10+ japánkert Magyarországon, ahol távol-keleti hangulat vár

Mi más lehetne csodásabb úti cél, mint egy keleti hangulatú, kőlámpásokkal, egzotikus virágokkal és növényekkel teli kert, hidakkal, tavacskákkal és kis patakokkal díszítve? Jó hírünk van: nem kell Japánig utaznunk, hogy átéljük ezt az élményt. Elég bejárnunk ehhez a listánkon szereplő 12 magyarorzági japánkert egyikét és biztosan feltöltődik a lelkünk valamelyik nyugalom szigetén.

Mi az a japánkert és miért nevezzük így?

A japánkert japán stílusban készült kert, melynek több változata ismert: a sziklás zen kertek, amelyek a buddhizmushoz kapcsolódóan a jógához és a meditációhoz biztosítanak megfelelő nyugalmat, a dombos, tavacskás kertek, ahol a klasszikus japánkert hangulat kiválóan alkalmas egy kellemes sétára, valamint a tea kertek, ahol teaházakból csodálhatjuk az egzotikus édenkert szépségeit. A japán építészet, a kertészet és a természet nem is igazán különülnek el egymástól, hanem összekapcsolódnak, ettől olyan egyedülállóak és szívmelengetőek.

„A japánkerteket a hagyományos, ősi kínai kertek ihlették, és a természet szépségét képviselik az emberek számára. A kertben majdnem minden elem szimbolikus jelentést hordoz: a kövek például a hegyeket-, míg a homok sokszor a folyót testesíti meg

wwww.japanspecialista.hu
7 japánkert Magyarországon, ahol távol-keleti hangulat vár
Japánkert

Ezek a legszebb japánkertek Magyarországon

Zuglói japánkert

Kezdetnek, a hazánkban elsőként megalakuló zuglói japánkertet említenénk, amelyet 1931-ben maga Takamacu herceg, a japán császári család tagja is meglátogatott. A sétakert központja egy 200 m2 alapterületű tó, amely körül sziklacsoportok, műtárgyak, ritka növények és egzotikus virágok díszelegnek. Nagyszerű program, egy csendes nyugodt feltöltődére a zajos város közepén.

Elérhetőségek

  • Cím: Varga Márton Kollégium – 1149 Budapest, Mogyoródi út 56 – 60.
  • Telefon: +36 1 273-2741
  • Weboldal: www.vmszki.hu

Szentendrei japánkert

Az aprócska kertet Dani Zoltán japánkertépítő, a Japánkert Magyarország Egyesület elnöke alkotta. Akár egy életre kelt festmény, a kert méltó ékköve a művészetek városának, Szentendrének. A japánkert közelében lévő parkban lehetőség van piknikezésre, gyerekek számára játszótér is várja a látogatókat.

Elérhetőségek

  • Cím: 2000, Szentendre, Czóbel stny.
  • Telefon: +36 20 223 0462

Margitszigeti japánkert

A Margitsziget az egyik legkedveltebb budapesti célpont egy kis kikapcsolódásra. A rengeteg szuper program mellett érdemes egy újdonságot is szemügyre venni: nemrég megújult a margitszigeti japánkert! A több mint 10 000 m2- es terület valódi csodakert a sziget közepén. A japán kultúra ihlette kertbe több különleges növényfaj és jellegzetes pad is került. Érdemes egy pillanatra elidőzni a kis tó partján, az apró kis hidak és lótuszvirágok között.

Elérhetőségek

  • Cím: 1183, Budapest, Margitsziget, Hajós Alfréd sétány

Fővárosi Állat- és Növénykert japánkertje

Az állatkert hatalmas parkján belül bátran állíthatjuk, hogy a Japánkert egész évben az egyik legszebb terület, de különösen tavasszal, a cseresznyevirágzás idején. A botanikai ritkaságok között érdemes például megcsodálni a japán bazsarózsákat vagy a díszcseresznye gyönyörű telt virágait.

Fővárosi Állat- és Növénykert japánkertjének színei (fotó: Csermely Marianna)

Elérhetőségek

  • Cím: 1146 Budapest, Állatkerti körút 6-12
  • Telefon: +36 1 273-4900
  • Weboldal: zoobudapest.com

Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének japánkertje

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje eddig is nagy népszerűségnek örvendett, a felújítások csak fokozták az érdeklődést. A felfrissített kertben egy új tori kapu is helyt kapott a sok csodás növény mellett. A tervek szerint a füvészkertben nagyszerű programok kerülnek megrendezésre, például a Levendula és Lótusz Napok.

Elérhetőségek

Nyíregyházi Egyetem – Tuzson János Botanikus kertjének japánkertje

A Tuzson János Botanikus kert egyik szabad területén is kialakításra került egy hangulatos kis Japánkert rész, a közepén egy tóval, benne tündérrózsákkal és lótuszvirágokkal, felette átívelő piros híddal. A Vácrátóti arborétum jóvoltából eredeti ázsiai növényekkel gazdagították kertet. A liliomfák, madárbirsek és bambuszok között valódi nyugalomra és békére találhatunk.

Elérthetőségek

  • Cím: 4400, Nyíregyháza, Sóstói út 31/b
  • Telefon: +36 42 599 400
  • Weboldal: www.botkert.nye.hu

Ázsia kert az ELTE Füvészkertben

Magyarország első botanikus kertjében is átérezhetjük a keleti kultúra varázsát, ahol Ázsiai Kert, Sziklakert, tavaszi sakura ünnep (cseresznyefa-virágzás) és az őszi Ginkgo (kínai) napok is várják Ázsia szerelmeseit.

Devecseri Japánkert

A tematikus botanikus kert építése 2020 nyarán kezdődött, a park folyamatosan bővül. Tervezett kertrészletek közül már látogatható a japánkert torii kapuval, japán stílusú kerti paddal, sziklákkal, lámpásokkal és hagyományos fahíddal, mely egy kis tavacskán ível keresztül. A növények nagy része Japánban őshonos. Egy másik kertrészlet, a rózsakert szintén kialakításra került.

A park hétköznapokon 8.00 és 16.00 óra között szabadon látogatható. A Berta park az egykori Devecseri Járási Berta Kórház épületegyüttesének területét foglalja magába. Főbejárata a Miskei utca 47. szám alatt található.

Elérhetőség

  • Cím: 8460 Devecser, Miskei u. 47, Berta park

Siófok, Jókai park japánkertje

A Balaton déli partjának fővárosában, Siófok hatalmas, 4,6 hektáros Jókai parkjában is érdemes tennünk egy nagy sétát. A romantikus, pompás virágokkal teli angolkert egy szegletében átélhetjük egy pillanatra a Távol-Kelet varázsát, ahol egy kis tavacskát és japánkertet találunk.

Elérhetőség

  • Cím: 8600 Siófok, Mártírok útja

Gyulai Japánkert

2021. szeptemberben adták át a gyulai könyvtár udvarán lévő japánkertet, amelyet a Japánkert Barátok Köre Egyesület álmodott meg. A kertbe – Dani Zoltán japánkert szakértő tervei alapján – az úgynevezett torii kapun lehet belépni, szürke kavicsos úton lehet körbejárni, amely mentén kőpadokat helyeztek el és kőlámpásokat telepítettek. A jelenleg zárt helyen lévő kertet a könyvtár nyitva tartási idején túl is látogathatóvá teszik egy oldalsó és egy hátsó kapu megnyitásával.

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertje, Budapest

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum épülete körül található a főváros legkülönösebb orientalizáló stílusú kertje, amelyet egykori tulajdonosa, Hopp Ferenc különféle eredetű keleti műtárgyakkal és ritka növényekkel rendezett be.

Székesfehérvár

2023. júliusban adták át a székesfehérvári Csónakázó-tó szigetén lévő négy évszakos, tematikus japánkertet.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: pixabay

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.