Bled, Mostnica-szurdok, Bohinji-tó – 5 napos pihenés Szlovéniában

5 napos pihenés Szlovéniában

Egy 5 napos pihenés Szlovéniában számtalan kalanddal, természeti kinccsel és rendhagyó programmal ajándékoz meg. Olvasónk, Vass Mária élménybeszámolójának köszönhetően megtudhatjuk, hogy milyen élmények várnak ránk a Bohinji-tó partjától a Vintgar-szurdokig.

5 napos pihenés Szlovéniában

1. nap – Utazás és a Száva-vízesés

Egy kis élménybeszámolóval jöttem hátha hasznos lehet azoknak, akik még az út előtt járnak. Öt gyönyörű napot töltöttünk el Szlovéniában Bohinj, Bled és a tengerpart környékén. Szinte végig autópályán jöttünk, jól lehetett haladni, bár elég nagy volt a forgalom. A pályamatricát neten előre megvettük. Szállásunk elfoglalása után – amit körbevettek a hegyek, a Bohinji-tó mellett volt 5 percre autóval – egy rövidebb túrát szemeltünk ki és a Száva-vízesést néztük meg. Itt a leírás ellenére ingyen parkoltunk és az 550 lépcső megmászása után értük el a 78 méterről lezúduló vízesést. Fentről gyönyörű a panoráma, mi jól bírtuk a lépcsőzést is, szerintem nagyon megérte a látvány. A belépő felnőtteknek 3 euro. (Diák és nyugdíjas 2,5 euró).

Száva-vízesés

2. nap – Vintgar-szurdok, Bled, csónakázás

Kb. 11 órára értünk a Vintgar-szurdokba, mert a parkolással akadtak problémák. A neten megjelölt parkolóhelyeknél úgy mutatják, hogy le vannak zárva a legközelebbi parkolók, viszont ez nem így van. Egészen addig el lehet menni, azonban útfelújítások vannak, ezért érdemes előtte tájékozódni. Mi sajnos elég sokat kellett, hogy sétáljunk a bejáratig. Itt gond nélkül 10 perces sorban állás után megvettük a jegyeket és már mehettünk is. A szurdok álomszép, a képek nem hazudnak, a színek főleg napsütésben elképesztő szépek. Pici gyerekekkel, kutyussal is nagyon könnyen végigjárható. Visszafelé mi a mezőn, a zöld útvonalon jöttünk. Szerintem nem volt unalmas, végig szép a panoráma, viszont elég hosszú az út. Ha valaki fáradt, lehet kisbuszt is igénybe venni, illetve taxit. 

Ezt követően Bledbe mentünk, itt a várat néztük meg, a parkolásért szintén nem kellett fizetnünk valamiért. A várba már utólag nem mennék be, számomra nem okozott akkora élményt (13 euróért cserébe), a panoráma viszont nagyon szép, innen fentről belátni az egész tó környékét. Csónakázni mindenképp szerettünk volna, sikerült is bérelnünk csónakot, egy órára 25 euró (4 főre). Átmentünk a szigetre, itt lehet picit sétálni, fagyizni, belépő fizetése mellett a kápolnába is be lehet menni (mi ezt kihagytuk). A parkolás itt a tó körül viszont nagyon nehézkes, és elég drága is óránként. A bledi krémes méltán híres, tényleg nagyon finom, mi az egyik étteremben 5 euróért vettünk. 

Látnivalók a Bledi-tó környékén >>

3. nap – Mostnica-szurdok

A Mostnica-szurdokba látogattunk el. A parkolást követően a jegyvásárlás kicsit fentebb lesz az ösvény mentén, a belépő 3 euró (diák és nyugdíjas 2,5 euró). A szurdok számomra nagyon különleges volt, hatalmas sziklák között zúdul a folyó, vannak lankásabb részek, ahol a híres Elefánt-szikla is látható. A víz kristálytiszta, a kék ezer színében pompázik. Több visszafordulási pont is van, aki elfáradt, vissza tud fordulni a másik oldalon, amikor úgy érzi. A térképen (bejáratnál kapható) jelölt 4. pont után a túra végéig kicsit kaptatósabb a terep és hosszabb, az útvonal végén egy vízesés látható. 

Ezt követően a Bohinji-tó partján töltöttük a napot. Itt is lehet bérelni biciklit, SUP-ot, kenut. Lehet fürdeni is, a víz nagyon tiszta, de kissé hidegebb, mint a nekünk megszokott. 

Bohinji-tó

4. nap – Postojnai-cseppkőbarlang, Miramare-kastély

Ezen a napon a Postojnai-cseppkőbarlangot néztük meg, népszerű a hely, rengeteg a látogató. A barlang hatalmas és egyedülállóan szépek a cseppkövek. Különleges élmény egy barlangban vonatozni, idősebbeknek, fiataloknak is nagy élmény, viszont mindenképp készülni kell vastagabb pulóverrel, mert odabent 90 percet tölt el a látogató a 10 fokban. A belépő 28,5 euró per fő, a parkolás 6 euró. A barlanglátogatást követően gyorsan megnéztük még útközben a sziklába épített különleges Predjamai várat is, de itt csak egy pillanatra álltunk meg, ezért a belépőjegy árakról nem tudok információt adni. 

Aznap este még Triesztbe mentünk el, a Miramare-kastélyt néztük meg. Belülről is nagyon szép, impozáns és kívülről is gyönyörű. A kastélykert hatalmas, több órás programnak érdemes szánni. Mi sajnos zárás előtt egy órával értünk oda, ezért elég sietősen tudtuk csak megnézni. Este 7 óráig van nyitva a kastély és a kert is. 

Miramare-kastély

5. nap – Piran, óváros, strandolás

A szállás elhagyása után Piranba mentünk kicsit strandolni. Az óváros különleges a kis szűk utcákkal, a tenger nagyon tiszta, viszont ami nagy hiányosság, hogy szinte sehol nincs átöltözési lehetőség, tusoló is elég kevés. A part sziklás, kisebb gyerkőccel szerintem nem olyan biztonságos. A parkolás itt is kissé nehézkes, kevés a hely. Mi éppen, hogy ki tudtunk fogni egy parkolóházban egy helyet, óránként 1,5 euróért. Összességében nagyon nagy élményt nyújtott az út. Ajánlom mindenkinek!

7 dolog, amiért szeretni fogod a szlovén tengerpartot >>

Csodaélmények Tőletek

Marcsi élménybeszámolóját a Csodahelyek Szlovéniában facebook csoportban olvastuk és azonnal kedvet kaptunk egy többnapos úthoz.

Örömmel megosztanátok velünk az utazás közben szerzett élményeiteket ti is? Írjátok meg nekünk ITT, vagy mutassátok meg a legszebb fotókat tematikus Csodahelyek facebook csoportjainkban!


Képek: Vass Mária

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.