Boldog Özséb-kilátó – Túra a Pilis-tetőre

Boldog Özséb-kilátó

A Boldog Özséb-kilátó, amelyet sokan Pilis-tető kilátónak is neveznek, a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján áll, 756 méteres magasságban. A 17 méteres kilátóban felfelé haladva fokozatos tárul elénk a Pilis-tető káprázatos panorámája, amelyet minden évszakban élvezhetünk.

Boldog Özséb-kilátó – A Pilis-tető kilátója

A Pilis a Duna jobb partján, Budapest és Esztergom között helyezkedik el, a hegység a Dunántúli-középhegység legkeletibb kistája. Északi szomszédjával, a Visegrádi-hegységgel gyakran együtt emlegetik, a két hegységet a Két-bükkfa-nyereg és a Szentléleki-patak völgye választja el egymástól, míg a Budai-hegységtől a Pilisvörösvári-árok választja el.

A Pilisben tett túra nem a kiemelkedően magas kilátópontjairól híres, sokkal inkább a mesés panorámáról, a természeti és történelmi értékekről, illetve a kalandos útvonalakról.

A Pilis legmagasabb kiemelkedése a Pilis-tető, itt található a Boldog Özséb-kilátó, amelyhez télen-nyáron járható, közepesen nehezen teljesíthető túraútvonal vezet.

A kilátó története és panorámája

A pálos szerzetesrend 1250 körül kezdett szerveződni Magyarországon, a remetéket Esztergomi Boldog Özséb gyűjtötte össze és szervezte közösséggé. Ez az egyetlen, ma is létező magyar alapítású férfi szerzetesrend.

A Pilisben egykor több kolostort építettek a pálosok, a középkori kolostorok romjaival ma is találkozhatunk egy-egy kirándulás során. Ezeknek állít emléket a Pálos út is, a Remeték útja zarándokút 24 km-es körtúrája a pálos rend, Esztergomi Boldog Özséb és a hajdani pilisi remeték lelkiségének jegyében hívogatja a kirándulókat.

A Boldog Özsébről elnevezett kilátó a Pilis-tetőn álló geodéziai torony átépítésével jött létre. A mai kilátó falát függőleges fatartók alkotják, már a fából készült lépcsősor megmászása közben is gyönyörködhetünk a kilátásban.

A tetőre érve 360 fokos körpanoráma fogad, láthajtuk fentről a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység, a Pilisvörösvári-medence és a Gerecse vonulatait is.

A Boldog-Özséb-kilátó megközelítése

A Boldog Özséb-kilátó megközelítése igen egyszerű. Legkönnyebben a Két-Bükkfa-nyereg parkolójától juthatunk fel szinte végig aszfaltúton, a zöld kereszt, majd a zöld sáv, végül a zöld háromszög jelzést követve.

Az erdészeti mű- és földúton kerékpárral is lehet közlekedni, illetve vannak, akik babakocsival is útnak indulnak.

Ha a Kétbükkfa-nyeregtől indulunk és ide is érkezünk vissza, a táv 14 km hosszú, a szintemelkedés pedig 420 méter.

Amennyiben nem riadunk vissza az erdei utaktól és a hosszabb távtól, indulhatunk Pilisszántóról és Pilisszentkeresztről is, előbb a piros sáv, majd a zöld sáv és végül szintén a zöld háromszög jelzéseket követve.

Hasznos tudnivalók

  • A kilátó egész évben szabadon és ingyenesen látogatható.
  • A túra jellege közepesen nehéz.
  • A túrához válasszunk megfelelő tapadást biztosító túrabakancsot.
  • A környék kutyabarát, de az erdőben is igazodnunk kell a kutyasétáltatás szabályaihoz.
  • A kisebb gyerekek számára megerőltető lehet a 14 km-es túra, érdemes tehát vagy rövidebb távot választani, vagy több pihenőt beiktatni útközben.
  • A torony kilátószintje teljesen fedett, a lépcsőfokok csúszásmentesek, ráadásul a torony burkolata is igen sűrű, így a tériszonyosoknak sem okoz majd nehézséget a feljutás.

15+ kilátó Budapest környékén >>

A Boldog Özséb-kilátóra a Pilisi Parkerdő számlálója szerint 2018 óta több mint 133.000 látogató volt kíváncsi. Korábban webkamera is működött a kilátónál, napjainkban a kamera sajnos nem ad képet.

Kirándulóhelyek a kilátó közelében

Aki felfedezné a közeli bakancslistás úti célokat, annak Dobogókő, a Thirring-körút, a Zsivány-sziklák, a Dera-szurdok és a Szurdok-gerinc is remek választás, utóbbiról rálátni a Boldog Özséb-kilátó tornyára is.

Szállást keresel a környéken?


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Hatvani Anikó

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.