Csodahelyek Nyári Bakancslista – 30+ élmény, amit nem hagyhatsz ki idén nyáron!

Késő estig üldögélni a vízparton, hallgatni a tábortűz pattogását, megízlelni a málnás limonádét, hosszasan kopogtatni a görögdinnyék héját. A legszebb pillanatokat biztosan azok a csodahelyek és élmények jelentik számodra, amelyekre még évek múlva szívesen emlékszel vissza. Elkészült a Csodahelyek Nyári Bakancslista, feküdj ki vele a napra, és tervezd meg az idei nyaradat! 

Tartalomjegyzék

Csodahelyek Nyári Bakancslista – Programok, melyekkel hangulatos nyár vár rád!  

Tudod, hol kapható a legfinomabb lángos? 

Az első és legfontosabb kérdés. Nem árulunk zsákbamacskát, szeretjük a gasztroélményeket, a nyárról pedig azonnal a lángos jut eszünkbe. Fokhagymásan, tejfölösen, sajtosan, bacon feltéttel…folytassuk? Ha te is odavagy a nyár nagy slágeréért, azaz a lángosért, teszteld úton-útfélen, hol a legfinomabb az országban! Összegyűjtöttünk néhány igazán jó tippet, de természetesen folyamatosan kutatjuk a jobbnál jobb új helyeket is! 

Válaszd a hajózást, vár a menetszél! 

A meleg nyári napokon nincs más vágyad, csak egy kis hűsítő szellő, és a víz látványa? Mit szólnál egy tartalmas hajós programhoz? Az ország számos pontján hajókázhatsz kedvedre, vár a Balaton, a Dunakanyar, a Tisza, a Tisza-tó, vagy akár a Holt-Körös. Válassz a néhány órás, vagy az egész napos hajós programok közül, és élvezd, ahogy a menetszél simogatja az arcod! 

Egynapos hajós kirándulások >>

Népszerű vízi sportok – Ha a kánikulában is mozognál

Legyen szó kajakról, kenuról vagy sárkányhajóról, az evezés mindenképpen izgalmas kihívás. A vízi sportok kedvelői számára most az első számú kedvenc a SUP, a Balaton és a Dunakanyar is számos SUP túrát kínál. Ha nem csak az evezés vonz, ússz kedvedre, próbáld ki a vízi kosárlabdát (akár a Balaton vizében), a vízi röplabdát, a bevállalósaknak pedig ott a flyboard, a wakeboard, a búvárkodás, és a jetovator (pl. Lupa Beach)! 

Sétálj egyet a szépséges Bánki-tó partján! 

Ha éppen nincs strandidő, vagy az esti órákban jól esne egy kis séta, a Bánki-tó partja ideális úti cél a kikapcsolódáshoz. Egy stégen ülve akár olvashatsz is, de biztosan órákig fogod élvezni közben a tó, és a környező hegyek látványát, a horgászok küzdelmét, illetve a csomagolt szendvics fenséges ízét. A Bánki-tó első látásra megszeretteti magát veled! 

Csodahelyek Nyári Bakancslista – 30+ élmény, amit nem hagyhatsz ki idén nyáron!
Bánki-tó (fotó: Kristóf Eszter)

Kémleld a csillagokat a csopaki Csillagvártából!

A csopaki Csillagvárta fantasztikus helyszín ahhoz, hogy az éjszakai égboltban gyönyörködj. A Balatoni Bringakörút mellett található fából készült csillagmegfigyelő a Balaton felé néz, mellette információs táblákat helyeztek el, amelyek a csillagképekről és az éjszakai égboltról mesélnek a látogatóknak. Ha a Csillagvártát veszed célba, vidd a csemetéket is, a környéken játszótér és rovarhotel is vár. 

Járd végig a tatai Fényes tanösvény lápos birodalmát!

Tata sokkal több érdekességet tartogat számodra, mint gondolnád. A vizek városában az Öreg-tó, a Cseke-tó, és a Derítő-tó népszerű kirándulóhelyek, ám ha igazán rendhagyó élményt keresel, járd végig a Fényes tanösvényt. Az egész évben látogatható tanösvény legérdekesebb része az 1350 méter hosszú cölöpsétány, a tündérrózsákkal borított tó, és a Nagy-Égeresben található kilátótorony. 

Pecázz a Lak-völgyi tó partján! 

A Lak-völgyi tó, amely Bélapátfalván, a Bükk-hegységben fekszik, minden korosztály számára pihentető élményeket tartogat. Ha szeretsz a hegyekben kerékpározni, állj meg a tóparton elhelyezett padoknál egy kicsit pihenni, és gyönyörködj a tó látványában! A vízben nyáron fürdeni is lehet, de ha horgásznál egy kicsit, arra is van lehetőség, csak feltétlenül hozz magaddal pecabotot, és valami ütős kis csalit! 

A szabad ég alatt piknikeznél? 

A piknikezéshez nincs másra szükség, mint egy plédre, néhány szendvicsre, és egy kis üdítőre. Útnak indulhatsz gyalog, kerékpárral vagy akár autóval is, a lényeg, hogy olyan helyet válassz, ahol garantált a kikapcsolódás. A visegrádi Panoráma-kilátó, az Orfűi-tó partja, és Balatonlelle kikötője egyaránt remek választás, a friss levegő, az erdei környezet és a panoráma azonnal magához láncol majd. 

Csodahelyek Nyári Bakancslista – 30+ élmény, amit nem hagyhatsz ki idén nyáron!

Kortyolj egyet egy forrás frissítő vízéből, és élvezd a nyarat! 

Számos olyan forrás található az országban, amelynek vize még a legmelegebb nyári napokon is frissítően hűvös élménnyel ajándékoz meg. A szentendrei Lajos-forrás, a pilisszentlászlói Kárpát-forrás, és a visegrádi Kaán-forrás vize is iható, de ha egészen naprakész szeretnél lenni a hazai forrásokkal kapcsolatban, tájékozódj a ForrásVízŐrző Civil Hálózat weboldalán! Egy dolog biztos, a források akkor is mesés látvánnyal ajándékoznak meg, ha csak kirándulás közben fedezed fel őket magadnak. 

Csodahelyek Nyári Bakancslista – 30+ élmény, amit nem hagyhatsz ki idén nyáron!
Ivókút Balfon

Erdei kirándulás & kánikula – Hűsölj az erdőben! 

Ha szeretsz kirándulni, akkor biztosan tudod, hogy az erdőben egy kicsit mindig hűvösebb van, ami kánikula idején kifejezetten kellemes élmény. Válassz olyan útvonalat, amely nem jár magas szintkülönbséggel, és bújj el a fák közé a napsugarak elől! Jó úti cél lehet az Apátkúti-völgy, a Királyréti tanösvény, a Mecseki Parkerdő, vagy akár a lillafüredi Oxigén sétaút, bármelyik helyen minden korosztály remekül érzi majd magát. Teszteld bátran, és vidd a családot is! 

Az Apátkúti-völgy csodái
Apátkúti-völgy

Erdei vonatozás – Vidd magaddal a csemetéket is! 

Kiegészítenéd az erdei kirándulást egy kis vonatozással? Hazánkban számos helyen utazhatsz erdei kisvasúttal, hatalmas élmény zötykölődni a fák között. Ha kalandos nyári programra vágysz, mindenképpen vésd fel a listádra a vonatozást! 

 „Szedd magad” akciózz a hazai gyümölcsöskertekben! 

Évtizedek óta számos helyen működik a „Szedd magad” vagy „Vedd magad” akció, amelyet – úgy tűnik – nem tudunk megunni, hiszen a gyümölcsöskertek és földek népszerűsége töretlen. Az eper, a barack és az alma a legnépszerűbb „szeddmagad” gyümölcsök, ezekből szörpöt, lekvárt, vagy akár süteményt is készíthetsz otthon. A lehetőségeknek csak a fantáziád, a kreativitásod és a kézügyességed szabhat határt. Szuper „Szedd magad/vedd magad” helyeket találsz ide kattintva

Csodahelyek Nyári Bakancslista – 30+ élmény, amit nem hagyhatsz ki idén nyáron!

Úszkálj boldogan! – Lubickolj egy hangulatos strand ölelésében

Mindenki mást keres a strandokon. Van, aki az árnyékos részeken alszik szívesen, van, aki a vízi bicikliről szeret csúszkálni, míg más a napozás élménye miatt látogat ki egy-egy helyre. Hogy csak néhány strandot emeljünk a hazai helyek közül, a dorogi Palatinus-tó a gyönyörű kék vize miatt, a balatonszemesi strand a retró hangulat miatt, a Velencei-tónál található Velence korzó pedig az őrülten jó lángos és a fehér homok miatt bakancslistás hely. 

Csodahelyek Nyári Bakancslista – 30+ élmény, amit nem hagyhatsz ki idén nyáron!

Nézd meg este a kivilágított Gömb-kilátót Balatonbogláron! 

A Várdombon álló Gömb-kilátó népszerű kirándulóhely, ráadásul a meleg nyári napokon is megközelíthető anélkül, hogy órákig kellene gyalogolnod. A kilátóból elképesztő a panoráma, láthatod innen a Balaton kéklő vizét, a rajta ringatózó hajókat, és az északi part hegyvonulatait is. Az éjszakai díszkivilágításnak köszönhetően az építmény még este is páratlan látványt nyújt, akár a kilátó mellett állsz, akár az északi partról gyönyörködsz benne. 

Csodahelyek Nyári Bakancslista – 30+ élmény, amit nem hagyhatsz ki idén nyáron!
Balatonboglári Gömbkilátó

Kóstoltad már a cecei dinnyét? Ha nem, itt az ideje! 

Biztosan te is hallottad már, hogy a cecei dinnyének nincs párja. Nos, biztosan neked is van bombabiztos dinnyelelőhelyed, de ha Cecén jársz, mindenképp nevezz be egy dinnyézésre, mert itt tényleg elképesztően édes dinnyék várnak. Vidd haza, vagy a nyaralóba, hűtsd le, és élvezd a fogaid alatt gyengéden roppanó, mézédes görögdinnye ízét! Ezt az élményt biztosan nem fogod egyhamar elfelejteni. 

Csodahelyek Nyári Bakancslista – 30+ élmény, amit nem hagyhatsz ki idén nyáron!

Keresd fel a pécsi lakatfalat, és akassz rá saját lakatot! 

A pécsi lakatfal híres arról, hogy több száz lakat díszíti, melyeket csak „szerelmesek lakatjai” néven emlegetnek. A recept egyszerű: a lakatra írd fel a neveteket (vagy gravíroztass), helyezd fel a korlátok egyikére, majd a kulcsot hajítsd el jó messzire, hogy a szerelmetek is örökké tartson. Ha nem utazol mostanában Pécsre, lakatfalat találsz még pl. Vácon, Egerben, Győrben, és Tatán is. 

Nyáron is tarol a szentendrei Karácsony múzeum

A szentendrei Hubay Ház múzeumként és üzletként is működik, így amellett, hogy megtekintheted a XX. század népszerű karácsonyfadíszeit, képeslapjait és más emlékeit, vásárolhatsz is néhány új karácsonyi apróságot otthonra. Az üzletben angyalkák, rénszarvasok, hóemberek, hógömbök, házikók, és sok már dísz vár arra, hogy kiválaszd közülük azt, amelyiket hazaviszed majd magaddal. A forró nyári napokon mókás élmény egy karácsonyboltban sétálgatni, ne hagyd ki! 

Csodahelyek Nyári Bakancslista – 30+ élmény, amit nem hagyhatsz ki idén nyáron!
Hubay Ház (fotó: Kristóf Eszter)

Kapd fel a napszemüveged, és hekkezz egyet a Rómain! 

A 3. kerületben található Római-part kedvelt célpontja azoknak, akik a főváros közelében keresnek egy helyet, ahol a Duna-parton hűsölhetnek. A Rómaira érkezhetsz bicajjal, rollerrel, a gyerekekkel, a kutyáddal, itt mindenki tárt karokkal vár. Egy jó hekk mindenképpen legyen része a programnak, választhatsz a hagyományos fűszeres pirospaprikás köntös, és a speciálisabb fűszerezésű hekkek közül is. Dönts le mellé egy limonádét, és meglátod, ez lesz a Csodahelyek Nyári Bakancslista egyik legkedvesebb pontja.  

Szervezz barlanglátogatást a nagy melegben! 

Számos barlang található az országban, ahol hosszabb-rövidebb túrán vehetsz részt. A fülledt nyári napokon egyenesen imádni fogod, ahogyan egy-egy barlang mélyén hűsölhetsz a kellemes klímában, miközben izgalmas látnivalók várnak. Az Abaligeti barlang, a Pál-völgyi-barlang, a Budai Vár-barlang, a Sátorkőpusztai-barlang, a Szelim-barlang és a Baradla-barlang garantáltan mesés úti cél! 

Csodáld meg a napkeltét, vagy a naplementét a Dunakanyarban! 

Biztosan sokszor hallottad már, hogy a Prédikálószék elképesztően szép panorámával ajándékoz meg, ez pedig csak hatványozódik a napkelte és naplemente látványának köszönhetően. A túra igen megerőltető, ezért csak akkor vágj bele, ha kitartó vagy, akkor viszont fényképezőgépet mindenképpen vigyél magaddal, mert erről a kilátásról muszáj lesz néhány képet készítened! 

Nyári kerékpártúrát tervezel? Ezek a legjobb helyek! 

Szeretsz kerékpárra pattanni, hogy így fedezd fel a környező táj szépségét? A nyári biciklitúrák koronázatlan királya a vízparti tekerés, hiszen így a sportolást kiegészítheted egy kis strandolással is. Egy Balaton-körút legalább olyan jó választás, mint a Velencei-tó, vagy akár a Tisza-tó körbetekerése. Ha nem ragaszkodsz a strandoláshoz, teszteld bátran a Pilis Bike kerékpáros túraútvonal hálózat útvonalait! 

Fotó: Deák-Ember Ágnes

Próbáld ki a bobozást, garantáltan levesz a lábadról! 

Száguldozni egy bobon akkora élmény, hogy nem maradhat ki a nyári kalandokból. Magyarország legizgalmasabb bobpályája között említenénk Balatonfűzfőn a Balatoni Bob Szabadidőparkot, ahol balatoni panoráma fogad, de a Visegrádi Bobpálya is bakancslistás hely. Bobozhatsz még Sátoraljaújhelyen a Zemplén kalandparkban, Sopronban, Balatonbogláron és Miskolctapolcán is. 

Kirándulás a Zsitvay-kilátó környékén – Élmények Visegrád ajánlásával
Visegrádi Bobpálya

Hűsölj hazánk legszebb szurdokaiban! 

Kalandos útvonalakat, meredek sziklafalakat, szűk folyosókat és elbűvölő látnivalókat tartogatnak hazánk vadregényes szurdokai. A látványos természeti kincseknek köszönhetően felejthetetlen kirándulásban lesz részed, ráadásul a hűsítő szurdokvölgyek felfedezése igazán romantikus programnak ígérkezik.

Esti borozgatás Badacsonytomajban? Feltétlenül mondj igent! 

Egy pohár bor, és a mellette fenségesen illatozó hagymás zsíros kenyér olyan páros, amit biztosan emlegetni fogsz még hetek múlva is. Badacsonytomaj kiváló úti cél, ha megkóstolnád a helyi pincészetek borait, ráadásul olyan balatoni kilátás fogad a szőlőhegyről, aminek aligha akad párja a környéken. 

Ugye neked is nagy kedvenced a balatoni strandos palacsinta?

Bármerre jársz a Balatonon, a strandos palacsintának biztosan nem akad párja. A hagyományos ízek (nutella, lekvár, kakaó, dió, fahéj) mellett limonádés, mákos-meggyes, túrós-citromos ízekkel is találkozhatsz, ráadásul különböző öntetek közül is választhatsz. Balatonszemes retró strandján igazán hangulatos palacsintázásban lehet részed, de a szárszói strandos palacsintáknak is nagyon jó a híre. 

Frissülj fel a legszebb hazai vízesések mellett! 

Ha egy vízeséshez kirándulsz, biztosan végig szem előtt tartod majd, hogy bármilyen hosszú is a túra, kellemes hűsölés vár rád a víz mellett. Ha könnyen megközelíthető célpontot keresel, válaszd a szentendre Dömörkapu-vízesést, vagy az Annavölgyi-vízesést, de szintén jó választás a visegrádi Ördögmalom-vízesés, az Ilona-völgyi vízesés, a Jegenye-völgyi vízesés, és a Lillafüredi vízesés is. 

Jegenye-völgyi vízesés, Solymár
Jegenye-völgyi vízesés (fotó: Szabó Zsanett)

Fagyikörkép – Keresd az ország legkülönlegesebb fagyiját! 

Akár a tejes, akár a vizes fagylaltokat kedveled jobban, hazánkban számos fagyizó tartogat számodra meglepetéseket. Megkérdeztünk titeket a Csodahelyek Magyarországon csoportunkban, hogy hol ettétek a legfinomabb fagyit belföldön és nagy örömünkre közel 900 választ kaptunk. A soltvadkerti Szent Korona cukrászdát nagyon sokan ajánlottátok, de Pécs, Kecskemét, Gyenesdiás és Tihany is sokszor szerepel a kommentek között

Tipp! Mi legutóbb Székesfehérváron a Damniczki cukrászda kínálatát teszteltük, és teljesen lenyűgözött a színes kínálat. A zelleres citrom és a sütőtökös narancs egyszerűen felülmúlhatatlan! 

Vonzanak a hazai tengerszemek? Ideje felkeresned őket! 

Mielőtt útnak indulsz, tudnod kell, hogy Magyarországon nincsenek valódi tengerszemek, csak bányatavak, ám ezek a tavak semmihez sem fogható szépségűek. Népszerű célpont a kirándulók körében a Tarcali bányató, a Jósvafői tengerszem, az Erdőbényei bányató, és a Megyer-hegyi tengerszem. Káprázatos színű vizének köszönhetően a Rudabányai bányató a mi egyik nagy kedvencünk. 

Kutyabarát kikapcsolódást keresel? Ne hagyd otthon Buksit! 

A legjobb kutyabarát helyek az országban nem csak kutyabarát kirándulóhellyel, hanem szállással, és gasztroélményekkel várnak. Ha csak sétálnál egyet a négylábúakkal, a Római part is remek választás, Székesfehérváron pedig számos étterem, kávézó és cukrászda terasza kutyabarát. Hosszabb túrához a Csóványosi-kilátót vedd célba! 

Vízparti sátorozás, tábortűz, csillagok – Élmények a szabad ég alatt! 

Ha próbáltad már a kempingezést, akkor tudod, hogy sátorban aludni merőben más élmény, mint lakóautóban. Van, aki rajong az élményért, míg mások inkább a vendégházakat részesítik előnyben. Ha elég bevállalós vagy, pipáld ki a Csodahelyek Nyári Bakancslista sátorozós pontját, este sütögess szalonnát a tábortűznél, és kémleld a csillagokat! 

Állatkertek, vadasparkok, állatsimogatók várnak szerte az országban

A legnagyobb hazai állatkertek biztosak rajta vannak a bakancslistádon, vannak azonban olyan helyek is, amelyek rendhagyó programmal ajándékoznak meg. Ilyen a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, a Szalafői Bölény Rezervátum, a Kőröshegyi Teknős Park, és a Petesmalmi Vidrapark Lábodon. Bármelyiket is választod, garantáltan hatalmas mosollyal az arcodon térsz majd haza.

Levendulaszüret

Ez a nyár sem telhet el levendulaszüret nélkül. Országszerte egyre több levendulás kert közül válogathatunk, ha fotózni szeretnénk vagy virágot szedni. De merre induljunk, ha emellett még a tömeget is elkerülnénk?

Az élményeket, programokat, kirándulóhelyeket hetekig sorolhatnánk, hiszen a nyár tökéletes évszak a színes kalandokhoz. Akár egy hőlégballon fedélzetén, akár egy horgászcsónak padján üldögélsz, gondolj arra, hogy minden nyári nap tökéletesen alkalmas arra, hogy a Csodahelyek Nyári Bakancslista egy-egy pontját teljesítsd. Kellemes szórakozást és meleg nyarat kívánunk hozzá! 


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: ©Csodahelyek, unsplash

Kiemelt kép: pexels-Jill Wellington

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.