Nagy Őszi Bakancslista – 35+ csodahely, élmény és kirándulóhely

Nagy Őszi Bakancslista

Bár nem örülünk annak, amikor vége a nyárnak, és egyre hűvösebbek a reggelek, de annál gyorsabban bővül az asztalunkon az őszi bakancslista, ami arra emlékeztet, hogy az utazásról és a csodahelyekről nem kell lemondanunk. A következő kirándulóhelyek, látnivalók és élmények emlékezetes őszi programot ígérnek, ha a családdal, vagy a barátokkal kikapcsolódnál egy kicsit. 

Tartalomjegyzék

Nagy Őszi Bakancslista – 35+ csodahely, élmény és kirándulóhely

Mini makettparkok – Őszi program gyerekekkel

Ha gyerekekkel keresel hangulatos őszi úti célt, az egyik legizgalmasabb program, ha ellátogattok az ország egyik, vagy akár mindegyik makettparkjába. A legismertebb közülük a szarvasi Mini Magyarország makettpark, de a kisbéri Mini-Magyarország Makettpark, a soproni Mini Vármegye Makettpark, és az Ezer Év Parkja Mórahalmon is bakancslistás hely gyerekekkel. 

Megismerkedni Noszvaj őszi arcával

Az Egri-Bükkalja területén fekvő Noszvaj kihagyhatatlan látnivalókkal és természeti kincsekkel ajándékozza meg látogatóit. Nekünk izgalmas élmény volt körbejárni a noszvaji barlanglakásokat, de egy kirándulás is remek őszi program lesz az 537 méter magas Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan bámulatos kilátás nyílik az Egri Borvidék szőlőtőkéire.

De la Motte-kastély, Noszvaj

A Velencei-tó látványa, és a Bence-hegyi kilátója panorámája

A Velencei-tavat körülölelő nádas látványa évszaktól függetlenül kedves a szívünknek, a Bence-hegyi kilátó tetejéről pedig, a 360 fokos körpanorámának köszönhetően nem csak a tóban, hanem a Templom-hegy, illetve a Vértes és a Bakony vonulataiban is gyönyörködhetsz. A 20 méter magas kilátó tetejére 118 lépcsőfok vezet, de ez ne tartson vissza, az élmény miatt mindenképpen érdemes felmásznod!

Egy belföldi várrom feltérképezése – Nógrád várának romjai

Nógrád vára olyan úti cél, amely ősszel sem tesz igazán próbára, hiszen a megközelítése gyorsan és könnyedén megy, a vár romjainak története, és a kilátás azonban annál izgalmasabb. Egy villámcsapás, és a felrobbanó lőporraktár miatt a belsővár sajnos megsemmisült, de az öregtorony még ma is emlékeztet a vár fénykorára. A nógrádi vár területe gyermekbarát és kutyabarát kirándulóhely. 

Múltidéző kirándulás – Gorsium Régészeti Park

Az ókori Gorsium település területén, Székesfehérvár határában található a Gorsium Régészeti Park. A római kori romterületen sétálva bejárhatod az egykori lakomatermet, a testőrségi laktanyát, a lakóházakat, és a főteret a maradványok között, emellett a rekonstruált erődfal – amely kilátókét is funkciónál – szintén igazán érdekes látványosság. Nagyobb gyerekekkel, vagy baráti társasággal remek őszi program!  

Őszi kiruccanás a Vasi Hegyhát-Rábamente mesés vidékén

Akár a szőlőhegyek és a kilátás vonz, akár remek gyalogos és/vagy kerékpáros túrához keresel eddig nem ismert útvonalakat, a Vasi Hegyhát-Rábamente garantáltan remek választásnak bizonyul majd. Az Árpád-kori rotunda Nádasdon, a körmendi Batthyány-Strattmann kastély és Vadászlak, a Hegyhátszentpéteren álló Tájház, és a Miród-forrás Kemestaródfán mindenképpen kerüljön fel a listádra! 

Rövid- és középtúra a Baradla-barlang cseppkövei között

A Baradla-barlang, közismertebb nevén aggteleki cseppkőbarlang hazánk értékese természeti kincse, melyet vezetett barlangi túrák keretében érdemes feltérképezni az őszi napokon (is). A legnépszerűbb túrák az Aggteleki rövidtúra (1 km), a Jósvafői rövidtúra (1,4 km), és a Vörös-tói középtúra (2,3 km). 

Felfedezni Debrecen különleges látnivalóit

Egy őszi debreceni városnézés arra sarkall, hogy hosszabb sétát tegyél a belváros, és a közeli Nagyerdei park területén. Ha különleges látnivalókra szomjazol, keresd fel a Református Kollégium Nagykönyvtárát, a Debreceni Református Nagytemplom panorámajárdáját, vagy a Déri Múzeumot. Természetközeli élményekért érdemes a Békás-tó, a Nagyerdei Víztorony, és a Nagyerdei Ködszínház környékén sétálni egyet.

Őszi borozás és rétesezés Villányban

Ha már Villány környékén kirándulunk, vétek lenne kihagyni a Villányi pincesor felkeresését. A borozás szerelmesei első látásra megkedvelik majd az egymás mellett sorakozó kis pincéket, ahol a borkóstolás mellett azt is tesztelhetjük, hogy milyen ízű rétes a kedvencünk. Forrón kínálják, kapucsínóval, akár a reggeleket is indíthatjuk itt, hogy az esti órákban a kirándulás után borozgassunk is a barátokkal. 

Szállást keresel Villányban?

Itt érdemes körülnézni »»

Villányi pincesor (fotó: Kristóf Eszter)

Nagyharsányi Kikerics panorámasétány

Kisebb kiránduláshoz remek célpont a Baranya megyei Szársomlyón található Kikerics panorámasétány, amely 2019-ben épült, és az itt élő magyar kikericsről (fokozottan védett növény) kapta a nevét. A sétány bemutatja Szársomlyó értékeit, emellett gyönyörködhetünk a villányi borvidék panorámájában is. A panorámasétány mellett a Nagyharsányi Szoborpark közel 130 csavart oszlop, és rendhagyó formájú szobrát is érdemes megtekinteni.

Forró szörp Szentendrén

Nem csak a rétes és a kapucsínó finom melegen, hanem a szörp is. Nem gondoltuk, hogy így van, de a szentendrei főtéren tett látogatás után tavaly már biztosak vagyunk benne. Amint hűvösebbre fordul az idő, nem szabad kihagyni a forró szörpözést, annál is inkább, mert re-pohárban magunkkal vihetjük a Duna-korzóra is, hogy sétáljunk egyet a panorámában gyönyörködve. A szentendrei látnivalók egyébként is rengeteg élményt tartogatnak. 

Nagy Őszi Bakancslista – 25+ csodahely, élmény és kirándulóhely
Szentendre belvárosában

Mediterrán ősz a pécsi Misina tetején

Pécsen mindig egy kicsit más az ősz, mint az ország bármely pontján. A mediterrán hangulat nem csak az időjáráson érzékelhető, de a város vendégszeretetén is. Egy pécsi kirándulás során a kötelező látnivalók mellett az egyik legizgalmasabb program felmenni a Misina tetejére (busszal is lehet!), és a TV-torony tetejéről kémlelni a várost. A közeli hegyek is elképesztő kilátást ígérnek, ezért fényképezőgépet mindenképpen érdemes magunkkal vinni. 

Nagy Őszi Bakancslista – 25+ csodahely, élmény és kirándulóhely

Hangulatos séta Tatán

Tata nem csak autóval és busszal, de vonattal is megközelíthető, sőt, ha vonattal érkezünk a városba, a surranó utcákon hamar leérhetünk az Öreg-tóhoz. A tópart ősszel romantikus sétákhoz – akár randihoz is – kiváló választás, a víz mellett haladva elérünk a várhoz, amely kisebb gyerekek számára is izgalmas úti cél. Egy egynapos tatai kiruccanás során bakancslistás hely lehet még az Angolkert, a Fellner Jakab-kilátó, és a Tatai Fényes Tanösvény is. 

Nagy Őszi Bakancslista – 25+ csodahely, élmény és kirándulóhely
Tatai Fényes tanösvény

Egy belföldi vár meghódítása

Szerencsére várakból és várromokból nincs hiány Magyarországon, már csak az a kérdés, melyiket hódítsuk meg ősszel? A mi egyik kedvencünk ebben az évszakban a Csókakői vár, de csodás a panoráma a Csobánci várból is. Aki pedig a Zempléni-hegységben kalandozna, semmiképp ne hagyja ki a Boldogkői várat, a Füzéri várat és a Regéci várat sem. Utóbbihoz mesés erdei ösvényen keresztül vezet az út!

Nagy Őszi Bakancslista – 25+ csodahely, élmény és kirándulóhely
Regéci vár

Őszi bobozás a Balaton közelében

Balatonbogláron, a Várdombon álló Gömbkilátótól alig 2 perces sétára található az erdei Kalandpark és Bobpálya, ahol az 580 méter hosszú pályán kétszemélyes bobokkal tesztelhetjük az éles, döntött kanyarokat. A Balatoni Bob Szabadidőpark Balatonfűzfőn szintén klassz programot ígér az őszi napokra, azoknak, akik kedvelik az aktív kikapcsolódást. Érdekesség, hogy hazánkban a fűzfői a leghosszabb olyan dupla bobpálya, amelyen a bobok sínre rögzítve futnak.

Nagy Őszi Bakancslista – 25+ csodahely, élmény és kirándulóhely
Kilátás a Balatonboglári Gömbkilátóból

A visegrádi Apátkúti-völgy kincsei

A visegrádi Apátkúti-völgy kevésbé népszerű a turisták körében, mint a Fellegvár és a Nagyvillám-hegy környéke, pedig rengeteg élménnyel vár ősszel. Az erdőben kacskaringózó aszfaltúton haladva megállhatunk az Ördögmalom-vízesés, az egykor nagyon kedvelt Magda-forrás, a Bertényi Miklós Füvészkert, a Telgárthy-rét, a Kaán-forrás és a Visegrádi Pisztrángos Tavak mellett. Gyerekekkel és kutyával is toplistás hely mindegyik! 

Szállást keresel Visegrádon?

Itt érdemes körülnézni »»

Bertényi Miklós Füvészkert (fotó: Kristóf Eszter)

Pilis Ride – Lovas élmények a Pilisben

A Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat folytatásaként alakították ki a Pilis Ride lovas úthálózatot, amelynek köszönhetően lóháton is be lehet barangolni a Visegrádi-hegységet. Többnapos lovas túrához is remek választás a program, annál is inkább, mert az Apátkúti Vadászháznál és a Mogyoró-hegyen is egy-egy 4 állásos nyári istálló épült, míg a Pilisszentkereszt melletti Som-hegyi Turistaháznál, illetve a Szentendre feletti Kő-hegyen 6 állásos istállókat alakítottak ki. Igazi rendhagyó erdei élmény a lovaglás szerelmeseinek. 

A kép illusztráció

Kecskemét Vadaskert, az ország legkisebb állatkertje

A Kecskeméti Vadaskert mintegy három hektáron mutatja be a hazai vadak és őshonos magyar háziállatokat a látogatóknak, de különleges állatfajokkal is megismerkedhetünk. A gyerekek kedvencei minden évben a szurikáták, de pl. fekete párduc, szibériai tigris, oroszlánfejű nyúl, madrill, és királypiton is vár minket az állatkertben. Egy kecskeméti kikapcsolódáshoz egyértelműen hozzátartozik a Vadaskert felfedezése, majd sétáljatok egy nagyot az arborétumban is!

Kecskeméti arborétum ősszel

Őszi piknik a zebegényi Sárkánydombon

Ha igazi hangulatos őszi piknikezésre vágyunk kockás pléddel, termoszban a forró teával, a kosárban pedig néhány szalámis szendviccsel, a zebegényi Sárkánydomb remek helyszín lesz hozzá. A dunai panoráma egészen elképesztő, a domboldalon üldögélve megfigyelhetjük a csendben haladó hajókat, ha pedig fúj a szél, sárkányt is eregethetünk a gyerekekkel. 

Lilahagymás zsíros kenyér Badacsonytomajban

Ha a Badacsony-hegyre gondolunk, azonnal eszünkbe jut, milyen jó lenne Badacsonytomaj kedves utcáiban felkeresni a hívogató pincéket. A borozás mellett a zsíros kenyér lilahagymával legalább ilyen elemi erővel hívogat, főként azért, mert itt több helyen is megcsapja majd az orrunkat a hagyma illata. A szőlőtőkék között sétálva olyan balatoni kilátás tárul a szemünk elé, ami garantáltan feledteti a hideg őszi reggelek gondolatát. 

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes körülnézni >>

Kilátás a Badacsonyról

Szarvasbőgés a gemenci erdőben

Minden évben népszerű program a szarvasbőgés túra a gemenci erdőben. A párzás előtt álló gímszarvasbikák bőgése szürkületben indul, és késő este fejeződik be, a „koncert” meghallgatása gyerekek számára is izgalmas programot ígér. Akár szervezett szarvasbőgés túrán veszünk részt, akár az erdei otthonunk teraszáról hallgatjuk a gímszarvasbikákat, hangulatos élményben lesz részünk. 

Gesztenyét gyűjteni Zengővárkony és Pécsvárad környékén

Gesztenyét gyűjteni nem csak gyerekkorban lehet, felnőttként legalább ekkora élmény teletömni a kabátunk zsebét vele.

Készíthetünk belőle otthon állatkákat a gyerekekkel, de egy üvegedénybe is szórhatjuk őket, így garantáltan mosolyogva nézünk majd rá az őszi dekorra, és eszünkbe jut, hogy együtt gyűjtöttük Zengővárkony, Pécsvárad és Mecseknádasd környékén sétálva a gesztenyéket. 

Végigsétálni a herceghalmi Gesztenyés úti kettős fasoron

Egy hangulatos őszi sétához, sőt, egy szuper őszi fotózáshoz is remek helyszín a herceghalmi Gesztenyés úti kettős fasor. A vadgesztenye-matuzsálemekből álló kettős fasort több mint száz éve telepítettek, ezek adják meg igazán a település karakterét és jellegzetességét. Miközben végigsétálunk a hosszú utcán, felfedezhetjük Herceghalom nevezetességeit is.

Herceghalom, Gesztenyés út

Gyönyörködni a tokaji szőlők látványában 

Tokaj már önmagában is remek célpont az őszi napokon, ám ha nem csak borozgatni szeretnénk, hanem gyönyörködnénk is a tokaji szőlők látványában, érdemes egy közeli kilátót felkeresni. 

A Disznókő-kilátó egy nagy szikladarab, a beszédes nevű Disznó-kő szomszédságában vár. A négy oszlopos, körpanorámás, fehérre meszelt kilátópont a 228 méter magas Király-tetőhöz közeli dombon áll. A tarcali Terézia-dombon álló, barokk stílusban épült Szent Teréz-kápolna, valamint az Áldó Krisztus-szobor mellől szintén pazar kilátás tárul elénk. 

Disznókő-kilátó

Felfedezni az Őrség csodahelyeit

A Felsőmarác szomszédságában található Himfai parkerdő, a kercaszomori tanösvények, a kondorfai Bölényrezervátum, a pankaszi harangláb, Szentgyörgyvölgyben Csótár Rezső fazekasműhelye, illetve a Szőcei tőzegmohás láprét tanösvény csak néhány a csodás látnivalók közül. Az Őrség különleges vidéke annyi bakancslistás látnivalót tartogat, hogy érdemes akár többnapos kikapcsolódást terveznünk. 

Szállást keresel az Őrségben?

Itt tudsz nézelődni és foglalni >>

Szalafő-Pityerszer

Tökös élmény Szalafőn

Maradjunk még egy kicsit az Őrségben, főleg ha igazi őszi tökös élményre vágyunk. Szalafőn a Jakosa család közel 100 éve készít tökmagolajat a környékbeli falvak lakosai számára, emellett a Batha-portán is készül tökmagolaj. Ha már régóta kíváncsiak vagyunk arra, hogyan készül ez az olaj, megfigyelhetjük mindkét portán, sőt, vásárolhatunk is a helyben előállított olajból.

Forró teát inni a pátyi pincesoron 

A Zsámbéki-medencében, hársfák és diófák között rejtőzik a pátyi pincesor, amely kétszáznál is több pincével vár. Ideális célpont azok számára, akik ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy megismerjék az ország összes hangulatos pincesorát, és borvidékét.

Tipp! A pátyi C’est La Vie Café Kávéház tárt karokkal vár, ha úgy érezzük, hogy jól esne egy bögre forró tea, egy életmentő kávé, vagy néhány könnyű falat. 

Pátyi pincesor

Utazás a Pálházi Állami Erdei Vasúttal

A Pálházi Állami Erdei Vasút a zempléni hegyek között közlekedik, és azon kívül, hogy vadregényes helyen utazhatunk vele, azért is különleges, mert egy szűkülő völgyben halad az útvonala. A Kőkapu megállóhelyénél a kő kapu sziklájába vájt alagúton halad át a vonat, egy vadászkastély alatt. A menetrenddel, és a díjszabással kapcsolatban a kisvasút weboldalán érdemes tájékozódni. Infó:

  • Munkanapokon: (47) 370-002, (30) 586-8403
  • Munkaszüneti napokon: (30) 488-7526, (30) 466-6556, (30) 270-1719, (30) 417-2451

🍂 Kőkapu, Zempléni-hegység Hiány egyedül térerőből és wifiből van, de aki sikerrel akklimatizálódik az itteni…

Közzétette: Csodahelyek.hu – 2020. október 14., szerda

Őszi túra Egerben, a Nagy-Eged lankáin

Eger belvárosától északkeletre fekszik a Nagy-Eged hegy, amely szemet gyönyörködtető látvány még akkor is, ha csak egy pillanatra állunk meg útközben, hogy megcsodáljuk. Ha felmásznánk az 536 méter magas Nagy-Eged tetejére, készüljünk fel rá, hogy tiszta időben elképesztő kilátás nyílik Egerre és a Bükkre, sőt, a Mátrát és a Tisza-tó víztükrét is láthatjuk. A hegy az egri borászok szerint hazánk legjobb szőlő-termőterülete.

Szállást keresel Egerben?

Itt tudsz körülnézni és foglalni >>

Panorámaterasz a Nagy-Eged lábánál

Skanzen séta minden korosztálynak

Szentendre egyik legnépszerűbb látnivalója a Szentendrei Skanzen, amely 9 tájegység történetileg kialakult lakóháztípusát és jellegzetes melléképületeit reprezentálja 46 hektáron, a Sztaravoda-patak völgyében. A Szennai Skanzen (amely a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézménye) Somogy megyében várja azokat, akik a Zselic népi építészetével szeretnének megismerkedni. Gyerekekkel is remek program!

Fotó: Györkő Zsombor

Egy kilátó, ahol a színes falevelekben gyönyörködhetünk

Hazánkban annyi kilátó vár bennünket, hogy évekbe telne felkeresni mindegyiket. Vannak olyan családok, és baráti társaságok, akiknek a bakancslistáját ez a program vezeti, ám már egy-egy kilátó felkeresése is remek élmény lehet. A Börzsöny új kilátója, a királyréti Várhegy-kilátó mindenképpen ilyen hely, de a Prédikálószék és a Lillafüredi Libegőpark is igazán szép őszi panorámát ígér. 

Várhegy-kilátó (Fotó: Bujtás Zoltán)

Csónakázás a lillafüredi Hámori-tavon

Csónakázásra nem csak a Városligetben van lehetőség, a lillafüredi Hámori-tó is tárt karokkal vár. Lillafüreden annyi látnivaló van, hogy mindenképpen érdemes akár többször is visszatérni ide, főleg azért, mert a Hámori-tó annyira szép minden évszakban, hogy kihagyhatatlan a csónakázás rajta. Őszi lánykéréshez keresve sem találhatnánk szebb helyet. 

Nagy Őszi Bakancslista – 25+ csodahely, élmény és kirándulóhely
Hámori-tó, háttérben a Palotaszálló

Séta a Bánki-tó partján

A Bánki-tó környéke számtalan csodahelyet tartogat, annál is inkább, mert kihívás, hogy megtaláljuk az apró települések rejtett kincseit. Miután körbejártuk a Bánki-tó partját, felfedezhetjük a nógrádi várat, Drégely várát, Rétságot, Nőtincset, és Diósjenőt, ahol szintén egy szép tó vár bennünket. Ki mondta, hogy nem lehet ősszel is élvezni a vízparti sétákat?

»»Szállásajánlónk a közelben: Miniúr Vendégház, Alsópetény

Nagy Őszi Bakancslista – 25+ csodahely, élmény és kirándulóhely
Bánki-tó (fotó: Kristóf Eszter)

Kerékpározás a Szentendrei-szigeten

A Szentendrei-sziget a Dunakanyar kincse, és bár a térség számos látnivalót tartogat, a sziget különleges úti cél önmagában is. A négy település – Kisoroszi, Pócsmegyer, Szigetmonostor és Tahitótfalu – között remekül lehet kerékpárral közlekedni, ám fontos odafigyelni arra, hogy az autósokat ne zavarjuk eközben. Pócsmegyeren a református templomot, Kisorosziban a szigetcsúcsot, míg Szigetmonostoron a település apró házait és hangulatos utcáit érdemes megnézni biciklizés közben.

🌺 Hatalmas őszikikerics-mező a Szentendrei-szigeten, Tahitótfalu és a Váci-rév közötti területen. Több száz méteren…

Közzétette: Csodahelyek.hu – 2020. október 15., csütörtök

+1 Séta a Duna-parton

Több olyan város is van, amelynek Duna-partján szívesen sétálunk, az egyik kedvencünk Dunaföldvár, ahol gesztenyefák árnyékában lehet andalogni és közben gyönyörködni a tájban. Persze ha már ott vagyunk, érdemes útba ejteni a 15. századi Török (Csonka)-tornyot és a Rókusi pincéket is.

Nagy Őszi Bakancslista – 25+ csodahely, élmény és kirándulóhely
Dunaföldvár

A Nagy Őszi Bakancslista természetesen még ezer és egy tétellel bővíthető, annál is inkább, mert bármerre járunk, mindenhol csodahelyek várnak. Az élmények, kirándulások, családbarát, gyermekbarát és állatbarát programok csak gyűlnek és gyűlnek napról napra, ami mindig mosolyt csal az arcunkra – egy bögre forró szörp mellett főleg!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: ©Csodahelyek.hu, kiemelt kép: David Bartus

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.