Hercegkút csodái – Gombos-hegyi pincesor és Kőporosi pincesor

A Zempléni Tájvédelmi Körzet szélén, Tokaj-Hegyalja szomszédságában fekszik Hercegkút település, amely hírnevét különleges borospincéinek köszönheti. Hercegkúton kb. 200 db kisebb-nagyobb pince található több helyszínen, emellett érdemes megnézni a Kálváriát és a kápolnától nyíló panorámát. Ja és persze a finom borokról se feledkezzünk meg, ha a környéken járunk!

Hercegkút története

Sárospataktól 3 km-re fekszik Hercegkút település, amely egy időben a Rákóczi uradalomhoz tartozott, majd a szabadságharc leverése után 1750-ban német telepesek közreműködésével alakult újjá Trautsondorf, vagyis Trauczonfalva néven. A telepesek főként szőlőgazdálkodással foglalkoztak, így a környék borászatai, szőlészetei igen nagy múltra tekinthetnek vissza. Ékes bizonyítéka ennek a településen található két pincesor, amelyet mindenképp érdemes útba ejteni, ha a környéken kirándulunk.

Gombos-hegyi pincesor

A XVIII. században német földről érkezett telepesek első lakóhelyei itt voltak, a mai pincék elődeiben, a tufába vájt pincelakásokban. Miután kb. 4 év alatt kialakították a faluban a házhelyeket, a pincék bor, zöldség és krumpli tárolására lettek hasznosítva, később faragott, díszes homlokzatot építettek a pincék elé. 

“A házhoz tartozik a falu felett húzódó pincesoron egy borospince is, ezt legtöbbször a házzal együtt adták-vették….A faluból külön gyalogút vezet ide fel, melyen különösen szombat-vasárnap nagy a forgalom. A pincék előtt összegyűlve, iszogatva beszélik meg a falu és a világ dolgait, de csak a férfiak, mert a nőknek nem illik oda menni. Innen vitték haza azt a mennyiségű bort, ami egy hétre szükségesnek látszott….”

(Dr. Balassa Iván: A tokaj-hegyaljai német telepesek építkezésének néhány sajátossága) 

Hercegkút híres pincesorának különlegessége, hogy 4 egymás fölötti szinten sorakoznak az egységes kinézetű pincék és minden szintről csodás panoráma nyílik a településre, illetve a zempléni hegyekre. A pincék általában zárva tartanak, de van esély nyitott helyet is találni, pl. bejelentkezéssel vagy rendezvények alkalmával.

Tudtad? A Gombos-hegyi pincesor a 2002. évben a Világörökség része lett a kultúrtáj kategóriában. 

Kálvária és kápolna

2004-ben készült el a 14 stációból és a 3 nagy méretű fakeresztből álló keresztút, amelyhez a pincesortól is fel lehet sétálni. Az egyes állomások domborművei Molnár Levente alkotásai. 

2010-ben épült meg a hegy csúcsán a 15. stáció, a Feltámadás Kápolnája, tetején az Áldó Krisztus-szoborral. A kápolna körüli kilátóhelyről pazar panoráma nyílik a zempléni hegyekre és a Bodrogközre. 

TIPP: Különösen tavasszal, akácvirágzás idején nagyon hangulatos és illatos a keresztút, de sok vendég érkezik ide Nagypénteken és a a Szentkereszt felmagasztalásának ünnepén (szeptember 14-én) is. 

Kőporosi pincesor

Kb. 1,5 km-re a Gombos-hegyi pincesor parkolójából érhetjük el Hercegkút másik büszkeségét. A kb. 20-30 perces gyalogút keresztülvezet a falun, érintve a Kisboldogasszony templomot, az autóval érkezők pedig kijelölt parkolót találnak a pincék közelében.

A kőporosi pincesorban kb. 85 db pince található, némelyik egyidős lehet a településsel. Itt a pincék elhelyezkedése kevésbé szabályos, mint a Gombos-hegyen, illetve az üregek többsége egyágú és rövidebb is, mint a falu túloldalán lévő pincék esetében. Ha szerencsénk van, nyitott pincét is találunk, ahol vásárolhatunk a helyi borokból.

A pincék közötti macskaköves utcákon sétálva gyönyörködhetünk a falut körül ölelő hegyvonulatokban és érdemes áttekinteni a Gombos-hegy irányába is.

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes körülnézni »»

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.