyá. Mivel örökös nélkül halt meg, a kastélyt és a kastélyparkot a fővárosra hagyta, azzal a kikötéssel, hogy parkként és múzeumként hasznosítsák.

Napjainkban a 15 hektáros ősparkban padok, asztalok, sétautak és tűzrakó állomások várják azokat, akik kiszakadnának egy kicsit a főváros pezsgéséből.

Kiscelli-Doberdó tanösvény
Kiscelli-Doberdó tanösvény

Kiscelli múzeum

Jelenleg a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumának ad otthont az épület, melynek hátsó bejáratához még ma is hosszú lépcsősor vezet. A múzeum Budapestnek, valamint a várost alakító lakosoknak 18-21. századi történetét mutatja be.

A múzeum „Vadregényes kastélykert” című szabadtéri parktörténeti kiállítása madárodúkon mutatja be a park szövevényes történetét.

Az egyik ilyen odú az egykori kiscelli temető kapuja mellett található.

Kiscelli-Doberdó tanösvény

Az 1200 méter hosszú, 7 állomásból álló Kiscelli-Doberdő tanösvény a Kiscelli Parkerdő Óbuda Egyetem felőli részéről indul, ezt az egyetem nagy fehér kezdőbetűi is jelzik nekünk.

Különösen látványos a Szent Vér-kápolna és a múzeum között vezető útvonal, amely egy 14 stációból álló, 1810-ben épített kálvária. A stációsor egy barokk szoborcsoportba, a Golgotába torkollik.

Az interaktív tanösvény bejárása körülbelül 1 órát vesz igénybe, a túra során 44 méter szintkülönbséggel kell számolni. Az állomásoknál elhelyezett információs táblákon látható QR-kódokat beolvasva még több érdekességet olvashatunk a területről és a természeti kincsekről.

A Kiscelli-Doberdó tanösvény állomásai

  • Kápolna-forrás
  • Agyagbemutató hely
  • Kilátópont
  • Édesvízi mészkőterasz
  • Ligetes park
  • Schmidt-forrás
  • Agyagbánya gödör

Kiscelli-Doberdó tanösvény
Szent Vér-kápolna

Hasznos információk

  • A tanösvény ingyenesen látogatható egész évben.
  • A tanösvény környéke kutyabarát terület, nyugodtan útnak indulhatunk kisebb-nagyobb kutyánkkal (a sétáltatási szabályok betartásával).
  • Az útvonalakhoz hordozókendő használata javasolt, babakocsival nem járható a terep. Ennek ellenére a tanösvény kisebb gyerekek számára is ideális kirándulóhely.
  • A tűzgyújtásra vonatkozó információkat és tanácsokat elolvashatjuk a kihelyezett információs táblákon.
  • Mosdó nincs a közelben, ám szemetes szerencsére annál több.

Kiscelli meseösvény és játszótér

A Kiscelli-Doberdó tanösvény közelében halad a Határtalan sokszínűség – Kiscelli meseösvény, amelyen a Bábozd Zöldre egyesület bábfigurái, Mimó és Csipek mutatják be a gyerekeknek a környék élővilágát.

A kastély szomszédságában 2022-ben adták át a Mimó és Csipek játszóteret, ahol pallósor, csúszda, rugós, egyensúlyozó és szem-kéz koordinációt fejlesztő játékok találhatók, emellett egy kisebbeknek való hinta, illetve játékos feladatok színesítik a kalandot.

A játszótér feletti tisztás babakocsival is megközelíthető.

Megközelítés

A tanösvényt egyszerűbb tömegközlekedéssel megközelíteni, mint autóval. A 17-es, a 19-es és a 41-es villamosokkal a Katinyi mártírok parkjáig érdemes utazni, innen már csak pár percre van gyalogosan a tanösvény információs táblája, amelyet az Óbudai Egyetem mögött helyeztek el.

A közelben izgalmas látnivaló még a Pál-völgyi-barlang, az Árpád-kilátó és a Guckler Károly-kilátó is, a tanösvény felkeresésével együtt érdemes akár többnapos kikapcsolódás keretében felfedezni őket.

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz nézelődni »»


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.