3 különleges kilátó, amit feltétlenül látnod kell idén

A túrázás szerelmesei vagytok? A következő három különleges kilátó olyan bakancslistás úti cél, amit ha eddig még nem láttatok, idén mindenképpen meg kell hódítanotok!

3 különleges kilátó, amit feltétlenül látnod kell idén

Bölömbika-kilátó: Az év kilátója és a vízitúrázók kedvence

2021-ben a magyar közönség a Tisza-tó új építményét, a Bölömbika-kilátót választotta meg az év kilátójának. Hajdú Dániellel, a Békatutaj Egyesület elnökével beszélgettünk, aki mosolyogva szintén így fogalmazott:

„Egyébként szerintem is ez az év kilátója.”

Amikor az építkezésről kérdeztük, hosszan sorolta, milyen nehézségekkel járt a helyszínen kilátót építeni. Volt már a vízen kilátó korábban is, bár olyan még nem, ami alá kenukkal be lehetett állni és teljesen a vízen állt volna. A hasonló jellegű kilátók remek úti célt jelentenek a vízitúrásoknak, ám sajnos az évek során leamortizálódtak, így a cél az volt, hogy ezeknek a kilátóknak a hangulatát hozzák vissza, természetesen a saját képükre formálva.

A kreativitásra nagy szükség volt, mert a szállítástól a gerendák rögzítéséig szinte minden feladat nagy nehézséget okozott. Szerettek volna elkészülni a turisztikai szezonra, ehhez télen és tavasszal kellett dolgozni. A víz fagyása, áradása tovább bonyolította a helyzetet, de ezzel együtt szép kihívásnak értékelték a munkát.

A Bölömbika-kilátó építése

A különleges kilátó tervrajza Komáromi Tas tervezőnek, egri építésznek köszönhető, akinek szabad kezet adtak. A helyszínt együtt megnézték, a terveket átbeszélték, és egyetértettek abban, hogy a kilátó nagy része fából kell, hogy épüljön.

Az elképzelés az volt, hogy a Bölömbika-kilátó minél jobban a tájba illeszkedjen, filigrán és áttetsző legyen, hogy kevesebb helyet vonjon el a térből. Acélmerevítésekkel stabilizálták, így kevesebb fából készült.

A kilátó építése nehéz fizikai munka volt, az ácsok, bádogosok, és festők munkáját a Békatutaj Egyesület munkatársai folyamatosan segítették, koordinálták. A Bölömbika-kilátó különlegessége, hogy csak és kizárólag a vízről közelíthető meg, a kenuk az emelvény alatt parkolhatnak.

A Békatutaj Egyesület elnöke elmesélte, hogy a visszajelzések felülmúlják a várakozásaikat, rengetegen szeretnék meglátogatni a vízre épült kilátót. Valójában két kilátóról is beszélhetünk, hiszen a Bölömbika-kilátó mellett a Fattyúszerkő-kilátó is vízen közelíthető meg, sőt, már készül a harmadik kilátó is, amely szintén a vízre épül majd.

A Bölömbika-kilátó a Tisza-tó közepén, a Ravasz-háton található, a Fattyúszerkő-kilátó pedig a Csapói Holt-Tiszán, mindkettő igazi csodahely.

Prédikálószék-kilátó: Ahonnan bámulatos a panoráma

A Prédikálószék a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja, a sziklás hegy szószékre emlékeztető csúcsa az egyik leglátogatottabb kirándulóhelyszín. A felejthetetlen kilátás, vagyis a meseszép Dunakanyar, a Börzsöny, Nagymaros és Visegrád, a Salamon-torony látványa megéri a fárasztó, kihívásokkal teli, kalandos túrát.

A Prédikálószék megunhatatlan, minden időjárásban más arcát mutatja, újra és újra el akarunk majd látogatni ide.

A Prédikálószék-kilátót a Pilis Parkerdő építette Koller József építész tervei alapján, a különleges háromemeletes kilátó 12 méter magas. Miután megcsodáltuk a lélegzetelállító panorámát, a hegytetőn felállított kereszt közelében piknikezhetünk is, padok és asztalok állnak a kirándulók rendelkezésére.

A Prédikálószék és a Vadálló-kövek népszerű és kihagyhatatlan úti cél. A Visegrádi-hegységben található különleges alakú sziklák, az egyedülálló Vadálló-kövek meghódítása a túra legnehezebb része, a meredek emelkedők és a sziklás részek miatt csak gyakorlott és kitartó túrázóknak ajánlott.

A terület a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett része.

Kilátás a Vadálló-kövektől (Fotó: Tasi Zsolt)

Gortva-Jójárt-kilátó: A modern erődítmény

A Mátra nyugati gerincén, a 764 m magas Nyikom csúcsán található a különleges Gortva-Jójárt-kilátó, amelyet Gortva Zsolt saját birtokán, saját finanszírozásból készíttetett a feleségének, Jójárt Borbálának. A vasbeton szerkezetű, terméskő borítású kilátó a természetjárókat is szívesen látja.

Az eldugott kilátóhoz nem vezet túrajelzés, nincs kitáblázva, mégis, aki szeretné, könnyen megtalálja. Évente 6000-7000 kiránduló keresi fel az ingyenes menedéket is nyújtó tornyot, amelynek ajtaja mindig, mindenki előtt nyitva áll.

A kalandvágyó túrázók eltölthetnek itt egy-egy éjszakát, a kilátó fűthető és jól felszerelt, kanapét, heverőt, padokat, asztalt helyeztek el benne, továbbá napelemmel ellátott, így némi fény és áram is biztosított az épületben.

Fotó: Béres Barna


A kilátó teljesen zárt, hideg, szeles időben is órákig lehet nézelődni, ablakain keresztül csodálatos panoráma tárul elénk. A varázslatos Mátra csúcsaiban gyönyörködhetünk minden irányban.

Jól látható a Muzsla, a Kékes-tető, a Galya-tető, az Ágasvár, a Zagyva völgye és az egész Cserhát. Tiszta időben a Börzsöny, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység, a Karancs, sőt az Alacsony-Tátra is megpillantható.

Az erődítményhez, vagy akár középkori várhoz hasonlító kilátótorony belseje is különleges, az emeletek mennyezeteit színes freskók borítják. A szokatlan látvány maradandó élményt nyújt. A kilátó tetején egy kereszt áll, mely éjjel színeit változtatva világít, így tájékozódási pontként szolgál. A Gortva-Jójárt-kilátó és menedékház a természetjárók és a Mátra-rajongók nagy kedvence.

Mátrakeresztestől a Gortva-Jójárt-kilátóig

A táv kb. 4 km, és 450 m szintemelkedést kell leküzdeni, ám az útvonal változatos és látnivalókban bővelkedik. Érdemes megnézni az Alsó és Felső-vízeséseket, valamint a Vidróczki barlangot és a Sziklakaput.
Kiindulási pont: Mátrakeresztes, Fakanalas Csárda parkolója, innen a piros+ jelzést követve jutunk a Nyikom-nyeregig, majd innen földúton pár száz méter múlva elérjük a kilátót.

Pásztóról a Gortva-Jójárt-kilátóig

A táv kb. 6,5 km, a zöld kereszt jelzést szükséges követni. A Nyikom-nyeregnél jól látható, nagy tábla jelzi a kilátót, nem lehet eltéveszteni az utat.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.