Rózsakertek Magyarországon – 15 rózsakert, ahol különlegességek virágoznak

Örömmel sétálnál olyan rózsakertben, ahol istenien illatozó, gyönyörű színekben pompázó rózsák virágoznak körülötted? Nem láttál még zöld rózsát, vagy kínai tearózsát? Összegyűjtöttünk 15 helyszínt, ahol a rózsakertek igazi rózsakülönlegességeket tartogatnak számodra! 

Rózsakertek Magyarországon – 15 kert, ahol igazi rózsakülönlegességek virágoznak

Cziráky Margit Rózsakert, Fertőd

Az ország egyik leghíresebb rózsakertje a fertődi Esterházy-kastély mellett található, 2016 óta a nagyközönség számára is megtekinthető májustól szeptemberig a több száz rózsafaj virágzása. 

A park helyreállítását Esterházy IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő indította el, 1908-ban Hulesch Károlyt több mint húszezer rózsatő telepítésével bízták meg. Ma a Cziráky Margit Rózsakert 8000 tő rózsával büszkélkedhet, vajszínű, piros, mély bordó és narancs árnyalatú virágok is várnak. A színes és illatozó rózsákat júniusban érdemes felkeresni, a 220 méter hosszú, rózsákkal borított lugas, és a pavilon bámulatos látványt nyújt. 

Siklósi vár, Rosarium

A Villányi-hegységben található, több mint 700 éves Siklósi vár népszerű turisztikai látványosság, évente több ezren keresik fel kirándulásuk során. 

A XV-XVI. században a főúri hölgyek aktívan részt vettek a kertművelésben, virágoskertjük, gyógynövényes kertjük és fűszerkertjük is volt. A várban Kanizsai Dorottya idején feltehetően két helyszínen volt kert, melyet rosariumnak neveztek, ám a kertről sajnos írásos emlék nem maradt fenn. Kanizsai Dorottya Rózsakertje ma is látogatható a vár falai között. 

A vár nyitva tartásával és a belépőjegy árakkal kapcsolatban a vár weboldalán tájékozódhatsz. 

Tagore sétány, Balatonfüred

Ha Balatonfüreden jársz, mindenképpen tegyél egy sétát a népszerű Tagore sétányon, amely a hajóállomás mellől indul. Itt található a Bujtor István szobor, és a Halász és a révész szobra, valamint egy híresen szép rózsakert is. 

A lugasok alatti padokon üldögélve nem csak a rózsákban gyönyörködhetsz, hanem a páratlan balatoni panorámában is. Sőt, a friss házasok gyakran a füredi rózsakertben készítik el tavaszi esküvői képeiket a káprázatos színű rózsák ölelésében. A sétány rózsakertje szabadon látogatható

Rózsák a Tagore sétányon (fotó: Kristóf Eszter)

Keszthelyi Balaton-part

Lehetőséged van tavasszal, vagy nyár elején Keszthelyre látogatni? A keszthelyi Balaton-parton a víz tükrén kívül a móló előtt található rózsákban is gyönyörködhetsz, ezért mindenképpen vedd fel ezt az élményt a bakancslistádra. 

Ülj le a rózsalugas alatt elhelyezett padok egyikére, és romantikázz a virágtengerben, az elképesztő rózsaillatban május végén, június elején! A vízparton található rózsakert és lugas szabadon látogatható

Budatétényi Rózsakert

A Budatétényi Rózsakert hazánk legnagyobb rózsa génbankja, amely egy 2,5 hektáros területen fekszik, amelyből a rózsaágyások 1 hektáron fekszenek. A 9 ezer rózsatővel, és mintegy 1200 féle rózsával büszkélkedő gyűjtemény olyan különlegességeket mutat be, mint az ókeresztény abesszin szent rózsa, a középkori csemege és patikárius rózsa, az iráni és bulgár damaszkuszi rózsa, a zöld rózsa, a moharózsák, a legkorábbi kínai tearózsák, vagy Európa legősibb sárga rózsái. A kert 205 magyar rózsafajtát mutat be. 

A főváros legnagyobb rózsakertje ingyenesen látogatható, a kertlátogatáshoz kisebb csoportok számára szakvezetés is kérhető. A kert bejárata a Nagytétényi út 188. szám alatt található, a rozárium virágokat nem értékesít.

Verseghy park, Szolnok

A Tisza-parton haladó sétány mellett helyezkedik el a szolnoki Verseghy park, amely az 1930-as évektől rózsakertnek, azaz rozáriumnak is otthont ad. A rózsakertbe magyar nemesítésű rózsafajtákat telepítettek, melyek kereskedelmi forgalomban ma már alig-alig fordulnak elő a külföldről érkező rózsák mellett. 

A kert pergolával, és 300 fajta rózsával várja azokat, akik kíváncsiak az olyan hazai rózsafajták, mint a Noémi, a Mohács, a Ruzsa, és a Tündér Ilona virágzására. A kert szabadon látogatható

Máriakálnok, Rózsakert

A Mosonmagyaróvár közelében található Máriakálnokra feltétlenül látogass el, ha kíváncsi vagy a település központjában fekvő rózsakertre, ahova 3600 rózsatövet ültettek. A kertben megnézheted közelebbről a tearózsát, a parkrózsát, és a futórózsát is. A rozárium szabadon látogatható

Tipp! A környéken érdekes látnivaló a mosonmagyaróvári Régi Malom, az Óvári vár, és a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont. Ha gyerekekkel kirándulsz, mindegyik úti cél izgalmas ígérkezik majd. 

Luby-kastély és Rosarium, Nagyar

A gyönyörűen felújított Luby-kastély Nagyar különleges látnivalója, a kastélyt 1879-ben Luby Géza építette, az épület körül található rosariumot a rózsakirályként is emlegetett ifj. Luby Géza létesítette. 

A rózsakirály kertészeti könyvtára és kertje országszerte híres volt, ezt a kertet rekonstruálták a felújítás során. Az antik rózsák zenélő rózsakertjeként is ismert kertben közel 5000 rózsatő várja a látogatókat. A kastélyban 2013-ban interaktív múzeumot rendeztek be, amelyet gyerekekkel is érdemes felkeresni. 

A rozárium belépőjegy megfizetése ellenében látogatható, az árakat ide kattintva találod. 

Révfülöpi Rózsakert

A révfülöpi vízpart és móló az egyik legszebb része a Balatonnak, annál is inkább, mert az apró kikötő bájos hangulata garantáltan levesz a lábadról. A Rózsakert az 1950-es évek végén készült, majd 2010-ben felújították a parkot és a mellette lévő játszóteret is. 

A kert természetesen gyönyörű, a rózsák illata pedig minden évben visszacsalogatja Révfülöpre azokat, akik egyszer látták már a rózsákat virágozni. A rózsakert ingyenesen és szabadon látogatható

Rózsaliget, Siófok

A siófoki Rózsaliget a Balaton-parton található, a hajóállomás közvetlen szomszédságában. A színes virágágyások, a rózsabokrok és a lugasok látványa elbűvölő, egy vízparti séta során garantáltan sok képek készítesz majd a virágzó rózsákról. A Rózsakert közelében találod a Balatoni sellő, a Halászok és Karinthy Frigyes szobrát. 

Szőregi rózsa, Szeged

Szőreg Szeged városrésze, a rózsák és végtelen rózsamezők hazájaként is emlegetik. Szőreg környékén évente több millió rózsatő nevelkedik, a szőregi rózsatermesztés hagyománya inspirálta egy virtuális rozárium™ létrehozását.

Az Európa-szerte híres rózsatöveket júniusban érdemes felkeresni, az ekkor szervezett Rózsaünnep legizgalmasabb része a karneváli felvonulás. A hat kilométeres út során a nézők között több tízezer rózsát és rózsaszirmot szórnak szét. 2013. január 31-én a szőregi rózsatő bekerült a Magyar Értéktárba fagytűrő képessége, hosszan tartó virágzása és szépsége miatt. 

Boldogasszony Rózsakert, Kecskemét

A kecskeméti Boldogasszony Rózsakert, latin nevén Rosarium Virginis Mariae II. János Pál pápa 2002-ben kelt körlevelének is emléket állít. A Katona gimnáziummal szemben található kert a világ egyedüli élő rózsafüzére. 

Az 50 ezer illatozó rózsa feltöltődést nyújt azoknak, akik szeretik a virágzó rózsákat, vagy esetleg romantikus randi helyszínt keresnek Kecskemét központjában. A rózsakert ingyenesen és szabadon látogatható. 

Gül Baba Rózsakertje

A „rózsák atyjaként” is emlegetik Gül Babát, a török dervist, aki a legenda szerint maga hozta el a rózsát és a rózsakultuszt Magyarországra. Ezt erősíti, hogy állítólag a turbánján is mindig virított egy rózsaszál. Türbéje, vagyis mauzóleuma a budapesti Rózsadombon, a Margit híd budai hídfője közelében található, a sírkápolna körül pedig impozáns rózsakert is helyet kapott.

Margitszigeti Rózsakert

Az első rózsakertet 1810-ben telepítették a Margitszigeten József nádor kezdeményezésére, és ma is élvezhetjük a színes virágok illatát a pergolák alatt vagy a kihelyezett padokon ülve. Az ellipszis alakú kertet a vadaspark közelében keressük, egész évben szabadon látogatható.

Babák Rózsakertje, Velence

A velencei Babák Rózsája park különlegessége, hogy a parkba azokat a rózsákat ültetik el, melyeket a város a született gyermekek családjának ajándékoz, hogy köszöntse a legújabb polgárokat. A rózsák mellé kihelyezik a gyermekek névtábláját is. A rózsakert szabadon látogatható a velencei Zárt utcánál. 

+ 1 Rózsakert a Millennium Háza mellett

Fontos tudnod, hogy az időjárás nagyban befolyásol(hat)ja a rózsák virágzását, ezért mielőtt útnak indulsz, mindenképp tájékozódj a kertek állapotáról, és nyitva tartásáról (utóbbi a járványügyi helyzet miatt is fontos)! Reméljük, színes élményben lesz részed!

Térképen a rózsakertek:


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Kristóf Eszter (Siófok, Balatonfüred), Osgyáni Eszter (Szolnok), ©Csodahelyek, pixabay

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.