20+ bakancslistás látnivaló és kirándulás a Bakonyban

Régen Bakonyerdőnek nevezték, napjainkban szimplán csak Bakonyként ismerjük a Dunántúli-középhegység legnagyobb tagját, amely Budapesttől kb. másfél órás autóútra fekszik. Magas hegyekre ne számítsunk a Bakonyban, hiszen legmagasabb pontja, a Kőris-hegy 709 méter, de vadregényes szurdokokban és különleges geológiai csodákban garantáltan nincs hiány. Sőt, a változatos kirándulóhelyek mellett az épített örökségeket is érdemes útba ejteni, ezeket mind összegyűjtöttünk egy csokorba, a teljesség igénye nélkül: íme 20+ kihagyhatatlan látnivaló és kirándulóhely a Bakonyban!

20+ bakancslistás látnivaló és kirándulás a Bakonyban

Bakonybél – Pannon Csillagda

Állandó kiállítást tekinthetünk meg Bakonybélen a csillagászat és űrkutatás történetéről, 400 m² területen. Van itt meteorit simogató, Mars-rover, megnézhetjük, hogyan néz ki egy szkafander ruha, valamint érintőképernyős űrutazáson is részt vehetünk.

Bakonybél – Szentkút (Borostyán-kút)

A falutól kb. 1 km-re található kápolna és környéke 2009 óta Veszprém megye hét természeti csodájának egyike. A hagyomány szerint a monostort alapító Szent Günther és a később vértanúhalált halt Szent Gellért is a közelben élt remeteségben, az ő tiszteletükre emelték a kápolnát 1826-ban. Az épület előtt 3 forrás fakad, a kőből épített medence közepén dombormű eleveníti fel Szent Gellért legendáját.

A kápolna mellett lépcső vezet egy sziklahasadékhoz, amely elé egy Lourdes-i Mária szobor került, emellett egy 14 képből álló stáció és Kálvária is található a szikla tetején.

Bakonybél – Szent Mauríciusz Monostor

Nagy felújításon esett át nemrég a bakonybéli monostor, ahol megtekinthetjük a felújított barokk templomot, az új kiállítóteret és vetítőtermet, a gyógynövényes ágyásokat és arborétumot, a gyógynövényszárító padlást és a látványműhelyeket (üvegen keresztül az előtérből). 

Belépőjegy árak

  • Teljes árú: 1600 Ft
  • Kedvezményes: 1100 Ft
  • Családi jegy (2 felnőtt + 2-5 gyermek): 4990 Ft

Bakonygyiróti pincesor

A különleges pincesor Bakonygyirót településen, az Öreghegy oldalában található. A régi sváb borpincék némelyike akár 100 évnél is idősebb, nagy részük helyi védettség alá esik.

Cuha-völgy

Győrtől 40 km-re, éppen a megyehatáron fekszik Bakonyszentlászló-Vinye, ahonnan kellemes erdei kirándulás tehető a Cuha-patak mentén. A Magas-Bakony közkedvelt kirándulóhelye közel négy kilométer hosszan vezet a sziklás, vízmosásokkal tarkított völgyben.

A völgynek télen-nyáron különleges a hangulata, de talán a legizgalmasabb akkor felkeresni, amikor a patak vize megduzzad és a köveken át kell ugrálni ahhoz, hogy folytatni tudjuk a túrát. Időseknek, kisgyerekes családoknak is szuper program lehet!

TIPP: A Cuha-völgy nem csak közúton, hanem vasúttal is megközelíthető, hiszen a patak mentén döcög alagutakon és völgyhidakon keresztül a vonat, amelynek útvonalát az egyik legszebbnek tartják Magyarországon.

Cseszneki vár

“Vannak helyek, melyek első pillanattól kezdve erős és maradandó benyomást tesznek az emberre. Midőn az országútról először pillantám meg Csesznek várát, az még gyermeki elmémre is olyan behatással volt, miszerint azt többé elfelejteni nem tudtam.”

(Rómer Flóris)⁣

Hasonló élményben lehet részünk, amikor a távolból megpillantjuk Csesznek várát, amely egy hatalmas sziklaszirt tetejére épült a 13. században, a tatárjárás után.

Az első várat a Bana nembeli Jakab báró, kardhordozó mester emeltette, majd a 14. század elején a Csák nemzetség vásárolta meg, tőlük cserével Anjou Károly király csatolta az uralkodói birtokokhoz a területet. A török támadások idején Csesznek végvárként működött, később az Esterházy család barokk kastéllyá alakíttatta át a zordon kővárat.

Korabeli források szerint 1780-ban elköltözött a főúri család, de még szolgaszemélyzet használta a helyiségeket, melyeket egy harminc esztendővel későbbi földrengés, majd tűzvész tett végképp lakhatatlanná.

Hasznos információk:

Nyitva a hét minden napján (kivéve járvány idején):

  • kapunyitás: 10 órakor
  • kapuzárás: 16.30 órakor
  • A belépőjegy kiadás utolsó időpontja: 16.00

Belépőjegyek: diák, nyugdíjas 500.-Ft, felnőtt 700.-Ft

A vár kutyával is (csak pórázon) megtekinthető!

Eplény – Ámos-hegy: kilátó, mezítlábas park és libegő

Eplény környékén nincs hiány látnivalókban, elég csak a Síarénára gondolni, amely télen nagyon népszerű a téli sportok szerelmesei körében. Aki pedig más évszakban érkezik, próbálja ki a libegőt, amely egészen az Ámos-hegy tetejére visz. A hegycsúcson egy mezítlábas park és kilátó is található, sőt remek túraútvonalak is futnak az erdőben.

Fenyőfői Ősfenyves

Kitabeil Pál volt az, aki 1799-ben felhívta a figyelmet a különleges fenyőerdőre, amely 1954 óta kiemelten védett terület.

Hubertlaki-tó

A Bakony mélyén, a város zajától távol, az erdő közepén rejtőző tó hosszabb-rövidebb túraútvonalakon egyaránt megközelíthető. Az 1900-as években a mesterségesen felduzzasztott tó eredetileg vaditatónak készült, és az erdőbirtokos Eszterházy gróf hubertlaki vadászkastélyához tartozott. Gyakran emlegetik „bakonyi Gyilkos-tó”-nak az erdélyi Gyilkos-tó után. Hasonlóságuk alapja többek között a víz tükrét megtörő, kiálló facsonkok látványa.

Jásdi Szentkút-kápolna

Az egyik legrégibb magyarországi búcsújáróhely Jásdon található, kápolnája (egy korábbi fakápolna helyén) 1825-1837 között épült barokk-rokokó stílusban.

Kerteskői-szurdok („Gugyor”)

Vadregényes, 300 méter hosszú szurdok Bakonybél közelében, amelyet a zöld sávjelzésen közelíthetünk meg.

Kőmosó-szurdok

A Kőmosó-szurdok a cseszneki várhegy aljában, a 82-es főút felőli részen található és akár külön túraként, akár az Ördög-árok bejárásával együtt is érdemes felkeresni.

Kőris-hegy és Vajda Péter-kilátó

Bakony legmagasabb hegyén, a Kőris-hegyen áll a Vajda Péter-kilátó, amelynek talapzata 709 méter magasan van a tenger szintje felett.

20+ bakancslistás látnivaló és kirándulás a Bakonyban
Úton a Kőris-hegy felé, a Kék jelzésen

Országos Kéktúra

Az Országos Kékkör több szakasza is áthalad a Bakony-vidéken. A 7. szakasz Nagyvázsony és Városlőd között (22,7 km), a 8. szakasz Városlőd és Zirc között (41,5 km), 9. szakasz Zirc és Bodajk között (59,1 km) vezet.

Ördög-árok

A szurdokvölgyben haladva úgy érezhetjük, mintha egy elvarázsolt erdőben járnák. Hatalmas sziklák, kisebb barlangok és mohás kövek tűnnek fel a fák között és ha szerencsénk van, a patakmederben víz is folyik. Ebben a mesebeli környezetben érjük el túránk csúcspontját, az Ördög-gátat (vagy Gizella-átjárót), amely nem csak a Bakony, hanem egész Magyarország egyik legszebb természeti képződménye. A szűk szoros alján egy hatalmas, mohával borított, méretes szikladarab hever (feltehetően lezuhant), a szikla alatt pedig egy tavacska képződött, amelyben kis vízeséssel bukik le fentről a patak.

Római-fürdő-vízesés

Magyarország egyik, ha nem a legszebb szurdokvölgye Bakonynána közelében található, a Gaja-patak mentén. A függőleges sziklafalak között lezúgó Római-fürdő-vízesés főleg csapadékos időben látványos, de bármelyik évszakban érdemes felkeresni.

Szarvaskő vára, Döbrönte

A Bakony nyugati oldalán található Döbrönte település és Szarvaskő vára, amely a 14. században épült és ma már csak romjaiban tekinthető meg.

Szentgáli Tiszafás

A mesebeli, szinte elvarázsolt erdőre emlékeztető Szentgáli tiszafás tanösvény egyedi hangulatú, kivételes kirándulásra csábít, tele élményekkel.

Tési szélmalmok

Tés településnek két szélmalma is van: az 1840-ben épült Helt-féle (ma is működőképes), és az 1924-ben épült Ozi-féle malom, amelyek a Táncsics utca 16. és 32. számú porták kertjeinek végében állnak.

Nyitva tartás: Hétfő – Vasárnap: 9:00-17:00, téli időszámítás idején: 16:00-ig.

Elérhetőségek:

  • Cím: 8109 Tés, Táncsics M. utca 20.
  • Telefon: 88/469-007
  • Belépő Jegy: 4 év alatt ingyenes
  • Gyerek (4 év felett), nyugdíjas: 200 Ft/fő
  • Csoportos (15 fő felett): 200 Ft/fő
  • Felnőtt: 300 Ft/fő

Tündéri települések: Ganna

A Bakonyban több hangulatos település is található. A mi egyik kedvencünk Ganna, amelyről már 1171-ben említést tesznek egy okiratban, amely szerint bakonybéli bencés apátságnak adományozták. Később a pápai Esterházy-család birtokába került, akik sváb telepeseket hoztak a 18. században. A történelmi család hagyományos temetkezési helye (mauzóleuma) ma is Gannán található. Itt helyezték nyugovóra sok más családtag mellett Esterházy Péter írót is.

Úrkúti őskarszt

Az Úrkúti őskarszt területén az embernek olyan érzése lehet, mintha nem is Magyarországon járna. A Csárda-hegy oldalában található páratlan geológiai csoda ugyanis nem csak hazánkban, hanem az egész világon egyedülálló, és már csak ezért is megér egy kirándulást.

Ajkától 10 km-re, a Déli-Bakony lankáin találjuk Úrkút települést, ahol a magnánérc kitermelésekor bukkantak rá a jura kori sziklafalakra. A 100 millió éves őskarsztban tengeri állatok mészvázas maradványait is megtalálták, a 2,2 hektár területű képződmény 1953 óta védett.

Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontja

A Bakony fővárosának is nevezik Zircet, ahol a Ciszterci Apátság Látogatóközpontjában több órát és akár napokat is eltölthetünk a látnivalók között. Érdemes megtekinteni az 1732-ben épült Bazilikát, a középkori romkertet, az Egyháztörténeti Kiállítást, valamint a Műemlékkönyvtárat.

A templom vezetéssel tekinthető meg, amely minden fél és egész órában indul. Nyitva tartás és további hasznos információk ITT.

Zirci Ciszterci Apátság arborétuma

A ciszterci apátság mellett található az angolkert stílusú arborétum, amely hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye (400 méterrel a tengerszint felett).

Információk a nyitva tartásról ITT.

Szállást keresel a Bakonyban?

Itt tudsz nézelődni »»


Kimaradt volna valami? Elképzelhető! A fenti „20+ látnivaló és kirándulóhely a Bakonyban” listája szubjektív, igyekeztünk olyan csodahelyeket válogatni, ahol mi magunk is megfordultunk. Ugyanakkor szívesen veszünk további ajánlásokat is tőletek, kommentben!

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.