Hogyan töltsünk el 3 napot Székesfehérváron?

Egészen addig, amíg nem fedezed fel Székesfehérvár rejtett és rendhagyó látnivalóit, talán nem is gondolnád, mennyi izgalmat és szépséget tartogat számodra a város. Gasztroélmények, természeti szépségek, történelmi értékek, és különleges múzeumok várnak a városban, ahol mindig fúj a szél. A kérdésre, hogy „hogyan töltünk el 3 napot Székesfehérváron”, mi tudjuk a választ. Sőt, kulisszatitkokkal is készültünk neked!

Hogyan töltsünk el 3 napot Székesfehérváron?

Összeállítottunk neked egy háromnapos programsorozatot, így ha nem ismered Székesfehérvár belvárosát, és a környék látnivalóit, elegendő lesz követned a tippjeinket ahhoz, hogy felejthetetlen élményekben legyen részed. Szállást mindenesetre már most érdemes foglalni magadnak, mert a belváros éttermei, és cukrászdái esténként olyan hangulattal várnak, amire kár lenne nemet mondani! 

Hogyan töltsünk el 3 napot Székesfehérváron?
Országalma a Városháza téren

1. nap: Különleges múzeumok, és séta a belváros szívében

Székesfehérvár autóval, sőt, vonattal is igazán könnyedén megközelíthető város, ezért elképzelhető, hogy megálltál már itt a Balaton felé tartva egyszer-egyszer, egy rövid belvárosi séta erejéig. Ha még sosem jártál a városban, itt az ideje, hogy felfedezd magadnak! 

Látnivalók a belvárosban

Mivel a városközpont gyalogosan is könnyedén bejárható, így 1-2 óra alatt megnézheted a legnépszerűbb látnivalókat, azaz a Városház teret, itt található az Országalma, illetve a Püspöki Palota, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum és a Városháza is. Városnéző kisvonat is közlekedik 10 és 18 óra között (a Városház térről indul).

A Tourinform irodában (Oskola utca 2–4.) örömmel segítenek abban, hogy egy városismereti séta során mit érdemes megnézni. Ezenkívül tudják (és szívesen megosztják veled), hol találod a legjobb szálláshelyeket, és éttermeket (ráadásul fehérvári szuvenírt is vásárolhatsz magadnak). Ne is menj tovább, maradj még egy kicsit az Oskola utcai épületben, hiszen itt található a Hetedhét Játékmúzeum – Mosovszky és Réber Gyűjtemény

A Mosovszky-gyűjtemény különlegessége, hogy nem külön-külön kerültek kiállításra a babák és más játékok, hanem tematikusan berendezett babaszobákat, terepasztalt, és játéktörténeti kuriózumokat tartogatnak számodra a vitrinek. 

A Réber-gyűjtemény biztosan örömkönnyeket csal majd a szemedbe, ha gyerekkorod óta szereted Lázár Ervin, és Janikovszky Éva műveinek meseillusztrációit. Kihagyhatatlan és egyedülálló mindkét kiállítás, igazi bakancslistás programok! 

Tipp! Lehet, hogy elhúzódik a múzeumlátogatás, de egy kora délutáni ebéd a Patent Gasztrobárban garantáltan feltölt majd energiával. A kézműves hamburger fantasztikus, biztosan az egyik kedvenced lesz. 

Ebéd után szánj időt a Fekete Sas Patikamúzeum felfedezésére (max.15 perc)! Itt a patikabútorzat, a kőcserép patikaedények, illóolajok, patikamérleg és régi pénztárgép sokat mesél majd a város egykori patinás patikájáról. A patika előtt található növénysimogató pedig igazán ötletes vendégmarasztaló. 

A belvárosi séta során a Nepomuki Szent János templom, a Kovács Jenő Óramúzeum és Órajáték, a Virágóra és a Török udvar is kihagyhatatlan állomás. 

Kati néni bronzszobra, a Rózsaliget és a Csónakázó-tó

Kati néni a fehérvári piac jellegzetes alakja volt. Egy helyi legenda szerint szerencsét hoz, ha jártunkban-keltünkben végigsimítunk a sváb asszony orrán, amely mára fényesen csillogva bizonyítja, hogy a szerencséjét egyetlen fehérvári sem bízza a véletlenre. 

A hosszú, és élményekkel teli nap végén 2-3 gombóc fagyi társaságában elsétálhatsz a Rózsaligethez és a Csónakázó-tóhoz is. Utóbbinál csónakbérlésre is van lehetőség. 

Tipp! Ha különleges fagyit ennél, válassz a Damniczki cukrászda fergeteges kínálatából, amely közel 50 féle rendhagyó ízvilággal kényeztet. 

2. nap: Időutazás – Eredj Székesfehérvár történelmi kincseinek nyomába!

Ha az első székesfehérvári napon elfáradtál, a második nap garantáltan nagy próbatétel lesz! Cserébe olyan történelmi emlékekkel találkozhatsz, melyek kárpótolnak a megtett kilométerekért. 

A nap első felében keresd fel a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpontot, majd a Koronázó Bazilika Romkertjét, amely Nemzeti Emlékhelyünk

A helyszín különlegessége, hogy az egykor itt álló templom 38 királykoronázást és 15 uralkodói (+9 királyné) temetést élt meg. Az épület a török időkben dőlt romba egy robbanást követően. A romkertben rózsaszín téglalapok és számtalan emléktábla jelzi Szent István király, III. Béla király (és felesége), Szent Imre herceg, és I. (Nagy) Lajos király (és lánya) sírhelyét. A délelőtti programokra szánj legalább 3-4 órát! 

Tipp! Ebédelj meg a Hatpöttyös étteremben, amely több helyen rejt hatpöttyös katicabogarakat. Az étterem sztorijáról bátran érdeklődj a személyzetnél! 

A nap további része igazán hosszú, ám annál izgalmasabb időutazást tartogat számodra. A Gorsium Régészeti Park Székesfehérvár határában fekszik, az ókori Gorsium település területén. A római kori romterületen található falak között sétálva megelevenedik a múlt. 

Érdemes felkeresni a területen a Freskós-házat, a lakomatermet, a testőrségi laktanyát, valamint a rekonstruált erődfal egy szakaszát, amely kilátókét is funkciónál. Ide már csak azért is muszáj felmásznod, mert a kilátó különleges formája, és az innen látható épített színház egyedülálló a környéken. 

3. nap: Fedezd fel a Bory-vár és a Sóstói tanösvény látnivalóit! 

A háromnapos fehérvári látogatás utolsó napjának programja szintén igen tartalmas lesz, de biztosak vagyunk benne, hogy élvezni fogod.

Bory-vár, az örök szerelem jelképe

A délelőttöt szánd a híres Bory-vár feltérképezésére. A várról tudnod kell, hogy nem középkori emlék, hiszen csak 1912-ben kezdte építeni betonból Bory Jenő. Hogy csak néhány számot említsünk, az épület 40 nyáron át készült, 30 kisebb-nagyobb helyiséggel, 3 műteremmel, 7 toronnyal és megszámlálhatatlanul sok mozaikkal, festménnyel, szoborral, díszkúttal, és verssel várja a látogatókat. 

Legmagasabb tornyába feltétlenül mássz fel, mert bár a város panorámája nem olyan varázslatos, ám a vár kertje annál szebb látványt nyújt a magasból! 

Bármerre jársz a vár területén, garantáltan olyan látnivalókra bukkansz, amire azonnal felfigyelsz. Ilyen a Modern Ámor szobor, amely pisztollyal a kezében a mai rohanó világ ismerkedési és párválasztási kultúráját hivatott bemutatni. 

Tipp! A várlátogatás után jól fog esni egy könnyű ebéd a Szárcsa vendéglőben, amely hangulatos kerttel vár a Sóstó Látogatóközpont és természetvédelmi területtől néhány perces sétára.

Sóstó Látogatóközpont és tanösvény

A Sóstó Látogatóközpont a fehérvári MOL Arénával található egy épületben. Ha lehetőség van rá, vegyél részt egy stadiontúrán is, így beláthatsz a stadion kulisszái mögé, megnézheted a lelátót, a pályát, sőt, akár a stadion „börtönét” is.

A Látogatóközpont a Sóstó Természetvédelmi Terület élővilágát mutatja be, melyet célszerű szakvezetés keretében megismerni, így többet is megtudhatsz a Sóstói tanösvény területén élő teknősökről, madarakról, halakról, és rovarokról. A Kócsag-toronyba feltétlenül kapaszkodj fel, innen közelebbről is beleláthatsz a tanösvény területén élő madarak színes életébe! 

Még több élményre vágysz Székesfehérváron?

Ha több napot töltesz a városban, esetleg nyitott vagy még több programra, természetesen nyugodtan kiegészítheted a tippjeinket a saját terveiddel. 

Népszerű helyi látnivaló a Hiemer-ház, az Árpád Fürdő, és a Skanzen, emellett számos emlékmű, múzeum, kiállítás és templom vár Székesfehérváron. Gyerekekkel a Koronás Park, és a Székesfehérvári Uszoda és Strand felkeresése nagyszerű öltet, de a helyi gasztrovilágot is feltétlenül érdemes megismerni. 

Tipp! A „Nyiss Fehérvárra!” kedvezménykártya május 1. – július 31. között jár a szállóvendégeknek (már egy éjszakától is), a kártyával kedvezményesen, vagy ingyenesen vehetsz részt a város által kínált számos programon! 

Szállást keresel?

Itt érdemes körülnézni »»

A tervezett napokat szabadon felcserélheted egymással, de az egészen biztos, hogy nem fogsz unatkozni, ha a városban jársz. Ugye már te sem tanakodsz azon, hogyan tölts el tartalmasan 3 napot Székesfehérváron?

Fotók: Kristóf Eszter


(Élményeinket egy study tour során szereztük, melyre a Székesfehérvári Turisztikai Kft. és a MÚOSZ szervezésében került sor.)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.