20+ bakancslistás program és látnivaló a Balaton déli partján

Vízparti sétányok, bámulatos kilátópontok, állatkert, kisvasút, számos családi program és még több látnivaló vár, nem csak a Balaton-felvidéken, de a déli parton is. Összegyűjtöttük, melyik az a 20+ látnivaló a Balaton déli partján Akarattyától a Kis-Balatonig, amit kár lenne kihagyni egy kirándulás során.

20+ látnivaló a Balaton déli partján

Örök kérdés, hogy a Balaton északi vagy déli partját látjuk-e szebbnek, de egy biztos: a Balaton-felvidék látnivalói mellett a déli part is tartogat csodahelyeket.

Ha többnapos kikapcsolódást terveztek a Balatonnál, foglaljatok szállást, mi pedig máris mutatjuk a legjobb programokat.

Kisfaludy kilátó, Balatonakarattya

A balatonakarattyai Kisfaludy kilátóból csaknem 20 emelet magasból gyönyörködhetünk a balatoni táj szépségében. Tiszta időben Badacsonyig is ellátni.

A kilátó mellett sokan sétálnak és piknikeznek naplemente idején, aki pedig kedvet érez magában egy kis sétához, az a kilátó mellől induló falépcsőkön keresztül lejuthat a vízpartra is.

Cím: 8172, Balatonakarattya, Kisfaludy sétány 19.

Bella Állatpark, Siófok

A Bella Állatpark Siófok határában található, autóval és városnéző kisvonattal is megközelíthető. A parkban tevékkel,pávákkal, szurikátákkal, alpakákkal, és díszmadarakkal is találkozhatunk, az állatsimogatóban kecskék és bárányok várnak.

A dísztóban élő koi pontyok etetése mindig izgalmas látvány a csemeték számára, de a fekete hattyúkat is sokan figyelik szívesen. Ha nyitva tartjuk a szemünket, megfigyelhetjük, hogyan hűti magát ventillátorral az állatpark legnépszerűbb tevéje.

Az állatpark felkeresése 2-3 órás családi program, akár babakocsival is érkezhetünk, a terep alkalmas hozzá.

Cím: 8600, Siófok, Verebesi utca 35

Siófoki Víztorony

A Siófoki Víztorony Siófok és a Dél-Balaton jelképe, az emblematikus épületet évente több ezer kiránduló keresi fel a páratlan balatoni panoráma kedvéért. A torony tetejéről látható a Badacsony, a Tihanyi-félsziget, a Somogyi-dombság, Siófok belvárosa és a Balaton-parton álló óriáskerék is.

Még több tudnivaló >>

A torony mellett található szökőkútban helyezték el gróf Széchenyi István szobrát, amely a grófot a Balaton első gőzhajóján, a Kisfaludyn állva ábrázolja.

Cím: 8600, Siófok, Fő tér

Siófoki rózsakert

A Siófoki Hajóállomás környéke új köntösbe öltözött, ennek köszönhetően a Balatoni Sellő szobra körül zenélő szökőkút, díszkert, rózsakert és több szelfipont várja a látogatókat.

Hűvösebb nyári napokhoz és egy romantikus esti sétához is ideális választás a megújult vízparti sétány.

Cím: 8600, Siófok, Krúdy sétány

Fordított Ház, Siófok

A siófoki Fordított Ház minden korosztály számára rendhagyó programot kínál. A házban minden a feje tetejére állt, ami alaposan próbára teszi az érzékszerveinket.

Látogatásunk során szédülést és hányingert is tapasztaltunk, ennek ellenére olyan élménnyel ajándékozott meg, amivel nem találkozunk minden nap. Több fotót nem mutatunk, nem szeretnénk lelőni a poént, ezt látni kell élőben!

Cím: 8600, Siófok, Május 1. utca 1.

Fordított Ház (fotó: Kristóf Eszter)

Kőhegyi kilátó, Zamárdi

A Kőhegyi kilátó Zamárdi délnyugati részén található, a 35-40 lépcsőfok leküzdése után lenyűgöző balatoni panoráma fogad bennünket.

Az ingyenesen látogatható kilátóból tiszta időben Kenesétől egészen Keszthelyig ellátni, a kilátó lábánál ingyenes mobil wc, ivókút, pihenőpadok és asztal szolgálja a kirándulók kényelmét.

Cím: 8621, Zamárdi, Kilátó dűlő

Balaton szíve szobor, Zamárdi

Zamárdi vízpartján, néhány lépésre a Balatontól, a Margó Ede sétányon találjuk a vörös homokkőből készült Balaton szíve szobrot.

A szobor rendkívül népszerű a kirándulók körében, a szobor szívén keresztül hangulatos képeket készíthetünk a Balatonról.

Cím: 8621, Zamárdi, Margó Ede sétány 14.

Balaton szíve szobor (fotó: Kristóf Eszter)

Kvassay sétány és móló, Balatonföldvár

A balatonföldvári sétálótér összefonódott Kvassay Jenő nevével, az 1200 méter hosszú, platánokkal szegélyezett Kvassay sétány minden évszakban mesés látvánnyal ajándékozza meg a látogatókat.

A sétány közelében található a hajóállomás és a vitorláskikötő, emellett több büfé és fagyizó várja a Balaton szerelmeseit a földvári vízparton.

Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó, Balatonföldvár

A Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó Balatonföldvár rendhagyó látnivalója. A hajó alakú épületben egy interaktív kiállítás keretén belül információt kaphatunk a balatoni hajózásról, emellett makettek, terepasztalok, filmvetítések és szimulátorok segítenek az ismeretszerzésben.

Érdemes felkapaszkodni a hajó árbócára emlékeztető 25 méteres magas kilátóba is, ahonnan Balatonakarattyától akár Keszthelyig is elláthatunk.

Olvasónk beszámolója >>

Cím: 8623, Balatonföldvár, Erzsébet utca 50

Balatonföldvári kilátó
Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó (fotó: Szabó Zsanett)

Kelta sétány, Balatonföldvár

A 6,5 kilométer hosszú Kelta sétány bakancslistás látnivaló a Balaton déli partján, a sétányról megtekinthetjük Balatonföldvár látnivalóit, a 40 méter magas fal tetejéről pedig a Tihanyi-félsziget látványában is gyönyörködhetünk.

Balatonföldvári kilátó
Kelta sétány (fotó: Szabó Zsanett)

József Attila Emlékház, Balatonszárszó

József Attila élete 1936 nyarától kapcsolódik Balatonszárszóhoz, pihenéssel, udvarlással és versírással töltötte napjait a Palota panzióban. A balatonszárszói villasoron lévő egykori Horváth-panzió ad otthont az új József Attila-kiállításnak, itt töltötte utolsó napjait a költő.

József Attila és Balatonszárszó >>

A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.

Cím: 8624, Balatonszárszó, József Attila utca 7.

József Attila Emlékház (fotó: Kristóf Eszter)

Csukás Színház, Balatonszárszó

A Csukás Színház, az ország egyetlen fedett, szabadtéri színháza Balatonszárszón, a vasútállomás és a Balaton között helyezkedik el.

Csukás István, Kossuth-díjas író ezen a bájos településen élt és alkotott, a színház falán Süsüvel, és a Nagy Ho-ho-horgásszal is találkozhatunk.

Műsor és jegyvásárlás >>

Cím: Balatonszárszó, Jókai Mór utca 2.

Csukás Színház (fotó: Kristóf Eszter)

Móló sétány, Balatonlelle

A balatonlellei Móló sétány a Balaton egyik legkedveltebb sétánya, itt található a hajóállomás, a Napfény Strandfürdő és az óriáskerék is.

Aki szívesen túrázna Lellén, annak jó szívvel ajánljuk a 20 négyzetméteres, legyező alakú Kishegyi kilátó panorámateraszát, amely a Kishegy tetején fekvő Parkerdőben várja a kirándulókat.

Balatonboglári lombkoronasétány

A balatonboglári lombkoronasétány a híres Gömbkilátó szomszédságában található, a sétány 500 méter hosszan kanyarog a Várdomb gerincén.

A lombkoronasétány kihagyhatatlan látnivaló a Balaton déli partján, folyosóit 15 pihenőállomás színesíti, ahol interaktív formában ismerkedhetünk meg a Várdombbal, a Balatonnal, illetve a környék élővilágával.

A sétány utolsó harmadában már nemcsak az erdei környezetben, hanem a balatoni panorámában is gyönyörködhetünk.

Cím: 8630 Balatonboglár, Várdomb

Gömbkilátó, Balatonboglár

A Várdomb csúcsán, 165 méteres magasságban áll Balatonboglár emblematikus látványossága, a Xantus János Gömbkilátó, amelyet évente több tízezer látogató keres fel a káprázatos panoráma miatt.

A gömb alakú, 15 méter átmérőjű szerkezetet eredetileg belső üvegburkolattal tervezték fölállítani, de a természeti erők ezt nem tették lehetővé. A kilátó erős szélben akár több métert is kilenghet.

Cím: 8630 Balatonboglár, Várdomb

Szaplonczay sétány, Fonyód

Fonyód romantikus látnivalója, a Szaplonczay sétány (más néven Panoráma sétány) százéves fákkal és mesés balatoni panorámával várja a látogatókat.

A sétányon megtekinthetjük Pál Mihály Balatoni szél című szobrát, az útvonalon emellett egy szelfipont is vár bennünket.

Érdekesség: Szinyei-Merse Pál ebben a térségben festette balatoni képeit.

Cím: 8640, Fonyód, Szaplonczay sétány

Balatonfenyvesi Kisvasút, Balatonfenyves

A Balatontól délre, Nagyberek területén közlekedik a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút, amely a Balaton egyetlen kisvasútja.

Az év minden napján érdemes felkeresni a Somogyszentpálra és Csisztagyógyfürdőre zakatoló szerelvényeket, a környék gazdag növény- és állatvilága a vonatablakból remekül megfigyelhető.

A vonatozást kisgyermekes családok számára éppúgy ajánljuk, mint párok, baráti társaságok számára.

Menetrend >>

Érdekesség: 2023-ban a Balatonfenyvesi Kisvasút elnyerte a Somogyország kincse díjat.

Somoshegyi kilátó, Balatonberény

A Somoshegyi kilátó egy faszerkezetű kilátó, ahonnan kedvező időjárási viszonyok mellett a Balaton teljes nyugati medencéjét belátni.

A négyszintes emelvény legfelső kilátószintje 12 méteres magasságban van, az alsóbb teraszokat még a tériszonyosok is kedvelni fogják.

Cím: 8689, Balatonberény, 76-os út

Kányavári-sziget, Kis-Balaton

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területének egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a Kis-Balaton tájegységén található Kányavári-sziget. A 1,5 km hosszú, alig 100 méter széles szigeten alakította ki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Búbos vöcsök tanösvényt.

A Kis-Balaton jelképévé vált hídon átsétálva érkezünk meg a 15 állomásos tanösvényhez, az állomások a Kis-Balaton madárvilágát mutatják be a látogatóknak.

A szigeten található egy négyszintes kilátótorony, a torony tetején állva 360 fokos körpanorámában, a Kis-Balaton látványában és a terület élővilágában gyönyörködhetünk.

Még több információ >>

Kányavári-sziget
A Kányavári-szigetre vezető híd (fotó: Takács Ferenc – www.termeszetfoto.hu)

Vitorlázás és hajókirándulás

Egy balatoni kikapcsolódás során kihagyhatatlan program a hajózás és a vitorlázás.

Vitorlázásra nem csak akkor van lehetőség, ha saját hajóval rendelkezünk, számos cég kínál 1-2 órás, de akár egész napos vitorlázós programokat is. Amennyiben rendelkezünk vezetési engedéllyel, vitorlás bérlésére is van lehetőség.

Vitorláskikötő, Siófok (fotó: Kristóf Eszter)

A BAHART települések közötti menetrendi járatokkal, séta- és nosztalgiahajózással, illetve különféle programhajókkal várja a balatoni hajózás szerelmeseit.

A Varázshajó kalózokkal, bűvészekkel és bohócokkal teszi izgalmasabbá a programot a gyerekek számára, míg a sport kedvelőit jógahajó, az ínyenceket pedig gasztrokomp csalogatja.

Megnézem a kínálatot >>

Fonyód-Badacsony hajójárat (fotó: Kristóf Eszter)

Kalandparkok és bobpályák

A Balaton déli partján Balatonfűzfőn, Zamárdiban és Balatonbogláron is található kalandpark, Fűzfőn és Bogláron pedig a bobozást is ki lehet próbálni.

A kötélpályák, mászófalak, és bobpályák akkor is tárt karokkal várnak bennünket, ha az időjárás nem kedvez a strandolásnak.

Bobpályák Magyországon >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Gömbkilátó/Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.