Gyadai tanösvény, Hangyavasút, erdei játszótér – A Katalinpusztai Kirándulóközpont látnivalói

Katalinpusztai Kirándulóközpont

A Gyadai tanösvény a Katalinpusztai Kirándulóközpont leglátványosabb túraútvonala, ám a központ két másik tanösvénnyel, Hangyavasúttal és kalandos játszótérrel is várja a látogatókat a Naszály-hegy lábánál. Ha a Dunakanyar közelében keresel szédületes kirándulóhelyet, akkor ne keresgélj tovább, megtaláltad!

Katalinpusztai Kirándulóközpont – Tanösvények, programok, útvonalak

A Katalinpusztai Kirándulóközpont környéke számos gyermekbarát programot, rendhagyó látványosságot és természeti kincset tartogat a látogatók számára, Szendehely-Katalinpuszta pedig mindössze néhány perces autóútra fekszik Váctól, így azok számára is könnyen elérhető úti cél, akik nem szeretnének órákig az autóban ülni az eddig fel nem derített látnivalók kedvéért.

A központ mellett erdei játszótér, pihenő, szabadtéri tűzrakó, a tölgyfa szerkezetét és működését bemutató modell, erdei bolt, Méhészeti bemutató, és a „Tölgyfa élete” című interaktív kiállítás várja az érdeklődőket.

Fontos tudni: A tanösvényeket hétfői napokon is bebarangolhatjuk, ha a kirándulóközpont zárva van.

A Katalinpusztai Kirándulóközpont tanösvényei

Legyél te is kiserdész óvodás tanösvény

Az óvodások számára készült Legyél te is kiserdész tanösvény egy bájos kis tó körül vezet, az interaktív játékos elemek segítségével a gyerekek alaposabban megismerhetik a környék állat- és növényvilágát.  

A tanösvény felkeresése azonban nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is kalandos program, egy családi kirándulás során semmiképpen nem érdemes kihagyni.

Madártani tanösvény

A tanösvény bejárása során betekintést nyerhetünk a Naszály leggyakoribb odúlakó madarainak életébe. Ha a Madártani tanösvény mellett végigsétálunk a Gyadai tanösvény teljes hosszán is, a kihelyezett információs tábláknak köszönhetően még több ismerettel gazdagodhatunk a madarak és fák életéről.

Gyadai tanösvény

Az 5,2 km hosszú Gyadai tanösvény az egyik legizgalmasabb tanösvény a Dunakanyar környékén, a körút során a szintkülönbség 230 méter, a túra nehézsége könnyű, kényelmes sétával 3 óra alatt bejárhatjuk.

Utunk során olyan állomások fogadnak, amelyek alaposan próbára tesznek minket, ám eközben remekül szórakozunk majd.

A legizgalmasabb kihívást a 25 méter hosszú függőhíd tartogatja számunkra, ám előtte még végigmehetünk a cölöpsétányon és a 150 méter hosszú pallósoron, majd az Óriások pihenőjénél piknikezhetünk is.

A terep változatos, a tanösvény pedig utunk során megismerteti velünk a terület élővilágát.

Hangyavasút

Aki utazott már erdei vasúttal, az tudja, hogy ez a vonatozás merőben más, mintha egy hagyományos vonattal utaznánk. Sokkal izgalmasabb és kalandosabb, pontosan ezért kedvelik annyira a gyerekek.

A Hangyavasút még ennél is különlegesebb, hiszen a szerelvény annyira kicsi, hogy már-már azt hisszük, csupán kiállítási darab. A látvány csalóka, a Hangyavasúton felnőttek és gyerekek egyaránt utazhatnak.

Hangyavasút

Hangyavasút nyitva tartása

  • 05.01-06.15-ig és 09.01.-09.30-ig minden nap.
  • 03.15-05.01-ig, 06.15-08.31-ig, 09.30-tólhétvégén és ünnepnapokon
  • Remiz állomáshelyről indul: 9:50-től óránként
  • Parkoló állomáshelyről indul: 10:00-tól óránként
  • A hétfő szünnap

Érdeklődni a 06-35-576-019, vagy a 06-20-384-3443-as telefonszámon lehet.

Hangyavasút viteldíjak

  • gyermek, diákjegy egy útra: 350 Ft
  • gyermek, diákjegy menettérti: 500 Ft
  • felnőtt jegy egy útra: 500 Ft
  • felnőtt jegy menettérti: 750 Ft

Hasznos tudnivalók

Elérhetőségek

  • Cím: 2640 Szendehely-Katalinpuszta Erdészház 034/5 hrsz.
  • Tel.: 06-35-576-019
  • E-mail: hangyadani@ipolyerdo.hu

Nyitva tartás

Főszezonban (március 15-től október 15-ig)

  • Hétköznap 9-17 óráig
  • Hétvégén és ünnepnapokon 9-19 óráig

Főszezonon kívül (október 16-tól március 15-ig)

  • Hétköznap 9-14 óráig
  • Hétvégén és ünnepnapokon 9-16 óráig

Megközelítés

Autóval Budapest felől a 2-es számú főútról utazhatunk Katalinpuszta településig, majd a településrész végét jelző táblánál jobbra letérve már látjuk a központhoz vezetett utat. Busszal Vácról közelíthető meg a kirándulóközpont, a Szendehely-Katalinpuszta megállónál kell leszállni.

Személyautóval a parkolás 900 Ft/nap.

Katalinpusztai Kirándulóközpont
Erdei játszótér
Katalinpusztai Kirándulóközpont

Kirándulás a Naszály-hegy csúcsára

Aki a tanösvények bejárásánál hosszabb túrára vágyik, annak a Gyadai tanösvény megismerését érdemes összekötni egy túrával a Naszály-csúcsra. A túra nem túlságosan megerőltető, a kilátás viszont annál különlegesebb. Az útvonal megfelelően van táblázva, így eltévedni semmiképpen nem lehet.

Az Országos Kéktúra útvonalán a Katalinpusztai Kirándulóközpont mellől eljuthatunk Magyarkútra, Szendehelyre, a Morgó-patakhoz és közeli Szentháromság-kápolnához is.

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz nézelődni »»


Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.