A Balaton-felvidék természeti csodája, a szentbékkállai kőtenger

Szentbékkállai kőtenger

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területéhez tartozó Káli-medence egyik leglátványosabb geológiai kincse a szentbékkállai kőtenger, mely az apró, de annál mesésebb Szentbékkálla község szomszédságában található.

A Káli-medence kincse, a szentbékkállai kőtenger

A falu házai a helyi építészet évszázados hagyományait őrzik. Ennek köszönhetően a városi ember úgy érzi magát, mintha egy skanzenben lenne, de valójában csak a Balaton-felvidék egyik bájos kis községébe csöppenünk.

Ház Szentbékkállán

A Káli-medencében a vulkanikus utóműködések következtében több kőtenger alakult ki. A legimpozánsabb és legnagyobb kiterjedésű sziklaalakzatok Szentbékkálla határában találhatóak. Az itt kialakult kőtenger Magyarország egyik páratlan geológiai kincsének számít, melyet szabadon látogathatunk.

(Az elbányászott kőtengerekből a szentbékkállain kívül a salföldi és a kővágóörsi maradt meg, melyek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Bakony-Balaton Geopark védelme alatt álló, geológiai és geomorfológiai értékei és egyben féltve őrzött természeti kincsei.)

A kőtenger megközelíthetősége

A Balatontól mindössze 14 km-re található Szentbékkálla autóval könnyen megközelíthető a 71-es vagy a 77-es főútról. A kőtengernél több parkolóhelyet is kialakítottak a kirándulók számára.

Autóbusszal a Révfülöpről Pápa felé, Zánkáról pedig a Tapolca felé vezető helyijáratos autóbuszokkal lehet eljutni Szentbékkálla, Petőfi utca megállóhelyig, körülbelül 25 perc alatt.

A falu központjából indulva, a Jókai utcából jobbra kanyarodva földúton jutunk el a turistalátványossághoz, az útvonalon táblák is jól jelzik a kőtenger felé vezető irányt.

Szentbékkálla látványosságai

A szentbékkállai keresztút

A kőtenger felé sétálva a falu határában a keresztút 14 stációjával találkozunk: képoszlopok sorakoznak egymás mellett, cseréptetővel fedett fülkéikben pedig domborművek mutatják be a keresztút állomásait.

2013-ban Dr. Szűcs Endre gondolata volt, hogy a meglévő kálváriakereszt szobrának közelében érdemes lenne egy kálváriautat létrehozni, ami a falu értékét növeli.

A stációoszlopok egy része a kerítésfalba épült, másik része szabadon áll, megőrizve ezzel az építmény mögötti festői kilátást.

A tervek szerint minden művet más művész alkotna, így jelenleg még csak három dombormű tekinthető meg a fülkékben, a munkálatok azonban folyamatban vannak.

A szentbékkállai kőtenger

A vulkanikus utóműködések hatására, a feltörő hévizes források a Pannon-tenger lerakódott homokját cementálták, így jött létre a tengerből kiemelkedett, ma is látható kemény, szilícium-dioxid kőzetanyag.

Az idők során, az erózió folyamatosan formálta a köveket, elsősorban a pleisztocén kor időjárásának (száraz, hűvös klíma) hatására alakultak ki a változatos kőformák, melyek a mai turistalátványosság alapját képezik.

A sokáig eltemetett, keménnyé cementált kőlapok és kőtömbök a helyükön maradva, mint megdermedt szobrok lassan emelkedtek ki, majd kibillentek és sok helyen egymásra dőltek. A kőtenger egyik jellegzetes sziklaalakzata a Kelemen-kő (másnéven Ingókő) is hasonló folyamat eredményeképpen jött létre.

A három ponton nyugvó 10 tonnás kőpadot, néhány ember súlya képes meginogtatni, és kibillenteni az egyensúlyából, innen ered az ingókő elnevezés.

Ezt a rendkívül népszerű tevékenységet a kirándulók előszeretettel ki is próbálják, természetesen én is teszteltem a jelenséget és valóban meg lehet ingatni a követ.

A környezetből kiálló sziklákat a szél és a víz eróziós hatása tovább koptatta, és az immár csupasz kőzetfelszíneken biológiai és kémiai tényezők együttes hatására kis medencék, úgynevezett madáritatók jöttek létre, melyek gyakran vízzel telítődnek és sajátos formavilágot kölcsönöznek a kőtengernek.

A Káli-medence legértékesebb geológiai kincsének felfedezését bátran ajánljuk kicsiknek és nagyoknak, baráti, családi, illetve romantikus programhoz egyaránt. A gyerekek szívesen játszanak a kövek közötti ösvénylabirintusokban, és a sziklák alatti búvóhelyeken. Az élmény magával ragadó lesz.

Kirándulástippek és túraútvonalak a kőtengernél

A látványos szentbékkállai kőtenger, beékelődik az Országos Kéktúra Badacsonytördemic és Nagyvázsony közötti szakaszába (OKT-06). Nekem személy szerint ez a kedvenc OKT szakaszom.

A Tapolcát és Vászolyt összekötő zöld jelzésű Mária út is áthalad a kőtenger ösvényein. A Káli-medence északnyugati részén futó Theodora-Kékkő tanösvény (piros T jelzéssel és kék színre festett bogarakat utánzó útjelző oszlopokkal) pedig a környék geológiai kincseibe nyújt betekintést.

Egyéb látnivalók Szentbékkállán

Érdemes a Kéktúra útvonalán továbbhaladni Nagyvázsony felé, ahol a Fekete-hegy 369 méter magasan álló Eötvös Károly-kilátójából a Káli-medence legszebb és legteljesebb panorámája tárul elénk, a dombok mögött pedig még a Balaton is megcsillan.

Útközben az Öreghegyi forrás és kút tiszta vizéből tudtok frissítőhöz jutni. Ha a kilátóból visszasétáltok a faluba, akkor ejtsétek útba az Árpád-kori Töttöskáli templom romjait is.

Látogassatok el a falu központjában található Pajtamúzeumba (Kossuth u. 13.), ahol megtekinthetőek a helyi lakosok által összegyűjtött, még ma is fellelhető eszközök, melyek a paraszti múltat idézik fel.

A Kossuth utcán, északi irányban továbbhaladva, a 18. század végén barokk stílusban épült Gyümölcsoltó Nagyboldogasszony-templomot tekinthetjük meg, melytől nem messze, a temető mögött található Velétei palotaromhoz is érdemes kitérőt tenni.

A temetővel majdnem szemben pedig a Szentbékkállai Kőfejtőnél is elkattinthatunk pár fotót.

Velétei palotarom

Foglalj szállást a közelben!

Hasznos tudnivalók

  • A kőtenger szabadon látogatható, Szentbékkálla központjától nagyjából 1 km-es sétával közelíthető meg.
  • A szentbékkállai körtúra, mely csak a faluban található látványosságokat és a kőtengert érinti, összesen 3,4 km. Lassú sétával kb. 2 óra alatt megtehető. Szintemelkedés: 69 m.
  • A kőtenger közvetlen közelében kiépített parkolók is várják a kirándulókat.
  • A szentbékkállai kőtenger családbarát és kutyabarát turistalátványosság, melyet hozzávetőlegesen 1 óra alatt körbe lehet járni.
  • A kövek néhol csúszósak lehetnek, főleg esős időben, illetve esőzés után, ezért a sziklákon óvatosan közlekedjetek.
  • Szentbékkállán éttermek és szállások várják a kirándulókat, érdemes több napot is eltölteni ezen a csodálatos környéken.

Látványosságok a Balaton-felvidéken


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Zdolik Krisztina

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.