Csodahelyek Téli Bakancslista – 20+ élmény, amit ki kell próbálnod ezen a télen!

Csodahelyek Téli Bakancslista

A télről azonnal eszedbe jut a forralt bor, a szánkózás és a hóemberépítés, de szeretnéd, ha lenne a kezedben egy igazi téli bakancslista, tele élményekkel? Elkészítettük a Csodahelyek Téli Bakancslista legizgalmasabb verzióját, amit reményeink szerint minden évben frissíthetünk majd a saját, és a ti élményeitek alapján. Mutatjuk, mi az a 20+ élmény, amit mindenképpen meg kell tapasztalnod idén télen! 

Csodahelyek Téli Bakancslista – 20+ élmény, amit ki kell próbálnod ezen a télen!

1. Korcsolyázás – Az örök kedvenc kicsiknek és nagyoknak

Alig várod már ősz végén, hogy leporolhasd a korcsolyádat, és különféle trükkökkel kápráztasd el a jégen a barátaidat? Esetleg első randis élményben gondolkodsz, és kihagynád a sablonos megoldásokat? Az országban számos helyen korcsolyázhatsz a szabad ég alatt, és sátrakban is, ráadásul a legtöbb helyen bérelni is tudsz korcsolyát, így nem kell azonnal beruháznod egy sajátra! 

2. Jégfolyosó – Ha fokoznád a korcsolyázás élményét

Szeretsz korcsolyázni, és egy átlagos korcsolyapályánál izgalmasabb helyet is tesztelnél? Tavaly bejárta az országot a hír, hogy a csepeli jégfolyosó milyen élményekkel vár, a csepeli mellett pedig Siófokon is építettek a hajóállomás mellett egy hasonló pályát, amin a gyerekek és a felnőttek egymást lekörözve siklottak végig számtalanszor még a késő esti órákban is. Ha szeretnél egy szelfit készíteni egy igazán szuper helyen, egy jégfolyosónál keresve sem találhatsz jobb programot a téli bakancslista élére. 

Csodahelyek Téli Bakancslista – 20+ élmény, amit ki kell próbálnod ezen a télen!
Siófoki korcsolyapálya

3. Hubay Ház Karácsony Kiállítás és Üzlet, Szentendre

A szentendrei karácsony bolt néven ismert varázslatos üzlet nem csak télen, hanem az év minden napján várja azokat, akik szeretnének egy kicsit megszökni a szürke hétköznapok elől oda, ahol minden nap karácsony van. A kiállításon réges-régi karácsonyfadíszek és képeslapok várnak, az üzletben pedig szinte garantált, hogy rátalálsz arra a karácsonyi apróságra, ami idén karácsonykor az egyik legszebb dísze lehet az otthonodnak. 

Még több látnivaló Szentendrén >>

Csodahelyek Téli Bakancslista – 20+ élmény, amit ki kell próbálnod ezen a télen!
Hubay Ház, Szentendre

4. Karácsonyház, Gödöllő

Ugorj fejest a karácsonyi élménybe, alig néhány percre a gödöllői HÉV állomástól! A Karácsonyház minden évben rajta kell, hogy legyen a téli bakancslistádon, mert olyan mesés birodalomba lépsz be, amint átlépsz az épület küszöbén, hogy alig várod már júliustól, hogy ismét kinyissa kapuit. Jó hír, hogy az üzletnek webáruháza is van, tehát pótolhatod a vásárlást, ha megbántad, hogy az angyalkák, amiket kinéztél, végül nem mentek veled haza.

5. Sült gesztenye, ami nélkül nem is tél a tél

Velem község nem csak a Gesztenyenapokról híres, hanem arról is, hogy télen megkóstolhatod a sült gesztenyét, amit a településen és környékén még a kapualjakban is lehet kapni. A sült gesztenye illatát már biztosan messziről megérzed, akkor pedig lehetetlen nemet mondani arra, hogy a tenyeredben szorongasd a forró kis papírzacskót, miközben sétálsz egyet a környéken. 

Túra Velem közelében: irány az Írott-kő! >>

6. Síelj, szánkózz, bobozz az ország számos pontján!

Akár Eplényben, akár a Dunakanyarban, vagy az ország más pontján hódolnál a téli sportoknak, mi csak bíztatni tudunk erre. Nincs is annál szebb élmény, mint amikor jégcsappá fagyott ujjakkal, pirospozsgás arccal érsz haza a fergeteges szánkózásból, amit talán az elmúlt években kihagytál. Síelni, szánkózni, vagy bobozni minden életkorban ajánlott, a friss levegő biztosan visszacsábít majd a hóra! 

Csodahelyek Téli Bakancslista – 20+ élmény, amit ki kell próbálnod ezen a télen!
Szánkózni minden életkorban ajánlott

7. Megmártóznál a szabad ég alatt a forró termálvízben?

Teljesen megértjük, hiszen fürdeni nem csak nyáron szuper program. A hideg téli napokon is bátran készítsd össze a strandos táskát, aztán irány Demjén, vagy akár Egerszalók, és mártózz meg a forró vízben. Készíts a programról néhány fotót is, aztán küldd el nekünk, hogy nekünk is meghozd a kedvet a következő hétvégére a szabadtéri pancsoláshoz! 

Csodahelyek Téli Bakancslista – 20+ élmény, amit ki kell próbálnod ezen a télen!
Egerszalók télen

8. Romantikus téli programra vágysz? Irány egy dézsafürdős szálláshely! 

Nincs is jobb annál, mint amikor a szerelmeddel megszöksz a világ elől néhány napra egy romantikus szálláshelyre. Válassz olyan vendégházat, ahol elmerülhetsz egy dézsában, miközben bort kortyolgatsz, és a havas tájat nézed. Egy téli bakancslista elképzelhetetlen a téli kiruccanás nélkül, akár egy közeli helyen pihennél, akár feltérképeznéd az ország más régióit. 

Szálláshelyek dézsafürdővel és jakuzzival >>

9. Mikor készítettél utoljára hóangyalt?

Ha még soha, éppen itt az ideje, hogy felkapd a kabátod, és befeküdj a frissen hullott hóba. Az élmény akkor az igazi, ha nem foglalkozol vele, hogy vizes lesz a ruhád, vagy az angyal szárnya egy kissé féloldalasra sikerül. Sétálj az erdőben, és keress egy helyet, ami szinte kiált egy szép hóangyalért, aztán kezdődhet is a móka! 

Hóangyal

10. Díszítsd fel az otthonod téli terményekkel! 

Kirándulj a családdal egyet a téli erdőben, és gyűjts téli terményeket, növényeket (pl. csipkebogyó, toboz), majd díszítsd fel az otthonod egy kézzel készített ajtódísszel, asztaldísszel, esetleg koszorúval. Egészen a tavasz első napjáig minden alkalommal jó érzés lesz ránézni, hiszen az a nap jut majd eszedbe, amikor közösen gyűjtögettétek az alapanyagokat egy kosárkába. 

A Nagy Őszi Bakancslistánkat olvastad már? >>

11. Láttad már a lillafüredi vízesést befagyva?

Elképesztő látvány. Olyan természeti csoda, amit nem elég fotókon megcsodálni, látnod kell a saját szemeddel is. Lillafüreden minden évszakban gyönyörű a Hámori-tó környéke, de télen talán még különlegesebb, hiszen olyan látványt nyújt, mintha a Jégvarázs mesébe csöppentél volna. Mi csak annyit mondunk: irány Miskolc

12. Sétálj végig az ország legszebb lombkoronasétányain!

Hazánkban számtalan kirándulóhely van, mégis, talán a legizgalmasabbak a lombkoronasétányok, ahonnan egész más kilátás tárul eléd, mintha egy kilátóból, vagy az erdőből néznéd a tájat. Látogass el Makóra, Gyomaendrődre, Ipolytarnócra, Pannonhalmára, Zár községbe, vagy akár a Lengyel-Annafürdői lombkoronasétány és kilátóba, és készíts elképesztő képeket a panorámáról! 

10 mesés látnivaló Pannonhalmán >>

13. Nincs téli bakancslista kastélylátogatás nélkül

A Hámori-tónál tett séta közben biztosan te is úgy érzed majd, hogy a Palotaszálló látványa egészen különleges télen. Keresd fel az ország legszebb kastélyait, látogass el Fertődre, Keszthelyre, vagy akár Gödöllőre, és gyönyörködj a patinás épületek téli öltözetében! 

Csodahelyek Téli Bakancslista – 20+ élmény, amit ki kell próbálnod ezen a télen!
A fertődi Esterházy-kastély nyáron

14. Gőzgombóc parti a mátraszentistváni síparkban

A gőzgombóc igazi téli finomság, amit azonnal meg kell kóstolnod, ha eddig még nem tetted. A gasztroélmények nem csak nyáron vesznek majd le a lábadról, a téli napokon a gőzgombóc biztosan jó választás. Ha rátalálsz egy jó receptre, akár te is vendégül láthatod a barátokat egy jó gőzgombóc partira, biztosan mind a tíz ujjukat megnyalják utána!

15. Forralt borozz a leghidegebb napokon! 

Ha úgy gondolod, hogy a vörös és a fehér forralt bornál véget is ér a forraltbor-választék, ennél nagyobbat nem is tévedhetnél. Annyiféle ízvilággal várnak a legjobb forralt boros helyek, hogy biztosan tátva marad a szád a csodálkozástól. Nem csak a fűszerekkel, de a gyümölcsökkel is érdemes kísérletezni, hogy rátalálj arra a kombinációra, ami egy nagy hógolyózás után mennyei ízekkel kényeztet majd. 

Csodahelyek Téli Bakancslista – 20+ élmény, amit ki kell próbálnod ezen a télen!

16. Séta a Balaton partján 

Ha szereted a Balaton hangulatát, semmiképpen ne hagyd, hogy úgy múljon el a tél, hogy nem jársz a Balaton-parton. Tihany, Balatonfüred, Balatonboglár, vagy a bájosan csendes Balatonlelle szuper választás. Meglátod, a magyar tenger télen egészen más arcát mutatja majd neked, mint nyáron. Ha pedig befagy a part mentén a Balaton vize, szinte kötelező elmenni és megnézni. Bámulatos látvány. 

17. Gyönyörködj az ünnepi fényekben!

A kivilágított utcákon sétálva biztosan te sem tudsz majd úgy haladni, hogy ne gyönyörködnél a meleg fényű izzók, a feldíszített harangok, ajándékcsomagok, és fenyőágak fényében. A nagyobb városokban sokszor teljesen egyedi téli dekoráció vár, ezért ha van egy szabad hétvégéd, nyugodtan járd körbe a családdal Pécs, Szeged, vagy akár Győr utcáit, és döntsd el, melyik város fényei lopják magukat a szívedbe igazán. 

18. Fürödj a Hévízi-tóban télen is! 

Fázni biztosan nem fogsz, a Hévízi-tó vizének hőmérséklete állandó, így a népszerű turistacélpont egy téli bakancslista pontjai közt is megállja a helyét. Ki mondta, hogy Hévízre csak a melegebb napokon érdemes érkezni? 

19. Irány a Bakony! – Keresd fel a Hubertlaki-tavat

Ha egy szép téli napon a Hubertlaki-tó partján sétálsz, elfelejted, hogy másnap dolgozni kell menni, hogy a mosogatóban halmokban állnak az edények, és hogy nincs rajtad kesztyű. Csak arra tudsz majd figyelni, hogy a tóparton állva megáll az idő. Keress egy üres napot a naptáradban, és azonnal írd fel magadnak a téli bakancslista egy újabb pontját, a tóparti sétát!

Túra a Hubertlaki-tónál >>

20. Kapaszkodj fel télen is a Julianus-kilátóba!

A Julianus-kilátó, más néven Hegyestető-kilátó olyan célpont, amely télen is megközelíthető. Sőt, a panorámáért mindenképpen érdemes megfontolnod, hogy bevállalod-e a kissé nehéz, ám annál szebb túraélményt. Olyan képeket készíthetsz a fagyos Dunakanyarról, aminek köszönhetően átértékeled majd a „legszebb téli élmény” fogalmát. 

+1 Teszteld, hol a legfinomabb az országban a kürtőskalács! 

Mi nagyon szeretjük a hagyományos kürtőskalácsot, de nyitottak vagyunk az új ízekre és kombinációkra is. A kürtőskalács illatát semmivel nem lehet összetéveszteni, amikor pedig beállsz a sorba, biztosan nehezen döntöd majd el, hogy a kakaós, csokis, vaníliás, diós, fahéjas, vagy a liofilizált gyümölcsös ízesítést választod-e. Kíváncsian várjuk, te melyik ízesítés mellett teszed le a voksod! 

Készül a kürtőskalács

Most, hogy előtted fekszik a Csodahelyek Téli Bakancslista, nincs más hátra, mint hogy kiválaszd azokat a pontokat, amelyeket mindenképpen ki szeretnél próbálni mihamarabb.

Ha szépen sorban mindegyik élmény mellé pipa kerül, biztosak vagyunk benne, hogy jobban megszereted ezt a szép évszakot, és jövőre már nem is bánod majd annyira, ha novemberről decemberre kell lapozni a naptárban! 


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Kristóf Eszter, pixabay, unsplash, ©csodahelyek

Kiemelt fotó: pexels.com/andre-jentzsch

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.