Dübörög a medvehagymaszezon! Itt gyűjthetsz szabadon medvehagymát

A tavasz beköszöntével nem csak a népszerű turistautak telnek meg kirándulókkal, hanem azok a helyek is, ahol szabadon terem a medvehagyma. A medvehagyma gyűjtése az egyik legnépszerűbb program tavasz elején, ezért a ti segítségetekkel összeírtuk, hol bukkanhattok erre a növényre, ha egy csokorral hazavinnétek belőle, hogy megsüssétek a szezon legjobb medvehagymás pogácsáját!

Mit kell tudni a medvehagyma gyűjtéséről?

Bármennyire vonzó szabadidős gasztroprogram a medvehagymagyűjtés, számolni kell azzal, hogy komoly szabályok vonatkoznak rá. Nem elég megtalálni a tökéletesen illatozó medvehagyma erdőt, szem előtt kell tartani a szedésre vonatkozó előírásokat. 

Az első és legfontosabb, hogy

védett területen tilos medvehagymát szedni, ahogyan a magántulajdonú erdőkben is (itt nyilvánvalóan engedélyköteles a szedés).

A szedés szabályai nem változtak, naponta legfeljebb 2 kilogrammnyit gyűjthetünk belőle saját fogyasztásra, de a gyűjtést nem lehet mértéktelenül folytatni. Erre jó példa, hogy a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyes területein a korábbi évek intenzív gyűjtési igénybevétele miatt, tilos volt a medvehagyma gyűjtése.

A lombosodás előtt a medvehagyma több fényhez jut, a levelei ilyenkor a legízletesebbek és legzsengébbek. Szedés közben ügyeljünk arra, hogy a gumót a földben kell hagyni, ha pedig már virágzik a növény, ne szedjünk belőle. 

medvehagyma

Hol tudsz medvehagymát gyűjteni? Mutatjuk!

Megkérdeztük a Csodahelyek Magyarországon csoportunkban benneteket arról, hogy melyek azok a jól bevált medvehagyma lelőhelyek, ahol évről évre begyűjtitek a sütéshez-főzéshez szükséges medvehagyma mennyiséget. Rengeteg ötletet adtatok, és nagyon kreatívak voltatok, köszönjük szépen!

Ezzel együtt nagyon fontos, hogy mielőtt bárki útnak indul, tájékozódjon arról, hogy az adott területen valóban megengedett-e a medvehagyma gyűjtése! 

Mutatjuk, melyik megyében hol javasoltatok medvehagyma szedésre alkalmas területeket:

  • Vas megye: Farkaserdő, Szajki tavak, Táplánszentkereszt
  • Tolna megye: Szekszárd közelében (Sötétvölgy), Bátaapáti (Mórágy felé az erdőben)
  • Győr-Moson-Sopron megye: Mosonmagyaróvár (Wittmann park), Hidegség, Fertőd (kastélypark), Máriakálnok
  • Somogy megye: Hajmás, Szentbalázs után jobbra az erdőben, Kercseligeti erdő Szabadi felől
  • Veszprém megye: Herend, Bakonybél (Odvaskő-barlang közelében), Várpalota (Jásd irányában), Várvölgyi tanösvény, Szigliget (iskola mögötti park), Pécsely, Zalahaláp, Balatonkenese, Uzsa, Márkó, Lesenceistvánd, Eplény, Hárskút
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Abaújvár környékén
  • Fejér megye: Soponya, Dég, Kisgyón (Kígyó-völgy), Burok-völgy (Fejér és Veszprém megye határánál)
  • Nógrád megye: Nagyoroszi
  • Baranya megye: Magyaregregy (Máré vára alatti völgy), Orfű, Komló, Mánfa, Mecsek (Jakab-hegy), Villány (Ördögárok), Gödre (Gödreszentmárton kastélykert), Abaliget
  • Komárom-Esztergom megye: Nyergesújfalu, Tatabánya (Medvehagyma tanösvény), Héreg (és környéke)
  • Zala megye: Zalaszántó (Sztúpához kanyarodva a bekötő útnál), Tátika vára, Zalaegerszeg (Csácsi-hegy), Kehidakustány, Alsópáhok (Billegéri-hegy közelében), Balatongyörök, Vindornyaszőlős (Öreghegy), Rezi (Rezi vár környéke), Vállus
medvehagyma

5 dolog, amit a medvehagymáról tudni érdemes

  • A medvehagyma régi magyar neve sásihagyma, vagy poszhagyma, egyes helyeken az erőteljes fokhagymaillata miatt vadfokhagymaként emlegetik. 
  • Levelei fényesek, élénkzöld színűek, hasonlítanak a gyöngyvirágéra. A fokhagymaillat segít abban, hogy ne keverjük össze a gyöngyvirág, vagy az őszi kikerics mérgező levelével. Legyünk körültekintőek!
  • Főként árnyékos ligeterdőkben, források mentén, hegyvidékeken terem, gyertyán- és bükk-elegyes erdőkben.
  • Gyógyereje nagyobb, mint a fokhagymának. Fűszerként, eszenciaként, és akár borként is fogyaszthatjuk. A medvehagyma bor úgy készül, hogy fehérborban forralják az apróra vágott leveleket, majd a főzetet ízlés szerint sziruppal vagy mézzel édesítik. 
  • Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy felismernénk kirándulás közben a medvehagymát, akár vásárolhatunk is egy-egy csokrot a helyi piacokon, biopiacon, vagy bioboltban is. 

Kedvet kaptatok a medvehagyma gyűjtéséhez? Nézzetek utána, melyik úti cél a legvonzóbb számotokra, szedjetek egy csokorral a növényből, és indulhat a családi receptválogatás! 

Fotók: pixabay


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

A fenti lista olvasói kommentek alapján készült. Az esetleges változásokért felelősséget nem vállalunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.