Papsapka-kövek – kőtenger a Csobánc lábánál

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

A Káli-medencében található Kőtengert talán senkinek nem kell bemutatni, de azt vajon hányan tudják, hogy Gyulakeszi határában is található egy hasonló képződmény, az ún. Papsapka kövek?

Papsapka kövek

Hivatalos nevén Kőmagas, ám jellegzetes formája miatt Papsapka köveknek is nevezik azt a sziklás részt, amely a Csobánc-hegy lábánál helyezkedik el, nem messze a Szent Donát-kápolnától. A kisebb-nagyobb sziklák szinte beborítják a talajt, felfedezésük remek móka lehet az egész család számára.

Papsapka-kövek - kőtenger a Csobánc lábánál
Papsapka kövek

A Papsapka kövek kialakulása

A fenyőfák alatt elterülő sziklák a Pannon tenger üledékén vulkáni utóműködés hatására jöttek létre. A felszínt borító homokot a feltörő gázok átkristályosították, kvarcitkővé alakították. Az így létrejött, eredetileg összefüggő sziklatakaró feldarabolódásában a szél és a víz munkája mellett a jégkorszaki kifagyásnak is nagy jelentősége volt.

TIPP: A köveken sétálva szuper kilátás nyílik a Csobáncra és a csobánci várra.

Papsapka-kövek - kőtenger a Csobánc lábánál
Jól látszik innen a csobánci vár

Megközelítés

A kövek megközelíthetők Gyulakeszi felől gépkocsival. Az országutat a falu utáni első keresztnél elhagyva, a szőlők között vezet út a domb alatti kis parkolóhoz.

Aki a Szent Donát-kápolna irányából érkezik, kb. 500 méternyi séta után érheti el a helyet. Az utolsó szakasznál érdemes figyelni, hiszen az ösvényt meglehetősen benőtte a növényzet. De ez senkit ne akadályozzon a továbbhaladásban! Az utolsó (bozótos) lépések után hirtelen elénk tárul a Papsapka kövek egy része. Érdemes először elolvasni a tájékoztató táblát, majd kőről kőre ugrálva felfedezni ezt a csodahelyet!

Csodahelyek a közelben

A már említett Szent Donát-kápolna mellett a Csobánc-hegy legfőbb látnivalója a csobánci vár, amelyről egy korábbi cikkünkben írtunk.

Papsapka-kövek - kőtenger a Csobánc lábánál
Kilátás a csobánci várból

Még több látnivaló a Balaton-felvidéken

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»

Írd meg véleményed

  • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
    0
Küldés

Látogatók véleményei

REPLY
Cancel
error: Védett tartalom!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.