Bakancslista 2024 – 15+ hazai csodahely, ahova biztosan ellátogatunk 2024-ben

Csodahelyek Bakancslista 2024

Minden évben magunk elé vesszük a térképet, és összeírjuk azokat a kirándulóhelyeket, látnivalókat és programokat, amiről nem szeretnénk lemaradni. Mutatjuk, hogyan fest a Csodahelyek Bakancslista 2024-ben, vagyis hogy hol találkozhattok velünk biztosan ebben az évben.

Bakancslista 2024 – Neked melyik a kedvenced?

Feltérképezni a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjét

Rengeteg híres arborétum található hazánkban, a 2024-es bakancslistánkra most mégis egy kevésbé ismert kert került fel. A debreceni Békás-tótól néhány perces sétára fekszik a Debreceni Egyetem Botanikus kertje, a 17 hektáros területen mintegy ötezer különböző növényfajt, kaktuszgyűjteményében 1300 kaktuszfajt tekinthetsz meg.

Hogyan töltsünk el 3 napot Debrecenben? >>

Az arborétumban tett séta közben éppúgy gyönyörködhetsz a rejtett tisztások kincseiben, mint a pálmákban, páfrányokban, fenyőkben és a különféle színekben pompázó virágokban.

12 hónap – 12 arborétum >>

Felkapaszkodni a sümegi várba

A sümegi vár az ország egyik legizgalmasabb középkori erődje, amely egy magasan kiemelkedő hegytetőről tekint le Sümegre és a környező tájra. A vár attrakcióinak és kiállításainak megtekintése több órát vesz igénybe, számos érdekesség és csodás panoráma fogadja a látogatókat.

A várudvarban a gyerekek próbára tehetik az ügyességüket és a bátorságukat a hétfejű sárkány legyőzése közben, emellett a patkódobást, az aranyhal horgászatot és a hordólovaglást is kipróbálhatják.

Megnézem a sümegi várat >>

Megszámolni a hercegkúti pincesorok pincéit

A Zempléni Tájvédelmi Körzet szélén, Tokaj-Hegyalja szomszédságában fekszik Hercegkút település, amely országszerte híres különleges borospincéiről. Hercegkúton kb. 200 db kisebb-nagyobb pince található több helyszínen, emellett érdemes megnézni a Kálváriát és a kápolnától nyíló panorámát is.

Tudtad? A Gombos-hegyi pincesor a 2002. évben a Világörökség része lett a kultúrtáj kategóriában. 

Egy bakancslista 2024-ben elképzelhetetlen számunkra Hercegkút felkeresése és egy kis borozgatás nélkül.

Elolvasom a beszámolót >>

Bejárni Székesfehérvár középkori romkertjét

A székesfehérvári Koronázó Bazilika Romkertje Nemzeti Emlékhelyünk. A helyszín különlegessége, hogy az egykor itt álló templom 38 királykoronázást és 15 uralkodói (+9 királyné) temetést élt meg.

Az épület a török időkben dőlt romba egy robbanást követően. A romkertben rózsaszín téglalapok és számtalan emléktábla jelzi Szent István király, III. Béla király (és felesége), Szent Imre herceg, és I. (Nagy) Lajos király (és lánya) sírhelyét.

Hogyan töltsünk el 3 napot Székesfehérváron? >>

Piknikezni az apci tengerszemnél

Az apci tengerszem egy klasszikus bányató. Amikor a kőbányászat az 1960-as években megszűnt a területen, az óriási bányagödör lassan megtelt csapadék- és talajvízzel, így keletkezett a Széleskő-bányató, vagyis az apci tengerszem.

A tóhoz vezető túra nehézségi foka könnyű, a szintemelkedés nem állít próbák elé. Az apci tengerszem közelében – bár nem túl tágas a hely, de – sütögetésre, piknikezésre és egy-egy éjszakás vadkempingezésre is van lehetőség.

Zamárdi kilátójából gyönyöködni a Balatonban

A Kőhegyi-kilátó Zamárdi délnyugati részén található, a 35-40 lépcsőfok leküzdése után lenyűgöző balatoni panoráma fogad bennünket.

20+ bakancslistás látnivaló a Balaton déli partján >>

Az ingyenesen látogatható kilátóból tiszta időben Kenesétől egészen Keszthelyig ellátni, a kilátó lábánál ingyenes mosdó, ivókút, pihenőpadok és asztal szolgálja a kirándulók kényelmét.

Szerinted milyen lenne egy tökéletes balatoni bakancslista 2024-ben?

E-bike élmények a közelben >>

Körbejárni Karakas pasa tornyát

Aki szereti Budapest rejtett kincseit, annak érdemes felfedezni Karakas pasa tornyát a Budavári Palotanegyedben. A 17. századi torony eddig nem volt látogatható, 2023 nyarától azonban tárt karokkal vár bennünket.

A török hódoltság alatt az Újnegyed nevű városrészben Karakas Mehmed budai pasa 1620 körül emeltette a tizenkét szögletű ágyútornyot, amely még a XIX. század végén is őrizte eredeti formáját, Budapest ostromát követően azonban elbontották.

A torony mellett kialakított Török kertbe rózsabokrokat, fügefákat, vadszőlőt, törpeorgonát és birsalmafát ültettek, emellett mór stílusú díszszökőkút teszi még izgalmasabbá a keleti hangulatot.

Nézd meg Budapest rejtett kincseit >>

Magunkhöz ölelni a Margitsziget hangulatát

A Margitsziget egynapos, vagy akár többnapos kikapcsolódáshoz is kiváló úti cél családok, baráti társaságok, vagy akár randevúzó párok számára. A sziget legnépszerűbb látnivalója a zenélő szökőkút, amely minden órában, vagy félórában más és más dallamokkal kápráztatja el a nézőközönséget.

A szigeten bakancslistás látnivaló még a japánkert, a rózsakert, és a vadaspark, ahol főként dámvadak, mezei nyulak és vízimadarak élnek. A kisállatkert a Fővárosi Állat- és Növénykerthez tartozik, naponta 10-18 óra között látogatható.

A szigeten található még a híres margitszigeti Víztorony, a Művészsétány, a domonkos rendi apácakolostor romjai és a Szent Mihály kápolna, a Bodor-kút, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad és a Palatinus Gyógy-, Strand- és Hullámfürdő is.

30+ ingyenes programtipp >>

Medvehagymát gyűjteni pogácsasütéshez

A medvehagyma régi magyar neve sásihagyma, vagy poszhagyma, egyes helyeken az erőteljes fokhagymaillata miatt vadfokhagymaként emlegetik. Gyógyereje nagyobb, mint a fokhagymának. Fűszerként, eszenciaként, és akár borként is fogyaszthatjuk.

Hazánkban számos medvehagyma lelőhely rejtőzik, ahol évről évre begyűjtitek a sütéshez-főzéshez szükséges medvehagyma mennyiséget. Összegyűjtöttük őket, szemezgess bátran!

Kisvasútra pattanni Szilvásváradon

A Szilvásváradi Állami Erdei Vasút csodaszép erdei környezetben halad, nem bánod meg, ha a vonatozást választod a Szalajka-völgyben.

A kisvasút közel 5 kilométeres vonala a Fatelep állomásról indul, a végállomása pedig a Gloriett tisztás, ahol a legtöbb népszerű látnivaló, pl. a Fátyol-vízesés is található. A vonat megáll még a Tótfalusi-völgy bejáratánál és a Szalajka-Halastónál (az Erdészeti múzeumnál) is.

Top 10 látnivaló Szilvásváradon >>

Elidőzni Zebegény rejtett kilátópontjánál

A dunai panoráma, a friss erdei levegő, a látnivalók és a helyi éttermek olyan élményekkel ajándékoznak meg, amelyek könnyen meggyőznek arról, hogy Zebegénybe látogass.

Amikor Zebegény rejtett kilátójáról beszélünk, nem a jól ismert Kós Károly-kilátóra gondolunk, hanem a legendás Napraforgó-házaktól, vagy „kék házaktól” 2 perces sétára található kilátópontra.

Tipp! Kerékpárral is érdemes megállni gyönyörködni a dunai panorámában, hiszen a kilátópont az EuroVelo6-os kerékpárút mellett fekszik.

Még több látnivaló Zebegényben >>

Réges-régi kövek között túrázni

Ha a titokzatos kövek mesélni tudnának, elmondanák, miért ilyen érdekes formájúak a szomolyai kaptárkövek, vagy miben rejlik a szentbékkállai kőtenger népszerűségének titka. A kövek és kőbe vájt barlangok között olyan élmény kirándulni, ami nélkül nem lehet teljes egy bakancslista 2024-ben.

Felfedezni néhány izgalmas kiállítást

Bármerre járunk, örömmel fedezzük fel azokat a kiállításokat, amelyek országszerte rendhagyó látnivalókkal várnak.

2024-ben biztosan felkeressük majd a szentendrei skanzen Erdély épületegyüttesét, a körmendi Batthyány-Strattmann kastélyban található Cipőtörténeti Gyűjteményt, a visegrádi Királyi Palota kőtárát, és a székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeum – Mosovszky és Réber Gyűjteményt.

Neked melyik hazai múzeum/kiállítás bakancslistás célpont?

12 múzeum gyerekekkel >>

Mesék birodalmába csöppenni

A meseösvények nem csak a gyerekek, de a felnőttek nagy kedvencei is. A játékos feladatok, a kalandos utak és a friss levegő hamar megszeretteti veled a hazai meseösvények hangulatát.

12 meseösvény Magyarországon >>

Boszorkány meseösvény (fotó: Csodahelyek.hu)

A fák lombjai között sétálni

Mindig is szeretted a kilátókat, ugyanakkor az erdei kirándulások is a kedvenc programjaid közé tartoznak? Kösd össze a kettőt és vedd célba hazánk lombkoronasétányait, ahol megismerheted a környék állat-, és növényvilágát, miközben hangulatos feladványokkal találkozol.

Lombkoronasétányok Magyarországon >>

Királyok lábnyomában járni Visegrádon

Visegrád az élő középkor városa. Különlegessége abban rejlik, hogy a Salamon-toronyban, a Fellegvárban és a Királyi Palotában több királyunk is otthonosan járt-kelt. Ez a tudat misztikus hangulattal ruházza fel az építéményeket.

Érdemes a három épületet egymás után felkeresni, így egy hétvégi kiruccanásból igazi középkori időutazás kerekedhet.

45+ látnivaló Visegrád városában >>

Még több bakancslistás helyet keresel?

Böngéssz bakancslistáink között, hátha éppen ott bukkansz rá a legjobb tippekre – na és persze a legszebb élményekre!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Kristóf-Zöld Eszter, Hercegkút

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.