Sümegi vár – A csigalépcsők, gyilokjárók és lovagi tornák vára

A sümegi vár hazánk egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, a várlátogatás a színes látnivalóknak és attrakcióknak köszönhetően felnőttek és gyerekek számára is kalandos program. A mesés körpanoráma látványáért és a vár középkori hangulatáért mindenképpen érdemes felkapaszkodni a meredek várhegyre.

Sümegi vár – Mesés panoráma, családbarát programkínálat

A vár rövid története 

A sümegi vár az ország egyik legizgalmasabb középkori erődje, amely egy magasan kiemelkedő hegytetőről tekint le Sümegre és a környező tájra.

A vár külső, belső és fellegvárból áll, legrégebbi része az 1260-as években épült meg. A 14. században az Anjou-királyok idején megerősítették a szerkezetét, illetve megépítették az Öregtorony felső szintjét és a falakat is.

Az erődítmény hanyatlása a XVIII. század elején kezdődött, amikor a Rákóczi szabadságharc után, 1713-ban felgyújtották. Köveinek nagy részét elhordták a környező építkezésekre. Feltárása és renoválása csak 1957-től kezdődött meg.

A sümegi vár látnivalói

A sümegi vár attrakcióinak és kiállításainak megtekintése több órát vesz igénybe, számos érdekesség és csodás panoráma fogadja a látogatókat.

A vár keleti szárnyában megtekinthetjük az egykori kaszárnyát, a várnagyi házat, a sütőházat, a középkori konyhát, a Csabi-tornyot, valamint az ÉK-i gyilokjárót is. Utóbbi felfedezése a tériszonyosok számára sem jelent különösebb nehézséget.

A gyerekeknek az ágyúállások biztosan tetszeni fognak, a mi kedvenceink a tornyok voltak, és a gyilokjáró, ami körbevezet a vár körül.

Az Öregtorony felfedezése már önmagában is élmény a keszekusza lépcsők, csigalépcsők, az izgalmas kis udvarok és a varázslatos kilátás miatt. Érdekes látnivaló még a püspöki lakószoba és tanácsterem, az alsó szinten pedig továbbra is látogatható a börtönkiállítás.

A várbörtönt kisebb gyerekekkel érdemes elkerülni a felkavaró látvány miatt.

A várudvarban megpihenhetünk egy kicsit, ha pedig kíváncsiak vagyunk arra, hogyan építették újjá a középkori várat, érdemes végigböngészni a büfé falán található fényképes dokumentációt.

Gyerekjátékok a várudvarban

A várudvarban a gyerekek próbára tehetik az ügyességüket és a bátorságukat a hétfejű sárkány legyőzése közben, emellett a patkódobást, az aranyhal horgászatot és a hordólovaglást is kipróbálhatják.

A gyerekjátékok tesztelése mellett szamarakat és kecskéket is lehet simogatni az udvarban, sőt, kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik a főtérre kiállított kalodák „kényelmét”. A lóistálló szintén mókás látvánnyal ajándékoz meg.

Mindenki kedvence a vidám „gyerekmegőrző”, amit még mi, felnőttek is kipróbálhatunk 80 kg alatti testsúllyal.

Hasznos információk – Mire figyelj, ha erre jársz?

  • A sümegi vár minden évszakban várja az érdeklődőket. 
  • Nyitva tartás: január, február, november, december,: 9.00-16.00-ig, március – június, szeptember, október: 9.00-18.00-ig, július, augusztus: 9.00-19.00-ig
  • Belépőjegyek: Felnőtt: 2.500 Ft/fő, Gyermek (6 év alatt): ingyenes, Gyermek (6-14 év): 1.500 Ft/fő, Nyugdíjas/Diák: igazolvány felmutatásával 1.500 Ft/fő
  • A vár területén büfé, ingyenesen használható mosdó és ajándékbolt is található.
  • A várlátogatásra a terep miatt babakocsi helyett célszerű hordozóval készülni. 
  • A vár kutyabarát kirándulóhely, a belépés a kutyáknak díjtalan, de póráz mindenképpen szükséges hozzá.
  • A kiránduláshoz érdemes sportcipőt felvenni, a kövek és lépcsők néhol igen csúszósak.

Történelmi Élménypark

A Közép-Dunántúli régió Történelmi Élményparkja egyedülálló módon mutatja be az érdeklődők számára a középkori várak életét, a korabeli harcok menetét és az ostromok fegyvereit a sümegi vár melletti területen.

A Történelmi Élménypark elemei a hadigép kiállítás, a támadó török ostromtábor, a történelmi gyermek játszópark és a Történelmi Rendezvénycsarnok, ahol mongol lovaskaszkadőr bemutatóval, lovas karusszel és ügyességi fegyverbemutatóval fűszerezett lovagi tornát is láthatunk.

A sümegi vár megközelítése

Fontos tudni, hogy a sümegi várba kizárólag gyalogosan lehet felsétálni. A séta átlagos tempóban nem több 10 percnél, de az út meredeken emelkedik.

A várba felvezető út kezdeténél aszfaltozott parkoló található, emellett a csárda felől is jól megközelíthető, egy hosszú lépcsősoron keresztül. Aki vonattal érkezik Sümegre, annak a vasútállomástól a várhoz nagyjából 25 perces útra kell számítani.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.