15+ bakancslistás látnivaló és kirándulóhely a Mecsekben

15+ látnivaló és kirándulóhely a Mecsekben

Panorámás kirándulóhelyek, vízesések, történelmi emlékek és gyerekbarát látnivalók várnak szerte a Mecsekben. Összegyűjtöttük egy csokorba, melyik az a 15+ kihagyhatatlan látnivaló és kirándulóhely a Mecsekben, amit mindenképpen látnod kell!

Miért éppen a Mecsek?

A Mecsek középhegység a Dél-Dunántúlon, Pécstől északra található, legmagasabb csúcsa a 682 méteres Zengő. A hegységet délen a Pécsi-síkság, északkeleten a Völgység, nyugaton a Zselic határolja.

A Mecsekben mintegy száz barlang található, ezek közül az Abaligeti-barlang, a Mánfai-kőlyuk, a Mészégető-források barlangja, az Orfűi Vízfő-barlang és a Spirál-víznyelő fokozottan védett.

Ha itt kirándulsz, a barlangok mellett a szurdokvölgyek, a források, a vízesések, illetve az állat- és növényvilág is számtalan érdekességet tartogat számodra. Mutatjuk a kedvenc kirándulóhelyeinket!

15+ látnivaló és kirándulóhely a Mecsekben

Pécs hintája a Flóra-pihenőnél

Szeretsz hintázni, és szívesen gyönyörködnél 404 méter magasból a Mecsek panorámájában? Akkor feltétlenül keresd fel „Pécs hintáját” a Flóra-pihenőnél. A kutyával is látogatható kirándulóhely a Mecsekben a közeli parkolótól 3-4 perces sétával is megközelíthető, kisebb gyerekekkel is érdemes célba venni.

TV-torony, Pécs

Az 535 méter magas Misina csúcsán áll a majdnem 197 méter magas Tv-torony, amelynek kilátóteraszáról mesés kilátás nyílik a környező tájra. Pécs látványa mellett gyönyörködhetsz a Zengő, a Tubes, a Baranyai-dombság és a Villányi-hegység vonulataiban is. A torony 2020-ban felújított éttermében igazi kulináris élmény vár.

Figyelem! A torony tetejét csak egy igen szűkös lifttel lehet megközelíteni. Ha nem szereted a zárt helyeket, fontold meg, hogy útnak indulsz-e.

Háttérben a tv-torony (fotó: Csodahelyek.hu)

Pécsi városnézés

A Mecsek lábánál fekvő település éghajlatának köszönhetően hamisítatlan mediterrán hangulattal gondoskodik a vendéglátásról. A város történelmi és természeti kincsekkel, gasztronómiai különlegességekkel és adrenalinbomba élményekkel teszi izgalmasabbá számodra a pécsi kikapcsolódást.

Ha egy olyan városban szeretnél nézelődni, amely soha nem alszik és mindig színes programkínálattal csalogat, Pécs a tökéletes úti cél számodra.

Tettyei romok

A tettyei romok területe népszerű kirándulóhely Pécsen, a 1505 és 1521 között épült reneszánsz palota maradványa napjainkban a Pécsi Szabadtéri Játékok helyszíne.

Innen érdemes átsétálni a Havasasszony-kápolnához, ennek a bejáratánál áll a 100 éves mandulafa, amely 2019-ben Európai Év Fája lett. A közelben kihagyhatatlan látnivaló az egész évben nyitva tartó Pintér-kert arborétum és a Balázs pihenő is.

A Mecsek óriásai

A Mecseki Óriás Kaland kincskereső játék során kalandos formában ismerheted meg a Mecsek mondavilágát. Kíváncsi vagy a Kelet-Mecsek három hatalmas, fából készült óriására? Ismerkedj meg velük!

  • Vasgyúró Óriás (Mecseknádasd) – A baranyai mondavilág szerint Vasgyúró olyan erővel bírt, hogy puszta kézzel bányászta a Zengő-hegy érceit, a kitermelt vasat pedig úgy formázta, mintha kenyértészta lenne.
  • Kőmorzsoló óriás (Püspökszentlászló) – A legenda szerint az óriásnak olyan ereje van, hogy lisztté morzsolta a legnagyobb sziklát is.
  • Fanyűvő óriás (Bikal) – Az akácfából épített, 3-4 méter magas kolosszus a történet szerint olyan hatalmas erővel bírt, hogy szabad kézzel, tövestől tépte ki a fákat a talajból.

Óbányai-völgy

Az egyik legszebb és legromantikusabb kirándulóhely a Mecsekben Óbánya és Kisújbánya között húzódik. Óbánya Mecseknádasdtól kb. 4,5 km-re fekszik, a hegyvidéki környezetben található hangulatos kis sváb falut sokan csak „magyar Svájcként” emlegetik.

Az Óbányai-völgyben tett túra során több természeti csodát is érintünk: a Ferde-vízesés (vagy Tündér lépcső), a Csepegő-szikla és az Öreg-patak szurdokvölgye egyaránt elvarázsolja a kirándulókat.

Mecseknádasd látnivalói

A hegyek és erdők között kanyargó Réka-patak, a Schlossberg Várhegy, illetve a Templom-hegy lábánál elterülő sváb település, Mecseknádasd a „Keleti-Mecsek kapuja” nevet viseli.

Érdemes akár többnapos pihenést is tervezni a környéken, amely kápolnával, várrommal, kilátóval, tanösvénnyel, boros programokkal és kézműves kincsekkel teszi felejthetetlenné a kikapcsolódást.

Betyár-forrás és Csurgó-forrás

Megismerkednél a Kelet-Mecsek vadregényes völgyeiben rejlő vízesésekkel? A Zobákpuszta szomszédságában húzódó Hidasi-völgyben a mészkősziklákból több helyen kibuggyanó Csurgó-forrás fenséges vízesést hoz létre. Nem messze tőle található a Betyár-forrás, ahol a kilépő karsztvíz egy szikláról zúdul alá.

Fontos tudni: A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben (is) tilos a kőzettornyok építése és a patak eltorlaszolása, elvezetése!

A Meleg-mányi-völgy kincsei

A Mánfa határában húzódó Meleg-mányi-völgy, illetve a Peták-, és a Nagy-Mély-völgy igazi csodahelyeket rejt, több forrás és vízesés tarkítja a természeti kincsekben bővelkedő útvonalat.

A Meleg-mányi-völgy előterében található az ország egyik legszebb Árpád-kori temploma, a Sarlós Boldogasszony nevet viselő műemlék szentélye a 12. században épült.

Meleg-mányi-völgy - vízesések és források nyomában a Közép-Mecsekben (túra)
Sarlós Boldogasszony-templom (fotó: Tasi Zsolt)

Márévár, Magyaregregy

A Magyaregregytől délre található Márévár – amelyet magyaregregyi várnak is hívnak – nagyon népszerű kirándulóhely a turisták körében.

Minden év augusztusában rendezik meg a várban a Márévári Napokat, ahol a vitézi bemutatók mellett bepillantást nyerhetünk a jobbágyok és mesteremberek mindennapi életébe.

Orfű csodahelyei

Orfű a Nyugat-Mecsek fővárosa, a környék bővelkedik a természeti képződményekben, melyek a mesebeli hétfejű sárkányhoz kapcsolódnak. A település egy tematikus túraútvonallal kapcsolta össze ezeket a helyeket, hogy az ide érkező önjelölt sárkányvadászok a mítoszok nyomába tudjanak eredni.

Kedvet kaptál a sárkányvadászathoz? Ne halogasd a felfedezőutat, ez az egyik legkalandosabb kirándulóhely a Mecsekben.

Abaliget

Abaligetről az ország egyik leghíresebb cseppkőbarlangja jut eszedbe? Már a barlang miatt is érdemes ide látogatni, de a Baranya vármegyei településen más látnivaló is akad bőven.

Itt fekszik az Abaligeti-tó, amelynek egyik része csónakázótó, míg a másik egy közkedvelt horgászhely, emellett Abaligeten található a Denevérmúzeum és a bőregerekhez kapcsolódó tanösvény, a Denevér tanösvény is.

Zengő-kilátó, Pécsvárad

A Zengő-kilátó – ahogyan a neve is mutatja – a Zengő 682 méteres csúcsán áll, és 22 méter magasból tekint le az alatta elterülő tájra.

A 7 emeletes kilátóból 360 fokos körpanoráma tárul elénk, tiszta időben jól látható innen a Badacsony, a Tenkes-hegy és a Mecsek gerince is. Pécsváradról 2 km-es, míg Hosszúhetényből 3,5-4 km-es út vezet a kilátóhoz.

kirándulóhely a Mecsekben
Zengő-kilátó (Fotó: Osgyáni Eszter)

Püspökszentlászlói Arborétum, Hosszúhetény

A Püspökszentlászlói Arborétum kialakítását Hettyey Sámuel püspök kezdte el a 19. század végén, az arborétum a Duna–Dráva Nemzeti Park és a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet része.

Területén több mint 80 fa- és cserjefajta található, ezenkívül egy felújított kastély, zarándokház, turisztikai információs pont, valamint kiállítások várják az érdeklődőket.

Éger-völgy

Úgy tartják, hogy az Éger-völgy Pécs tündérkertje, melyet források és parányi vízesések tesznek még különlegesebbé.

A Mecsekben rejlő mesebeli erdő és a romantikus tó partja hangulatos családi kirándulóhely, ahol fahidak és pihenőhelyek várják a természet szerelmeseit.

Éger-völgy (fotó: Tasi Zsolt)

Jakab-hegy, Kővágószőlős

A Mecsek déli lejtőjén elterülő Kővágószőlős ősi múltra tekint vissza, a község a középkortól lakott. A Nyugat-Mecsek legszebb sziklaképződményeihez a templom mellől induló piros négyzet jelzésen lehet feljutni.

A Jakab-hegy természeti és kultúrtörténeti értékeivel foglalkozó tanösvény mind a 8 állomását érinteni fogjuk majd ezen a túrán.

Tengeri eredetű, vörös homokkőből keletkeztek a Zsongor-kő sziklái, körülbelül 200 millió évvel ezelőtt. A Zsongorkő-kilátó a Mecsek egyik legcsodálatosabb kilátóhelye.

Míves Tojás Múzeum, Zengővárkony

A Míves Tojás Múzeum gyűjteménye 22 ország 55 tájegységéből, megközelítőleg 30 különböző technikával, több mint 170 alkotótól származik. Mitől lesz még különlegesebb a múzeumlátogatás? Attól a sok érdekes és színes történettől, amit a tojásokról mesélnek nekünk a helyszínen.

Aki nem látta még, sosem hinné, hogyan készül a patkolt, vagy éppen a magrátétes tojás. Itt választ kaphatunk a kérdésre.

Szállást keresel a Mecsekben?


Kimaradt volna valami? Elképzelhető! A fenti „15+ látnivaló és kirándulóhely a Mecsekben” lista szubjektív, igyekeztünk olyan csodahelyeket válogatni, ahol mi magunk is megfordultunk. Szívesen veszünk további ajánlásokat is tőletek, kommentben!

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.