Csodahelyek Bakancslista 2023 – 12 hazai csodahely, ahova biztosan ellátogatunk 2023-ban

Csodahelyek Bakancslista 2023

Szinte még haza sem értünk, legszívesebben ismét útra kelnénk, mert megannyi izgalmas túraútvonal, város és rejtett csodahely vár bennünket hazánkban. Elkészült a Csodahelyek Bakancslista 2023, amely garantáltan nem hagy majd unatkozni 2023-ban. Melyik a kedvenc pontotok?

Csodahelyek Bakancslista 2023 – 12 hónap, 12 úti cél

Ha a bakancslistánkat hosszú hetekig bővítgetnénk, akkor sem fogynánk ki csodahelyekből. Összegyűjtöttünk a 12 hónapra 12 pontot, amelyek minden évszakra tartogatnak meglepetéseket. Tartsatok velünk és ne feledjétek: a csodák körülöttünk vannak, csak észre kell vennünk őket!

Túra a Holdvilág-árok birodalmában

A Holdvilág-árok a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található Nagy-Csikóvár déli lejtőjén húzódik. A túra során fahidakon, falépcsőkön és meredek vaslétrán kell átjutnunk a célig. Egy biztos: páratlan látványban és élményben lesz részünk.

Még több hazai szurdokvölgy >>

A szigligeti vár mesés panorámája

A Balaton váraként emlegetett szigligeti várból mesés kilátás nyílik a környező hegyekre és a Balatonra, ezért ez az úti cél a Csodahelyek Bakancslista 2023 egyik legizgalmasabb pontja.

A Várudvarban évről-évre különböző rendezvényeket, fesztiválokat, koncerteket, hagyományőrző napokat, szüreti mulatságokat és ünnepi fényjátékokat tartanak.

Megnézem a várat >>

Séta a Nádasdy-kastély falai között

Miért került fel a Nádasdy-kastély a listánkra? Egyértelműen azért, mert a kastélylátogatás végére megismerkedhetünk a Nádasdy család, illetve a kastély és kastélypark történetével, gróf Nádasdy Ferenc és gróf Zichy Ilona szerelmének részleteivel, illetve az Ősök csarnokával, amely Magyarország legszebb ősgalériája. Jól hangzik, nem igaz?

Babakocsival a Nádirigó tanösvényen

A Holt-Tisza mellett húzódó Nádirigó tanösvény egy rendkívül látványos cölöpsétányon vezet végig a víz mellett 1,5 km hosszan. A tanösvény elsődleges célja a Holt-Tisza élővilágának rehabilitációja és annak megismertetése a nagyközönséggel.

Bakancslistás célpont azok számára is, akik babakocsis sétára indulnának.

Megnézem a tanösvényt >>

Ipolytarnóc, a csemeték kedvence

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont területén világszínvonalú kiállítás, ősmaradványok, lombkorona sétány, miocén erdő és kőzetparki ösvény is várja a kalandra vágyókat.

Megnézem a látogatóközpontot >>

Az egykori hevederes, 150 méter hosszú, 8-10 méter magas tanösvény időközben átépítésre került. Kisgyermekkel is látogatható, ráadásul a sétány a kilátóként is funkcionáló toronyból indul.

Gyerekbarát csodahelyek Magyarországon >>

Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont
Fotó: Lichtblau László

Romantikus kikapcsolódás a Bánki-tó partján

A Börzsöny és a Cserhát lábánál fekvő Bánki-tó igazi rejtőzködő csodahely, amely napozáshoz, fürdéshez, olvasáshoz, piknikezéshez és horgászáshoz is remek úti cél. A természet szépsége, a tó vize és a gasztronómiai élmények hamar felírják a tavat a Csodahelyek Bakancslista 2023-as programjai közé.

A Kékestető mesebeli világa

Kékestetőn, Magyarország legmagasabb pontján, 1014 méteres magasságban található a TV torony, a 180 méteres toronykilátó alsó szintjén egy fedett és egy nyitott kilátóterasz található. Csodás körpanorámában gyönyörködhetünk, tiszta időben pedig a Tátra vonulatait is láthatjuk.

Olyan úti cél, ami igazi mesébe illő kilátással ajándékoz meg.

Látnivalók Kékestető környékén >>

Kalandos városnézés Sopronban

Sopron egynapos kiránduláshoz és egy hétvégi kiruccanáshoz is remek választás. A városnézés során érdemes felfedezni a belvárosban a Tűztorony környékét, emellett a kilátók is számos kalandot, élményt és persze varázslatos panorámát tartogatnak.

Ki ne szeretné szorosabbra fűzni a barátságot a leghűségesebb várossal?

Budapest csodahelye, a Hármashatár-hegy

A Hármashatár-hegy minden évszakban különleges kirándulóhely. Ha Budapest környékén keresünk csodahelyet, a Guckler Károly-kilátó és az Árpád-kilátó mindenképpen bakancslistás látnivalók.

Megnézem a Guckler-kilátót >>

Az Árpád-kilátó fedett résszel és nyitott terasszal is rendelkezik, utóbbiról jól láthatóak Budapest hídjai, a Parlament, a Budai Vár, és a Bazilika is. A Guckler Károly-kilátó teraszáról a Pilis és a Visegrádi-hegység vonulatai mellett tiszta időben a Börzsöny és a Mátra is ránk köszön.

Tovább az Árpád-kilátóhoz >>

A karcagi lombkorona sétány élményei

A 6 méter magasan haladó, 350 méter hosszú karcagi lombkorona sétány egész évben ingyenesen látogatható a Karcagi Parkerdőben. A sétány az erdő megismerését segíti. A tanösvény közelében pihenőpadok és játszótér is található, a gyerekek legnagyobb örömére.

A rejtett falu, Hegyhátszentjakab

A Vadása-tó a Csodahelyek Bakancslista 2023 egyik legbarátságosabb pontja, a tópartot, a vizet körülölelő fákat, és a strandot könnyű első látásra megszeretni. A tavat, amelyet 12 forrás táplál, horgászok és fürdőzők egyaránt örömmel használják, de ha egy romantikus vízparti sétára vágyunk, akkor is érdemes felkeresni a környéket. 

Hegyhátszentjakab a Vasi Hegyhát-Rábamente csodahelye, a környék felfedezésére érdemes akár egy egész hetet szánni.

A Vasi Hegyhát-Rábamente kincsei >>

A Gyadai tanösvény legendás függőhídja

Az 5,2 km hosszú Gyadai tanösvényt kényelmes sétával 3 óra alatt bejárhatjuk, az útvonal cölöpsétánnyal, függőhíddal, pallósorral és az Óriások pihenőjével teszi színesebbé a kirándulást a Dunakanyarban.

A Katalinpusztai Kirándulóközpont területén további két tanösvény található még, ráadásul a legendás Hangyavasúttal is utazhatunk. Ki ne írná fel a Csodahelyek Bakancslista 2023-as pontjai közé?

Tovább a tanösvényhez >>

Katalinpusztai Kirándulóközpont
Fotó: Kristóf Eszter

Csodahelyek Bakancslista 2023 – Élményekre vágyunk!

Bár szeretünk utazni, de nem a legmodernebb túrabakancs, vagy az ahhoz illő kulacs miatt. Az élmények és az együtt töltött idő az, ami igazán emlékezetessé teszi az utazásainkat.

Éljétek meg ti is a pillanatokat, ehhez pedig bátran böngésszetek a kedvenc bakancslistás pontjaink között!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Kristóf Eszter – Szigliget

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.