20+ bakancslistás látnivaló a Balaton-felvidéken

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

Lehetetlen összegyűjteni, mennyi látnivaló, természeti és kulturális kincs található a Balaton-felvidéken, de ennek a listának nem is ez a célja. Sokkal inkább azokat a helyeket próbáltuk egy csokorba szedni, amelyeket kihagyhatatlannak vélünk. Templom(rom)ok, kilátók, várak és természeti csodák Keszthelytől Balatonfüredig. Indulhatunk?

20+ kihagyhatatlan látnivaló a Balaton-felvidéken

(ABC-sorrendben)

Ábrahámhegyi kilátó (Bökk-hegy)

Nem messze a 71-es úttól, a Bökk-tetőn magasodik a háromszintes kilátó, amelyet 2002-ben adtak át a nagyközönség számára. A kilátóból átlátni a Balaton túlpartjára, többek között a fonyódi hegyek és a balatonboglári Gömbkilátó is felismerhető. A beazonosításhoz nagy segítséget nyújtanak a fémből készült információs táblák.

Cím: Ábrahámhegy, Kilátó körút vége (Bökk-hegy)

20+ bakancslistás látnivaló a Balaton-felvidéken
Ábrahámhegyi kilátó

Bece-hegyi kápolna, Balatongyörök

Panorámás sétára csábít a Balatongyörök felett húzódó Bece-hegy, amelyet még azok is nyugodtan bevállalhatnak, akik egyébként nem szeretnek/bírnak túrázni. A Szépkilátótól kb. 2 km hosszú út (Felső út, illetve a Panoráma utca) vezet a kápolnáig, közben gyönyörködhetünk a balatoni panorámában, tavasszal pedig megcsodálhatjuk a virágzó mandulafák látványát.

Tavasz a Bece-hegyen

Szállásajánló a Bece-hegyen: Noemi’s Cottage

Csendes dűlő

“…mintha Isten tenyerén üldögélnénk”. Az Örsi-hegy lábánál található Csendes dűlő az elmúlt szezonok legnagyobb felfedezettje volt. A fiatalos, trendi borteraszon órákig el lehet üldögélni borozva, beszélgetve, miközben gyönyörködünk a Badacsony szépségében. Sőt idén már aludni is lehet a vendégházban, ha valaki szeretné tovább élvezni a házigazdák vendégszeretetét.

Cím: Badacsonyörs, Hegyalja út 69.

20+ bakancslistás látnivaló a Balaton-felvidéken
Csendes dűlő

Csobánc vára

A Balaton-felvidék egyik, ha nem a legszebb kilátása nyílik a Csobánc tetején található várromtól. Közepesen nehéz túra, de minden lépést megér!

Részletes túraleírás és még több érdekesség »»

Kilátás a csobánci várból

Szent Donát-kápolna, Csobánc (Gyulakeszi)

A szőlőtermesztés szentjéről, Szent Donátról lett elnevezve az a kis kápolna, amely a Csobánc-hegy lábánál, Gyulakeszi szomszédságában található.

Szent Donát-kápolna

Dörgicsei Levendula Major

Ha a levendula szóba kerül, a legtöbben Tihany felé veszik az irányt. Mi mégis arra buzdítunk titeket, hogy a másik irányban ejtsétek útba a dörgicsei Levendula Majort is. A tulajdonos, Dr. Demján Ildikó 2003-ban ültette el az első levendulákat, ma pedig harminc különböző levendulafajtát csodálhatunk meg a kertjében.

Cím: Dörgicse, Fő utca 56.

Levendulaszüret 2019 – Itt lehet idén levendulát szüretelni

20+ bakancslistás látnivaló a Balaton-felvidéken
Dörgicsei Levendula Major

Dörgicsei templomromok

Dörgicsén nem egy, hanem rögtön három középkori templomrom is várja a látogatókat. Az AlsódörgicsénFelsődörgicsén és Kisdörgicsén található romok a 11-12. században épültek, közelükben kiépített pihenőhelyek kaptak helyet. A felsődörgicsei romtemplom közvetlenül a Levendula Major szomszédságában áll, így akár két látnivalót is kipipálhatunk egyszerre.

20+ bakancslistás látnivaló a Balaton-felvidéken
Romtemplom Dörgicsén

Festetics-kastély, Keszthely

Ne csak balatoni esőprogramként gondoljunk a keszthelyi Festetics-kastélyra, amelynek kiállításai, könyvtára, Pálmaháza és kastélyparkja mindenképp megér egy látogatást. Azt tudtátok, hogy Magyarország egyetlen épségben megmaradt főúri könyvtára található a kastély falai között? A jelenleg több mint 80 000 könyvtári egységet tartalmazó gyűjtemény számos ritkasággal büszkélkedhet.

Cím: Keszthely, Kastély u. 1.

20+ bakancslistás látnivaló a Balaton-felvidéken
Festetics-kastély, Keszthely
Könyvtár

Folly arborétum és borászat

“A Folly arborétum nem egyszerûen egy arborétum a sok közül. Nem csak különleges cédrusok és ciprusok gyûjteménye, hanem Isten segítségével négy generáció elkötelezett munkája és kitartása.” Amellett, hogy a badacsonyörsi Folly arborétumban sokféle növényben, fenyőkben és virágokban gyönyörködhetünk, nagy előnye a kertnek, hogy szinte évente találunk itt valami újdonságot. Kilátó, borterasz, lombkorona-sétány csak néhány a legújabb attrakciók közül, de részt vehetünk vezetett sétákon és szakmai borkóstolókon is.

Cím: Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

20+ bakancslistás látnivaló a Balaton-felvidéken
Panoráma a Folly arborétumból

Haláp-tanösvény

Egykori bányászterületen, a Haláp-hegyen került kialakításra a 10 megállóból álló tanösvény, amelynek végén 360 fokos panorámában gyönyörködhetünk.

Olvass tovább >>

Hegyestű

A Balaton-felvidék egyik tanúhegye a Monoszló közelében található Hegyestű, amelynek különlegessége, hogy az egykori vulkáni kürtőben megrekedt, s kihűlése során oszlopokká szilárdult bazalt ma is látható a hegy oldalában. A geológiai bemutatóhely és a tanösvény belépődíj ellenében látogatható (2019-ben 800 Ft/felnőtt).

Hegyestű

Hegymagas és a Lengyel-kápolna

Kápolnának nevezik, de méretét tekintve akár templom is lehetne a Lengyel-kápolna, amelynek sárga falai már messziről látszanak a Szent György-hegy oldalában. A közelben van a szintén sárga színű Tarányi-présház épülete, amely jelenleg átépítés alatt áll.

Lengyel-kápolna

Jókai Mór Emlékház, Balatonfüred

Balatonfüreden számos múzeum közül válogathatunk. Ott van pl. a Vaszary Galéria, a Vitorlástörténeti Múzeum vagy a Bodorka Látogatóközpont. Irodalomrajongóknak pedig kötelező megnézni Jókai Mór egykori villáját, amely ma emlékmúzeumként működik.

Jókai Mór Emlékház, Balatonfüred

Keszthely-Fenékpuszta, feketefenyősor (allé)

A Keszthelytől Balatonszentgyörgyre kivezető 71-es úttal párhuzamosan futó kettős feketefenyőfasor nyílegyenesen vezet a fenékpusztai római romokhoz, majd tovább a Fenékpuszta vasúti megállóhoz. A fasort 1880-ban telepítette az angol származású Mary Hamilton, a monacói herceg elvált felesége, akit később Festetics Tasziló vett nőül. Egyik kedvenc időtöltése a kocsizás volt, hiszen fenékpusztai majorjában angol telivéreket tenyésztettek. A fák ágai – hogy ne akadályozzák a kocsizást – magasra vannak fölnyesve, olykor 4-5 méterre is.

Keszthely-Fenékpusztai feketefenyősor (allé)

Kő fagyi? – Mindszentkálla

Bár éttermek nem szerepelnek a listán, a Kő fagyi?-nak mindenképp szorítottunk helyet a látványosságok között. A finom fagyi rengeteg embert vonz nyaranta a Káli-medence távolabbi településeiről is, mindenki szeretne egy gombócot a mindszentkállai finomságból. Megértjük.

Cím: Mindszentkálla, Petőfi Sándor u. 31.

Kő fagyi?

Liliomkert piac, Káptalantóti

Vajon hányan sejtették 2007-ben, hogy az újonnan induló káptalantóti piac ilyen karriert fut be? Márpedig a Liliomkert mára fogalom lett és nem csak a környékről, hanem messzebbről is érkeznek vendégek, hogy megfejtsék a titkát. Nyáron gyakori a tömeg, ugyanakkor a legtöbb portékát ekkor találjuk a piacon. Vásárolhatunk a környékbeliek saját termelésű zöldségeiből, gyümölcseiből, kóstolhatunk házi kenyeret, lekvárokat, sajtokat, de régiség kereskedő és antikvárium is kínálja a kincseit.

Lengyel Zsuzsa kerámiái

Nagyvázsony, Kinizsi vár

A nagyvázsonyi vár leghíresebb tulajdonosa Hunyadi Mátyás katonája, Kinizsi Pál volt, akinek a király a hadjáratokban tanúsított vitézségeiért adományozta a várat. Napjainkban már csak a középkori vár lakótornya maradt fenn az utókor számára, amely múzeumként működik.

Cím: Nagyvázsony, Vár u. 8

Kinizsi vár, Nagyvázsony

Papsapka-kövek (Kőmagas), Gyulakeszi

Különleges formájuk miatt Papsapka-köveknek is nevezik a Gyulakeszi határában található képződményt, amelyeket a szél, a víz és a jégkorszak darabolt fel egyetlen nagy sziklából.

Olvass tovább »»

Papsapka-kövek - kőtenger a Csobánc lábánál
Papsapka-kövek

Rózsakő, Badacsonytomaj

Badacsony hegyén, a Kisfaludy ház mögött található egy hatalmas asztalszerű bazalttömb. Ez a Rózsakő, amely nevét Szegedy Rózáról, Kisfaludy Sándor feleségéről kapta. A hagyomány úgy tartja: “Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni.”

Rózsakő Badacsonyban

Salföldi pálos kolostorrom

Salföldön sokan a majort keresik fel először, pedig érdemes tudni, hogy egy csodálatos pálos kolostorrom is megbújik a falu határában. A főúttól kb. 2 km-es földút vezet az erdei kolostorhoz, amelyet Szent Mária Magdolna tiszteletére szenteltek fel a 13. század előtt. A templom falai a boltozatig állnak, a gótikus ablakok formája még ma is kivehető. A kolostorszárnyakból csak részletek maradtak fenn.

20+ bakancslistás látnivaló a Balaton-felvidéken
Salföldi pálos kolostorrom

Szent Balázs-hegyi levendulás

Egy újabb levendulás mint látnivaló a Balaton-felvidéken! Szentantalfa “fölött”, a Szent Balázs-hegyen található ez a panorámás levendulakert, ahol nyaranta szüretelésre és fotózásra is van lehetőség.

20+ bakancslistás látnivaló a Balaton-felvidéken
Szent Balázs-hegyi levendulás

Szentbékkállai kőtenger

A Káli-medence talán legszebb természeti képződménye a szentbékkállai kőtenger, amely létrejötte a hajdani vulkanikus utóműködésnek köszönhető. Egyik legnépszerűbb és leglátványosabb tagja a Kelemen-kőnek keresztelt, több tonnás ingókő.

TIPP: Naplemente idején különösen szépek a fények a kőtengernél!

20+ bakancslistás látnivaló a Balaton-felvidéken
Szentbékkállai kőtenger

Szent György-hegyi bazaltorgonák

A Szent György-hegy a Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye, amely a hatalmas bazaltoszlopairól híres. A hegy alapkőzetét alkotó bazalt- és bazalttufa rétegek a Pannon-tenger üledékére rakódtak, ezért a talaja borszőlő termeléséhez is kiváló. A környékén található tanúhegyeken is hasonló geológiai érdekességek várnak majd ránk a most bemutatásra kerülő túrán, a bazaltorgonák nyomában.

Tovább olvasom »»

Fotó: Tasi Zsolt

Szent Mihály-kápolna, Vonyarcvashegy

A legenda szerint a kápolnát 1729-ben építtette az a 40 halász, akik szerencsésen megmenekültek egy pusztító balatoni viharból. A műemlék jellegű épület környékéről mesés panoráma nyílik a Keszthelyi-hegységre és a Balatonra, a keszthelyi öböltől a berényi partokig, de csodálatos a kilátás a tanúhegyekre is Szigligettől Badacsonyig.

Szent Mihály-kápolna, Vonyarcvashegy

Szépkilátó, Balatongyörök

A 71-es főút mentén, egy pihenőhelyen található a Szépkilátó, amely nevét Kisfaludy Sándortól kapta. A költőt ugyanis 1855-ben megihlette a dombról elé táruló panoráma, sorait a kilátó mellett ma emléktábla őrzi:

„Sohasem felejtem el azt a pillanatot,
Amikor ezt a tündérországot megláttam….
Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna.”
(Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül)

A panoráma pedig – ahogy a neve is mutatja- hihetetlenül szép: balra a Tapolcai medence tanúhegyei (Badacsony, Szent György-hegy, Csobánc, Gulács, Tóti-hegy, Haláp, Somló-hegy, Kis-Somló és a Ság-hegy) sorakoznak, jobbra pedig a Balaton víztükre csillog.

20+ bakancslistás látnivaló a Balaton-felvidéken
Szépkilátó

Szőlőhegyi Szentháromság-kápolna, Szigliget

A szőlősgazdák adományából épült a fehér falú kis kápolna, amelyet a helyiek csak kiskápolnának neveznek. 2003-ban elkészült a Kápolna kivilágítása, így a megvilágított falú épület este is pompázhat, és gyönyörű látványt nyújt az Aranykagylóban, Külsőhegyen.

20+ bakancslistás látnivaló a Balaton-felvidéken
Szőlőhegyi kiskápolna

Szigligeti vár

A Balaton várának is nevezik a szigligeti várat, amely 750 éves múltra tekint vissza. Nem könnyű megmászni, de akinek sikerül, csodás körpanorámában lehet része. Kihagyhatatlan látnivaló mindenkinek, aki a Balaton-felvidéken jár!

TIPP: A várlátogatás után érdemes betérni a Várkávézóba egy finom fagyira!

Taliándörögd, Szent András-romtemplom

Taliándörögd határában, szántóföldek között bújik meg a Szent András-templomrom, amely igazi csodahelynek számít a Balaton-felvidéken. Ezen a helyen már az Árpád-korban is állt egy templom, amelynek nyomai még ma is láthatók. Erre épült 1339-ben a román stílusú, egyhajós templom, amelynek építése a Dörögdi család nevéhez fűződik. Később a törökök sok más épülettel együtt ezt is elpusztították, de a keleti szentélyfal még ma is közel 20 méter magas és a szentély ívbordái is viszonylag épek.

Megnézem a templomról készült drónvideót >>

taliándörögd
Fotó: Dobos Krisztián

Tapolca, Malom-tó

A Tapolca-patak felduzzasztásával jött létre a belvárosban található Malom-tó, amely színes házaival, régi malomépületével, szobrokkal tarkított parkjával mindenképp megér egy sétát.

Tihanyi apátság

A Tihanyi-félsziget koronája a bencés apátság, amelynek múzeuma, temploma és altemploma (királykripta) bárki számára látogatható. Miután elmerültünk a történelemben, érdemes gyönyörködni a balatoni kilátásban, a kíváncsi természetűek pedig nyugodtan eredjenek a tihanyi visszhang (echo) nyomába.

Cím: Tihany, I. András tér 1.

Tihanyi panoráma

Veszprémi Benedek-hegy

Veszprém belvárosában se szeri-se száma a kulturális és természeti látnivalóknak. A Várhegy macskaköves utcáinak felfedezése után a Szent Mihály-székesegyház mögötti Várlépcsőn juthatunk le a kb. 200 méter hosszú Benedek-hegy fennsíkjára, amelynek végén egy hatalmas kőkereszt áll. Innen lépcsősorokon tudunk keletre és nyugatra is a Séd-patak völgyébe lesétálni.

Hogyan töltsünk el 3 napot Veszprémben?

Vulkán-tanösvény és Kossuth-kilátó, Mencshely

Sétáltál már egy kialudt tűzhányó belsejében? Végigjárnád félmilliárd év földtörténetét pár lépésben? Megcsodáltad már a Balaton-felvidék legszebb körkilátását? Ha nem, akkor irány a mencshelyi Halom-hegy, és rajta a Vulkán tanösvény, valamint a Kossuth-kilátó!

Tovább olvasok »»

Szállást keresel a Balaton-felvidéken?

Itt érdemes körülnézni »»


A fenti “20+ bakancslistás látnivaló a Balaton-felvidéken” megtekinthető az alábbi térképen is:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email