Top 10 kihagyhatatlan látnivaló Szilvásváradon

látnivaló Szilvásváradon

Lenyűgöző természeti kincsekkel, hangulatos programokkal és mesés panorámával vár az Északi-Bükk minden évszakban. Annyi a kihagyhatatlan látnivaló Szilvásváradon, hogy érdemes akár több napot is rászánni az utazásra, innen biztosan felöltődve térünk haza. Mutatjuk, melyik csodahelyeket vedd fel a listádra!

Miért éppen Szilvásvárad?

Talán közhelyesen hangzik, de hazánk rengeteg olyan csodahelyet tartogat számunkra, amely sokkal különlegesebb élménnyel ajándékoz meg, mint amit egyszerű szavakkal le lehetne írni. Biztosan ti is így éreztek már így.

A szavak nem mindig adják vissza a valóságot, így van ez Szilvásvárad esetében is.

Szilvásvárad az Északi-Bükk területén fekszik, a település Lillafüred mellett az egyik legismertebb bükki kirándulóhely. Aki Heves vármegyében olyan úti célt keres, ahol színes programkínálat, több játszótér, étterem és számtalan természeti érték várja, annak ideális választás a község.

Szilvásvárad legismertebb része a Bükki Nemzeti Parkban fekvő Szalajka-völgy, ahol a Fátyol-vízesés, a Szikla-forrás és a Sipovics tengerszem mellett még rengeteg látnivaló rejlik.

Unalmas már Szilvásvárad? A Szalajka-völgy szépsége vitathatatlan. Mindig lesznek olyan kirándulóhelyek hazánkban, amelyek más látnivalóknál talán nagyobb népszerűségnek örvendenek (Megyer-hegyi tengerszem, Lillafüred, Visegrád), azonban ez nem von le a természeti kincsek értékéből és szépségéből.

Ha unod a népszerű kirándulóhelyeket, böngéssz nálunk a rejtett látnivalók között!

Top 10 kihagyhatatlan látnivaló Szilvásváradon

Szilvásváradi Állami Erdei Vasút

Mi ugyan csak egyetlen napot töltöttünk a Szalajka-völgyben és a völgy bejáratánál található látványosságoknál, azonban ez is elegendő volt ahhoz, hogy meggyőződjünk arról, Szilvásvárad feltérképezésére nem elég egyetlen nap.

A Szilvásváradi Állami Erdei Vasút csodaszép erdei környezetben halad, nem bánja meg, aki a vonatozást választja. A Szalajka-völgy főbb látnivalóihoz mi is kisvasúttal érkeztünk.

Szilvásváradi Állami Erdei Vasút, Fatelepi állomás

A kisvasút közel 5 kilométeres vonala a Fatelep állomásról indul, a végállomása pedig a Gloriett tisztás, ahol a legtöbb népszerű látnivaló, pl. a Fátyol-vízesés is található. A vonat megáll még a Tótfalusi-völgy bejáratánál és a Szalajka-Halastónál (az Erdészeti múzeumnál) is.

Tipp: Aki nem szeret vonatozni, az gyalogosan is megközelítheti a Gloriett-tisztás környékét.

Gloriett- tisztás

Egykor itt álltak a Szalajka falu házai, majd később a Pallavicini család vadászháza és egy gloriette is, innen kapta a nevét a Gloriett-tisztás.

A tisztás éppúgy remek helyszín egy romantikus piknikhez, mint egy családi focimeccshez, vagy kutyás kikapcsolódáshoz. Elegendő helyet ad a pihentető élményekhez, és közel fekszik a környék látnivalóihoz is.

Elsétálhatunk innen a Felső-tóhoz és a Fátyol-vízeséshez, célba vehetjük az Istállós-kői-barlangot, vagy akár a Bükk két legmagasabb csúcsára – a Szilvási-kőre vagy az Istállós-kőre – is felkapaszkodhatunk.

Sipovics tengerszem (Felső-tó)

A Sipovics tengerszem (amelyet Felső-tónak is neveznek) tempótól függően 5-10 perces sétára fekszik a tisztástól. Kihagyhatatlan látnivaló Szilvásváradon.

Kisebb gyerekekkel és terepen jól vizsgázó babakocsival is útnak indulhatunk, nincs más dolgunk, mint a patak vonalát követni, így rövidesen már a tengerszem kékes színvilágában gyönyörködhetünk.

Legszebb tengerszemek hazánkban >>

A tó a Szalajka-patak felduzzasztásának köszönhetően jött létre. Napjainkban olyan látványt nyújt, hogy garantáltan nincs szükség filterekre ahhoz, hogy egy róla készült fotó láttán elgondolkozzunk, nem egy különleges mesevilágba csöppentünk-e hirtelen.

Istállós-kői-barlang

A Felső-tó melletti ösvényen néhol igen morzsalékos a talaj, ezt az érdekesség kedvéért le is fotóztuk, ám ennél is izgalmasabb látványt nyújtanak azok a fák, amelyek gyökereikkel a helyi sziklákba kapaszkodnak. A tó mellől már jól látható a tábla, amely a barlanghoz irányít bennünket.

Az Istállós-kői-barlang a Bükk-hegység második legmagasabb csúcsának oldalában nyílik, háromszög keresztmetszetű, 45 méter mély és 9-10 méter széles. Régészeti jelentőségű hely, ezért 1944-ben védetté, 1982-ben fokozottan védetté nyilvánították.

A régészeti ásatások során jégkorszaki állatok, pl. rénszarvas, barlangi medve, ősbölény, gyapjas mamut, barlangi oroszlán, farkas, barlangi hiéna, és kőszáli kecske csontjai is előkerültek.

Fátyol-vízesés

A Szalajka-völgy legnépszerűbb látnivalója a Fátyol-vízesés, amely Magyarország egyik legszebb természeti jelensége. Esős időszak után a víz valósággal lezúdul a 17-18 „lépcsőn”, ez a látvány pedig egyedülálló hazánkban.

Mi szerencsére pont ilyenkor kaptuk lencsevégre a vízesést, az élmény pedig valóban rendhagyó volt a víz látványa és dübörgő hangja miatt is.

Hálásak voltunk, hogy a vízesést néhány percre saját magányában is élvezhettük, mert a patak felett átívelő kishídon általában kígyózó sorokban állnak a turisták egy-egy kép kedvéért.

A Szalajka-völgy nemcsak kirándulóbarát, hanem kutyabarát helyszín is, a tisztás környékén szinte mindenhol találunk árnyékos helyet, padot, asztalokat és kukát is.

Fontos: A törvény előírja, hogy kutyát csak pórázon lehet sétáltatni természeti vagy természetvédelmi területen is.

Szikla-forrás

A Szikla-forrás a Szalajka-völgy egyik jelképe, ez a Bükk egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása. Ritka természeti jelenség, ahogy a forrás kristálytiszta vize a barlangjáraton keresztül a felszínre tör.

A forrásról nem győztünk képet készíteni, pedig valójában élőben sokkal szebb látvány a türkizkék vizű tavacska fölött csobogó forrás képe.

látnivaló Szilvásváradon
Szikla-forrás

A Szikla-forrás néhány perces sétára fekszik a Fátyol-vízeséstől, a forráshoz egy szépen kiépített, hangulatos sétány vezet. A sétányt követve egészen a Szalajka-völgy bejáratához, azaz a kisvasút induló állomásához jutunk.

Utunk során múzeumok, egy információs ház, egy vadbemutató kert, több tó és a kacskaringózó Szalajka-patak lesz a társaságunk.

Pisztrángos kalandok

Akárcsak Lillafüreden, Szilvásváradon is kihagyhatatlan program a „pisztrángozás”. Frissen készült pisztrángot több helyen is vásárolhatunk a Szalajka-völgyben sétálva, van, ahol olajban sütik ki, míg olyan helyet is találtunk, ahol bükkfán füstölik.

Mint megtudtuk, sebes pisztránggal, és szivárványos pisztránggal is találkozhatunk a tányérunkon. Vannak olyan kirándulók, akik kifejezetten a pisztrángos gasztroélmény miatt térnek vissza a völgybe, ha átutazóban vannak Eger környékén.

Top 10 kirándulóhely Eger környékén >>

Vadbemutató-kert

Mielőtt a Szikla-forrástól elérnénk a vadbemutató kertig, elhaladunk a Kárpátok Őre Emlékmű, a Szalajka-Halastó, és a Zilahy Aladár-Erdészeti Múzeum mellett.

A tónál sokan megállnak egy-egy fotót készíteni, de arra is van lehetőség, hogy az emlékmű körüli tisztáson leterítsünk egy plédet, és megpihenjünk kicsit.

A kis vadaskert fő látnivalói a dámszarvasok, akik ugyan elég félénkek, de ha távolabb állunk tőlük, megfigyelhetjük, hogyan éldegélnek egymás mellett. A vadbemutató kert mellett egy tájékoztató táblán bővebben is olvashatunk a dámszarvasokról.

látnivaló Szilvásváradon
Vadbemutató kert

Millenniumi Kilátó

Szilvásváradról sokaknak a híres kilátó jut eszébe, amely 2020-ban épült. A 36 méter magas Millenniumi Kilátó 20 méteres magasságban elhelyezkedő teraszáról lenyűgöző kilátás nyílik a Bükk vonulataira, a patakvölgyekre, és a hegyvidéki falvak háztetőire. Tiszta, napos időben a Tátra hegycsúcsai is láthatóak.

Érdekesség: A kilátó szibériai vörösfenyőből készült 16 000 db csavar és1,8 tonna vörösréz lemez felhasználásával.

A Szalajka-Halastónál egy információs tábla is jelzi a kirándulóknak, merre található a kilátó (és minden más látnivaló a környéken).

Hasznos tudnivalók

  • A kilátó Szilvásváradról gyalogosan a Millenniumi Tanösvényen közelíthető meg, vagy autóval a Bükk-fennsík felé vezető út Kalapati parkolójától. Innen mindössze kétszáz méteres sétával.
  • Teljes árú jegy: 500 Ft/ft, Kedvezményes jegy: 400 Ft/fő
  • Csak készpénzes fizetésre van lehetőség.
  • A kilátó hétfőtől – vasárnapig: 10.00-17.00-ig látogatható
  • Rossz időjárás esetén (Vihar-villámlás, ködös idő, jegesedés) zárva.

Kalandpark

Azzal, hogy visszaérünk a Szalajka-völgyből a kisvasút Fatelepi állomására, a szilvásváradi kalandok még nem érnek véget. Itt található a Szilvásváradi Kalandpark, amely kötélpályával, kalanderdővel és „EuroBungee” trambulinokkal várja az érdeklődőket a Szalajka-völgy bejáratánál.

Az óvodások és kisiskolások a Brumi maci és Misi mókus mini kalanderdőben tehetik próbára bátorságukat.

Jelenleg 5 különböző jellegű és nehézségű kötélpálya közül választhatunk, az összes pálya bejárása 2-2,5 órát vesz igénybe.

X-TRÉM BOB Szilvásvárad

Az X-TRÉM BOB bobpálya szintén a Szalajka-völgy bejáratánál található, néhány perces sétára a kisvasút jegypénztárától. Előfordulhat, hogy a bejáratot nehéz észrevenni, mert körülötte számtalan szuvenírt árusító bódé sorakozik.

A pálya különlegessége, hogy ez egy egycsöves pálya, a bobok egy 15 cm átmérőjű tarajos csövön gurulnak 17 kerék segítségével. A kocsik egyszemélyesek, de gyermekek szállítására (7 éves korig) is alkalmasak.

A sebesség felső határa 40-45 km/óra, a pálya teljes hossza 620 méter, a szintkülönbség 52 méter. A pálya tetejéről 350 méter hosszan jövünk lefelé egy kanyargós, ugratókkal tarkított pályaszakaszon.

X-TRÉM BOB Szilvásvárad

Szállást keresel Szilvásváradon?

Még több látnivaló Szilvásváradon

Többnapos kiránduláshoz érdemes feltérképeznünk, hogy milyen program és látnivaló vár még bennünket Szilvásváradon, amivel színesebbé tehetjük a kikapcsolódást.

Az alábbi látnivalókat és programokat érdemes még felvenni a listánkra:

  • Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum
  • Fogatos méneslátogatás, sétakocsikázás
  • Kárpátok őre emlékhely
  • Hajtókocsi Kiállítás
  • Orbán Ház Helytörténeti Kiállítás és Archeopark
  • Szalajka-völgyi Információs ház
  • Börtönmúzeum Panoptikum
  • Túra a Bükkben
  • Kerékpározás a Szalajka-völgyben


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.