12 hónap – 12 múzeum gyerekekkel, amit a csemeték is imádni fognak

múzeum gyerekekkel

Bár sokan úgy gondolják, hogy kevés múzeum lehet igazán érdekes a csemetéknek, vannak olyan kiállítóhelyek, amelyek bizony számukra is tartogatnak kalandokat. Mutatjuk, melyik az a 12 múzeum gyerekekkel, amit a család legkisebb tagjai is imádni fognak.

12 múzeum gyerekekkel, amit a csemeték is imádni fognak

Január: Hetedhét Játékmúzeum

Nem szeretnél otthon ülni a négy fal között csak azért, mert tél van? Megértjük, éppen ezért jó szívvel ajánljuk Székesfehérváron az Oskola utcában található Hetedhét Játékmúzeum – Mosovszky és Réber Gyűjteményt, amit már mi magunk is feltérképeztünk.

A Mosovszky-gyűjtemény különlegessége, hogy nem külön-külön kerültek kiállításra a babák és más játékok, hanem tematikusan berendezett babaszobákat, terepasztalt, és játéktörténeti kuriózumokat tartogatnak számodra a vitrinek. 

A Réber-gyűjtemény Lázár Ervin és Janikovszky Éva műveinek meseillusztrációit mutatja be a látogatóknak. Kihagyhatatlan és egyedülálló mindkét kiállítás, igazi bakancslistás programok.

Február: Sümegi vár

A sümegi vár az ország egyik legizgalmasabb középkori erődje, a vár télen-nyáron tárt karokkal hívogatja a látogatókat. Attrakcióinak és kiállításainak megtekintése több órát vesz igénybe.

A várudvarban izgalmas kihívások várják a csemetéket. Legyőzhetik a hétfejű sárkányt, emellett a patkódobást, az aranyhal horgászatot és a hordólovaglást is kipróbálhatják.

A játékokat már a 3 éves gyerekek is élvezhetik, de a kamaszok is garantáltan jól érzik majd magukat a várlátogatás során.

Március: Duna Múzeum

Hangulatos programot keresel a víz világnapjára? Az esztergomi Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, azaz a Duna Múzeum célja, hogy a vízzel és más természeti erőforrásokkal való gazdálkodást bemutassa a nagyközönség számára.

A múzeum gyerekekkel is remek célpont, akik a látogatás során többet tudhatnak meg a környezet-, klímaváltozás és vízvédelem kapcsán felmerülő kérdésekről.

A Látványtárat mindenképpen ejtsd útba, ha a múzeumban jársz, otthonról pedig akár bebarangolhatod a Virtuális kiállításokat is.

Április: Szentendrei Szabadtéri Múzeum

Húsvét táján remek célpont a Szentendrei Szabadtéri Múzeum, ahol évről évre változatos hagyományőrző programokkal várják az érdeklődőket. A skanzen színes programjain mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek találhatnak kedvükre való eseményt, legyen szó bábelőadásokról, koncertekről, bárányszépségversenyről, vagy akár tojásfestésről.

Természetesen a locsolkodás sem maradhat el, ráadásul a rendezvény ideje alatt a Skanzen vonat mindvégig közlekedik.

Skanzen vonat (fotó: Kristóf Eszter)

Május: Hollókő és a Mesemúzeum

A Hollókő-Ófaluban kialakított skanzen nincs híján látnivalóknak, kézműves műhelyek, múzeumok és bemutatóházak kaptak helyet az ország egyik legnépszerűbb településén. Hollókőn 56 olyan ház áll, amely a régi időkből maradt ránk, és hagyományos palóc mintájuk miatt felkerültek az UNESCO listájára is.

Az egyik leghíresebb hollókői ünnep a Pünkösd, amikor igazi ízelítőt kaphatunk a palóc népviseletből és a népi táncokból.

Még több élmény Hollókőn >>

Megünnepelnétek a gyereknapot?

Látogassatok el a Mesemúzeumba, amely állandó és időszaki kiállításokkal vár benneteket. A múzeum az alábbi sorokkal csalogatja a csemetéket:

A „Magyar tündérmese világa” című állandó kiállításban meseutat járhat be a látogató: a meseindító üveghegyen átkelve, próbákat teljesítve, akadályokat leküzdve juthat az áhított „felekirályságig”.”

Remekül hangzik, nem igaz?

A múzeumfalu programjainak megtekintése és a múzeum gyerekekkel igazán hangulatos májusi programnak ígérkezik.

Június: Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ

Szabadtéri programot keresel a Börzsönyben, ahol az egész család jól érezheti magát? Vedd célba Drégelypalánkot, ahol a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ megismerteti veletek a Börzsöny és Ipoly völgye legendákkal benépesített táját, Drégelypalánkot és Drégely várát.

Szondi legendáját és Drégelyvár történetet egy-egy 20 perces kisfilm mutatja be, emellett beöltözhetünk korabeli ruhákba, illetve megtekinthetjük a tájházat, a házi pénzverdét és a korabeli ágyút is.

Július: Visegrádi Királyi Palota

A legmelegebb nyári napokon irány a Dunakanyar, az ország egyik legszebb térsége. Ha már itt kirándulsz a családdal, vegyétek célba a visegrádi Mátyás Király Múzeumot, amit sokan inkább csak Királyi Palotaként ismernek.

A palotában amellett, hogy ott sétálgathatsz, ahol egykor Károly Róbert és Hunyadi Mátyás tette, megtekintheted a legendás Oroszlános-kutat, a Herkules-kút rekonstrukcióját és a mesés palotakertet is.

A gyerekek kedvence általában a Visegrád harcosai című kiállítás, ahol páncélokat és fegyvereket nézhetnek meg egészen közelről, illetve a királyi vécé, amiről nem is árulunk most el többet.

Augusztus: Tisza-tavi Ökocentrum

Igazi nyári programot keresel a Tisza-tó közelében? A Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón található, a látogatóközpont a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti értékeit, és őshonos állatait mutatja be állandó és időszaki kiállításain.

Az Ökocentrumban a háromdimenziós mozi, az egymillió liter össztérfogatú édesvizű akváriumrendszer és a körpanorámás kilátó torony több órára rabul ejt majd.

A szabadidőparkban két szárazföldi játszótér, egy „tutajos” vízi játszótér, pelikános tó, sövénylabirintus és számos állat várja az érdeklődőket. A Tisza-tavi Ökocentrum kikötőjéből pedig csónaktúrák és kishajós kirándulások is indulnak.

Szeptember: Magyar Vasúttörténeti Park

A Magyar Vasúttörténeti Park Európa első interaktív vasúti parkja, ahol nemcsak gyönyörködni lehet a régi idők mozdonyaiban, hanem némelyikkel akár utazni is lehet. A múzeum gyerekekkel igazi bakancslistás látnivaló!

A parkban több mint 100 vasúti járműkuriózum parkol, közülük ötven ritka mozdony, vasúti jármű: sínautók, kézi-és motoros hajtányok, mérőkocsi, gőzdaruk, hóekék, hómaró gépek és egyéb különlegességek.

A látogatók utazhatnak nagymozdonyon, beülhetnek a Csajka sínautóba, hajtányozhatnak, fordítókorongozhatnak, vagy felülhetnek a lóvasútra. A legkisebbek kedvence pedig a kerti vasút, ahol igazi kismozdony vontatja az utasokat szállító szerelvényeket.

Megnézem a Vasúttörténeti Parkot >>

Október: Denevérmúzeum

Kipróbálnál egy különleges denevéres programot? Abaligeten található az ország egyetlen Denevérmúzeuma, amely 2004-ben nyílt meg, és a denevérek világát mutatja be egy tematikus kiállítás keretében.

A múzeumban fotók, makettek, preparált denevérek, számítógépes ismertetők és interaktív térképek láthatóak, de a denevérkutatás történetét és eszközeit is megismerhetjük.

November: Kardoskúti Madárvonulás Múzeuma

A Kardoskúti Madárvonulás Múzeuma egy interaktív, modern kiállítás, amely hazánkban egyedülálló módon mutatja be a madárvonulás jelenségét. Emellett megismerhetjük a kardoskúti Fehér-tó két emblematikus faját, a kék vércséket és a több tízezres csapatokban itt megpihenő darvakat.

Érdekesség: A múzeum gyerekekkel is remek célpont, minden novemberben, előre meghirdetett napokon szakvezető kíséretében figyelhetjük meg az éjszakázóhelyeikre behúzódó darvak és nagy lilikek csapatait.

December: Erzsébet királyné emlékkiállítás

Rendhagyó decemberi programra vágysz? A híres gödöllői Karácsonyház mellett a Gödöllői Királyi Kastély is rendhagyó programokkal és látnivalókkal vár.

Miért éppen a gödöllői kastélyt ajánljuk a figyelmedbe? Erzsébet magyar királyné 1837. december 24-én született, a szívéhez pedig nagyon közel került Gödöllő, ahol a kastélyban megtekintheted az Erzsébet királyné emlékkiállítást is. A kiállítás a királyné emléktárgyait mutatja be.

Gyerekbarát múzeumok

A Gyerekbarát Csodahelyek Magyarországon Facebook csoportunk tagjai segítségével összegyűjtöttük hazánk gyerekbarát múzeumait, és térképre tettük őket. Böngéssz a térképen, és élvezd a múzeumok színes kínálatát!

A térképet folyamatosan bővítjük, várjuk a Ti ötleteiteket is kommentben!

Még több gyerekbarát program


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

A térképet készítette: Csermely Marianna

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.