Nagy Tisza-tó Bakancslista – 25+ látnivaló, program, kerékpáros és vizes élmény

Tisza-tó Bakancslista

A Tisza-tó hazánk második legnagyobb tava, amely vizes és kerékpáros élményekkel, mesés naplementékkel, állatbarát programokkal és pazar kilátással teszi színessé a kikapcsolódást. Elkészült a Nagy Tisza-tó Bakancslista, böngészd végig és máris kezdődhet a kaland!

Nagy Tisza-tó Bakancslista – Látnivalók és programok

A Tisza-tó az Alföld északi részén fekszik, a tó négy nagyobb medencéből áll, ezek a Tiszavalki-medence, a Poroszlói-medence, a Sarudi-medence és az Abádszalóki-medence. A tó változatos élővilága és színes programkínálata minden korosztály számára izgalmas többnapos pihenést ígér.

Kiss Pál Múzeum, Tiszafüred

A Tisza-tó Bakancslista első helyére nem kerülhet más, mint a tó fővárosának felfedezése. Tiszafüreden érdemes megtekinteni a Kiss Pál Múzeumot, amelynek a Lipcsey Kúria ad otthon.

A múzeumban állandó (pl. jégkorszaki, régészeti, néprajzi kiállítás) és időszaki kiállítások, valamint múzeumpedagógiai programok várnak.

Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház

A Tiszafüreden fazekasházként is ismert muzeális intézmény a város legrégebbi területén található, hagyományos szerkezetű és építésű parasztház.

A Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház a helyreállítást követően a Tiszafüreden nagy hagyományokkal rendelkező fazekasságnak állít emléket, emellett a korabeli lakáskultúrával, házimunkákkal, viseletekkel, és szokásokkal is megismerkedhetünk.

Bőrműves Alkotóház

A Bőrműves Alkotóházban népi iparművészeti használati tárgyak, íjászathoz szükséges kellékek, és a mindennapi élet használati tárgyai várnak, de mesterségbemutatókon is részt vehetünk.

Az 1700-as években épült református templomot és a Tiszafüred központjában található Magyarok Nagyasszonya Templomot is felkereshetjük a városnézés alkalmával.

Morotva Kerékpáros Pihenőpark

Két keréken fedeznéd fel Tiszafüred környékét? A tiszafüredi szabadvízi strand mellett, egy félszigeten található a Morotva Kerékpáros Pihenőpark, amely a Tisza-tó legjobban felszerelt kerékpáros parkja.

A parkban játszótér, mosdó és tűzrakó helyek várnak, emellett itt található a Tisza-tó legnagyobb kutyás strandja is.

Tisza-tavi Mancsos Pancsoló

Nem szeretnéd, ha a kutyád lemaradna a nyaralásról? A Tisza-tó holt részén található fél hektáros területen fekvő ingyenes kutyabarát strandon az árnyékot adó fáknak és a büfésornak köszönhetően egész napos kikapcsolódást is tervezhetsz. Mancsos Pancsoló – még a neve is jól hangzik, nem igaz?

fotó: pixabay.com

Tiszavirág ártéri sétaút

A tiszaörvényi Szabics Kikötőből csónakkal juthatsz át a szigetre, innen indul az interaktív ösvény, amely a Tiszavirág ártéri sétaút nevet kapta. A sétaút 2 km hosszan vezet, útközben közelebbről is megismerkedhetsz a Tisza-tó élővilágával, illetve a kérészek különleges életével.

Örvényi Pákász Tanösvény

Felkeresnéd az Örvényi Pákász Tanösvényt is? Ha ladikba szállsz, kötelek segítségével áthúzhatod magad a túlpartra, itt található az 1 km hosszú, 12 állomásos tanösvény, amely a pákászok világát mutatja be.

Faluház és Babamúzeum, Abádszalók

A Faluház és a népviseletbe öltöztetett babák múzeuma a 19. század fordulójának éveiből származó használati tárgyakkal (pl. kötélgyártás, csipkeverés eszközei) és népviseletbe öltözött babákkal várja a látogatókat.

A Kárpát-medence, valamint a föld országainak viseleteiből több mint 700 rend ruhájának hiteles kicsinyített mása tekinthető meg a múzeumban.

Kiskörei kilátó

A 19 méter magas Kiskörei kilátó és a mellette álló négy lábasház a Köre Kikötő mellett található, ez az Alföld egyik legmagasabb pontja. A kilátó két összefordított hajótestet ábrázol, tetejéről csodás kilátás nyílik a Tisza-tóra, az Abádszalóki-öbölre és a vízerőműre.

Kiskörei kilátó (fotó: Deák-Ember Ágnes)

Kiskörei Hallépcső

Közép-Európa legnagyobb ökológiai folyósója Kisköre községben található, a hallépcső természetes átjáróhelyet biztosít a Tisza-tó és az alvízi Tisza folyó között.

A vízlépcsőt 37 darab 20 cm-es lépcső alkotja, emellett a hallépcsőben három kisebb és egy nagyobb pihenő tó is megtalálható. Az 1371 méter hosszú, 17 méter széles átjárónál egy monitorhelyiségben beleshetsz a halak világába.

Bölömbika kilátó, Fattyúszerkő kilátó, Küszvágó csér kilátó

A Nagy Tisza-tó Bakancslista kihagyhatatlan pontja a három új kilátó, amelyek különlegessége, hogy kizárólag vízi úton lehet őket megközelíteni. A vízre épített kilátótornyok remek vízitúrás pihenőhelyek, a tornyok olyan védett madárfajokról kapták a nevüket, amelyek az építmény környezetében is gyakran fellelhetőek.

A Poroszlóhoz közeli Csapói Holt Tisza mentén kapott helyet a Fattyúszerkő kilátó, így hívták azt a kilátót is, amely egykor itt állt. Az Újlőrincfalvához és a Ravasz-háthoz közelebb eső kilátó a Bölömbika kilátó nevet kapta, a Tisza-tó közepén épült Küszvágó csér kilátót pedig Tiszafüred környékéről lehet legkönnyebben megközelíteni.

Mesehíd

A Mesehídként emlegetett híd az ártéri erdő lombkoronájának magasságában halad, ezzel mesés kilátást nyújt a Tisza eredeti medrére, a hallépcsőre és a vízlépcsőre. A hídon kerékpárral is át lehet hajtani.

Dinnyésháti kilátó

A kilátó a Tisza-tó egyik legcsendesebb helyén, Dinnyésháton található. A kikötő mellett álló emelvénynél egy kézzel húzható mini komp kapott helyet, ami még különlegesebbé teszi a kikapcsolódást a gyerekek számára.

Tisza-tavi vízi sétány

A poroszlói Tisza-tavi Vízi sétányra csak hajóval lehet bejutni, a hajó a Fűzfa pihenőpark és étterem előtt lévő parkoló mellől indul. A 1,5 km hosszú sétány cölöpökre épített pallókon vezet át a nádason, útközben két madárfigyelő házikó és egy kilátó is vár.

Tisza-tavi Ökocentrum

A Tisza-tavi Ökocentrum a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti értékeit, és őshonos állatait hivatott bemutatni. A turisztikai látogatóközpont Poroszlón fekszik, és minden korosztály számára tartogat érdekességeket állandó és időszaki kiállításaival, és az épület 7 hektáros szabadidőparkjával. 

Itt kapott helyet Közép-Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere, emellett egy 3D-s mozi, játszószoba és kilátótorony csalogatja az érdeklődőket. A toronyból Poroszló mellett a Tisza-tó, a Mátra és a Bükk is látszik.

A szabadidőparkban két szárazföldi játszótér, egy „tutajos” vízi játszótér, pelikános tó, sövénylabirintus és számos állat vár bennünket. A Tisza-tavi Ökocentrum kikötőjéből pedig csónaktúrák és kishajós kirándulások is indulnak.

Kenguru Park

A Tisza-tó partján megelevenedik az Ausztrál kontinens. Tiszaderzs határában megnyílt a Kenguru Park, ahol benett kenguruk között sétálhatunk, ráadásul a kenguruk mellett megcsodálhatjuk Ausztrália színes madarait is.

A parkban szurikáták, alpakák, kameruni juhok, törpekecskék, játszóház és állatsimogató vár még.

Domonkos-rendi templomrom

Tiszaderzs legrégebbi épített emléke a misztikus hangulatot árasztó Árpád-kori templomrom. Az épület fennmaradt része egy szépen gondozott közparkban kapott helyet, egész évben látogatható.

Bibliamúzeum

Tiszaderzs község központjában található a 18. századi református templom, amely otthont ad egy több száz imakönyvet számláló Bibliamúzeumnak is. A múzeum megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Tisza-tavi Madárrezervátum

A Tisza-tó északi területén, a Tiszavalki-öbölben található a Tisza-tavi Madárrezervátum, amely védett természeti értékünk. A terület megközelítése csak csónakkal lehetséges, a nádrengeteg ösvényei valóságos vízi labirintust alkotnak.

Ezen a tájon alakult ki a hazai Tisza leggazdagabb gémfaluja, a gémfalut víz veszi körül. A gémek mellett jégmadarat és kárókatonát is láthatsz a rezervátum területén.

Tisza-tavi mini ZOO

A Tisza-tavi mini Zoo Sarudon várja azokat a látogatókat, akik családias és állatbarát élményre vágynak. A mini ZOO célja megismertetni testközelből kicsiket és nagyokat az állatok világával.

Az állatsimogatóban nemcsak tanyasi állatokkal ismerkedhetünk meg, hanem egzotikus és Magyarországon ritka állatfajokkal is.

Vízitúra a Tisza-tónál

A tündérrózsák, hódok és kormoránok világában kalandoznál? Fedezd fel a tó világát egy motorcsónakos vízitúra vagy kenutúra alkalmával.

A csónakázás tavasztól őszig hangulatos program a Tisza-tónál, a túra során nádassal benőtt területeken haladhatsz, ahol hódvárak és hattyúfészkek teszik izgalmasabbá a kirándulást.

Tiszaigari Arborétum

A szépen karbantartott Tiszaigari Arborétum sétányokkal, új fogadóépülettel, pihenőhelyekkel és játszótérrel várja az érdeklődőket egész évben.

Az arborétumban amerikai ámbrafa, kínai dió-selyemfenyő, görög jegenyefenyő, egy 140 évesnél idősebb kocsányos tölgy, valamint az arborétummal egyidős tiszafák és mocsárciprusok élnek.

Kerékpáros élmények

A Tisza-tó népszerű kerékpáros úti cél, a tó körül haladó kerékpáros út majdnem végig sík terepen vezet. A biciklizés ideális családi program a Tisza-tónál, de egy baráti kiruccanáshoz is remek program lehet.

A kis kör 64 km hosszú, míg a nagy kör 95 km-es távja a gyakorlottabb túrázók számára ajánlott.

Amennyiben többnapos tekerést tervezünk, érdemes szállást foglalni a környéken. Ha nincs saját biciklink, a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban kerékpárbérlésre is van lehetőség.

Fotó: Deák-Ember Ágnes

Bakancslistás strandok

A 28 négyzetkilométer területű Sarudi-medence átlagos vízmélysége 150 cm, amely kedvez a vízi sportoknak. A kiskörei strand öblében lassan mélyül a víz, kisgyermekes családok számára remek választás.

A Poroszlói-medencében Poroszló és Tiszafüred szabadstrandja, míg a Tiszavalki-medencében Tiszabábolna ligetes strandja nyújt felfrissülést a nyári napokon.

SUP túra a tavon

A Tisza-tó vízfelülete kiválóan alkalmas a vízitúrázásra, ráadásul nemcsak kenuból, kajakból vagy csónakból gyönyörködhetünk a tó élővilágában, hanem SUP deszkán állva is.

Akár vezetett túra keretében is részt vehetünk SUP deszkás úton, nagyszerű vizes élmény lesz a családdal vagy a barátokkal.

Fotó: pexels.com

Gasztroélmények a tónál

A tradicionális Tisza-tavi fogásokat muszáj végigkóstolnod, ha a tónál pihensz. A tiszacsegei korhelyhalászlé igazi kuriózum, ahogyan a harcsából és pontyból készült haltepertő is.

A roppanós külső és a fenséges ízek garantáltan levesznek a lábadról, de nagy kedvenced lesz a helyi harcsapaprikás, rántott hal és a harcsaropogós is.

Foglalj szállást a Tisza-tónál!

Többnapos kikapcsolódást tervezel a Tisza-tó partján? Foglalj szállást, élvezd a vízpart közelségét és a környék programkínálatát!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: depositphotos.com

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.