Budapest rejtett kincsei – 12 legendás hely, amit feltétlenül látnod kell!

Ezerszer jártál már a Városligetben, a Halászbástyánál, és a margitszigeti zenélő szökőkútnál, ezért alig várod, hogy megtudd, hol bujkálnak Budapest rejtett kincsei? A következő látnivalók segítenek abban, hogy szorosabb barátságba kerülj a fővárossal, és megismerd a város turisták számára sokszor ismeretlen arcát! 

Budapest rejtett kincsei – 12 legendás hely, amit látnod kell a fővárosban!

Tóth Árpád sétány

Ha a Halászbástyát hoztuk fel példának, maradjunk is egy picit a Várnegyedben. Tudtad, hogy a Halászbástya, a Mátyás templom és a vár mellett itt találod a Tóth Árpád sétányt is, méghozzá a Várnegyed dél-nyugati oldalán? 

A várfal mellett húzódó sétány minden évszakban romantikus helyszín egy könnyed sétához, de talán tavasszal a legszebb, ekkor virágoznak ugyanis a sétány útját kísérő vadcseresznyefák. Nyáron az árnyat adó fák, ősszel a színes falevelek, télen pedig a havas táj miatt igazi rejtett kincs a sétány Budapest budai oldalán. 

Budapest rejtett kincsei
Tóth Árpád sétány tavasszal (fotó: Petényi Krisztina)

Feneketlen-tó

Szintén Budán, a szomszédos XI. kerületben fekszik a Feneketlen-tó, a Kosztolányi Dezső téren. A 18. század előtt a Feneketlen-tó területe egy mocsaras rész volt, később náddal telepítették be a 4-5 méteres mélységű tó környékét, amely ma népszerű pihenőhely a környéken élő budapesti lakosok számára. A tóhoz számos legenda kapcsolódik, legendakutatóknak szuper bakancslistás hely. 

Fedezd fel Budapest szobrait! 

Ha Budapest szobrairól van szó, nem lehetünk elég alaposak egy felsorolásnál, így nem is próbálkozunk meg vele. Kolodko Mihály bronzból készült miniszobrairól korábban már írtunk, azonban van még néhány különleges szobor, amit mindenképpen felvennénk a csodahelyek-listánkra. 

Budapest rejtett kincsei
Kolodko Mihály alkotása (Fotó: Keszthelyi Zoltán)

A Kilátókő-szobor a Gellért-hegyi víztározó tetején található, különlegessége, hogy Buda királyfit és Pest királykisasszonyt ábrázolja, akik egymás felé nyújtják a kezüket az őket elválasztó Duna felett. 

A Columbo-szobor szintén érdemes arra, hogy felkeresd, ha szereted a sorozat meglehetősen egyedi, kissé bogaras nyomozóját. A híres detektív, és kutyájának szobrát Budapesten a Falk Miksa utcában találod, ha pedig a híres színész-szobroknál tartunk, a 2017-ben felavatott Bud Spencer szobor is zarándokhely azok számára, akik kedvelik Carlo Pedersoli, avagy Bud Spencer filmjeit. A 2,4 méter magas bronzszobor a Corvin sétányon áll.

Tipp! Kedveled az érdekes sztorikat? Akkor keresd fel a Városligetben Anonymus szobrát! Anonymusról csupán annyit lehet sejteni, hogy valamelyik Béla király jegyzője lehetett.

Kaán Károly-kilátó

Szeretsz túrázni, és mindenképpen Budapest közelében keresel kirándulóhelyet? A Hárshegyen álló Kaán Károly-kilátó jó választás, ha szereted a pazar kilátást, ugyanis a toronyban felfelé haladva egyre szélesebb panorámában lehet részed. A legfelső emeleten körpanoráma vár, ráláthatsz a János-hegyre és a Hármashatár-hegy vidékére is.

Gellért-hegyi vízesés

Tudod, hogy létezik a Gellért-hegyi vízesés, ám amikor az Erzsébet hídnál haladsz, valahogy minden másra figyelsz, csak éppen a hangulatos vízesésre nem? 

Érdemes egy fővárosi séta alkalmával útba ejteni, annál is inkább, mert a vízesés aljától a tetejéig egy lépcsősoron keresztül egészen a Citadelláig juthatsz. Onnan pedig – majdnem – olyan fotókat készíthetsz a panorámáról, mintha profi fotós lennél. 

Gül Baba türbéje

Nemcsak a csodás panoráma miatt érdemes felkeresni Gül Baba türbéjét, amely a 16. században épült a Rózsadombon. A török sírkápolna körüli kertben nyáron rengeteg rózsa virágzik, érdemes erre az időszakra (is) időzíteni a látogatást.

Ki volt Gül baba? A “Rózsák atyja”, bektási dervis, azaz harcos muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett Budára. A legenda szerint a város elfoglalásának hálaadó ünnepén, 1541. szeptember 2-án halt meg. Tiszteletére díszes temetést rendeztek, amelyen maga I. Szulejmán szultán is részt vett. 

TIPP: Itt található Budapest egyik legmeredekebb utcája, a Gül baba utca is. A középkorban kialakult, máig macskaköves utca az ottani ingatlanbirtokos Niedermayer család után sokáig Niedermayergasse, vagy magyarosan Niedermayer utca volt, mígnem 1915-ben Gül Baba ünnepélyes újratemetése alkalmából a türbéje melletti utcát átkeresztelték a dervis után. 

Tündérszikla

A János-hegy egyik nyúlványán található sziklacsoportot nevezik Tündér-hegynek, vagy Tündérsziklának. Bájos nevet kapott, nem igaz? 

A Tündérsziklához a Normafától a zöld csík jelzés mentén, a Libegő zugligeti állomásától a zöld háromszög mentén, a Gyermekvasút, illetve a 22, 22A, 222-es busz Szépjuhászné megállójától a zöld kereszt, majd zöld háromszög mentén érhetsz. A szikla tetejéről páratlan kilátás nyílik Budapestre, feltétlenül vedd fel a kirándulós célpontjaid közé! 

Merzse-mocsár Természetvédelmi Terület

Budapest háborítatlan vizes csodahelye a Merzse-mocsár, amely számos növényritkasággal, illetve gazdag madárvilággal vár egy 40 hektáros területen a 17. kerületben. A mocsár területén egy tanösvényt építettek ki, melyen tájékoztató táblák mesélnek a terület élővilágáról. 

A kilátótoronyba is feltétlenül mássz fel, ha pedig elfáradtál, piknikezhetsz a kilátó előtti füves részen elhelyezett padoknál. 

Guckler Károly-kilátó

A fővárosi Guckler Károly-kilátó egy egykori világháborús bunker helyére épült a Hármashatár-hegy 495 méter magas csúcsán. A faszerkezetű kilátó az Országos Kéktúra nyomvonalán áll, ezért sokan állnak meg itt gyönyörködni az összes Dunán átívelő híd látványában. Tiszta időben a Mátra, és a Tátra vonulatai is láthatóak innen, éjszaka pedig megcsodálhatod a kivilágított Budapestet. 

ELTE Füvészkert

Az ELTE Füvészkertje igazi rejtett kincs Budapest szívében. A botanikus kertben egész évben gyönyörködhetsz a legszebb hazai és külföldi növényfajokban, de pusztán a csend miatt érdemes ide látogatni. 

Kisebb gyerekek számára talán kevésbé izgalmas úti cél, azonban ha kedveled a természet közelségét, és feltett szándékod bejárni az összes hazai arborétumot, akkor igazi csodahely lesz számodra a 8. kerületben található kert. 

Budapest rejtett kincsei
ELTE Füvészkert

Japánkert

A zuglói japánkert lesz a titkos búvóhelyed, ha kiszakadnál a rohanó hétköznapokból, és ha kedveled a távol-keleti kultúrákat és a japán művészetet. A legenda szerint az 1930-as években a japán trónörökös is járt itt, és később több fát is küldött a zuglói intézmény számára. 

Magyarország első japánkertje romantikus randi helyszín, akárcsak a Margitszigeten található Japánkert, amely az Árpád híd irányából közelíthető meg néhány perces sétával. 

Budapest rejtett kincsei
Japánkert Zuglóban (Fotók: Majtényi Gergely)

Margitszigeti Vadaskert

Az országban biztosan számos neves állatkertben jártál már. A nyíregyházi, a veszprémi, és természetesen a fővárosi állatkert igazán hangulatos célpont akár gyerekekkel, akár gyerekek nélkül ismerkednél az állatokkal. 

Vajon a Fővárosi Állat- és Növénykert mellett felfedezted már a Margitsziget szívében található Margitszigeti Vadaskertet is? Az 5200 m²-en fekvő vadaskertben őshonos vízi- és ragadozó madarak, szarvasok, nyulak és pónik élnek, emellett vízimadarakkal és egyéb madárfajokkal is találkozhatsz. 

Szállást keresel Budapesten?

Itt érdemes körülnézni »»

Mikor érdemes felfedezned Budapest rejtett kincseit? Ha…

  • többször is láttad már a főváros népszerű látványosságait
  • olyan helyre vágysz, ahol gyönyörű a panoráma
  • természet közeli élményt keresel
  • fotózkodnál egy-egy szoborral
  • rendhagyó randi helyszínt keresel Budapesten
  • unod már a korábbi kirándulóhelyeket

Nincs más hátra, keresd meg a fényképezőgéped, és vedd sorra a főváros titkos látnivalóit, és bujkáló nevezetességeit, hogy aztán a családnak és a barátoknak is elmesélhesd:

olyan helyen jártál, amit még Budapest, ez a színes, izgalmas város sem tudott elég ügyesen elrejteni előled. 

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.