Herkules-kút, loggia, palotakert – A visegrádi Királyi Palota legszebb látnivalói

A visegrádi Királyi Palota a korabeli Közép-Európa legnagyobb és legpompásabb uralkodói rezidenciájának számított. Visegrád egyik legismertebb látnivalóját több ezren keresik fel évente a díszudvar, a Herkules-kút, a kert és a kiállítások kedvéért. A palota népszerűségét tovább növeli a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, amely az 1335-ös visegrádi királytalálkozónak állít emléket.

A visegrádi Királyi Palota története

Bár sokan úgy gondolják, hogy a visegrádi Királyi Palota építése Hunyadi Mátyás nevéhez köthető, valójában Károly Róbert uralkodásának idejére tehető a palota építésének kezdete, a munkálatokat Zsigmond király uralkodása alatt fejezték be.

Zsigmond utódai elhanyagolták a palotát, ám Mátyás király – Aragóniai Beatrixszal kötött házassága után – hozzáfogott a helyreállításhoz, ami közel 10 évig tarthatott.

A régi épületeket későgótikus stílusban újították fel, de bizonyíthatóan ezen az épületen jelent meg először Európában a reneszánsz stílus. A királyi lakóépület belső udvarának loggiája és a Herkules-kút, illetve a palotakápolna berendezése bizonyult a legfontosabbnak.

1544-ben Visegrád török kézre került, megindult a palota pusztulása. Bár itt épült fel 1762-ben a visegrádi kamarai uradalom központja, a palota régészeti feltárása csak 1934-ben kezdődött meg, és napjainkban is tart.

Kiállítások és látnivalók a palotában

Az állandó kiállítások keretében megtekinthetjük az uralkodó magánkonyháját, amely már Nagy Lajos király korában épült, illetve a közelben található a hercegi lakosztály és a lakosztály hálószobája is.

A díszudvarból nyílik a Zsigmond-kori szoba, amely egykor a palotában udvari szolgálatot teljesítő nemes ifjaknak, vagy udvarhölgyeknek a lakószobája lehetett, valamint szintén az udvarból nyílik a Visegrád harcosai c. kiállítás, amely a múzeum gazdag régészeti fegyvergyűjteményének kiemelkedő darabjait és számos fegyverrekonstrukciót mutat be.

A Királyi Palotában megismerhetjük az épület történetét, és a gyerekek még arra is választ kapnak, hol található az az épületrész, ahova még a király is gyalog jár.

Palotakert

A palota északi oldalához egy fallal övezett kert csatlakozott, melyet gyümölcsfákkal és szőlővel telepítettek be. Napjainkban a palotakertben helyreállított fűszerkert, gyümölcsös- és pihenőkert található, amely egész évben látogatható.

A kertben egy kút is helyet kapott, ahogyan annak idején a nagy gyümölcsöskert közepén is állt egy vörösmárvány fiálékút, amely fölött a kertet teraszosan művelték meg.

A levendulák, a rózsák, a fűszernövények és a lugasok között sétálva úgy érezhetjük magunkat, mintha visszarepülnénk az időben, hogy Mátyás király udvarában vendégeskedjünk.

A Kőtár és az Oroszlános-kút

A Kőtár közepén emelkedik az északkeleti palota díszudvarának reneszánsz loggiája, körülötte megtekinthetjük a gótikus ablak- és ajtókereteket. A kiállítás sarkában egy kandalló áll, amely eredetileg Mátyás király hálószobáját fűthette.

A számos kiállított emlék között félbehagyott faragványok is láthatóak, amelyek jól mutatják a középkori kőfaragók munkamódszereit.

A Kőtár egyik legnépszerűbb látnivalója az Oroszlános-kút, amely az egykori királynéi virágoskertben állt. A kút rekonstrukciós másolata az eredeti kút helyére került.  

A Mátyás király címereivel díszített márványlapok mellett kiemelten érdekes a kút alsó része, ahol a kút oszlopai a vadászkutyák által lefogott oroszlánok hátára támaszkodnak. Ezek az oszlopok tartják a márványmedencét.

A kút hátfalát oroszlánfejes vízköpők, és nemesi családok címerei díszítették, míg a kút baldachinjának egykori fedlapján Mátyás király hollót ábrázoló családi címerét és a kút készítésének évét láthatjuk. Mivel ez az évszám csak töredékesen maradt meg, ezért csak valószínűsíthető, hogy 1483-ra egészíthető ki.

Az eredeti Oroszlános-kút maradványai
Visegrádi Királyi Palota
Az Oroszlános-kút rekonstrukciós másolata

Herkules-kút

A visegrádi Királyi Palota egyik legkülönlegesebb látnivalója a Herkules-kút rekonstrukciója, amely a palota földszintjén, a díszudvarban található. A szakértők úgy tartják, hogy a Herkules-kút, amelyet 1941-ben sikerült feltárni, Giovanni Dalmata olasz mester remekműve.

A Herkules-kút legfontosabb díszítőelemei Hunyadi Mátyás címerei, valamint Herkules Dalmata által elképzelt gyermekkori alakja. A legyőzhetetlen gyermek feltehetően Corvin Jánosra, Mátyás király házasságon kívül született fiára utalt.    

Tudtad? A Herkules-kút képével igen gyakran találkozunk a mindennapok során, ugyanis ez díszíti az 1000 forintos bankjegy hátoldalát.

Visegrádi Királyi Palota
Herkules-kút

Hasznos információk

Elérhetőségek

  • Cím: 2025 Visegrád, Fő u. 29.
  • Telefonszám: +36/26-597-010
  • Email: info@visegradmuzeum.hu
  • Weboldal: visegradmuzeum.hu

Belépőjegy árak

  • Felnőtt jegy: 1.400 Ft
  • Kedvezményes jegy: 700 Ft
  • Ingyenes: 6 év alatt és 70 év fölött, további információ ITT elérhető

Nyitva tartás

Március 1. és október 31. között:

  • Hétfő: ZÁRVA (kivéve ünnepnapokon)
  • Kedd-vasárnap: 09:00-17:00 (november 1. és február 28. között 10:00-16:00)

Akadálymentesített látnivaló?

Nem, sajnos nem az.

A visegrádi Királyi Palota megközelítése

A Királyi Palota megközelíthető autóval, busszal, kerékpárral és hajóval is. Parkolni a közeli parkolóban lehet. A 11-es úton, Esztergom és Budapest között közlekedő menetrend szerinti autóbusz járatokról a Visegrád, Királyi Palota megállónál kell leszállni, innen kb. 3-4 perces sétára fekszik a palota.

Hajózási szezonban a MAHART járataival a visegrádi hajóállomásig utazhatunk, ahonnan gyalogosan 10 perces sétára található az építmény.

Hajóállomás, Visegrád

Látnivalók a Királyi Palota környékén

A visegrádi Királyi Palota közelében található a Salamon-torony, alig 10-15 perces sétára. A torony és a palota felfedezése összesen 5-6 órás program, ezért célszerű időben érkezni a korai zárás miatt. Ha a Fellegvár felkeresésével is összekötnénk a történelmi kalandozást, érdemes egész napos programmal számolni.

Az aktív programok szerelmeseinek bakancslistás program Visegrádon a bobozás és a canopy, a közelben ráadásul több étterem és cukrászda is található.

Kirándulás az Apátkúti-völgyben >>

A palotával szemben a Mátyás Király Történelmi Játszópark színes és izgalmas játékokkal, útvesztővel és egy hatalmas hajóval hívogatja a gyerekeket.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>

Mátyás Király Történelmi Játszópark


Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.