Kőkapu, Páfrány tanösvény, kisvasút – Az Áfonyás-tó partjának kincsei

Áfonyás-tó Kőkapu

Lillafüred bámulatos látnivalói talán arra engednek következtetni, hogy nincs még egy olyan hely az országban, amely olyan kincseket sorakoztat fel, mint egy kastély, egy festői szépségű tó, egy hangulatos tanösvény, és az erdei vonatozás. A Zemplén, és Nagyhuta azonban nem hagy bennünket unatkozni, a Kőkapu vadászkastély és az Áfonyás-tó környékének látnivalói és programjai azonnal meggyőznek erről.

Kőkapu környékének mesés kincsei

Áfonyás-tó

Az Áfonyás-tó hazánk legészakibb részén, Nagyhuta és Pálháza közelében terül el. A tó, amelyet öt patak segítségével duzzasztottak fel, mesés környezetben fekszik a Kőkapu Vadászkastély mellett, csendes, erdei környezetben. A vízparton nem csak a madárcsiripelést és a friss levegőt élvezhetjük, de a kihelyezett padokon ülve egy jó könyv, vagy a család/barátok társaságában akár több órát is eltölthetünk.

A csónakázás szerelmesei garantáltan élvezik majd a ringatózást a tavon, ráadásul az ügyes horgászok sem mennek haza innen üres kézzel.

Az Áfonyás-tó partjának kincsei közül mindenképpen érdemes megtekinteni a vadászkastély mesebeli külsejét, a kastély parkjában található szobrokat, illetve a közeli Páfrány tanösvényt. Az erdei vonatozással még színesebbé tehetjük a kirándulást Kőkapun.

Kőkapu Vadászkastély

A Kőkapu Vadászkastély az Áfonyás-tó partján áll, a Kőkapunak nevet adó sziklákra épült a XIX. és XX. század fordulóján, svájci vadászkastélyok mintájára. Az épületet gróf Károlyi László építtette. A trianoni békediktátum után akkora volt a környéken a vadsűrűség, hogy a kastély közelében lévő erdő népszerű vadászterület lett. A 20-as, 30-as években gyakran járt ide vadászni Horthy Miklós, Gömbös Gyula, Bethlen István is.

A szalonban működő kandalló, a bútorok, a vadásztrófeák és a panorámás toronyszoba ma is őrzi az egykor népes vadászkastély emlékeit, ráadásul

ma is megtekinthetjük annak a titkos ajtónak a nyomát, amely a társalgó kandallója mellől az alatta elhelyezkedő szoba szerkényéhez nyitott utat.

A kastély épületében napjainkban a Hotel Kőkapu működik, a környék számos látnivalót tartogat a kirándulók számára.

Szoborpark

A vadászkastély parkjában érdemes megtekinteni a magyar történelem nagy alakjainak fából faragott szobrait. Az alkotásokat Sárossy Tibor készítette, megtalálhatjuk köztük Szent László, Mátyás király, gróf Széchenyi István, Deák Ferenc, és Kossuth Lajos szobrát is. Szintén a kastélyparkban található a „Vérszerződés” szoborcsoport is.

A szobrok megtekintése ingyenes.

Pálházi Erdei Vasút

Ha az Áfonyás-tó kincseinek nyomába eredünk, kihagyhatatlan program az erdei vonatozás, ami a gyerekek számára is hatalmas élmény. A Pálházi Erdei Vasút Pálháza – Kőkapu –  Rostalló között közlekedik, jegyet a vonaton vásárolhatunk. (menetrend).

Hazánk legrégebbi erdei kisvasútjának nyomvonalát egykor azért építették a Kemence-patak völgyében, hogy kiaknázhassák a jelentős erdővagyont. Az üres kocsikat lovak húzták felfele, lefelé a fával megrakott kocsik önállóan gurultak. 1958-ban kezdődött meg a menetrend szerinti személyszállítás.

A vonal legkülönlegesebb része a sziklába vájt alagút, amely a Kőkapu nevet viseli.

Kőkapu megállóhely

Páfrány tanösvény

A Zempléni-hegységben, a Kemence-patak völgyében található a Páfrány tanösvény. A 8 állomás felkeresése során többet tudhatunk meg az ember és az erdő kapcsolatáról, a zempléni erdők vadjairól, a Kemence-patak mentén található égerligetről és a kisvasút történetéről. A tanösvényt kétféleképpen is megközelíthetjük, utazhatunk autóval, illetve erdei kisvasúttal is.

A Páfrány tanösvény indító táblája a végállomáson, Rostallón található. A tanösvény jelzése a fehér körben páfránylevél. A körtúra hossza 2,2 km, a távot kb 1 óra alatt könnyedén megtehetjük gyerekekkel is.

Lombok nélkül csodás 360 fokos panorámában gyönyörködhetünk, ráadásul – a gyerekek legnagyobb örömére – Kajla is ismeri az útvonalat.

Ha hosszabb túrát tervezünk, érdemes többnapos programra készülni. Nagyhután áthalad az Országos Kéktúra útvonala.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni »»

Nagyhuta és Kőkapu megközelítése

Nagyhuta Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekszik, Sátoraljaújhelytől 30, Sárospataktól 40 perces autóútra. Menetrend szerinti autóbusz járatok Sátoraljaújhelyről és Pálházáról indulnak a településre. Nagyhutáról autóval is elérhető Kőkapu környéke, de a vadászkastélyhoz utazhatunk Pálházáról is kisvasúttal.

A környéket biztonságos és nyugodt körülmények között felfedezhetjük akár kerékpárral is.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Márk Éva

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.