Rezi vár és tanösvény – panorámás kirándulás a Keszthelyi-fennsíkon

A Rezi vár kőfalainak romja a Keszthelyi-fennsíkon, a  Meleg-hegy 418 méter magas dolomitszikláin magasodik. A viszonylag könnyen megközelíthető hegytetőről csodás panoráma nyílik többek között Sümeg várára, a Szent György-hegyre és az egész Badacsonyra. A sokat megélt vár festői környezete több költőnket is megihlette, nem is kérdés miért: ez a történelmi emlékhely egy igazi csodahely.

„Nézd a rezi hegy üstökét,

zöld bozontját nyomja az ég,

 zengő erdeit.

Ott ül eső boronálta

fején sziklakoronája.

Gőzoszlopok tömődnek a dús fellegekig.”

Juhász Ferenc- Rezi bordal (részlet)
Rezi vár és tanösvény - panorámás kirándulás a Keszthelyi-fennsíkon
Rezi vára

A vár rövid története

A vár valószínűsíthetően 1300 körül épülhetett, a Pécz nembeli Apor parancsára. Az uralkodóról utód hiányában az építmény a királyra szállt, aki a 14. század közepén a Lackfi családnak adományozta azt. Nagy Lajos király halála és Lackfi István nádor lefejezése után Rezi újra királyi birtokba került, és minden birtoka Eberhart zágrábi püspök és testvére tulajdona lett. Az uradalom hol királyi, hol püspöki tulajdonban volt éveken át, majd végül Zsigmond király 1427 júniusában gersei Pethő Péternek és Lászlónak adományozta, s ettől kezdve a vár évszázadokig a Pethők birtokában maradt.

A XV. századi német megszállás után a várat megerősítették, az udvar falait közel 9 méter magasra megemelték. Rezi várának hanyatlása a 16. században kezdődött. A Pethő család, anyagi nehézségek miatt a várat elhagyta. Egy 1592-ben kelt oklevél szerint a vár ekkorra már valószínűleg romjaiba dőlt. A vár műemlékvédelmi helyreállítása 1998-ban indult el.

Szórakoztató kirándulás a Rezi Vár Tanösvényen

A Kék-túra útvonalán létrehozott tanösvény 11 ismeretterjesztő tábláján sokat tanulhatunk a környék geológiájáról, a madár- és állatvilágáról, az erdő fafajairól. A túra a szőlőhegyi préstől indul és a várromnál ér véget.

Hasznos információk

  • Cím: 8373 Rezi, Meleg-hegy
  • Weboldal: rezi.hu
  • A várrom egész évben, nyitvatartás nélkül, díjmentesen látogatható
  • Kutyával szabadon látogatható
Rezi vár és tanösvény - panorámás kirándulás a Keszthelyi-fennsíkon
A várból csodás panoráma nyílik a Keszthelyi-fennsíkra

Látnivalók a közelben

Megközelítés

Autóval

A 71-es útról érkezve forduljunk a Rezi útra, majd arról a Keszthelyi út irányába vezessünk tovább, mely szintén Rezi út néven folytatódik. Erről a Rákóczi útra térve érünk a faluba. Reziben, a központból táblákkal jelzett úton haladva érkezünk a várhoz tartozó parkolóba, majd a „kék rom” jelzésű úton kb. 15 perc séta a vár.

Túrával

Rezi faluból az út végig jól jelzett, „kék rom” jelzésen halad kb. 4 km-en a várig.

Szállást keresel a környéken?

Itt tudsz nézelődni »»

Fotók

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Békési József- Csodahelyek Magyarországon

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.