Visegrádi vár – Büszke fellegvár az élő középkor városában

Visegrádi vár

A visegrádi vár, amelyet fellegvárként is emlegetnek, 333 méter magasból tekint le Visegrádra, a Dunára és a város történelmi nevezetességeire. Ha jártál már a Dunakanyar egyik legkülönlegesebb várában, szinte biztos, hogy nem felejted el a panorámát, a kiállításokat, és a középkor emlékeit, sőt biztosan készítettél saját képeket is, amelyeket örömmel nézegetsz a visegrádi kirándulás emlékére.

Visegrádi vár: Emblematikus építmény a Dunakanyarban

A visegrádi vár kalandos története

A vár kalandos története egészen 1249-ig nyúlik vissza, átível középkori lakomákon, cselszövéseken, és sajnos a történelem viszontagságai sem kímélték az épületet.

Fontos azonban tudni, hogy Visegrád első vára a 176 méter magasan található Sibrik-dombon állt, ez a vár azonban a 12. századra veszített a jelentőségéből.

A visegrádi vár első épületeit, a kaputornyot és az öregtornyot IV. Béla és felesége építtette, majd később I. Károly, I. Lajos, Zsigmond magyar király, és Hunyadi Mátyás is jelentős változtatásokat hajtott végre az épületegyüttesen. A Várhegyen álló visegrádi vár része volt az Alsóvár is, amelyet most Salamon-torony néven ismerünk.

1529-ig Visegrád koronaőrző hely volt, a török időkben azonban óriási pusztítást szenvedett el a vár, ’44-ben török kézre került. A szinte teljesen elpusztított vár helyreállítása az 1870-es években kezdődött, és napjainkban is tart.

Séta a várban – Kiállítások és kilátópontok a vár területén

A várban logikus sorrendben tudunk haladni a kiállítások és a kilátópontok között, így biztosan nem hagyunk ki egyetlen értékes helyszínt sem. A bejárattól felfelé sétálva máris a Szentendrei-sziget látványa fogad, amely nem csak meseszép, de igen különleges látvány is magas, illetve alacsony vízállás esetén is.

Néhány lépéssel később kipróbálhatjuk, milyen, ha kalodába zárnak, és egy szöges trónon is helyet foglalhatunk. A gyerekek számára pedig különleges élmény, hogy kipróbálhatják, milyen a karjukon tartani egy élő sólymot. A szabadtéri középkori hadieszköz bemutató kiállított tárgyai között hajítógépeket is felfedezhetünk.

Hamarosan elérünk a kilátóponthoz, ahonnan láthatóak Visegrád, Nagymaros, a Naszály, a Duna, illetve a Börzsöny, és Pilis vonulatai is. A szemfülesek észrevehetik a Nagymaros fölé magasodó Hegyes-tető kilátót is.

A visegrádi vár kiállításai:

  • Szent Korona kiállítás
  • Vártörténeti kiállítás
  • Panoptikum (1335-ös visegrádi királytalálkozó emlékére)
  • Középkori fegyvertörténeti kiállítás
  • Úri vadászat a középkorban
  • Szabadtéri középkori hadieszköz bemutató

Egy meredek lépcső megmászása után elsőként a Vártörténeti kiállítás és a Szent Korona kiállítás vár bennünket, itt megismerhetjük a koronarablás és a vár építésének történetét.

A Panoptikum egy táncjelenetet, és az 1335. évi visegrádi hármas királytalálkozó lakomajelenetét ábrázolja. Megnézhetjük Károly Róbert magyar király, III. Kázmér lengyel király, és Luxemburgi János cseh király mását is.

A várfalak között haladva hol a falakra, és a történelmi emlékekre csodálkozunk rá, hol pedig a panorámára. A visegrádi vár legnagyobb értéke, hogy bravúrosan ötvözi a kettőt egymással. Amint feljebb és feljebb kapaszkodunk, egyre szebb kilátás fogad, ráadásul útközben megpihenhetünk a kihelyezett padokon. Itt vár ránk a Középkori fegyvertörténeti kiállítás, és az Úri vadászat a középkorban kiállítás.

Lefelé haladva a hosszú hídon legalább olyan élmény átkelni, mint amilyen különleges érzés átsétálni a bejáratnál a várkapu alatt.

A környező hegyek látványa percről percre arra emlékeztet bennünket, hogy a visegrádi vár sokkal több, mint egy romos középkori emlék. Ez a vár ma is ámulatba ejt bennünket a történelmi jelentősége mellett méretével, és az elhelyezkedésével is.

Hasznos információk

Elérhetőség

  • Cím: 2025 Visegrád, Várhegy
  • Telefon: +36 26 398 101
  • E-mail: kiss.balazs@pprt.hu
  • Weboldal: parkerdo.hu

Nyitva tartás

  • 03.01.-03.31.: minden nap 09:00 – 17:00
  • 04.01.-09.30. minden nap 09:00 – 18:00
  • 10.01.-10.25. minden nap 09:00 – 17:00
  • 10.26.-11.30. minden nap 09:00 – 16:00
  • 12.01.-12.23. péntek-szombat-vasárnap 10:00 – 15:00
  • 12.24., 12.25. ZÁRVA
  • 12.26.-01.07. minden nap 10:00 – 16:00
  • 01.08-02.29. péntek – szombat – vasárnap 10:00 – 16:00

Megközelítés

A Nagymarosi rév felől a Panoráma utcán keresztül érhető el a vár, az út autóval nem több 15 percnél. Ugyanerre érdemes – nagyon óvatosan – kerékpárral és motorral is haladni.

Aki busszal szeretné megközelíteni Visegrád várát, annak a 883/25 járatszámú Volánbusszal kell utaznia a Visegrád, Fellegvár megállóig. A busz a nyári időszámítás tartama alatt szabad- és munkaszüneti napokon (hétvégén és ünnepnapokon) közlekedik (menetrend ITT). A várhoz mehetünk a visegrádi hajóállomásról Hop-On Hop-Off busszal is.

Gyalogosan a Nagymarosi révtől induló kék sáv jelzést követve érhetünk a Fellegvárhoz. A túra hossza közel 3 km, a szintemelkedés nagyjából 280 méter.

Szállást keresel Visegrádon?


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.