Bátor tanösvény – Járd végig a Bükk legújabb túraútvonalát!

Bátor tanösvény

A Heves megyei Bátorban a közelmúltban adták át a 8,6 km hosszan kanyargó új tanösvényt, amely csodálatos környezetben mutatja be a természeti, földtani és kultúrtörténeti látnivalókat. Festői sziklák és szűk völgyek között, erdőkben és egykori ligetes legelőerdők vidékén kanyarog a Bátor tanösvény, amely akár gyerekekkel is kiváló úti cél lehet. A túraútvonal néhány óra alatt végigjárható, a körtúra ráadásul könnyű terepen visz.  

Bátor, a 390 lelkes palóc falu

Bátor, az aprócska település mindössze 18 km-re fekszik Egertől, Egerbakta és Hevesaranyos szomszédságában. A régészeti leletek szerint a Bükk és a Heves–Borsodi-dombvidék határán található falu területén már a bronzkorban is éltek a Laskó- és az Aranyos-patakok összefolyásánál.

Az erdőkkel, legelőkkel tarkított hegyvidéki táj természeti kincseit mutatja be a Bátor tanösvény. A település csenddel, nyugalommal és friss levegővel várja azokat, akik Eger környékén terveznek egynapos kikapcsolódást.

Milyen látnivalókat tartogat a Bátor tanösvény?

A Bátor tanösvény természeti kincsei

A tanösvény a természetvédelmi oltalom alatt álló Nagy-oldalt kerüli körbe, a túra során számos védett növény- és állatfajjal találkozhatunk. Aki szívesen készít természetfotókat, annak érdemes fényképezőgéppel érkezni, tiszta időben remek képeket lehet készíteni.

A Nagy-oldal melegkedvelő tölgyeseiben, és a sziklagyepeken nyár elején megfigyelhetjük a bennszülött magyar kőhúrt, a Laskó- és a Víz-völgyi-patak szűk, hűvös völgyeiben pedig öreg égeresek között sétálhatunk.

A körtúra állomásai

Bátor környéke 160 millió évvel ezelőtt az óceán fenekén helyezkedett el. A mélytengeri árok hasadékain folyamatosan felbuggyanó híg, bazaltos láva érintkezve a hideg tengervízzel egyből megszilárdult, és párna alakú kőzettömböket hozott létre. Ezek a párnalávák ma is láthatóak a tanösvény harmadik állomáspontjánál.

Később az óceán a kőzetlemezek mozgása következtében bezárult, és kiemelkedett. A Föld története során a területet újra és újra elöntötte a tenger, vastag, kavicsos-homokos üledékeket hagyva maga után. A mocsári ciprusokkal szegélyezett tengerparti mocsarak buja növényzetét az áradások időnként vastag üledéktakaróval borították be. Az eltemetett növényi anyagok az oxigénmentes környezetben az évmilliók során barnakőszénné alakultak.

A 19. század második felében indult meg ezeknek a kőszéntelepeknek a fejtése Bátor határában, ám a szénbányászat súlypontja hamarosan áttevődött a szomszédos Egercsehi vidékére. A bányák mára bezártak, de még napjainkban is bukkanhatunk a felszínen szénrétegekre (például a tanösvény 7. állomáspontján).

A termőföldek igen soványak voltak, így az erdő javainak hasznosítására fontos szerep hárult. A környező tölgyesekben nyáron birkát legeltettek, az ősszel lehullott makkon pedig disznókondákat hizlaltak. A ligetes legelőerdők, illetve a magányos fákkal tarkított hagyásfás legelők mára eltűntek, de egy-egy hatalmas famatuzsálem még tanúskodik a múlt hagyományos tájhasználatáról.

Az erdőn felhizlalt jószágot aztán lábon hajtották a szomszédos Eger, illetve a Felvidék városaiba. Ma már kevesen tudják, de itt, Bátor felett a hegytetőn vezetett az egykori kereskedelmi út Rimaszombatra és Losoncra, melynek mélyre vágódott nyomvonalát még mai nap is jól követhetjük a falu feletti erdőkben.

Egykor a hegyen álló csárdába járt mulatni a Bükk és a Mátra vidékének híres betyára, Vidróczki is, aki – a néphagyomány szerint – egyszer az Egri Érsekség egész birkanyáját elhajtotta innen.

Bátor tanösvény
Bátor község

Hasznos tudnivalók

  • A 12 állomásból álló Bátor tanösvény hossza 8,6 km.
  • A távot nagyjából 2:15 óra alatt lehet bejárni.
  • A szintemelkedés 219 méter (a legmagasabb pont 354 méter), így a kisebb gyerekek és az idősek számára sem jelent a túra nagyobb kihívást.
  • Babakocsi helyett inkább válasszuk a hordozókendőt.
  • Kirándulás közben piknikezésre is van lehetőség. Vizet és elemózsiát vigyünk magunkkal.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»

Programok a Bátor tanösvény környéken

Ha városnézésre vágyunk, érdemes felkeresni Eger látnivalóit. A város nem csak történelmi, de természeti kincsekben és gasztroélményekben is bővelkedik.

Bátor település mellett vezet el az Országos Kéktúra Sirok–Szarvaskő szakasza is, tehát egy könnyű túrával mind a szarvaskői vár, mind a siroki vár elérhető. A falu határában kezdődik a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet, ahol hatalmas homokkősziklák és erdőrezervátumok várnak.

Aki kíváncsi Noszvaj legizgalmasabb látnivalóira, annak a helyi túrák és látványosságok mellett a helyi ízek felfedezését is ajánljuk.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Bátor község

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.