13 csodahely, amiről soha nem hinnéd, hogy Magyarországon található

Szelim-barlang, Tatabánya

Egy-egy kirándulás alkalmával neked is gyakran eszedbe jut a gondolat, hogy olyan helyen jársz, mintha nem is hazánkat, hanem a világ egy távoli zugát fedeznéd fel éppen? Rengeteg csodahely található Magyarországon, most összegyűjtöttük azokat a természeti és történelmi kincseket, amelyek láttán garantáltan megfordul a fejedben, hogy ránézz a GPS-re, milyen országban, kontinensen is jársz éppen! 

13 csodahely, amiről soha nem hinnéd, hogy Magyarországon van

Rudabányai bányató

Ha van olyan természeti csoda Magyarországon, amely láttán biztosan felmerül benned, hogy tényleg az ország területén található-e, akkor a Rudabányai bányató biztosan az. A sziklafalakkal határolt 300 méter hosszú, és 80 méter széles tó különlegessége, hogy kristálytiszta kékeszöld vize már-már trópusi látványt nyújt. A tó legnagyobb mélysége 60 méter, így az ország legmélyebb állóvizeként tartjuk számon, fürdeni szigorúan tilos benne. 

Magántulajdonban van, ám ha a Rudabányai múzeum felé jelzed, hogy felkeresnéd, abban az esetben szabadon látogatható.

Gánti Bauxitföldtani Park

A Vértesben található Gánt község bányájában sétálva olyan érzés kerít majd hatalmába, mintha éppen egy expedíción járnál a vörös bolygón, ugyanis a Bagoly-hegyen vörösre festett föld fogad. A vörös és lila árnyalatai a kőzeteken olyannyira lenyűgözik a látogatókat, hogy nem győzik fotózni a természet különleges játékát. Biztosan te is így teszel majd. 

Tipp! Ha Gántra látogatsz, járd végig a Gánti Bauxitföldtani Park 13 állomásból álló, 3,5 km hosszú geológiai tanösvényét, és feltétlenül keresd fel a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeumot is. 

13 csodahely, amiről soha nem hinnéd, hogy Magyarországon található
Gánti Bauxitföldtani Park – fotó: Tasi Zsolt

Pál-völgyi barlang, Budapest

Ha nem jártál még a Pál-völgyi-barlangban, mindenképpen vedd fel a hazai bakancslistádra, mert mind látványban, mind élményben garantáltan lenyűgöz majd. Hazánk leghosszabb barlangja 31 km hosszú, melyből a túra során egy 500 méter hosszú szakasz látogatható. Az 1 órás úton hasadékszerű folyosók, cseppkövek, különleges szikla-alakzatok, és ősmaradványok várnak.

Tipp! Mielőtt útnak indulnál, készülj fel arra, hogy a 11 fokos hőmérséklet igencsak hűvösnek tűnik majd, még akkor is, ha a barlang több mint 400 lépcsőjével küzdesz. Túracipő legyen nálad! 

Széleskő bányató – Apci tengerszem

Olyan helyre kirándulnál, ahol gyönyörű, kristálytiszta vizű tó fogad, és akár egy egész napot is eltölthetsz a parton? A Zagyva-folyó völgyében biztosan felmerül benned a kérdés, hogy Magyarországon jársz-e, annál is inkább, mert az Apci tengerszem, azaz a Széleskő-bányató a kevésbé ismert hazai látnivalók közé tartozik. 

A rejtett, vadregényes környezetben fekvő 5-10 méter mélységű tavat 10-15 méter magas sziklafalak ölelik körbe. A parton sütögetésre is van lehetőség, bátran készülj otthonról hozott szalonnával! 

13 csodahely, amiről soha nem hinnéd, hogy Magyarországon található
Apci tengerszem – fotó: Lackó Zoltán

Szelim-barlang, Tatabánya

A Szelim-barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban területén, a tatabányai Kő-hegy oldalában található, jelentős régészeti lelőhely. Ez hazánk egyik legismertebb barlangja, könnyen járható úton, néhány perces sétával megközelíthető. Különleges látványt nyújtanak a barlang lefelé tátongó, mennyezeti felszakadásai, és a belső csarnok gigantikus mérete (45m hosszú és 18m magas). 

A barlangtól az egész Tatai-medencére csodaszép kilátás nyílik, a közelében található a János-forrás, és a Turul-emlékmű is.

Pusztatemplom, Somogyvámos

A somogyvámosi Pusztatemplomnál járva garantáltan úgy érzed majd, mintha egy középkori film forgatásába csöppentél volna, ugyanis a templomrom magányosan áll a puszta közepén. 

Egykor falu vette körbe az 1220-as években épült templomot, ma pedig leginkább a turisták körében kedvelt látnivaló a különleges építmény. Ha Fonyód környékén kirándulsz, feltétlenül szánj egy órás kitérőt a templom felfedezésére! 

Brunszvik-kastély, Martonvásár

Mintha Angliában járnál, olyan érzésed lehet a martonvásári Brunszvik-kastély környékén sétálva, amely nem csupán hófehér, neogótikus épületével, hanem hatalmas angolparkjával is elbűvöli a látogatókat. A gyönyörű park magát Beethovent is megihlette, aki szívesen időzött Martonvásáron és baráti kapcsolatot ápolt a tulajdonos Brunszvik családdal.

A kastély jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának munkaterületeként működik, nem látogatható, a parkban viszont órákon át lehet sétálni és gyönyörködni a természetben.

13 csodahely, amiről soha nem hinnéd, hogy Magyarországon található
Fotó: Farkas Adrienne

Tihanyi barátlakások

Ha a Balatonnál jársz, a Tihanyban található barátlakásokat is mindenképpen nézd meg közelebbről! 

A sok száz évvel ezelőtt készített remetelakokban bizánci rítusú szerzetesek laktak a XIV. századig. Az egyedi építészeti alkotásokhoz izgalmas túraútvonal vezet, ráadásul a balatoni panoráma is lenyűgöző innen. Családi kiruccanáshoz remek úti cél, a csemeték is biztosan élvezni fogják a titokzatos építmények feltérképezését! 

Gaja-szurdok

Kedveled azokat a kirándulóhelyeket, amelyek természeti kincsekben bővelkednek, és akár rövidebb túrával is elérhetőek? Akkor feltétlenül keresd fel a Bakonyban található Gaja-szurdokot! 

A patakvölgy közelében kihagyhatatlan látnivaló a Vaskereszt, a Sobri Jóska barlang, és a Károlyi-kilátó, ahonnan rálátni az egész szurdokra. Útközben megállhatsz piknikezni is a kihelyezett padoknál és asztaloknál, a túrát ráadásul kisebb gyerekekkel is nyugodtan betervezheted. 

Megyer-hegyi Tengerszem, Sárospatak

Hazánk egyik legkülönlegesebb csodahelye a 300 méter magas Megyer-hegy, és a Megyer-hegyi Tengerszem, amely a közeli bánya fejtési gödréből alakult át tóvá.

Ha szereted a természeti kincseket, elképzelhető, hogy jártál már a környéken, ám ha nem, feltétlenül keresd fel a tengerszem felé vezető tanösvényt, amely hatalmas sziklafalak között vezet. A hegyen épült kilátóból mesés kilátás nyílik a zempléni tájra, emellett a bányaudvarban található Őrlőműhely és a Botkő Pihenőpark is kerüljön fel a listádra.

Zsámbéki romtemplom

Az impozáns látványt nyújtó Premontrei Kolostor 1220-1234 között épült egy itt álló kőtemplom helyére, római stílusban. Később a 15. században leégett templomot a pálosok gótikus stílusban újították fel, ám az építményt ezek után sem kímélték a történelem viszontagságai. 

Török kézre került (ekkor erődítményként funkcionált), majd egy földrengés teljesen lerombolta a falait. Ma a rom belső területe látogatható, az épületet műemlékké nyilvánították. 

Csontos-szurdik, Szekszárd

Már a szurdik nevét is különlegesnek találod? Nem véletlenül kapta a nevét, a szurdokban vezető tanösvényen sétálva értékes leletekre, ősi csigafajokra bukkanhatsz. Egykor a területen feküdt a Pannon-tenger, ennek üledéke a domborzat kopásának köszönhetően kerül elő a löszfalakból. 

Érdekesség! A kutatások azt mutatják, hogy az avar korban a helyszínen tömegesen végeztek ki embereket, így a régészeti kutatások során emberi csontok is előkerültek a tömegsírból. A Csontos-szurdikban sétálgatva olyan érzés kerít majd hatalmába, mintha egy Indiana Jones filmbe csöppentél volna. 

Morgó-gödör

Nyilván nem hasonlítható össze a legnagyobb amerikai kanyonokkal, de a Nógrád megyei Morgó-gödör saját jogán is helyet követel magának a csodahelyek között. A hasadék mindössze 50-60 méter hosszan húzódik, de így is lenyűgöző látványt nyújt, a közelben pedig felfedezhetjük a Kőleány és a Sárkány-szikla különleges kőalakzatait is.


Úgy érzed, te is jártál már olyan helyen, amelynek látványa a Föld bármely pontjára elrepíthetett volna? Nem csodáljuk, Magyarországon számos olyan csodahely akad, amelynek – hogy népmesei fordulattal éljünk – nincs párja széles e világon. 

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.