Julianus-kilátó – Túra a Hegyes-tető csúcsán álló toronyhoz

Julianus-kilátó

A Julianus-kilátó a 482 méter magas Hegyes-tető csúcsán áll, a hegytetőre az Országos Kék jelzésen érhetünk fel, közepesen nehéz túrát követően. A Dunakanyarban található torony páratlanul szép kilátással ajándékoz meg a Visegrádi-hegységre, a Börzsönyre, és az alattunk folydogáló Dunára.

Julianus-kilátó – A Hegyes-tető legszebb panorámája

Hegyes-tető, a Börzsöny legdélebbi kiemelkedése

A Hegyes-tető a Börzsöny déli részén található, a hegység két legdélebbi kiemelkedése a Hegyes-tető és a Szent Mihály-hegy. Tájföldrajzi szempontból a Hegyes-tető és a tanösvény a Börzsönyben helyezkednek el, de szerkezetüket tekintve a Visegrádi-hegység részét képezik.

A Nagymaros és Zebegény környéki erdőkben a természetjárás hosszú múltra tekint vissza, és bár sokan kirándultak erre, a turistaútvonal-hálózat felfestésére csak 1932-ben került sor.  

A Julianus-kilátó története

A kilátót az Encián Turisták Egyesülete építette 1938-ban a Magyar Turista Szövetség támogatásával, és Julianus barát toronynak nevezték el. A tornyot 1939-ben avatták fel, majd hosszú éveken át használták, azonban idővel az építmény állaga jelentősen megromlott, és indokolttá vált a felújítása.

A nagymarosi erdészet és az Ipoly Erdő Zrt. révén újult meg a kilátó, két ütemben (2011 és 2013). Először a kerengőt, később pedig a tornyot újították fel, így a belső részek, a külső homlokzat, és a lépcsők is biztonságosak lettek, illetve megszépültek.

A Hegyes-tető kilátója ma egy középkori bástyára emlékeztet, megjelenése nem csak különleges, de stílusában a visegrádi Zsitvay-kilátóhoz és a Fellegvárhoz is illeszkedik.

Julianus-kilátó – Túra a Hegyes-tető csúcsára

A kilátóhoz Zebegényből a sárga, Nagymarosról a kék jelzést követve lehet elérni. Törökmezővel a Törökmező tanösvény köti össze a kilátót, ez a tanösvény utolsó állomása. A nagymarosi túra útvonalának távja körülbelül 4 km hosszú, az emelkedők miatt az utat oda-vissza nagyjából 4 óra alatt lehet megtenni.

A község vonattal, illetve Visegrád felől révvel is megközelíthető, az Országos Kéktúra útvonala a Szent Kereszt templom mellől indul. A Nap utcánál érdemes egy picit elkanyarodni, nem szabad ugyanis kihagyni a Kálvária lépcsőinek megmászását. A kápolna mellett állva bámulatos dunai és visegrádi panoráma tárul a szemünk elé.

Folytatva az utunkat a kilátóhoz, végig csak a kék jelzést kell követnünk, a jelzés egyértelmű, az útvonal friss levegővel, és hangulatos erdei sétával ajándékoz meg. Egyes részeken nehezebben lehet haladni a kidőlt fák miatt, ráadásul az úton apróbb kavicsok, csúszós kövek és nagyobb kaptatók várnak. A túra végén kissé kifáradva, de annál boldogabban másszuk majd meg a Julianus-kilátó lépcsőit a panoráma kedvéért.

Keletre Visegrád és Vác, délre Dömös és a Visegrádi-hegység, nyugatra pedig Szlovákia látható.

A kilátó mellett elhelyezett padoknál és asztaloknál, illetve a torony középső szintjén álló asztalnál is van lehetőség piknikezésre.

Hasznos tudnivalók és fontos információk

  • A kilátóhoz jól karbantartott útvonal vezet, számos meredek kaptatóval, melyek próbára teszik a kirándulókat.
  • A túra jellege közepesen nehéz.
  • A kilátóhoz vezető útvonalon vízvételi lehetőség nincs, de Nagymaros belterületén több nyomós kék kút is található
  • Az útvonal esős időben igen csúszós lehet, ezért célszerű megfelelő túrabakancsot választani a kiránduláshoz.
  • A meredekebb részekhez a kevésbé gyakorlott túrázók, és az idősebb korosztály számára a túrabot nagy segítség lehet.
  • A környék kutyabarát, ám kiemelten fontos, hogy az erdőben is igazodjunk a kutyasétáltatás szabályaihoz.
  • Az útvonal nem babakocsi-barát hely, kisbabával még hordozókendővel is nehezen és kevésbé biztonságosan lehet haladni. A kisebb gyerekek számára szintén nehéz a túra, a meredek részeken nincs kapaszkodó, ezért mindenkinek csak saját felelősségre ajánljuk az útvonalat.
  • A Julianus-kilátó lépcsői magasak és keskenyek, a tériszonyosokat garantáltan próbára teszik.

A Julianus-kilátó igazi csodahely, a panoráma pedig sokkal lenyűgözőbb, mint ami a képzeletünkben él. A Visegrádról is látható torony csendesen bújik meg a Hegyes-tetőn, felkeresése minden évszakban hatalmas élmény.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.