Kihagyhatatlan látnivalók a Bledi-tó körül

A Bledi-tó Szlovénia egyik, ha nem a legnépszerűbb látnivalója. De vajon mit érdemes megnézni, ha a városban járunk?

Bledi-tó
A Bledi-tó „szíve”, jobbra a vár

Bledi-tó

A Júliai-Alpok festői környezetében fekszik Bled városa, amelynek legfőbb nevezetessége a gleccserek által formált Bledi-tó. A hegyek által körül ölelt tó mentén 6 km hosszan húzódik egy aszfaltozott járda, amelyen mindenképp érdemes végigsétálni, hogy különböző perspektívából gyönyörködhessünk a tájban.

Csónakkal a Bledi-szigetre

A legnagyobb érdeklődés természetesen a tó közepén fekvő kis szigetet övezi, ahová csónakokkal vagy pletna bárkákkal juthatunk el. Tisztára, mint Velencében! A szigeten több épület is található, amelyek közül kiemelkedik (szó szerint is) a Boldogasszony templom. A 17. században épült barokk templomhoz 99 lépcsőfok vezet fel, a legenda szerint ha a vőlegény felcipeli menyasszonyát a lépcsőkön, a házasság örökké fog tartani. Aki pedig a harangot háromszor megkongatja, és hisz Istenben, annak teljesül a kívánsága.

Várlátogatás

A sziget mellett érdemes felmenni a több mint ezer éves várba, ahonnan csodás kilátás nyílik a tóra és a városra is. A vár mellett kiépített parkoló található, de gyalog is eljuthatunk a hegyre, lépcsők és kiépített ösvények segítik a haladást. A múzeumban a vár és Bled történetét ismerhetjük meg. Belépő: 11 Euró, diákoknak 7 Euró.

Tovább információk ITT.

Bledi-tó
A bledi vár

Bledi krémes

Bled híres süteménye, a krémes 1953 óta kapható a Hotel Parkban, kikísérletezése Ištvan Lukačevič nevéhez fűződik. Aki az eredeti, autentikus édességre vágyik, itt megkóstolhatja, de manapság szinte bármelyik cukrászdában és étteremben hozzájathatunk a Bledi-tó partján. A bledi krémes kevésbé édes, mint az általunk ismert magyar süti, ám a tojást, vaníliát és a tejszínt nem spórolják ki belőle.

Bledi-tó
Krémes a Slascicarna Zima cukrászdából

Legszebb kilátás a tóra

Bár a tó több pontján is csodálatos panorámában lehet részünk, érdemes beiktatni egy túrát a nyugati oldalán magasodó Ojstrica és a Mala Osojnica csúcsára. A legtöbb képeslap is ezekből a kilátókból készül a Bledi-tóról, hiszen nem csak a sziget, hanem a háttérben húzódó Karavankák is szépen látszanak innen. Senkit ne tántorítson el a végtelen lépcsősorok, drótkötelek és korlátok látványa, megéri a fáradtságot!

Kiindulópont: A Bledi-tó nyugati csücskében fekvő nyilvános parkoló. A túra hossza kb. 3 km (másfél óra).

Bledi-tó
Fotó: David Mark /pixabay

Vintgar-szurdok

Bledtől csupán 4 km-re található a Vintgar-szurdok, amely kihagyhatatlan program, ha a környéken járunk. Az 1600 méter hosszú, egy óra alatt kényelmesen végigjárható völgyben fa hidakon közlekedve csodálhatjuk a türkizkék patakot és a körülötte magasodó sziklákat. A szurdok két irányból is megközelíthető, érdemes nyitásra érkezni, hogy elkerüljük a tömegeket.

Bledi-tó
Vintgar-szurdok

Parkolás: 5 euró

Belépő: felnőtt 10 euró, diákjegy 6 euró

Nyitva tartás:

Április, május: 8.00 – 18.00
Június: 7.00 – 19.00
Július, augusztus: 7.00 – 20.00
Szeptember: 8.00 – 18.00
Október, november: 9.00 – 16.00

További látnivalók a Triglav Nemzeti Parkban:

  • Bohinji-tó
  • Savica-vízesés
  • Peričnik-vízesés
  • Boka-vízesés
  • Predil-tó
  • Fusine-tavak

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.