7 japánkert Magyarországon, ahol távol-keleti hangulat vár

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
+5

Mi más lehetne csodásabb úti cél, mint egy keleti hangulatú, kőlámpásokkal, egzotikus virágokkal és növényekkel teli kert, hidakkal, tavacskákkal és kis patakokkal díszítve? Jó hírünk van: nem kell Japánig utaznunk, hogy átéljük ezt az élményt. Elég bejárnunk ehhez a listánkon szereplő 7 magyarországi japánkert egyikét és biztosan feltöltődik a lelkünk valamelyik nyugalom szigetén.

Mi az a japánkert és miért nevezzük így?

A japánkert japán stílusban készült kert, melynek több változata ismert: a sziklás zen kertek, amelyek a buddhizmushoz kapcsolódóan a jógához és a meditációhoz biztosítanak megfelelő nyugalmat, a dombos, tavacskás kertek, ahol a klasszikus japánkert hangulat kiválóan alkalmas egy kellemes sétára, valamint a tea kertek, ahol teaházakból csodálhatjuk az egzotikus édenkert szépségeit. A japán építészet, a kertészet és a természet nem is igazán különülnek el egymástól, hanem összekapcsolódnak, ettől olyan egyedülállóak és szívmelengetőek.

„A japánkerteket a hagyományos, ősi kínai kertek ihlették, és a természet szépségét képviselik az emberek számára. A kertben majdnem minden elem szimbolikus jelentést hordoz: a kövek például a hegyeket-, míg a homok sokszor a folyót testesíti meg

https://wwww.japanspecialista.hu
7 japánkert Magyarországon, ahol távol-keleti hangulat vár
Japánkert

Ezek a legszebb japánkertek Magyarországon

Zuglói japánkert

Kezdetnek, a hazánkban elsőként megalakuló zuglói japánkertet említenénk, amelyet 1931-ben maga Takamacu herceg, a japán császári család tagja is meglátogatott. A sétakert központja egy 200 m2 alapterületű tó, amely körül sziklacsoportok, műtárgyak, ritka növények és egzotikus virágok díszelegnek. Nagyszerű program, egy csendes nyugodt feltöltődére a zajos város közepén.

Jó hír, hogy a Varga Márton Kollégium mögötti titkos kert 2021. június 1-jén újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt!

Elérhetőségek

  • Cím: Varga Márton Kollégium – 1149 Budapest, Mogyoródi út 56 – 60
  • Telefon: +36 1 273-2741
  • Weboldal: www.vmszki.hu

Szentendrei japánkert

Az aprócska kertet Dani Zoltán japánkertépítő, a Japánkert Magyarország Egyesület elnöke alkotta. Akár egy életre kelt festmény, a kert méltó ékköve a művészetek városának, Szentendrének. A japánkert közelében lévő parkban lehetőség van piknikezésre, gyerekek számára játszótér is várja a látogatókat.

Elérhetőségek

  • Cím: 2000, Szentendre, Czóbel stny.
  • Telefon: +36 20 223 0462

Margitszigeti japánkert

A Margitsziget az egyik legkedveltebb budapesti célpont egy kis kikapcsolódásra. A rengeteg szuper program mellett érdemes egy újdonságot is szemügyre venni: nemrég megújult a margitszigeti japánkert! A több mint 10 000 m2- es terület valódi csodakert a sziget közepén. A japán kultúra ihlette kertbe több különleges növényfaj és jellegzetes pad is került. Érdemes egy pillanatra elidőzni a kis tó partján, az apró kis hidak és lótuszvirágok között.

Elérhetőségek

  • Cím: 1183, Budapest, Margitsziget, Hajós Alfréd sétány

Fővárosi Állat- és Növénykert japánkertje

Az állatkert hatalmas parkján belül bátran állíthatjuk, hogy a Japánkert egész évben az egyik legszebb terület, de különösen tavasszal, a cseresznyevirágzás idején. A botanikai ritkaságok között érdemes például megcsodálni a japán bazsarózsákat vagy a díszcseresznye gyönyörű telt virágait.

Fővárosi Állat- és Növénykert japánkertjének színei

Elérhetőségek

  • Cím: 1146 Budapest, Állatkerti körút 6-12
  • Telefon: +36 1 273-4900
  • Weboldal: zoobudapest.com

Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének japánkertje

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje eddig is nagy népszerűségnek örvendett, a felújítások csak fokozták az érdeklődést. A felfrissített kertben egy új tori kapu is helyt kapott a sok csodás növény mellett. A tervek szerint a füvészkertben nagyszerű programok kerülnek megrendezésre, például a Levendula és Lótusz Napok.

Elérhetőségek

Nyíregyházi Egyetem – Tuzson János Botanikus kertjének japánkertje

A Tuzson János Botanikus kert egyik szabad területén is kialakításra került egy hangulatos kis Japánkert rész, a közepén egy tóval, benne tündérrózsákkal és lótuszvirágokkal, felette átívelő piros híddal. A Vácrátóti arborétum jóvoltából eredeti ázsiai növényekkel gazdagították kertet. A liliomfák, madárbirsek és bambuszok között valódi nyugalomra és békére találhatunk.

Elérthetőségek

Ázsia kert az ELTE Füvészkertben

Magyarország első botanikus kertjében is átérezhetjük a keleti kultúra varázsát, ahol Ázsiai Kert, Sziklakert, tavaszi sakura ünnep (cseresznyefa-virágzás) és az őszi Ginkgo (kínai) napok is várják Ázsia szerelmeseit.

+1 Siófok, Jókai park japánkertje

A Balaton déli partjának fővárosában, Siófok hatalmas, 4,6 hektáros Jókai parkjában is érdemes tennünk egy nagy sétát. A romantikus, pompás virágokkal teli angolkert egy szegletében átélhetjük egy pillanatra a Távol-Kelet varázsát, ahol egy kis tavacskát és japánkertet találunk.

Elérhetőség

  • Cím: 8600 Siófok, Mártírok útja

Fotók: Csermely Marianna, Majtényi Gergely, Kosgei Noémi, pixabay, Instagram

Ajánlott cikkek:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email